Koliki je kapacitet baterije ZMI?
Izvini drug, ovo pitanje je verovatno bilo za mene ali ja nisam dobio obaveštenje od foruma da ima novih postova (ceo taj sistem obaveštavanja o novim postovima se na ovom forumu vrlo čudno ponaša, pride nije ni preveden na srpski jezik!!!), elem, ZMI je nominalno 10.000mAh na 3.7V odnosno negde oko 7000mAh na 5.1V (ne mogu trenutno da pročitam pošto je moj u silikonskoj futroli koja se užasno teško navlači i skida, ima negde na netu HD slika sigurno).
Jel se bavio možda neko reparacijom baterija za srafilice i ostali ručni alat, konkretno imam Makita i Bosh srafilice sa po dve baterije koje su pred izdisajem pa me interesuje jel ima svrhe to sam pokušavati ili pazariti nove (oko 40-50e kom) 12v 2.0Ah Ni-Cd
Odnosno kako da utvrdim šta su upakovali pošto ne piše ništa na njima kada se otvori
Starije šrafilice su uglavnom imale Ni-Cd baterije zato što one mogu da podnesu intenzivnije pražnjenje ali su malog kapaciteta, ako na šrafilici nije naznačeno da je Li-ion onda je sigurno Ni-Cd.
Da li se isplati reparirati u sopstvenoj radinosti zavisi od više faktora ali evo nekih stvari o kojima možeš razmisliti i odlučiti šta ti je za činiti:
- Ni-Cd baterije su 1.2V žto znači da u šrafilici verovatno imaš 10 komada, dimenzije su im 4.2cm dužine i 2.2cm širine pa i po dimenzijama možeš provaliti koliko bi moglo da ih bude.
- za 12V bi ti trebale dve 18650 baterije (pitanje je da li bi mogle da se strpaju u postojeće kućište) ili ako baš insistiraš na manjim gabaritima mogao bi da uzmeš 18350 baterije ali gubiš prilično na kapacitetu a cena je tek 10-tak % manja, možda ni toliko.
- za li-ion će ti trebati drugi punjač, nemože da se koristi postojeći koji je za Ni-Cd baterije
- nije preporuka da koristiš baterije iz laptop bateri paka zato što one nemogu da izdrže to opterećenje koje se traži pa može doći do zagrevanja što skraćuje životni vek baterijama ili čak do ventiliranja u extremnom slučaju, ovo može da se ublaži/izbegne tako što ćeš duplirati broj baterije i tako prepoloviti opterećenje po svakoj pojedinačnoj ćeliji, znači umesto 3 komada (3S) staviš 6 (3S2P) ili 9 komada (3Serijski3Paralelno) ili kupiš baterije koje su predviđene za veće opterećenje a sa novim baterijama izbegavaš i potrebu da periodično proveravaš da li su u balansu ćelije što bi sa polovnim ćelijama ipak morao da radiš da bi ti trajale duže...
P.S. po oznaci i nazivu modela može da se provali kakvu bateriju tj. kakve ćelije ima unutra, samo guglaj...