Šta je novo?

Far Cry 4

Kaci slobodno...

Ajde ljudi jednom za svagda da zavrsite sa tim s.anjima od fps i performansi, dao sam vam egzaktan link za graficke kartice i sve rezolucije. Matematika je jedna i nema verujem ne verujem samo uzimate prostor i razvodnjavate temu, ako imate odstupanje vece od par fps onda nesto nije u redu sa vasim izdanjem igre ( citaj nemate adekvatan patch) ili je vasa crackovana ukradena verzija igre nestrucno odradjena ( ovo sam stavio da mi ne bi obrisali post, ne promovisem koristenje bilo kakvog nelegalnog softvera).

http://www.techspot.com/review/917-far-cry-4-benchmarks/

Sama igra me je odusevila pogotovo sad kad sam stigao u prave "snezne" himalaje. A proveo sam sate i sate istrazujuci doline.
Fora je prilikom probijanja ka vrhu izadje mi helikopter i sta god da uradim on me ubije. Cak sam i smanjio tezinu sa hard na easy samo da predjem tu sekvencu ( mrzim skriptovane sekvence ) ali nista ne mogu da uradim.Nisam pazario rpg jer mi jednostavno nije trebao, imam snajper sacmaru , pkt mitraljez... trebalo bi da je dosta protiv choppera valjda necu morati da se vracam par nivoa unazad da kupim rpg ?!?

Danas da upalim igru krene onaj logo na pocetku i samo se stvori crni ekran i pise "Not Responding" u gornjem desnom cosku sta da radim? POMAGAJTE

edit. Problem sam resio tako sto sam iskljucio djojstike i igra se najnormalnije upalila.

edit2. Petre da li moze malo objasnjenja sta si tacno uradio :)

Poslednja izmena:
@ralos
Ja sam lagano skidao helise snajpom, tj roknes pilota i ode letelica u vecna lovista :D Samo treba da uhvatis iole dobar stek, npr izmedju stena, da budes u senci

@mihailo998
Nista posebno nisam radio, instalirao sam najnovije zvanicne amd drajvere, igru v1.3, igra je na SSDu i podesio sam u onom .xml fajlu GPUMaxBufferedFrames= 0.
Doduse verujem da je ovakva situacija kod mene zbog izuzetnog i5-2500k procesora.
Ali iskreno sve preko 25-30 FPS ja i ne primecujem, jednako mi je dobro 42 i 30 FPSa :)

Sama igra me je odusevila pogotovo sad kad sam stigao u prave "snezne" himalaje. A proveo sam sate i sate istrazujuci doline.
Fora je prilikom probijanja ka vrhu izadje mi helikopter i sta god da uradim on me ubije. Cak sam i smanjio tezinu sa hard na easy samo da predjem tu sekvencu ( mrzim skriptovane sekvence ) ali nista ne mogu da uradim.Nisam pazario rpg jer mi jednostavno nije trebao, imam snajper sacmaru , pkt mitraljez... trebalo bi da je dosta protiv choppera valjda necu morati da se vracam par nivoa unazad da kupim rpg ?!?

Bio sam u istoj situaciji, pazi samo da te ne vidi dok ne stignes na odrediste ;)

istina je ,u my dokuments/my games/far cry 4/pronadite u xtm fajlu DisableLoadingMip0 i vrednos sa nula promenite u jedan ,nekako ovako bi trebalo biti DisableLoadingMip0="1"...meni više ne secka i radi normalno

edit:eek:tvori xtm sa notepadom

Poslednja izmena:
Šta se tiče same igre,poslje intra,tj filma na početku,bilo je ,,mnjah sve već videno,,.Al kad zajahaš slona i kreneš sa sačmaricom na nosorogo...neprocjenjivo.Ispucaš 20 + komada+šta ga slon gurkao ,a njemu ništa.A prije toga išo sam sam na njega,
možete zamislit kako je završilo.

najlakše ga je sa mounted weapon,onaj ruski proruavionski matrolez

Igra je mixs Skirima/Serious Sam/Tomb Raidera i FarCrya....Cveće isto ko u Skirimu,za SS neću da vam kvarim doživljaj,penjanje po brdima isto ko TR,a napucavanje FarCryevsko :p,Uglavnom nisam se mogao odvojit od monitora....do 04 sata ujutro.

