Šta je novo?

Erste banka

Svakako nije za poređenje, budući da KEKS nije banka nego Ersteov digitalni novčanik. Nisam siguran kako bi to tačno kod nas bilo regulisano, ali za početak bi najlakše bilo posmatrati to kao posebnu instituciju elektronskog novca (IEN), čiji bi vlasnik bila Erste banka, jer imamo već iskustva sa time, a i konkurenciju.

S tim u vezi, ekvivalent bi bio Aircash (aplikacija i istoimena IEN), koji se isto očekuje ko zna kad. Ranije smo imali VIP/A1 mWallet, ali je iPay (IEN koja je stajala iza njega) izgubio dozvolu. Trenutno recimo Transaks nudi digitalni novčanik u saradnji sa Poštom, o čemu se može pročitati ovde, dok je tarifnik ovde, ali ta ponuda je loša, pa je ni ne vredi razmatrati. Sveukupno, ovde je spisak svih IEN na sajtu NBS, ali nisam upućen u to da ostale navedene imaju praktičnu/upotrebljivu/korisnu saradnju sa fizičkim licima.

Da se vratim konkretno na KEKS, baš zato što nije banka, ne treba od njega previše ni očekivati. Jeste skoro sve besplatno (sem slanja novca pravnim licima, mada u tom kontekstu postoji recimo KEKS Plus, uz dodatne pogodnosti), ali ima i dosta ograničenja, popust fiksnih limita. No ima i super stvari, kao što je dečja kartica Keksich ili lako deljenje troškova.

Svakako nije za poređenje, budući da KEKS nije banka nego Ersteov digitalni novčanik. Nisam siguran kako bi to tačno kod nas bilo regulisano, ali za početak bi najlakše bilo posmatrati to kao posebnu instituciju elektronskog novca (IEN), čiji bi vlasnik bila Erste banka, jer imamo već iskustva sa time, a i konkurenciju.

S tim u vezi, ekvivalent bi bio Aircash (aplikacija i istoimena IEN), koji se isto očekuje ko zna kad. Ranije smo imali VIP/A1 mWallet, ali je iPay (IEN koja je stajala iza njega) izgubio dozvolu. Trenutno recimo Transaks nudi digitalni novčanik u saradnji sa Poštom, o čemu se može pročitati ovde, dok je tarifnik ovde, ali ta ponuda je loša, pa je ni ne vredi razmatrati. Sveukupno, ovde je spisak svih IEN na sajtu NBS, ali nisam upućen u to da ostale navedene imaju praktičnu/upotrebljivu/korisnu saradnju sa fizičkim licima.

Da se vratim konkretno na KEKS, baš zato što nije banka, ne treba od njega previše ni očekivati. Jeste skoro sve besplatno (sem slanja novca pravnim licima, mada u tom kontekstu postoji recimo KEKS Plus, uz dodatne pogodnosti), ali ima i dosta ograničenja, popust fiksnih limita. No ima i super stvari, kao što je dečja kartica Keksich ili lako deljenje troškova.
Otvoriću Keks Pay u HR bas da vidim oko cega je tolika navala… AirCash koristim neko vreme sve pohvale.

Znači kakve lopine.

1000029869.webp

Plaćao ranije karte Turkish Airlines kreditnom Mastercard Yettel banke i nije bilo nikakve konverzije nego sve u dinar. Još je pre knjiženja pisalo Turkish Airlines 00RS, tako da bi trebalo da je prodavac u Srbiji. Da li imam osnova za žalbu?

Znači kakve lopine.

Pogledajte prilog 542122

Plaćao ranije karte Turkish Airlines kreditnom Mastercard Yettel banke i nije bilo nikakve konverzije nego sve u dinar. Još je pre knjiženja pisalo Turkish Airlines 00RS, tako da bi trebalo da je prodavac u Srbiji. Da li imam osnova za žalbu?
Pa Turkish Airlines sigurno nije u Srbiji. To sto pise na sajtu cena u RSD, ne znaci da oni skidaju u dinarima.

Turkish Airlines prodaje karte u 60+ valuta. Naplata je bila u dinarima, kao što se vidi. Već dosta puta sam na taj način kupio karte preko Turkisha, samo sa kreditnom karticom Yettel banke u dinarima i iznos naplate je bio u dinar isti.

Screenshot_20260607_151108_Samsung Notes.webp

8.4 Kurs zamene valuta
8.4.1 Kod zamene domaće valute u stranu valutu, strane valute u domaću valutu Banka primenjuje kurs iz
Kursne liste Banke, koja je važeća u trenutku zamene, osim ako ugovorne strane za pojedini slučaj ne ugovore
drugačije.
8.4.2 Za troškove učinjene karticom u inostranstvu, Banka će iznos transakcije iskazan u stranoj valuti
preračunati u dinare na sledeći način: MasterCard International ili Visa International će po Referentnom kursu
preračunati originalni iznos u EUR, a iz tog iznosa dinarska protivrednost se izračunava po prodajnom kursu
za devize Banke za EUR, važećem na datum zaduženja.
8.4.3 MasterCard i Visa International Referentni kursevi javno su dostupni na internet stranicama
www.visaeurope.com i www.mastercard.com i promenljivi su u toku dana, a kursne liste Banke dostupne su
na internet stranici Banke i u svim poslovnicama.

RSD nije strana valuta, tako da po OUP banke nemaju pravo da RSD konvertuju EUR po Visa kursu, a onda EUR nazad u RSD po njihovom kursu. Pisaću žalbu.

I da dodam - Turkish Airlines ima registrovana predstavništvo u Srbiji. Verovatno i naplata u RSD ide preko njih. Tako da dodatno imam osnova da se žalim.

• Naziv: PREDSTAVNIŠTVO TURK HAVA YOLLARI A.O. (TURKISH AIRLINES)
  • Adresa: 11271 Surčin, Aerodrom Beograd 47
  • PIB: 104302707
  • Matični broj: 29000093
  • Delatnost: Avio transport
  • Telefon: (011) 2097-225, 2097-226
  • Faks: (011) 2097-227
  • E-mail: [email protected] [1]

Samim tim što ti nije prvi put da kupuješ kartu i da ti se ovo sad dešava ti je dovoljan pokazatelj da nešto nije u redu.

Poslao sam prigovor zvaničnim kanalom preko sajta, ali usput sam i na četu pisao i dobio ovaj odgovor. Sumnjam da je tačan, jer su mi i raspoloživa sredstva umanjena.

1000029888.webp

Poslao sam prigovor zvaničnim kanalom preko sajta, ali usput sam i na četu pisao i dobio ovaj odgovor. Sumnjam da je tačan, jer su mi i raspoloživa sredstva umanjena.

Pogledajte prilog 542254
lažu te, tako sam i ja imao problem kad mi je google drive naplaćen, oni u dinarima naplaćuju i 210 bude uvek u otp i raiffeisen na primer, i ja primetim da su u erste nešto više naplatili tipa 216

i pitam ih, i oni kažu da tako uvek naplaćuju za inostrana plaćanja u dinarima, kažu da to po zakonu ne može da se izvede nego oni te dinare prvo po visa/master kursu prebace u evre i onda po bančinom kursu prebace u dinare, i tek onda naplate. pritom nijedna banka sem njih tako ne radi i ne znam odakle im uopšte ta ideja, znači onda otp unicredit raiffeisen i mnoge druge (pretpostavljam sve osim njih) krše zakon.

meni nije bio neki problem nego sam samo otišao od njih ali evo za neki veći iznos to je 30€ što nije baš mali iznos

Ma lažu. Ako odbiju prigovor, ide prigovor NBS-u sa svim screenshotovima, računom i transakcijom iskazanom u RSD, njihovi OUP, lažnim informisanjem u komunikaciji kroz aplikaciju, kao i kopijom transakcije od istog prodavca sa dinarskom karticom druge banke, sa gotovo identičnim OUP.

Više mi je do principa i prava potrošača, nego do 30 evra...

Nije stigao odgovor na prigovor, ali je stigao povraćaj. Vredi pripretiti NBS izgleda.

1000029930.webp

Nazad
Vrh Dno