Šta je novo?

EPS račun preko neta

• Začetnik teme Začetnik teme Packy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li stvarno daju 7% popusta ako sam ocitavas brojilo svaki mesec?
Vidim o onom obavestenju da navode neke popuste 6 i 7 posto?
Da li to znaci da ako sam ocitavam brojilo i predjem na e racun dobijam popust 13% svaki mesec (podrazumeveva se da platim racun do 20og)?
Nesto sam skeptican i svem ise cini da ima nesto sto me ceka iza coska 😀

Da li stvarno daju 7% popusta ako sam ocitavas brojilo svaki mesec?
Vidim o onom obavestenju da navode neke popuste 6 i 7 posto?
Da li to znaci da ako sam ocitavam brojilo i predjem na e racun dobijam popust 13% svaki mesec (podrazumeveva se da platim racun do 20og)?
Nesto sam skeptican i svem ise cini da ima nesto sto me ceka iza coska 😀
Ne moze 13%,najveci popust je 7%

Nije bitno da li sam ocitavas ili oni, bitno je da se plati do 20-og u mesecu.
Kad uplatis do 20-og popust je 5%, samoocitavanje i uplata do 20-og 6%, a uplata do 20-og uz el.racun 7% popusta.
Ne sabiraju se drugi popusti ovo je max za popuste.

Znači iz Beograda još nikom ko je sam očitao nije generisan račun?
(ne računam @rafiki koji ima daljinsko očitavanje a ne samoočitavanje)

@virke
Piše ti bukvalno i na računu (skroz dole desno) kolika je ušteda za 5%, 6% i 7%

Screenshot-20260110-132323-Drive.jpg

Ne vidi se slika, primetio sam da se u zadnje vreme ovo cesce desava..

sshot-2026-01-10-[1].jpg

Znači iz Beograda još nikom ko je sam očitao nije generisan račun?
(ne računam @rafiki koji ima daljinsko očitavanje a ne samoočitavanje)
Samoočitao 5.1. stiglo na mejl 9.1. S obzirom da je u pitanju Google mejl izlistaj sve mejlove, meni je u delu "updates" a ne u primary.

Kad nas dva brojila, ocitao i poslao stanje 02.01. za ono koje je i dalje na papirnom racunu stanje vidljivo od jutros, za drugo koje je na elektronskom racunu jos uvek nema obracuna, sta li rade ko moze to da zna.

Samoočitao preko aplikacije 3.1.2026, Pančevo, raćun stigao elektronski na email 8.1.2026 uz 7% popusta.

Posto račun plaćam uvek na vreme dobijam 5 %. Znači e racun i da im ocitavam svaki mesec brojilo za dodatnih 20-30 rsd? Neka oni za te pare pošalju racun postom i nek očitaju sami.

Posto račun plaćam uvek na vreme dobijam 5 %. Znači e racun i da im ocitavam svaki mesec brojilo za dodatnih 20-30 rsd? Neka oni za te pare pošalju racun postom i nek očitaju sami.
Problem je što su u Pančevu dali očitavanje SNSu, a oni pišu otprilike šta im padne napamet, tako da smo osuđeni na samoočitavanje.

Da je samo u Pančevu dobro bi bilo. Pokušala moja porodica tom logikom pa nam na nos izašlo.
Prvo nas ojadili novembra time što su paušalno "promašili" 100 kWh pa mi se to nazidalo na decembarski račun. Pritom smo pokušavali da prijavimo telefonom i ladno nisu hteli da upišu stanje, kao još nije završeno sa očitavanjem, pa majka posle išla direkt u distribuciju, iznapušavala šalteruše i svejedno nisu upisali stanje 😛
Na selu bio čitač kome smo slali viberom slikano stanje pa on slao dalje, i tu se ko zna šta zakomplikovao pa decembra i tamo "očitano" dosta manje nego što bi trebalo.
Na nivou cele zemlje ne želim da znam koliko je takvih "procena" koje idu direktno na štetu potrošaču, šta mi vredi što mi jedan mesec mnogo manji račun kad sledećeg kliznem u višu tarifu. Sistematski lopovluk na delu koji nažalost jedino samoočitavanjem i može da se reši.

Na jednom telefonu, mislim da je neki slabiji Samsung, ne nudi opciju da se sačuva merno mesto. Poslednja verzija app.

Nije bitno da li sam ocitavas ili oni, bitno je da se plati do 20-og u mesecu.
Kad uplatis do 20-og popust je 5%, samoocitavanje i uplata do 20-og 6%, a uplata do 20-og uz el.racun 7% popusta.
Ne sabiraju se drugi popusti ovo je max za popuste.
I da se odabere elektronski račun.