Poslednja izmena:
Evo jednog mog poredjenja, mnogo zivlje i ljepse izgleda sa god rays "enhanced" 2014-12-01_00005.jpg 2014-12-01_00001.jpg

Ma igra je odlicna, i mene su himalaji odusevili i mnoge druge misije i desvanja u igri... Za razliku od sterilne i glupe igre kao sto je Call of Duty Advanced Warfare, ides pucas pratis neke stupidne likove koji upotpunjuju pricu, ova igra ima sadrzaj, zabavna je i drzi paznju... Isto tako ima i mane, ali ispunjava svoju svrhu da zabavi :)

Ajde ljudi jednom za svagda da zavrsite sa tim s.anjima od fps i performansi, dao sam vam egzaktan link za graficke kartice i sve rezolucije. Matematika je jedna i nema verujem ne verujem samo uzimate prostor i razvodnjavate temu, ako imate odstupanje vece od par fps onda nesto nije u redu sa vasim izdanjem igre ( citaj nemate adekvatan patch) ili je vasa crackovana ukradena verzija igre nestrucno odradjena ( ovo sam stavio da mi ne bi obrisali post, ne promovisem koristenje bilo kakvog nelegalnog softvera).

Ja sam skinuo RG Mechanics i secka kao ludo na r9 280x,ako je do verzije,ima li neko ovde kome se to ne desava da kaze koju verziju koristi pa da je skinem ? :D

Kakav je ovo benchmark ? R9 290 daje 12 fps vise od GTX 780 ??? GTX 780 samo 4 fps vise daje od HD7950 ?? WTF? :zgran:

Poslednja izmena:
To je zvanican benchmark renomiranog sajta koji je radio sve popularne igre u zadnjih 5 ili vise godina ( ja ih pratim 5 ) i to je sto je. Imao sam razne atije i nvidie i uvek je to bilo to plus minus par fps.Igra vam secka jet se ram napuni ( i onda pocne da vuce sa harda), bar je kod mene tako.To nema veze sa grafickom karticom ama bas nikakve.

Ja igram Mirror's Edge po stoti put. I dalje je dah svežeg vazduha, u odnosu na današnje smaračine, i ne koči se. Borba je malo slabije određena, ali to nije ni poenta.
Far Cry 4, ni ne uključujem, i trenutno vagam da li da ga brišem.

Svakome je drugacije meni je igrica skroz gotivna pogotovo zato sto nisam igrao far cry 3

Presao sam igru, izabrao sam Bad Ending koji se dobije kad se ubije Pagan..Mada gledajuci ostale krajeve na YT , Pagan uopste nije bio tako los i lud.. Vidim da u kraju kad Ajay prospe pepeo svoje keve, prica o Lukshmani koje je valjda dete njega i Ajay-ove keve, i kako ih je njegov cale ubio.. A na sve to onaj Alternativni kraj kada se na pocetku ne pomeras sa stola i covek te odnese da prospes pepeo i to je to, igra gotova za 10min?!

To je zvanican benchmark renomiranog sajta koji je radio sve popularne igre u zadnjih 5 ili vise godina ( ja ih pratim 5 ) i to je sto je. Imao sam razne atije i nvidie i uvek je to bilo to plus minus par fps.Igra vam secka jet se ram napuni ( i onda pocne da vuce sa harda), bar je kod mene tako.To nema veze sa grafickom karticom ama bas nikakve.

sad ako se 8gb RAM napuni ja ne znam stvarno :D

Ma gde se napuni? ja igram sa 4Gb to ne videh, 75% zauzece ram.
Popuni slotove 64Gb rama pa neka stane cela igra. :d

Far Cry 4 VRAM & RAM Consumption:

We expanded upon our VRAM test from the Assassin's Creed Unity benchmark last week, now testing VRAM consumption on various graphics presets. VRAM consumption hovered in the ~3.5GB range when using high-end GPUs capable of Ultra settings. Even at the game's lowest settings, if VRAM was available for use, Far Cry would find ways to put it to use; we saw roughly 2GB VRAM consumed even on “low” settings, proving that larger framebuffers are rapidly becoming relevant.

