Šta je novo?

Exe Net - iskustva

Danas je vecina korisnika u Pirotu prebacena potpuno na SN, vise nikakve veze sa Exe infrastrukturom nema.

Ako imate svoj ruter, vise se ne koristi PPPoE, sada je DHCP klijent (kada imate bridge). IP adrese su privatne (CGNAT), a natuju se na neke sasvim nove opsege iz Supernove. Cak mogu da vidim da je sve tunelirano do Beograda te da se tek tamo povezuje sa ostatkom telekom mreze i ostalim provajderima u Srbiji i svetu. Ranije je saobracaj izlazio u Telekom mrezu lokalno u Pirotu, te je ping do provajdera iz Nisa bio 1-2-3ms, sada sve ide prvo u Beograd (cak se u trace-u vidi brdo lokalnih adresa do Beograda).

Pretpostavljam da slicna "sudbina" ocekuje i sve ostale Exe korisnike.

Bas su ovo izveli od jednom, samo vise nema PPPoE konekcije, pa kad se raspitate kazu, a pa vise ne koristimo uopste PPPoE, podesite DHCP klijent.

Pa nista, posto su resili da sami sebi pucaju u noge, neka ocekuju onda gubitak korisnika. *** pojedinci imaju dosta veliki uticaj (na privatne i poslovne korisnike) sto se izbora provajdera tice tako da... Ljudi koriste SuperExe bas zbog svih tih pogodnosti, ovako vise nece nemati razloga da ostanu tu i eto guraju da se predje kod konkurencije - koje hvala bogu u Nisu ima. Nista im ne smeta, niti utice na njihov rad tj nerad da nas SuperExe korisnike ostave i imamo sve kao i do sada, ali dobro, ako su tako resili onda...
Lepo sam rekao u temi supernove, za zatvor su svi ti ljudi sto vode i prave pakete, poslovna politika je 0, a jedini cilj im je unistavanje svega sto je normalno i vredno. Svaka im cast, a plod njihovog rada tj politike ce se vrlo brzo videti.

Више наме ехе пакета на старој ехе оптици?

Ima, ali su poceli da prebacuju sve preko sn servera i da lagano natuju - umesto da ide preko telekoma i zadrzimo one bitne stvari koje exe ima (a i ostali "normalni" provajderi). Definitivno su resili da nam daju sve cari koje njihova "fenomenalna" mreza poseduje. Umesto korak napred idemo 2 unazad. Vrlo brzo ce videti rezlutate njihovog "rada". Nesposobni ljudi vode razne kompanije u nasoj zemlji zato smo tu i gde jesmo. Zalosno.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Nažalost, ode sve dođavola. Imali smo statičke adrese i čim je to ukinuto, krenule su stvari nizbrdo. Jači ping, evo sad ukidanje bridge moda i naposletku natovanje. Sve je izgubilo smisao, Telekom je pustio pipke. Dok i DVB-C kablovsku bez kodiranja nisu čačnuli, biće kako valja.

Dok i DVB-C kablovsku bez kodiranja nisu čačnuli, biće kako valja.
u to nemoj da sumnjaš uopšte
ja sam nekada bio u mreži Radijus Vektor gde je moglo da se DVB-C gleda na neograničen broj televizora (bez kartice). Kada je supernova kupila RV ugasili su i analogni signal i sve korisnike digitalizovali sa njihovim boxovima i karticama i "zavrnuli slavinu" na DVB-C i na ATV (analogni signal)
Isto su prošli i Kopernikus, AVCOM i većina provajdera (još uvek ne svi) koji su sada supernova.
verovatno će u nekom narednom periodu svi provajderi koji su u sastavu supernove biti digitalizovani da ne kažem "KODIRANI"

• Like
Da budem precizniji, uz obavezno prisustvo CI modula, kao što je sada to svuda gde su preuzeli Poštu Net u potpunosti od prvog do poslednjeg korisnika u ulazu. Čim budu nametnuli Super Par/Plan kako god, tu je kraj svih krajeva. Oni mogu bukvalno jednostrano da raskinu ugovore na neodređeno i prestanu sa pružanjem usluga po Super Exe uslovima ako im se tako ćefne.

Nažalost, ode sve dođavola. Imali smo statičke adrese i čim je to ukinuto, krenule su stvari nizbrdo. Jači ping, evo sad ukidanje bridge moda i naposletku natovanje. Sve je izgubilo smisao, Telekom je pustio pipke. Dok i DVB-C kablovsku bez kodiranja nisu čačnuli, biće kako valja.
Pa i dalje imas static ako zelis........

• Like
Pozadina svega se zna, ko razume - razume. A inace sve to sto se desava msm na stanje interneta i telveizije, po meni iskljucivo je kriv narod koji samo gleda i vecito cuti i dozvoljava da neko menja uslove i namece. Niko se ne buni, vec svi cute i ok kako za sve tako i za mene... sta je tu je. Tako razmislja prosecan srbin zato smo tu gde jesmo.
Danas izbor postoji i necu da placam debilne unazadjene servise i kraj price. Net-net sem sto je televizija nesto slabija (msm na izbor kanala) sve ostalo nudi isto kao stari Exe od brzine, do neogranicenog broja Tv-a, u 99 posto slucajeva nema cg-nata, a i ako se desi moze se lako dogovoriti sa njima izlaze u susret. Veliki broj poslovnih korisnika koje poznajem, a i prijatelji (privatni korisnici) samo cekaju momenat da sve to degradiraju i lepo kazu cao, a uopste nije mali broj. Svi smo mi korisnici Exe bas zbog onoga sto nude, tako da.... Ja sam 1000 puta pisao, ne vidim nikakvu logiku, da se kodira sve, da se ogranici na 3 tv-a, (to su pravdali kao NFC ne moze da podnese itd, msm nebuloze,, osim toga ova je opticka mreza tako da...) u redu dodatni kanali i paketi i nekako ali ostavi OSNOVNI paket, znaci cela programska sema NE, ne vidim logiku stavljanja iza cg-nata korisnike Exe neta kad Exe ima svoj opseg koji vise nego zadovoljava potrebe Exe korisnika, (a osim toga ako bas mora, a ne mora ovo msm i za druge provajdere, najslabiji paket ok neka bude cg-nat ostali ne), ne vidim logiku debilnog minamalnog uploada kod sn paketa, ma nista nema logike kod njih. Da imaju imalo stida otkaz bi sami svi trebali da daju i dozvolili da dodju ljudi koji imaju viziju, koji znaju da naprave balans i budu svi zadovoljni... ovako samo tonemo...

Poslednja izmena:
Nema razloga za toliko nezadovoljstvo, pišem iz ličnog iskustva. Ja sam, uz određene pogodnosti, prešao sa Exe optike na Supernovin koaksijalac. Broj televizora jeste ograničen na 3, ali otkad su odskora pustili android TV aplikaciju (koja odlično radi i na običnom kineskom android boxu,) to više uopšte nije problem, sad može ukupno na 7.
Omogućili su i IPv6 protokol, tako da je sada cg nat samo ružna prošlost.

Pozadina svega se zna, ko razume - razume. A inace sve to sto se desava msm na stanje interneta i telveizije, po meni iskljucivo je kriv narod koji samo gleda i vecito cuti i dozvoljava da neko menja uslove i namece. Niko se ne buni, vec svi cute i ok kako za sve tako i za mene... sta je tu je. Tako razmislja prosecan srbin zato smo tu gde jesmo.
Danas izbor postoji i necu da placam debilne unazadjene servise i kraj price. Net-net sem sto je televizija nesto slabija (msm na izbor kanala) sve ostalo nudi isto kao stari Exe od brzine, do neogranicenog broja Tv-a, u 99 posto slucajeva nema cg-nata, a i ako se desi moze se lako dogovoriti sa njima izlaze u susret. Veliki broj poslovnih korisnika koje poznajem, a i prijatelji (privatni korisnici) samo cekaju momenat da sve to degradiraju i lepo kazu cao, a uopste nije mali broj. Svi smo mi korisnici Exe bas zbog onoga sto nude, tako da.... Ja sam 1000 puta pisao, ne vidim nikakvu logiku, da se kodira sve, da se ogranici na 3 tv-a, (to su pravdali kao NFC ne moze da podnese itd, msm nebuloze,, osim toga ova je opticka mreza tako da...) u redu dodatni kanali i paketi i nekako ali ostavi OSNOVNI paket, znaci cela programska sema NE, ne vidim logiku stavljanja iza cg-nata korisnike Exe neta kad Exe ima svoj opseg koji vise nego zadovoljava potrebe Exe korisnika, (a osim toga ako bas mora, a ne mora ovo msm i za druge provajdere, najslabiji paket ok neka bude cg-nat ostali ne), ne vidim logiku debilnog minamalnog uploada kod sn paketa, ma nista nema logike kod njih. Da imaju imalo stida otkaz bi sami svi trebali da daju i dozvolili da dodju ljudi koji imaju viziju, koji znaju da naprave balans i budu svi zadovoljni... ovako samo tonemo...
Sve ovo sto ti pricas, ja sam vec pricao i sa kim treba i ne treba - DZABA JE.
Jednostavno moras da shvatis ono sto je ovde poenta.
Dacu ti primer: imas kompaniju... i posle par godina, shvatis da ti ne treba po 2 cistacice na svakom spratu, nego jedna moze da zavrava posao. Odmah otkaz za polovinu. To sto ce da bude neko nezadovoljan, zabole te, ti gledas samo svoj dzep. Ne zanima te sto ti ostatak firme nije srecan, sto si tim cistacicama kojia si dao otkaz unesrecio porodice, jednostavno te boli za sve. E to ti je i politika Telekoma, Supernove, svejedno.....
Pogledaj samo strategiju sa SUPERNOVA projektom. Prvo se pokupovale sve ove male, ako za EXE uopste mozes da kazes da su MALI. Pa kad su ih pokupovali, pocelo da se nudi ljudima svasta. Stavili su kanale i Arena i Sport Klub, samo da namame ljude da sto pre predju, jer posle je logicnoda ce uvek manji broj da raskine, nego da ostane. Znaci poenta te SN price je bila da se pokupe ljudi sto vise, a TEK ONDA, da se krene sa resavanjem tehnike i problema i infrastrukture. Plan koji pali samo u ovoj zemlji, ali eto... E onda kad se videlo da ce protivnici ipak da nose pobede, pribegava se planu B: kupujemo Premier League i zavrsavamo sa korisnicima SBB-a. Evo zivi bili pa videli, ali mi te podatke necemo imati nikad. Avgust ove godine, kad krene nova sezona.... PRILIVI, samo tako...
Nego, pusti to... to znaju i mala deca... nek se neko drugi bavi sa tim kako i sta... vratimo se mi na sustinu onoga sto te, koliko vidim, UBIJA U POJAM:

1. Pominjes CG Nat - 95% korisnika niti zna sta je to, niti im se u realnosti menja situacija koriscenja neta. Imaju net da mogu da bleje na Facebook i You Tube i to je to....
2. Pominjes broj korisnika koji ce da im ode - ZABOLE IH. Savrseno su spremni da ih napusti broj korisnika nezadovoljnih bilo kojim promenama oko CG-Nat.
3. Pominjes izbacivanje paketa velikih. Pa njima su oni koji koriste vece paketa zadnja rupa na svirali, ima ih da ih nabrojis na prste jedne ruke i ponovo imamo isti odgovor - ZABOLE IH. Sta zna boranija da li ima 40, 60 ili 80 mbit/s uplaod, sta ce njima 150 i 200, srecni su i sa 5.
4. E sad to sto pominjes da treba da imaju razumevanja i prema korisnicima koji imaju malo vece zahteve - ti znas GDE mi zivimo. Zemlja monopola i amaterstva. Briga nekog sto onaj u Bugarskoj ima na osnovnom paketu optike 1000/500 ili sto neki privatni operater ima u ponudi jace pakete. Ne sekiraj se, budu li se i oni rasirili malo vise, sledi im ISTO sto je i EXE-u se desilo. Prodaja i CAO.

