Šta je novo?

ESP32

• Začetnik teme Začetnik teme psaras
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

psaras

- Ribolovac -
Učlanjen(a)
04.04.2005
Poena
955
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ovo može biti i generalna tema za možda i najpopularniji arduino-based kontroler koji se može koristiti u kontekstu ovog podforuma (IoT). Privodim kraju jedan mini projekat zalivanja (tuje u dvorištu i drveće u bašti) koji je prilično zanimljiv i solidno kompleksan (kontrola nivoa vode u posudi punjenjem iz bunara, kontrola zalivanja na osnovu temperature, web interfejs, mqtt komunikacija sa ESP32...) pa ću kad završim malo to predstaviti ovde.
Imam i konkretno pitanje ako se neko uopšte bavio ovim stvarima, postoje li high-lvl trigger relejni moduli za ESP32? S obzirom da ovaj kontroler šalje 3.3v na izlazima, nisam uspeo da nađem ovakve releje, takođe ni releji sa optokaplerima ne postoje u 3.3v varijanti. Uspeo sam ja da isprogramiram logiku i sa low-lvl trigger relejima, ali mi je sve kontra, a i više volim da mi izlazi idu logički, lakše je i za troubleshooting itd.

2 komada voze špulne drugih 220VAC releja koji će upravljati pumpama, dok treći vozi 220VAC špulnu solenoida (elektro ventil). Ne sećam se tačno, mogu da proverim (i premerim) kad dođem kući, ali verujem da ne prelaze 1A, tj da su reda veličine 100-tinak mA max. Zaboravio sam te podatke jer sam to proveravao još prošle godine kada sam pripremao komponente.

Mislim da sam ja kupovao releje koji su imali na sebi dzamper da odredjuje to ali pogledacu tacno kada dodjem kuci.

@Bole85 To su moduli sa optokaplerima, a džamper bi trebalo da služi za odvajanje mase. Mislim da nisam viđao takve na 3.3v.

@TwistedMind znam za to ali to su mi dodatni elementi i ožičenje, dosta je gužva u ormanu i izbegao bih dodavanje bilo čega. Isprogramirao sam sve i sve radi, nije problem ni da ostane ovako, ali me kopka što nema tih releja tj. nisam uspeo da nađem.

Ja sam koristio ovaj, dizajniran za RPi i Arduino mada je ovaj Low, gde da bi se trigerovao sa 3.3v sam morao da ubacim napajanje od 5v po uputstvu, regulisao je start-stop napajanje od 220v.
Radio je god+ dana savrseno, dok nisam redizanirao projekat:

Posle njega sam sve prebacio na mosfet (36v i 220v) koji bez problema rade sa 3.3v iako su deklarisani da su od 5v.
Sada sam izbacio 220v dodatno napajanje ali evo ti primer gde mosfet od 36v nakaceni na RPi 3.3v izlaze gde masina (3d printer) savrseno radi skoro 1000 sati, mozda da proveris taj pravac:

1000043406.jpg

Kolega vec rece da imas i konvertere.

Imam napajanje u ormanu i 3.3v i 5v zbog nekih senzora, to nije problem (dc/dc step down konvertori), a moguće što kažeš da bi i ti relejni moduli radili na 3.3v komandu ako ih napojim sa 5v. Inače, postojeći, low-lvl sam greškom napojio sa 5v na VccIn umesto sa 3.3v i nisu hteli da rade, ali njima u uputstvu piše da se napajaju sa 3v. Hvala u svakom slučaju, kupiću jedan MOSFET modul i jedan na 5V pa ću testirati, nije mi palo na pamet da bi moglo da radi van specifikacija.

Nije ni meni vec mi dao hint elektricar iz firme.

moguće što kažeš da bi i ti relejni moduli radili na 3.3v komandu ako ih napojim sa 5v.
Ne moguce vec hoce, procitaj uputstvo sa linka 🙂

A cekaj bre, pa pun je aliexpress 3.3v releja za arduino/esp

Jeste ali su svi low lvl trigger.

Nazad
Vrh Dno