Da se ne isplati, niko ne bi kopao naravno, ali rizik je uvek tu. Ovi jaci kopaci su davno otplatili svoje rudnike
Ovaj odgovor sam ja dobio kada sam hteo da krenem pre godinu dana(da ne imenujem clana sada, prepoznace se verovatno, hvala mu jos jednom

):
Ovako,
--------------
pravila ne postoje i iskreno da kazem moras imati u vidu par opcija:
1. ako ides na cistu profitabilnost, nemoj ocekivati veliku zaradu, odnosno ako udjes sa velikom kolicinom love onda i da ali treba prvo vratiti investiciju. Bilo bi malo prelagano, slozices se, da udjes sada sa masinom i zaradjujes pare
2. Ja sam pobornik kopanja sa cuvanjem novcica za vecu cenu, rizicno jeste ali smanjujes rizik istrazivanjem i ulaskom u grupe koje nesto "znaju"
3. Imas i varijantu ako ulazis sa manjom kolicinom love da kopas neinteresantne novcice sa malim diffom pa ih kopas i cekas cenu
4. Ako kopas btc moras ici sa vecim ulaganjem preko 10-20k$ i stalno da doinvestiras u kupovinu masina jer se tu difficulty stalno povecava.MAsine su relativno tesko nabavljive
5. Ako kopas scrypt, litecoin opet tesko nabavljiva masina i treba ti veca investicija.
6. Iz hobija ne znam koliko ti se isplati ulaziti u kupovinu grafika ili jedne grafike jer je tu igra bas malih brojeva iako postoje retki izuzeci likova koji su nakopali coina sa malim diffom i uzeli ogromnu lovu
--------------
Imaj u obziru da je je proslo godinu i nesto od tada, ali stanje se nije mnogo promenilo, nadam se da ce uvek biti nekih altcoinsa za kopanje, a da li ces zaraditi i koliko zavisi od tvoje taktike i informisanosti.:d
Za
4. i
5. se situacija samo otezala, ali te to verovatno svejedno ne zanima.
Sto se karte tice, imas temu "Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)" gde smo bas danas pricali o njoj. Uglavnom, dosta njih je dalo glas za RX 480 8gb, a proizvodjac je stvar tvojih preferencija, procitaj poslednjih par strana u navedenoj temi.
Nadam se da sam bar malo pomogao, a ukoliko sam pogresio negde neka me neko ispravi, jos ucim. :smash: