Kada se kaže da nema puno zajedničkog, ne misli se (bar ja tako shvatam) na ime glavnog karaktera i povezanost priče, već na elemente gejmpleja. Gledano u odnosu na keca, od igre sa fantastičnim AIjem dobili smo igru gde su protivnici glupi kao noć, od igre sa fantastičnim oružjima dobili smo igru gde trebaš da kupuješ i unapređuješ oružje da bi se ponašalo *****ski i dalje, od igre sa otvorenim nelinearnim nivoima koji su mogli biti prelaženi na mnoštvo načina dobili smo igru sa kvaziotvorenom mapom, gde nema poente ići van unapred predefinisane staze, od igre sa klasičnom strukturom misija dobili smo naslov koji imitira Battlefield Bad Company. Od igre koja nagrađuje različite stilove igranja dobili smo naslov koji respawnuje neprijatelje i time favorizuje jurišni pristup. Ono najbitnije jeste da smo od igre sa najboljim napucavanjem dobili smo igru u kojoj je pucanje najslabija strana. FEAR je recimo bio naoko vrlo dosadna i mračna igra u gomili hodnika, ali je sve nadoknađivano izvanrednim pucanjem i AIjem, neprijatelji su se sjajno štekali, zaobilazili te, uvek radili nešto drugačije, dolazili iz nepredviđenih pravaca (npr. okrenem se i vidim da lik sa nivoa iznad prelazi preko ograde, spušta se na kutije i zaleže da krene da me gađa, a ne da ide "klasičnim putem" kroz hodnik).
Prosto, stvari se svode na neubedljivo pucanje na protivnike koji su prilično glupi. I tada postaje prilično nebitno kakvi su ostali aspekti igre. Da li je neko očekivao istog lika, drugačiji kolorit, više ili manje misija itd. Primetiti da grafiku nisam uopšte poredio, a i tu se o odnosu keca i dvojke ima svašta reći![]()
Trenutno igram igru, stigao sam do 14% i sad sam tek usao u stos. Igra je fenomenalna.
Otisao sam u onu "kucicu" gde ima krevet, i mozes da namestis sat kada da izadjes, i namestim 7 ujutru kada je izlazak sunca. E ljudi... ono je... neverovatno! Snopovi zraka sunca se vide kako prolaze kroz drvece, zaista je fantasticno.
Nocu kako se lepo mesecina vidi, cuju se cvrchci, snop svetla sa bandere se fenomenalno vidi, cak se vidi i musice kako lete oko svetla. Odusevljen sam!
Fiziku su isto odlicno uradili, kad pucas u grane, one se lome, i to ne prosto, vec tipa ako pucas u lishce onda se samo drma, ako pucas u koren onda se lomi... ma genialno je, svaka cast stvarno!
Evo malo screenshotova da vidite na shta mislim. Ahhhh kako je dobro!
Ma igra je ok upravo je probah i prvi utisci pa i nije bas i nesta jer je to do sada malte ne sve vidjeno,a secate kada se pojavio prvi far cry negde u prolece ako se ne varam,pre par godina pa kada smo ga zaigrali za ono vreme je bio fantazija jer to onda u ono vreme bila revolucionarna igra kakve do onda u ono vreme nisu vidjene.
A koliko je od onda vremena proslo do dana danasnjeg nista spektakularno nije izbaceno racunajuci i crajzis
Ovo sigurno nije nastavak FC1, ne znam zašto bi to i bila tema rasprave.
P.S. Koliko god bio neudoban za igranje zbog bugova, Boiling point je znatno zabavniji (i danas) od FC2.
Ma ljudi pricajte sta ocete ja se ne ljutim moje misljenje i moje vidjenje je da igra nema jednostavno taj smek starog far craja.
Falcon je napisao(la):Ono sto je mene nerviralo u Crysis (i Warhead) je linearnost. Zna se redosled misija, zna se kojim putem mozes da se kreces, uz minimalna odstupanja kako bi se stekao privid otvorenog sveta.
Samo zbog toga, mnogo vise uzivam uz FC2. Sloboda da od tacke A do tacke B (koju sam odaberem) stignem putem kojim ja hocu, meni cini ovu igru boljom od Crysis sa kojom je toliko uporedjuju.
G@W je napisao(la):A takodje ako neko zeli da bude Boban Piroman ili Mirko Bombas, tu je Far Cry superioran. Bomba u Krajzisu ima radijus delovanja citavih 40 cm. I uopste nije zabavno igrati sa bombama kao u FC2 (najbolje je kada se prisunjam u kamp i bacim bombu u garazu, koja se nalazi pored skladista sa municijom i plinskim bocama
Ma sta ka'es...:dG@W je napisao(la):Svi koji uzdizu Krajzis na neki pijedestal nemaju pojma o kompjuterskim igrama.
G@W je napisao(la):Ta igra ce za godinu-dve imati prevazidjenu grafiku (TESV skida krunu, 100%) i niko nece pozeleti da je igra.
Takodje pogresno, al ***...u tvom stilu...G@W je napisao(la):FC2 nema shmek Far Cry keca, Crysis josh manje.
@nex999:
Imas da kupis maskirno odelo onda te ne vide na daljinu. Nemogucnost pentranja svuda je zato sto nema naono suit i maximum strenght![]()
skroz je drugacija igra od krize i ne vidim zasto se to poredi ? Sto se ne linearnosti krize tice, pa, jeste linearna, u 90% slucajeva mozes samo jednim putem da ides.
Misije u Crysis-u su skini fajl, ugasi jammer, ocisti LZ, unisti AA i posalji koordinate. Moze li vise genericko od toga?![]()
Auh, koliko cudnih stvari ovde covek procita...