Tako da nema druge, nego cekati jos par pandemija, 5G-ova i jedno deceniju, da se nesto desi u ovoj zemlji, pa da se nesto i pojaca.
Godina 2022, a mi imamo paket isti ko na startu, 100/40. Da nije tuzno, bilo bi smesno.

Nema razloga za toliko nezadovoljstvo, pišem iz ličnog iskustva. Ja sam, uz određene pogodnosti, prešao sa Exe optike na Supernovin koaksijalac. Broj televizora jeste ograničen na 3, ali otkad su odskora pustili android TV aplikaciju (koja odlično radi i na običnom kineskom android boxu,) to više uopšte nije problem, sad može ukupno na 7.
Omogućili su i IPv6 protokol, tako da je sada cg nat samo ružna prošlost.
Šta ti vredi IPv6 adresa kad recimo na mobilnom ili na nekom drugom netu nemaš v6? Kako sa mobilnog da se povežem na VPN i pristupim resursima kod kuće?

Drugo, zašto mts optika, pa i yettel hipernet ima odličan upload, a supernova optika ima mizeran? Ista su firma zar ne?

Šta ti vredi IPv6 adresa kad recimo na mobilnom ili na nekom drugom netu nemaš v6? Kako sa mobilnog da se povežem na VPN i pristupim resursima kod kuće?

Drugo, zašto mts optika, pa i yettel hipernet ima odličan upload, a supernova optika ima mizeran? Ista su firma zar ne?
A kad kazes odlican upload, jel mislis na KVALITET tog uploada ili na BRZINU ?

Занимљиво је да и даље супернова држи мизеран уп.

Mislim na brzinu uploada. Nije uopste isto imati 10-15-20Mbps uploada i 40-75-80-100Mbps. Da ne govorimo o tome da sama gPON platforma apsolutno dozvoljava 2:1 brizine. Nije to DOCSIS.

Уговорна обавеза ми истиче 30.03. У уговору са Ехе-ом постоји онај "проблематични" члан да се уговор аутоматски продужава на 24 месеца. Да ли је та одредба и даље актуелна, након што је Ехе преузет у Супернова (Телеком) систем? Хтео бих да наставим са коришћењем услуге, али никако да ми се уговорна обавеза продужава на две године, већ да уговор само настави да се примењује на неодређено време и да могу да га раскинем када будем желео. Каква је ситуација поводом тога?

Pisalo se o tome vise puta. Cak misim da imas na stranici pre. Nema vise toga. Kad istekne ako ne obnovis ides bez ugovorne obaveze.

Danas je vecina korisnika u Pirotu prebacena potpuno na SN, vise nikakve veze sa Exe infrastrukturom nema.

Ako imate svoj ruter, vise se ne koristi PPPoE, sada je DHCP klijent (kada imate bridge). IP adrese su privatne (CGNAT), a natuju se na neke sasvim nove opsege iz Supernove. Cak mogu da vidim da je sve tunelirano do Beograda te da se tek tamo povezuje sa ostatkom telekom mreze i ostalim provajderima u Srbiji i svetu. Ranije je saobracaj izlazio u Telekom mrezu lokalno u Pirotu, te je ping do provajdera iz Nisa bio 1-2-3ms, sada sve ide prvo u Beograd (cak se u trace-u vidi brdo lokalnih adresa do Beograda).

Pretpostavljam da slicna "sudbina" ocekuje i sve ostale Exe korisnike.

Bas su ovo izveli od jednom, samo vise nema PPPoE konekcije, pa kad se raspitate kazu, a pa vise ne koristimo uopste PPPoE, podesite DHCP klijent.

Koristim njihov huawei u bridge modu, prebacio sam na dhcp ali vidim ne radi vise port forward na mojim ruterima...
Takodje mi se desava da mi ruteri otkace telefone sa wifi mreze ne znam iz kog razloga i ne znam da li je zbog ove promene ali od tad se desava...

Meni istice ugovor za mesec ipo dana, ja sam presao u exe net zbog optike i dobrih paketa, a sada cu opet u sbb jer im je televizija bar 10x bolja..

Koristim njihov huawei u bridge modu, prebacio sam na dhcp ali vidim ne radi vise port forward na mojim ruterima...
Takodje mi se desava da mi ruteri otkace telefone sa wifi mreze ne znam iz kog razloga i ne znam da li je zbog ove promene ali od tad se desava...

Meni istice ugovor za mesec ipo dana, ja sam presao u exe net zbog optike i dobrih paketa, a sada cu opet u sbb jer im je televizija bar 10x bolja..
Dobio si od SN sad privatnu IP adresu, odnosno novi SN sistem po defaultu sve korisnike koji ne placaju staticku IP adresu gura na CGNAT.

Cak i oni koji placaju staticku IP, su dobili potpuno nove staticke adrese. Sada su te adrese iz Kopernikus / Vektor pool-a, a ne iz ExeNet-ovih.

Cak postoji problem sa statickim IP adresama za koji oni nemaju resenje - i ne znam da li ce imati ikada.

Svi korisnici koje znam ili sam im ja pomagao oko promene podesavanja sa ovom promenom - a da imaju staticke IP adrese (ocigledno ih jos nema puno u Pirotu), dobili su adrese iz istog opsega /27 (odnosno iste grupe od 32 adrese). To sve radi, osim sto ti korisnici medjusobno ne mogu da komuniciraju. Blokiran im je lokalni saobracaj. Sa ostatka interneta sve adrese su dostupne, ali ne mogu dva SN/Exe korisnika u Pirotu da komuniciraju direktno - cak i ako placaju staticke IP adrese.

Blokiran im je lokalni saobracaj. Sa ostatka interneta sve adrese su dostupne, ali ne mogu dva SN/Exe korisnika u Pirotu da komuniciraju direktno - cak i ako placaju staticke IP adrese.

Jesi siguran da je blokirano blokirano ili "samo" fali static route u konfiguraciji rutera / ONT-a ? ZLOrion ima taj biser da fali ruta za adrese koje su u istom subnet-u ali nakon što sam dodao ručno static route mogu da pristupam komšinicinom ONT-u i da ping-ujem ostatak subnet-a.

Dobijas adresu recimo 109.198.29.66/27 sto znaci da imas 32 adrese u subnetu, od cega su u njihovoj konfiguraciji 30 korisnih.

109.198.29.64 je adresa mreze
109.198.29.65 je adresa rutera (to kroz DHCP dobijas kao gateway)
109.198.29.66-94 su adrese korisnika
109.198.29.95 je broadcast

Dakle, dobijas adresu /27 i gateway. Na tom tvom WAN interfejsu su sve adrese iz tog subneta u LAN-u, ali nemas ping ni do jedne osim do gtw-a. Sta predlazes da probam? Kakvu staticku rutu da dodam? Te adrese bi trebalo da budu dostupne bez komunikacije sa gateway-om.

Dobio si od SN sad privatnu IP adresu, odnosno novi SN sistem po defaultu sve korisnike koji ne placaju staticku IP adresu gura na CGNAT.

Cak i oni koji placaju staticku IP, su dobili potpuno nove staticke adrese. Sada su te adrese iz Kopernikus / Vektor pool-a, a ne iz ExeNet-ovih.

Cak postoji problem sa statickim IP adresama za koji oni nemaju resenje - i ne znam da li ce imati ikada.

Svi korisnici koje znam ili sam im ja pomagao oko promene podesavanja sa ovom promenom - a da imaju staticke IP adrese (ocigledno ih jos nema puno u Pirotu), dobili su adrese iz istog opsega /27 (odnosno iste grupe od 32 adrese). To sve radi, osim sto ti korisnici medjusobno ne mogu da komuniciraju. Blokiran im je lokalni saobracaj. Sa ostatka interneta sve adrese su dostupne, ali ne mogu dva SN/Exe korisnika u Pirotu da komuniciraju direktno - cak i ako placaju staticke IP adrese.

I ja sam iz Pirota ..
Meni je dodeljena adresa na wan-u 100.120.xxx.8/20

Port forwarding nije vise moguc?

Ako nemas javnu IP adresu ne mozes forwardovati portove.

Ako proveris na bilo kom sajtu whatismyip videces da javna adresa vise nije ista sa onom koju imas na WAN strani tvog rutera.

Operateri su dobili opseg 100.64.x.x do 100.127.255.255.
Ovo se zove „Carrier Grade NAT“ (CGNAT) adresni prostor, rezervisan na osnovu RFC6598.

U suštini, provajder ima NAT BOX koji mapira ove privatne IP adrese na određeni opseg javnih adresa i radi mapiranje odlaznih TCP i UDP konekcija kao i ICMP odlaznog saobraćaja. Tako da više korisnika u istom trenutku koristi istu javnu IPv4 adresu.

Ovo nije dobro ukoliko želiš spolja da pristupiš svojoj mreži jer mapiranja važe samo za konekcije inicirane unutar mreže korisnika. Tako da, port forward nema smisla jer svakako ispred tvog rutera imaš još jedan NAT BOX, nad kojim nemaš kontrolu.

Ako nemas javnu IP adresu ne mozes forwardovati portove.

Ako proveris na bilo kom sajtu whatismyip videces da javna adresa vise nije ista sa onom koju imas na WAN strani tvog rutera.

Operateri su dobili opseg 100.64.x.x do 100.127.255.255.
Ovo se zove „Carrier Grade NAT“ (CGNAT) adresni prostor, rezervisan na osnovu RFC6598.

U suštini, provajder ima NAT BOX koji mapira ove privatne IP adrese na određeni opseg javnih adresa i radi mapiranje odlaznih TCP i UDP konekcija kao i ICMP odlaznog saobraćaja. Tako da više korisnika u istom trenutku koristi istu javnu IPv4 adresu.

Ovo nije dobro ukoliko želiš spolja da pristupiš svojoj mreži jer mapiranja važe samo za konekcije inicirane unutar mreže korisnika. Tako da, port forward nema smisla jer svakako ispred tvog rutera imaš još jedan NAT BOX, nad kojim nemaš kontrolu.

Da li sbb ima istu politiku sto se toga tice?

Samouveren, ali nažalost i netačan odgovor.

SBB radi isto, većina korisnika je iza CGN-a, nije bitno da li je u pitanju optika ili kabl.

На сбб оптици су сви натовани, преко коакс не знам ниједног лично а знам доста људи који користе коакс услугу.
Вероватно слабији пакет буде натован преко коакс мреже.

Nisu svi natovani na sbb-u, kako se kome pogodi, a ono sto sam cuo je da slabije pakete natuju, ali nadje se neko sa dinamickom (poznajem pojedince koji imaju dinamicku), a od cega zavisi ne znam, medjutim premium paket koliko znam nije naotvan.
Kako god, u krajnjem slucaju ako je nuzno natovati (a naravno da nije), natuj najslabiji paket, ali nemoj skuplje i poslovne korisnike. A ovi iz sn bi natovali i natovane da mogu... zlo i napoko. Telekom vlasnik, na mts optici dinamicke, a ovamo komplet sn natovan i jos sada pokusavaju korisnike exe da natuju... genijalci...
Pa ni taj cgnat im ne radi kako treba, i to su zaserali, objasnio je @poglavicas iznad ... ako misle da to urade na podrucju Nisa napravice veliki haos i sebi i korisnicima, a pogotovu poslovnim, jer Nis ima veliki broj korisnika koji su na exe, mnogima stati pojedini servisi i treba izgubiti silne dane da se to resi, a ko ce to nadoknaditi, pogotovo menjanjem statickih IP adresa? na kraju treba kolektivno tuziti sn zbog toga i zaliti se ratelu. Ne znam kako mogu takvi ljudi da odredjuju i odlucuju o necemu kad tu materiju ne poznaju i nisu za to... i posle sto nam ovako ide...

Poslednja izmena:
Vrh Dno