As for system memory, the game uses about 1.6-1.9GB of system RAM at any given time.

Toliko o tome :)

Moguce da je onda do video rama jer igra pocne da cupa teksture sa harda.Tad se pojavljuje seckanje i dropovi fpsa , Znaci koju kod karticu da imas ako igra pocne da koristi hard imaces seckanje . Igra izgleda prelepo i klizi na ultra dok su teksture iskesirane u memoriji ali cim treba da ucita novu sa harda onda secka. Normalno da je to vise izrazeno prilikom voznji jer tad se brze prolazi i mora da se ucita i promeni vise tekstura na ekranu.Igra moze da se igra polako zato meni licno to ne smeta toliko, nije ono pritisni 5 puta duplo w pa sest puta s trci vamo trci tamo.Cak ni ne zameram programerima na tome, sa ovolikom mapom slobodom kretanja raznovrsnoscu itd i sve su upakovali daizgleda prelepo, pitanje da li se tako kompleksan zivi i veliki svet moze napraviti da bude optimizovan kao neka hodnik arkadacina.

Upravo to, frame-rate je dobar i na ultra kod mene na GTX760 ali taman kad ucitava texture, zakoci se, i tako u krug. Igram iz tog razloga na High jer jedino tako sam zadovoljan performansama. Iz nekog razloga, igra nije bas tecna tj ima neki micro bar micro stutter, koji je prisutan i kad je fps preko 60. Doduse, tad kad je 60-ak fps uopste ne smeta, ali neke igre su relativno tecne i na 40fps, dok ovde na istom fps-u to nije bas tako i tad se vise primecuje. Ne mogu da igram igru tako da mi secne svako malo jer ucitava texture.

Btw, razmisljam naglas, koliki uticaj mogu imati SSD diskovi na performanse u igrama? Igre su sve vece i sve je vise materijala u njima, da li to moze da ima ikakvog efekta?

Ja cu odigrati ovo do kraja ali necu prestati da se pitam zasto ne radi bolje. Jedan od razloga zasto se pitam je sto kad stavim sve na medium, igra izgleda dosta losije (a ne radi mnogo bolje), prosto, low i medium su svet za sebe, a od High pa nadalje ne vidim velike razlike, razlike su u finesama. E sad, probao sam na low onako cisto da vidim kako radi i dobitak na fps-u nije toliki koliki bi ocekivao da bude, jer tada izgleda kao neki fps od pre dosta godina, dakle vrlo bezveze za takav tip naslova iz 2014. godine.

Ako moram da uporedim, kad uporedim s jednim Crysisom 3 (igra mi je losa ali pricam o tehnickom aspektu), koji i na low izgleda vrlo lepo a na Max grafici i dalje zadaje domace zadatke. Pritom, ja sam odigrao igru na High i to je izgledalo lepse od ovoga. Znam znam, nije open world ali ne verujem da bas toliko moze da se svali krivica na to.

Inace, zabavno mi da igram. Cista razonoda, ne treba igru uzimati za ozbiljno. Sunjanje sa lukom i strelom mi je omiljena aktivnost, al tako sam igrao i Skyrim, i jos po koju igru, pa cak i Crysis :)

Poslednja izmena:
Jedan od razloga zasto se pitam je sto kad stavim sve na medium, igra izgleda dosta losije (a ne radi mnogo bolje), prosto, low i medium su svet za sebe, a od High pa nadalje ne vidim velike razlike, razlike su u finesama. E sad, probao sam na low onako cisto da vidim kako radi i dobitak na fps-u nije toliki koliki bi ocekivao da bude, jer tada izgleda kao neki fps od pre dosta godina, dakle vrlo bezveze za takav tip naslova iz 2014. godine.