Crysis je takav, zato sto je i FarCry bio takav.Linearan u redosledu zadataka jeste, ali ti daje totalnu slobodu na kakav ces nacin da ih izvrsavas.NE ZNA SE kojim ces se putem kretati, hoces li napasti bazu putem, otpozadi, preko reke...ili ces pak biti stealth i koristiti uspavljivac ili rambo.
S druge strane FarCry2 je takav kako si ti opisao Crysis.Nedovrseni Boiling Point.Lazno ti predstavlja otvoreni svet, iako mozes samo da se kreces uskim hodnicima (putevima) i malo kroz druge "hodnike" gde nema puta.Nelinearnost?Samo u smislu da mozes da biras izmedju generickog zadatka tipa "A" i generickog zadatka tipa "B". Pomnozeno sa 100.
Nelinearnost u izvrsenju zadatka su totalno ubili teranjem da se vozi dzip puteljkom preko checkpointova, botovima koji detektuju igraca na kilometar (tako da stealth nacin odmah otpada), i sve se svede na dva moguca izbora- snajper ili bacac granata (onaj sa zumom).I to se ponavlja do beskonacnosti.Nikakav izazov niti raznovrsnost.
Dodatno su uken*ali sa debilnim kretanjem lika.Zapinje o najmanji kamen, na omanju stenu treba skakati dva tri puta da bi se moglo popeti, a na vece stene nema sanse.
Dovezi dzip odmah ispred baze/checkpointa, sedi za mitraljez, pukni u lika ili u stek sa municijom i dovidjenja...i tako iznova i iznova...
Stavili su pescane buugy-je.Okeeeej, ali cemu voznja i uzivanje u istoj kad ti svakih par minuta prileti neki dzip s mitraljezom i reseta sa kilometar...
Biser je i voznja glider-a.Cemu??Sve sto moze da se uradi njime jeste spustiti se na put...a dzip mi stoji parkiran.
Niko te ne tera da vozis dzip putem preko checkpointova, u tome je sva draz. Imas zadatak na tacki B a kako ces ti stici iz tacke A, putem, kroz sumu ili pustinjom, kroz checkpoint-e, dzipom, camce, peske, autobusom, plivajuci, frontalni napad, napad iz daljine, usunjavanjem, ostaje na tebi. Kod Krize imas jedan ulaz na nivo, uslovnu slobodu da ga resis kako hoces i samo jedan izlaz sa nivoa - linearno ali neki to ne vide jer se zamlacuju sa nano suit-om. Da ne spominjem trigger-e koje moras aktivirati da bi igra krenula dalje, tipa, udji u kontrolni toranj i pogledaj kroz prozor, a onda krece animacija kako napada hiljade onih sentinela (kako li se zovu ova mehanicka stvorenja iz Matriksa u Crysisu?) i tek onda mozes da krenes dalje...
Imas zadatak na tacki B a kako ces ti stici iz tacke A, putem, kroz sumu ili pustinjom, kroz checkpoint-e, dzipom, camce, peske, autobusom, plivajuci, frontalni napad, napad iz daljine, usunjavanjem, ostaje na tebi.
Kod Krize imas jedan ulaz na nivo, uslovnu slobodu da ga resis kako hoces i samo jedan izlaz sa nivoa - linearno ali neki to ne vide jer se zamlacuju sa nano suit-om.
A u vezi te "linearnosti" FarCry2 je linearniji i to bas iz razloga sto su u sustini ostavili samo jedan nacin za prelazenje zadatka- Dzip/chamac i Dragunov.Od svih drugih nacina samo boli glava od smaranja i dosade...jerbo su svojim dizajnerskim odlukama od nelinearnosti ucinili mrtvo slovo na papiru.Kod Krize imas jedan ulaz na nivo, uslovnu slobodu da ga resis kako hoces i samo jedan izlaz sa nivoa
Ja bas uzivam da vozim van puteva i van checkpointova. Kad ih jednom "otkljucam" trudim se da ne prolazim tuda ponovo nego da pokrijem sto vise terena izmedju. Trenutno sam u Act 2 i do sada sam na ovaj nacin nasao 115 dijamanata, 7-8 audio kaseta i nagledao se "prirode".
Ne prestaje ni da iznenadjuje cinjenica da su i neke zabiti, kroz koje mozda ne bi ni prosao da ne istrazujes ovoliko kao ja, uradjena sa skoro istim nivoom detaljnosti kao ostali nivoi. Takodje, par puta sam naisao na tako postavljene dijamante da ih uopste nije lako dohvatiti, vec se mora malo i mozak upotrebiti.
FC2 uopste nije losa igra, samo je treba igrati malo vise od 15 minuta![]()
To je tako nebitno...@nex999
Da, slažem se sa konstatacijama i da dodam da ce ,bar po meni, Crysis 2 biti eventualno samo modifikacija trenutnog engine-a. Mislim, dali ce i tada biti potrebno nesto mnogo vise imajući u vidu dole navedeno?
And if you ever wondered why your insanely high-end computer kneels and bows before the 1+ million lines of code, 1GB of textures and 85,000 shaders that the game currently packs, well just read this: the absolute maximum size of a map in Crysis can reach the mind-boggling value of 68,719,476,736 square kilometers!!!!! Yeah, that's more than 68.7 billion... And you know what? Earth's entire surface "barely" reaches 150,000,000 square kilometers, so with Crytek's SandBox editor one can theoretically create a map approximately 458 times bigger than the area of Earth...
That means that if you want to have like... our planet's entire population playing Crysis simultaneously on multiplayer, a single player would have to walk around 10 square kilometers to meet its next opponent on that huge map..
Koje ono bejahu reči koje tražim.... MONSTRUOZNO LEPO?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari