tootooban
Čuven
- Učlanjen(a)
- 21.02.2004
- Poena
- 630
Posto raspravi nije vise mesto u "sta da kupim" nastavak sa http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1168079 bolje da predjemo ovde...
Raw nije resenje ako slikam 300-350 slika. Em zauzimaju previse em razvijanje posle.
Pa pre 2 meseca sam slinuo 3.7. kad pre izadje 4.Slikaj RAW, instaliraj Photoshop CS3 i novi Adobe RAW 4.0 i uživaj.
Da odavno koristim Av mod ali moram posle sliku na levels.Slikaj u Av modu, i ako ima dovoljno svetla privrni Sigmu na F8, pošto joj je na 200-300mm F8-F11 sweet spot. Na 70-200 možeš bilo koju blendu, pošto već preko F6.3 nema mnogo dobitka, veoma je oštra i kontrastna.
Dof nisam pomenuo u negativnom kontekstu. Inace to sam od uvek zeleo da imam na aparatu. To mi je na A1 najvise falilo. A sada ga imam nekad i vise nego sto sam ocekivao. Desi se da mi ceo subjekat ne bude ostar. ***, nisam se jos navikao na taj efekat. Ali mi sa bas svidja jos samo da se uvezbam da ga kontrolisem.Ako hoćeš dublji DOF, privrći blendu to brzine shuttera koju možeš mirno da uslikaš, a da slike ne budu strešene. Gledaj da bude 1/milimetri na objektivu i brže, uz mirnu ruku.
Znam, ali meni treba da suncano nebo pregori posto mi je bitno da crni subjekat(pas) bude vidljiv. Medutim on nije crn, vec bude za nijansu svetliji. -1/3 mi daje neprihvatljivo pamnu sliku.Ako pucaš JPEG, gledaj histogram posle probnog snimka obavezno i proveri da u desnoj kranjoj ivici nemaš liniju do plafona, odnosno na preview modu da ne trepere delovi slike, jer time označava izgorele delove.
Raw nije resenje ako slikam 300-350 slika. Em zauzimaju previse em razvijanje posle.