Ako moram da uporedim, kad uporedim s jednim Crysisom 3 (igra mi je losa ali pricam o tehnickom aspektu), koji i na low izgleda vrlo lepo a na Max grafici i dalje zadaje domace zadatke.

Potpisujem sve. U FC4 su male razlike izmedju high/very high i ultra (osim vol. magle i nekih svetlosnih efekata na ultra) a medium i low deluju ocajno, kao iz 2008. a fps je samo malo bolji. U ovoj igri je najbitnije da su teksture na VH, ostalo moze i samo high uz upaljene efekte. I za C3 se slazem.

Kako kod tebe radi na 1GB VRAMA? Posto ja trenutno igram sa texturama na Medium (jeste da ponegde izgleda lose, ali ne dovoljno lose da mi smeta, i ne smeta mi toliko, zaigram se :D )....kod mene 2GB povremeno ima stuckanja na High i vise, ne ono stalno, nego kad se zatrcim pa u nekom momentu ucitava texture nove, e tu oce. Mozda sam razmazen, al ne mogu tako :D....te texture izgleda postaju problem developerima, ili ih mrzi da bolje upakuju jer sad na konzolama imaju dosta na raspolaganju. Npr Skyrim bre leti kako radi a namodovan texturama koje su bolje nego ove na recimo High. Crysis nikad nije imao ta stucanja. Izgleda da je stvarno bitno da li igra prvenstveno PC naslov ili su konzole takodje bitna platforma.

I da dodam, neke stvari mi se ne dopadaju graficki. Recimo God rays, e koliko dobro izgleda kad imas sunce u kontra svetlu iza drveca, pa kad probijaju zraci, toliko lose izgleda kad sunca nema, sve nekako isprano i onako meeeh. I boje i kontrast, bas neubedljivo izgleda.

Poslednja izmena:
To sam se i ja pitao za SSD ali pre toga zamolio bi neke od clanova foruma koji imaju 16 GB rama ili vise da urade sledece ako vec nisu. Nek iskljuce virtualnu memoriju na hardu i page file. U tom slucaju igra bi mozda bila u mogucnosti da sve fajlove koje treba da prikaze na ekranu u datom momentu cupa iz rama koji je pod naponom i tu seckanja ne bi smelo da bude (cim glava hard diska pocne da sheta bice seckanja). Ja cu uskoro da ubodem na mojih sadasnjih 8 GB dodatnih 16 GB rama al potrajace dok mi stigne to iz UK. Igra prelepo izgleda na ultra i klizi nedugo nakon pokretanja dok se ram ne napuni i page file prebaci 8 GB, pratim sve u MSI afterburneru.Inace i sa igranjem prvih sneznih misija pa nazad u dolinu itd vidim koliko je ovo opsezna igretina pa sloboda da ides gde hoces pa helikopter, side quests... i uvek se nesto desava sve je zivo i puno objekata i boja (iznenadjujuce i ne toliko repetativnih ).Usudio bi se reci da je ovo jedno umetnicko delo koje nije ispeglano do kraja jer igra nije bas tecna na masinama i jacim od recomended ali jednostavno ne vidim igru na trzistu koja se po slobodi,sadrzaju i obimu moze uopste usporediti s ovim.

Citao sam ovaj link malopre http://www.geforce.com/whats-new/articles/far-cry-4-nvidia-gameworks-trailer

Nije lose za procitati iz ugla nVidie kako se sta ponasa sto se performansi tice, i kako to utice na izgled. Potvrdili su mi ono sto sam i sam primetio, mnoga podesavanja ne uticu mnogo, mnogo veca razlika se oseca kod Low/Med u odnosu na ostale nivoe podesavanja nego na relaciji High-Ultra, dakle kao sto rekoh finese su u pitanju.

Dole imaju cak i tabelu sa preporucenim podesavanjima, ali sto se tice 760-ke, texture na Ultra su jako los savet (a to su napisali). Stuca li stuca, stuca i na High, objasnio sam u prethodnom postu na koji nacin tj kada, tek na Medium je ok. I da, i sam primecujem to da kada se upali igra, neko vreme radi dobro i onda krene da brljavi zbog Harda.

Mene isto zanima kakva je situacija sa 16GB rama, naravno, ne pada mi na pamet da ulazem u to zbog FarCry-ja ili bilo kakvog loseg porta :D...radije bih novac ulozio u SSD, ali eto, zanima me. I da, malo mi nije jasno zasto vuce toliki page file kada ni ovako ne koristi ni tih 8Gb, moze li neko preciznije da objasni problematiku?

Mora da vuce kad je mapa ogromna i teksture su detaljne pune piksela to sve negde mora da se smesti i da bude sto "blize" dostupno procesoru koji ce da ubaci odgovarajuci fajl u odgovarajucoj milisekundi na ekran.Odnosno taj fajl definise koji piksel izbacuje koju boju ali to je to.Kod ovako glomazne open world igre, igra ne moze da zna u kom ce pravcu igrac krenuti pa shodno tome ne moze da "pripremi" odgovarajuci fajl i zato se desi da ga nema u ramu pa mora da ga cupa sa harda.Svojevremeno je i prvi fc1 trazio 1GB rama za skroz fluidno igranje sto je u ono vreme 2004 malo ko imao.Posebno je problem kad jos hoces da vozas tj brze ides po tolikoj mapi onda igra ima jos vise fajlova u kracem vremenskom roku da pripremi i izbaci a nisu u ramu i zato secka.Mogu oni da pljuju koliko hoce po optimizaciji ali i tu je ogranicena mogucnost programerima.Najbolje je kad se moze iskljuciti page file jer se tada prilikom ucitavanja igre (ako je posao dobro odradjen) svi fajlovi ubacuju u ram koga mora biti dovoljno tj vise nego dovoljno i posle toga performanse zavise iskljucivo od rada procesora i memorije, kod vecine igara od grafickog procesora a kod strategija vise od centralnog procesora ali to je vec druga tema...

Da da, jasno je da mora od nekud da vuce, nego sam vise razmisljao u pravcu da se iskoristi bar ovih 8GB (jer se ne koriste u potpunosti), ali to ocigleno nije moguce tj ne moze tako po potrebi da se kombinuje RAM-HDD, ako dobro kapiram stvari. Dakle celo parce bi moralo da bude u RAM-u. Znaci, u teoriji, sa iskljucenim page-fileom bi bilo dovoljno 16GB? I da li bi u slucaju 8GB RAM-a pomoglo da se page file eventualno smanji?

Page file po preporuci windowsa treba da bude 1 i po puta veci od kolicina rama jer racunar prebacuju fajlove iz njega u ram. E sad ako je manji nego sto treba ne valja jer onda nece sve teksture ni na hardu biti gde ce ih windows prvo traziti ako ih nema u ramu a ako je page file prevelik onda opet mogu biti fizicki na razlicitim stranama harda pa ni to nije idealno.Za prave gamere je skoro nedopustivo i kao sto vidis frustrirajuce da igra uopste koristi page file sa harda , uvek ce biti seckanja.Onda je pitanje pa sta sad treba svi da imamo po 16 ili 24 GB rama.Cinjenica je da je 8 GB bilo vise nego dovoljno 3 godine, mnogima i 4 GB ali evo prva open world igra je pomerila standard ( ne znaci da ce druge koristiti i tih 8).Ljudi ovde tvrde da sama igra ni ne koristi tih 8 ali moguce da je aplikacija tako pisana i da nije bas sve poslagano i sredjeno na najbolji moguci nacin.Za mene je bilo ocekivano da tolika mapa sa toliko detalja moze izazvati problem sa ramom i da ce hard da radi i da ce da secka.Dok ne ubodem ukupno 24 GB i ne iskljucim virtual memory na hardu necu tvrditi da li je uzrok iskljucivo nedostatak memorije ili ne koristenje iste na najbolji moguci nacin.

Nazad
Vrh Dno