Da se ne isplati, niko ne bi kopao naravno, ali rizik je uvek tu. Ovi jaci kopaci su davno otplatili svoje rudnike 🙂
Ovaj odgovor sam ja dobio kada sam hteo da krenem pre godinu dana(da ne imenujem clana sada, prepoznace se verovatno, hvala mu jos jednom 😀 ):
Ovako,
--------------
pravila ne postoje i iskreno da kazem moras imati u vidu par opcija:
1. ako ides na cistu profitabilnost, nemoj ocekivati veliku zaradu, odnosno ako udjes sa velikom kolicinom love onda i da ali treba prvo vratiti investiciju. Bilo bi malo prelagano, slozices se, da udjes sada sa masinom i zaradjujes pare
2. Ja sam pobornik kopanja sa cuvanjem novcica za vecu cenu, rizicno jeste ali smanjujes rizik istrazivanjem i ulaskom u grupe koje nesto "znaju"
3. Imas i varijantu ako ulazis sa manjom kolicinom love da kopas neinteresantne novcice sa malim diffom pa ih kopas i cekas cenu
4. Ako kopas btc moras ici sa vecim ulaganjem preko 10-20k$ i stalno da doinvestiras u kupovinu masina jer se tu difficulty stalno povecava.MAsine su relativno tesko nabavljive
5. Ako kopas scrypt, litecoin opet tesko nabavljiva masina i treba ti veca investicija.
6. Iz hobija ne znam koliko ti se isplati ulaziti u kupovinu grafika ili jedne grafike jer je tu igra bas malih brojeva iako postoje retki izuzeci likova koji su nakopali coina sa malim diffom i uzeli ogromnu lovu
--------------
Imaj u obziru da je je proslo godinu i nesto od tada, ali stanje se nije mnogo promenilo, nadam se da ce uvek biti nekih altcoinsa za kopanje, a da li ces zaraditi i koliko zavisi od tvoje taktike i informisanosti.:d
Za 4. i 5. se situacija samo otezala, ali te to verovatno svejedno ne zanima.
Sto se karte tice, imas temu "Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)" gde smo bas danas pricali o njoj. Uglavnom, dosta njih je dalo glas za RX 480 8gb, a proizvodjac je stvar tvojih preferencija, procitaj poslednjih par strana u navedenoj temi.
Nadam se da sam bar malo pomogao, a ukoliko sam pogresio negde neka me neko ispravi, jos ucim. :smash: