Podesavanja grafike za Radeon 9550/9600 i tome slicno...
Posle dosta testiranja, citanja guide-ova po internetu i igranja nasao sam koja su to setovanja koja rade fino na "sirotinjskim" verzijama agp grafike kao sto je ovo sto sam naveo,a da se pri tome izgubi vrlo malo, da ne kazem zanemarljivo malo od grafickog maksimuma ove igre.
Elem, imam 2 masine na kojima sam probao F.E.A.R.:
1) Barton 2600+, 512 mb ram, Club 3d Radeon 9600 pro (400/300), catalyst 5.8
2) Barton 2500+, 512 mb ram, Sapphire Radeon 9550 (325/200)- priblizno kao obican Radeon 9600 non pro, takodje 5.8 catalyst. Ide graficka i do 417/270 ali eto, ne volim da klokujem (puno).
Pre nego sto pocnem, znam da ce biti komentara kako je za udoban gameplay potebno 40 fps i vise, i kako je ovo neigrivo ali cu reci par stvari. 1999-2000-te, u vreme Quake 3 i Unreal tournament-a, kada sam ja imao Athlon 550 i Rage 128 karticu a moji drugovi Rive tnt2 i tnt2 m64 svi smo bili prezadovoljni sa nasih 800x600 (high rezolucija) i konstantnih 20-30fps performansi i divno smo se igrali. Dinamika tih FPS igara nije bila nista drugacija od ovih danasnjih, i nikome tada nije trebalo preko 40 fps. E sad, to sto su nam se nekima cula razmazila, pa sad nekome filmskih 25 fps secka, a 800x600 ili cak 1024x768 daje jako "nareckane i ruzne" ivice, to je vec drugi problem, problem koji proizvodjaci hardvera i igara jako dobro koriste da nam izvuku pare iz dzepa. Mislim da ce se vecina sloziti, a cini mi se da je neko na pocetku thread-a to spomenuo, bolje igrati na high-max sa 20-25 fps nego u 60 sa svim pogasenim stvarima, jer konkretno igrate F.E.A.R. cija sustina jeste da vidite sav "eye-candy" koji nudi.
Evo ukratko mojih setovanja.
"Computer" slobodno stavite na max i ne filozofirajte dalje. Prakticno svi procesori, pa ukljucujuci i one low end, mogu sasvim solidno ovakvo podesavanje efekata da sazvacu. Da ne napominjem da sad vise manje svaka "value" igracka konfiguracija ima procesor reda AMD 2000-2500+, da ne pricam o 64 bitnom AMD -u. Imate i na Gamespot-u test koliko poboljsanja donosi jaci procesor i kako je to istestirano pa da ne duzim dalje.
Advanced video card options:
Effects:
effects detail: MAXIMUM
model decals: MAXIMUM
water resolution: MAXIMUM
reflections and displays: MAXIMUM
volumetric lights: ON
volumetric light density: MEDIUM (komentarisacu kasnije)
Graphics:
FSAA: OFF
light detail: MEDIUM (komentarisacu kasnije)
Enable shadows: OFF (komentarisacu kasnije)
Shadow detail: MEDIUM (inace totalno nebitno, jer ste ih opcijom iznad iskljucili)
Soft shadows: OFF (rezervisano za one koji smatraju da ova opcija vredi 400 i vise evra, za grafiku koja moze to da tera)
texture filtering: TRILINEAR (moze i bilinear, ali su dobici u performansama zanemarljivi)
texture resolution: MEDIUM (ako stavite high,swap-ovace dosta sem ako imate 1gb rama, ali i obara performanse)
videos: MAXIMUM
Pixel doubling: OFF
DX8 shaders: OFF (nema potrebe za forsiranjem DX8 shader-a, gubi se na kvalitetu, a dobici su mali)
screen resoultion: 800x600
shaders: MAXIMUM
Rezultati testa se nalaze pri dnu posta u attachmentu. Najbolje bi bilo da svaku sliku snimite jer je u naslovu slike konfiguracija i setovanje. Skorovi bi svakako bili bolji sa 1gb RAM-a, pogotovo min fps vrednost.
Za mene je ovo solidno igrivo, a naglasavam da su razlike u odnosu na maksimalna setovanja (to su ona koja bi vam isterala jos par stotina eura iz dzepa), zaista male.
Sta moze da se "budzi" dalje:
Za slabije karte (recimo default Radeon 9550, 128 bit naravno) bi verovatno trebalo probati sledece:
Iskjuciti Volumetric lights ili bar staviti Volumetric lights density na minimum. Iskreno mislim da je steta za ovaj efekat u igri potpuno ga iskljuciti.
Smanjiti rezoluciju na 640 x480. Nisam bas pristalica toga, ali sustina i jeste da se sacuva u prikazu sve ono sto igra ima da pokaze, dakle, ne iskljucivati opcije vec smanjiti rezoluciju.
Filtritranje na bilinear, recimo. Mozda neko ima jos ideja.
Light detail, kao i volumetric light density nema potrebe staviti na maksimum, razlike su gotovo neprimetne.
Jos i komentar u vezi senki. Kao sto rekoh, Soft shadows je mislena imenica za sve sem za one koji imaju 7800 NVIDI-u ili najnoviji X1800 ATI. Meni licno, taj efekat nije vredan takve hardverske zahtevnosti.
Nazalost, sa grafickim kartama reda ATI 9600(pro) + gore navedenim podesavanjima tesko se moze igrati sa ukljucenim senkama, sto zaista oduzima dobar deo atmosfere u igri. Posto nisam gadljiv na padove frame rate-a i do 15 fps povremeno, ukljucujem senke i stavljam ih na MINIMUM. Time se koliko sam ja uspeo da primetim, ukljucuju u igri senke koje bacaju predmeti i delovi arhitekture ali nema senki koje bacaju likovi, koje opet mozete ukljuciti kada stavite Shadow detail na MEDIUM. Mislim da bi to Radeon 9600xt verovatno mogao da izvuce. Jos napomena, da je razlika izmedju maksimum i medium detalja senki neprimetna, dakle MAXIMUM shadow detail vam ne treba.
Razlika izmedju HIGH i MEDIUM tekstura postoji, ako je budete bas trazili,i opet, jako je mala, ali i dalje nema smisla forsirati tu opciju.
Jos par stvari: da se ne lazemo, igra sa ovim podesavanjima i sa ovoliko rama koliko ja imam "drlja" ponekad po disku, ali to nije nimalo dramaticno niti uzasno smeta u igri, sem ako niste bas gamer-cistunac. Ako imate 1 gb rama, radice jos bolje, i to je moja preporuka. I moji bi rezultati iz onog screenshota bili jos bolji da imam jos 512mb ram-a. S tim u vezi, obavezno defragmentirajte disk! U vaznost toga sam se licno uverio, jer sam imao jako ozbiljnja drljanja po disku i izuzetno duga ucitavanja nivoa na konfiguraciji broj 2 ciji je uzrok bio disk koji nije bio defragmentiran barem 4 meseca i na kome ima jedno 25 gb igara koje se igraju svakodnevno (inace racunar mog brata).
Voleo bih ako sam nekome pomogao ovim, a voleo bih i da cujem i utiske ljudi. Nemam nista protiv komentara "9800PRO/6600gt pa navise "elite"" ali da ipak ti ljudi shvate da je ovo tweak za gamer sirotinju. U svakom slucaju, konstruktivni komentari su dobrodosli.
Sve najbolje, i pozdrav za Benchmark community!