Ne moraš ti da očitavaš, dovoljno da izabereš elektronski račun i da platiš do 20. u mesecu. Popust dobiješ na sledeći račun.

Pogledah tabelu sa popustima. Apsolutno mi se ne isplati da ja ocitavam niti e racun. Dosta mi je 5% popusta.

Prilozi

• struja popust.jpg
    struja popust.jpg
    19 KB · Pregleda: 41
Razumem ali to nije moj problem.
Do sada nije bilo problema sa racunima. Ako bude bilo onda cu ocitavati sam i to je to.

Ne razumem šta ti znači da ti se ne isplati e-račun? Jel' nešto radiš sa tim papirom koji dobiješ pa od toga zaradiš više od tih ~40 dinara razlike ili...?
Pozdrav

Ne. Uglavnom i placam tako sto skinem racun u pdf-u ali za 20 rsd neka ga posalju na adresu ko ih j...

Pa nije bas 40 dinara,naprimer na moj racun od 15.000 tih 2% dodje 300 dinara,ako sam vas lepo ukapirao o cemu pricate.

ja pricam za mene. naravno ko ima visoke racune naravno da mu se isplati.

Pa nije bas 40 dinara,naprimer na moj racun od 15.000 tih 2% dodje 300 dinara,ako sam vas lepo ukapirao o cemu pricate.
Nisi u potpunosti. Popust se obračunava samo na utrošenu struju a ne na celokupan račun. Znači, nema popusta na akcize, pdv, rts i ostale dodatke.

Pre je bila posebna stavka na računu - popust za el. račun 50din

Znači, nema popusta na akcize, pdv, rts i ostale dodatke.
Istina, procenat se uzima od osnovice za akcizu i PDV, ali se na narednom računu i primenjuje isto na osnovicu, tako da ipak utiče na ta dva nameta. Umanjena osnovica automatski znači da je manja akciza i PDV, pa je i konačan račun utoliko manji. Više puta sam pisao o tome, pošto se često pogrešno shvata. Konkretno, budući da akciza iznosi 7,5%, a PDV 20%, efektivni popust je 107,5% × 120% = 129% iskazanog/nominalnog popusta. Evo i na konkretnom primeru snimka ekrana koji nam je ostavio član @virke:

Nominalni popustEfektivni popust
5% × stara osnovica = 106,43129% × 106,43 ≈ 137,29
6% × stara osnovica = 127,72129% × 127,72 ≈ 164,76
7% × stara osnovica = 149,00129% × 149,00 ≈ 192,21

Dakle, iako je iskazani popust od 5% recimo 106,43 dinara, naredni račun će zapravo biti 137,29 dinara manji nego da taj popust nije ostvaren, budući da je umanjenje osnovice za tih 106,43 dinara automatski umanjilo i namete za dodatnih 30,86 dinara, i to u navedenom slučaju konkretno 7,98 dinara akcize i 22,88 dinara PDV-a. Isto, naravno, važi i za ostale popuste, pa i za njihovu razliku. Prostim gledanjem nominalnih popusta neko bi pomislio da je uzimanjem eletronskog računa i plaćanjem do 20. u mesecu uštedeo dodatna 42-43 dinara, ali je zapravo uštedeo 55. Naravno, sve su to mali brojevi, ali navodim da bi onima koji ovo čitaju bilo jasno kako se tačno računa i da bi znali koliko im je račun tačno manji.

Hvala na ovome, sad sam skontao, popust na osnovicu =manja akciza i pdv pa je i u konačnom zbiru taj popust više u novcu.
Samo me buni kako su od 3466,12 utrošene struje došli do 222,02 dinara - 7% popusta.
1000047729.jpg

Na aktuelnom računu dobijaš popust za prethodni, tj. ono što se zvanično naziva popustom zapravo je povrat novca (i ovo je mnogima nepoznanica, tj. ne shvata se da ništa oni nama ne opraštaju unapred nego samo vraćaju naše): platiš ceo račun, a onda ti se na narednom vrati 5-6-7% zaduženja za utrošenu električnu energiju. Drugim rečima, tek ćeš za plaćanje novog računa do 20. januara uz elektronsku dostavu narednog na tom narednom dobiti očekivanih 7% × 3.466,12 ≈ 242,62 dinara "popusta" (zapravo povrata, da ne kažem moderno keš-beka) i to je i navedeno u pratećoj tabeli. Ovih 222,02 koji ti sad stoje zapravo je 7% prošlomesečnog zaduženja, koje je bilo između 3.171,65 i 3171,78 dinara (i u decembru si sve to platio), pošto su to brojevi gde 7% zaokruženo daje 222,02 (koje ti sad u januaru vraćaju). Edit: preteče me Qiza, ali neka ostane moja poruka, pošto ima detalja.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno