Šta je novo?

epske bitke

blue

Čuven
Učlanjen(a)
12.03.2002
Poena
785
Igrao sam Praetorians i igra me je odusevila. Prva RT strategija koju sam stvarno igrao od vremena Starcrafta. U igri nema stotine razlicitih jedinica vec svaka od tri strane raspolaze sa 10-tak jedinica od kojih je pola unikatna za svaku stranu. Same jediinice su predstavljene kao grupe ljudi (a ne jedna jedinica jedan coveculjak) i doprinose epskom ugodjaju kada krene borba. Ne postoje heroji, magovi i sl. gluposti vec samo oficiri (koji su sl. herojima ali nemaju nikakve specijalne funkcije sem sto u radijusu njihovog dejstva, oznaceno krugom, jedinice se bolje bore i to sto je nivo iskustva oficira veci to je veci i njegov uticaj na jedinice. Rimljani imaju Centurione, Varvari Chiefs a Egipacani Official). Resursi, takodje, ne postoje vec se zauzimanjem gradova nove jedinice mogu regrutovati u njima (sve dok ima populacije za regrutovanje) a za jace jedinice moraju postojati i honor poeni (koji se dobijaju u uspesnim borbama). Svidja mi se i sto svaka jedinica ima neku slabu tacku i neku prednost. Recimo za konjicu su smrt kopljanici ali samo ako su postavljeni u borbeni poredak sa iskuanim kopljima. Kada na njih tada naleti bukvalno bude zatrta sa lica zemlje. A taj poredak je recimo bonus kod kopljanika.

Itd, itd, o igri bih mogao da pricam dva dana, ali necu:) Sta da vam kazem sem da je probate.

Jos samo da napomenem da je igra malo zahtevana (probao sam kod druga na P3-450MHz sa ATI Rage 128 kartom i radi u 800x600 bez seckanja) i da su je radili momci zasluzni i za serijal Commandos.

Znamo mi za Praetorians odavno. Ja sam je zabatalio jer mi je totalno bezveze da mojih 10 legionarskih jedinica gube bitku od 7 jedinica varvara sa sekirama po ko zna kom kriterijumu, da bi ih nakon loadovanja pregazili kao da nisu ni postojali...bezveze.

Inace, mnoge od tih stvari koje hvalis kao unikat su vec odavno vidjene, steta sto nisi igrao RTS-ove jos od Starcrafta.

BTW zna li neko nesto o Starcraftu 2 ?

Maybe, ali i zato su rimski Pretorijanci najjaca jedinica, a kad ih skupis ovoljno nema te sile koja im se moze suprostaviti.

blue je napisao(la):
Maybe, ali i zato su rimski Pretorijanci najjaca jedinica, a kad ih skupis ovoljno nema te sile koja im se moze suprostaviti.

Slazem se a upravo bi trebalo da bude obrnuto. Rimski pretorijanci nisu ni postojali u doba republike, tj. gradjanskih ratova kad se igra odvija, a i kad su osnovani nisu se peglali sa varvarima vec cuvali institucije imperije (citaj cara :)) Kad god su izasli na klasicno bojno polje dobijali bi po guzi :D. No dobro, to je vec perfekcionizam, igra generalno nije losa

5 PLUS iz istorije. Sve sto si rekao je tacno, pogotovo sto su legije u ono doba bile najsavrsenija borbena formacija. Ali samu igru treba posmatrati kroz prizmu zabave. Koliko bi bila zanimljiva igra sa samo dve vrste jedinica kod Rimljana (Legije i Konjica) koje su istinski i postojale samo. Da su obradili ustanak Spartacusa pa i da bude gladijatora:)

Mene je igra privukla bas zbog tematike. Hobi mi je istorija a "Istorija" od Polibija mi je jedno od omiljenih dela. Inace ona obradjuje oba gradjanska rata koja su i dovela do pada republike i osvajanje Egipta od strane Rima. A ovo je jedna od retkih "normalnih" igara bez raznoraznih karakondzula, rasa i heroja koji/je poseduju milion abilitija i gde se moze pokupiti zilion artifekata. Sve je u domenu ciste taktike i igra u principu najvise podseca na logicke igre tipa saha samo u real time-u. I najvaznije sto nema heroja koji se pojavi kao grom iz vedra neba i unisti celu armiju.

blue je napisao(la):
5 PLUS iz istorije. Sve sto si rekao je tacno, pogotovo sto su legije u ono doba bile najsavrsenija borbena formacija. Ali samu igru treba posmatrati kroz prizmu zabave. Koliko bi bila zanimljiva igra sa samo dve vrste jedinica kod Rimljana (Legije i Konjica) koje su istinski i postojale samo. Da su obradili ustanak Spartacusa pa i da bude gladijatora:)

Mene je igra privukla bas zbog tematike. Hobi mi je istorija a "Istorija" od Polibija mi je jedno od omiljenih dela. Inace ona obradjuje oba gradjanska rata koja su i dovela do pada republike i osvajanje Egipta od strane Rima. A ovo je jedna od retkih "normalnih" igara bez raznoraznih karakondzula, rasa i heroja koji/je poseduju milion abilitija i gde se moze pokupiti zilion artifekata. Sve je u domenu ciste taktike i igra u principu najvise podseca na logicke igre tipa saha samo u real time-u. I najvaznije sto nema heroja koji se pojavi kao grom iz vedra neba i unisti celu armiju.

Eh, gde su vremena kad sam Polibija, Herodota i Plutarha gutao kao od shale :( Al nema se vremena u danasnja doba.
Elem, mogli su to da prevazidju ubacivanjem pojedinacnih jedinica za svaku liniju legije, od one 3 koliko ih je bilo. Recimo daju ti 10 jedinica trijara i ti budes sav srecan a onda ih razbiju 3 varvarske jer su oni u stvari pozadinski penzioneri :D

Salu na stranu, i ja sam se prvobitno odusevi igrom, pogotovo kad sam video Turtle formation za legiju ali vremenom me je smorila pa sam je deinstalirao...A i neke sitnice su mi bile bezveze, pogotovo kad se nabaci veci broj jedinica koje ne mozes da kontrolises.

Samo mi se uzasno svidjalo da gadjam neprijatelja strelcima, idem polako ka njima u turtle formaciji sa legijama, a onda neposredno pred kontakt predjem na standardnu i duplim klikom signaliziram juris...Konjicu inace nisam ni pravio...Uostalom i Rimljanima je konjica relativno malo koristila :D

Ma ja zarazio i klince u obliznjoj igraonici sa Praetorians. Prvo im igra bila bljak, kao tipa AoM i WC3 su mnogo bolje, imaju heroje, puno vise jedinica... Posle par odgledanih duela izmedju mene i mog ortaka svi se odreda primili na Praetorians. Samo, kada igramo multiplayer sve izgleda kao jedan ogroman gradjanski rat - svi vodimo rimljane:)

Inace, naj igra sa tematikom Rimljana je HANIBAL ANTE PORTAS od Star Softa.

Praetorians je smesna strategija.
Ocajna kontrola jedinica, nemogucnost biranja detaljnih formacija, glupa kontrola sela sa garnizonom, strelci imaju domet 8 metara, nema morala kao statistike koji je presudan, legija koja se trenira 60 sekundi od seljana i ima iste karakteristike kao veteranska rimski zaceta legija ???? i tako dalje.
Sve u svemu promasaj totalni...

laxduke je napisao(la):
Praetorians je smesna strategija.
Ocajna kontrola jedinica, nemogucnost biranja detaljnih formacija, glupa kontrola sela sa garnizonom, strelci imaju domet 8 metara, nema morala kao statistike koji je presudan, legija koja se trenira 60 sekundi od seljana i ima iste karakteristike kao veteranska rimski zaceta legija ???? i tako dalje.
Sve u svemu promasaj totalni...

To sam i ja rekao, ali sam hteo da budem fini ! :D

BTW lax, sta mislis o Master of Orionu 3 ???

Mene je odusevila zbog tematike i jednostavnosti. Ko zna, mozda neki add-on disk ispravi njene nedostatke.

OptiPlex je napisao(la):
...

To sam i ja rekao, ali sam hteo da budem fini ! :D

BTW lax, sta mislis o Master of Orionu 3 ???

Trenutno igram automate, posto mi posao tako dozvoljava.
Cim budem imao 5 dana slobodnih, instaliracu i proucicu je.
Ako je budem igrao i posle 5 dana znaci da je dobra :)

Vrh Dno