Šta je novo?

Eos 350D nastavak sa...

tootooban

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2004
Poena
630
Posto raspravi nije vise mesto u "sta da kupim" nastavak sa http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1168079 bolje da predjemo ovde...

Slikaj RAW, instaliraj Photoshop CS3 i novi Adobe RAW 4.0 i uživaj.
Pa pre 2 meseca sam slinuo 3.7. kad pre izadje 4.
Slikaj u Av modu, i ako ima dovoljno svetla privrni Sigmu na F8, pošto joj je na 200-300mm F8-F11 sweet spot. Na 70-200 možeš bilo koju blendu, pošto već preko F6.3 nema mnogo dobitka, veoma je oštra i kontrastna.
Da odavno koristim Av mod ali moram posle sliku na levels.

Ako hoćeš dublji DOF, privrći blendu to brzine shuttera koju možeš mirno da uslikaš, a da slike ne budu strešene. Gledaj da bude 1/milimetri na objektivu i brže, uz mirnu ruku.
Dof nisam pomenuo u negativnom kontekstu. Inace to sam od uvek zeleo da imam na aparatu. To mi je na A1 najvise falilo. A sada ga imam nekad i vise nego sto sam ocekivao. Desi se da mi ceo subjekat ne bude ostar. ***, nisam se jos navikao na taj efekat. Ali mi sa bas svidja jos samo da se uvezbam da ga kontrolisem.

Ako pucaš JPEG, gledaj histogram posle probnog snimka obavezno i proveri da u desnoj kranjoj ivici nemaš liniju do plafona, odnosno na preview modu da ne trepere delovi slike, jer time označava izgorele delove.
Znam, ali meni treba da suncano nebo pregori posto mi je bitno da crni subjekat(pas) bude vidljiv. Medutim on nije crn, vec bude za nijansu svetliji. -1/3 mi daje neprihvatljivo pamnu sliku.

Raw nije resenje ako slikam 300-350 slika. Em zauzimaju previse em razvijanje posle.

Adobe Lightroom je odlicno resenje tog problema :)
Ne, ne bih to nazvao problem. Jednostavno, zalim dobre slike iz aparat. Obrada sluzi samo da dobru sliku ucini jos boljom. Madjutim, slike cu mi previse blede. Recimo, slikam coveka na suncu. U pozadini je auto. Ja hocu, ocekujem, da odraz sunca od stakla bude nadexponiran tj. da bude slepljen za desnu ivicu. Isto treba da bude i sa leve strane, samo manjim delom da se lepi , posto je kos - iznad gume u dubokoj senci.
Ali, histogram bezi skroz na desno, daleko od ivice. Tako da slika na monitoru deluje bledo, isprano kao sa kompakta. Znaci slika nije kontrastna. :mad:
Zar to nije razlika inmedju dSLR-a i ostatka sveta. Zar to nije jedna od prednosti dslr-a u kojoj ne mogu da uzivam.:trust::trust:
Ako neko ima neki savet vezan za slikanje a ne potprodukciju, molim neka pomogne.

Ne, to nije razlika. Oba aparata ce ti napraviti u tom smislu iste slike ako ne znash da ih koristish :)

Bravo Drajveru. Odgovori si a da nisi sve ni procitao.
Ako neko ima neki savet vezan za slikanje a ne postprodukciju, molim neka pomogne.
Ajde odgovori ponovo

Ovo iznad je bilo objasnjenje. A pitanje je kako da slike budu kontrastne posto sam video slike sa Sonija 828(valjda) bez obrade. Ne verujem da je moj 350d gori. Spreman sam da ucim koliko mi intelekt dozvoljava posto nemam bas talenat.

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam kako drugachije da ti objasnim, ali ti morash da kupish knjigu "osnove fotografisanja" ili da potrazish takve tutoriale po netu, jer ne razumesh osnovne stvari. Ovde ti sigurno niko nece pisati roman u vezi toga..

Poslednja izmena:
Ne znam kako drugachije da ti objasnim, ali ti morash da kupish knjigu "osnove fotografisanja" ili da potrazish takve tutoriale po netu, jer ne razumesh osnovne stvari. Ovde ti sigurno niko nece pisati roman u vezi toga..
Ako je to tvoj odgovor, mogao si odmah da napises.
Citam sve sto nadjem a uzecu neku knjigu od drugarice.
Evo drugog pitanja: Da li je moguce da na Auto Sony828 radi bolje slike u istim uslovima? Ostrije i kontrastnije bez ikakve obrade. Covek slika na Auto jer ne zna ni koliko ja znam a ja neznam nista. Nikad cuo za blendu.

Naravno da je moguce. ne-DSLR aparati brutalno obradjuju fotke u odnosu na DSLR koji skoro da nema nikakvu obradu, pa svako ko prvi put vidi fotku sa DSLRa deluje mu neoshtra, bez kontrasta itd.

Ako tebi to iz aparata treba, lepo odvrni kontrast i sharpness do kraja pa cesh imati fotke kao na kompaktu.

Eeee, to je objasnjenje. U tom grmu lezi zec. Znaci, mora postprodukcija. Znaci to sto sam video je "vestacka" slika, odnosno odradjena do bola. Ok. Hvala.
A probacu i da stavim kontreat na +2 za probu pa da vidim sta ce da bude.

Te parametre u aparatu na sredinu, i nemoj slucajno da ukljucujes BW ili sepia mod u aparatu.Ako hoces stvarno fine fotografije lepo fotkaj u RAW pa onda to razvi u PS ili Lightroomu. Naravno, za ovo treba znanje, ali vremenom ces uci u fazon. Kupi neku knjigu i samo fotkaj i citaj (naravno i na internetu ima svasta) obradjuj i videce se napredak. Ako si spreman da ucis, napredovaces i svaki dan ces ideti da ne znas jos po nesto.

Znas kako kazu ljudi kad vide dobru fotografiju, "u ala ti dobro slika taj tvoj aparat", a ja dodam "ima nesto valjda i do fotografa" :)

Te parametre u aparatu na sredinu, i nemoj slucajno da ukljucujes BW ili sepia mod u aparatu.Ako hoces stvarno fine fotografije lepo fotkaj u RAW pa onda to razvi u PS ili Lightroomu. Naravno, za ovo treba znanje, ali vremenom ces uci u fazon. Kupi neku knjigu i samo fotkaj i citaj (naravno i na internetu ima svasta) obradjuj i videce se napredak. Ako si spreman da ucis, napredovaces i svaki dan ces ideti da ne znas jos po nesto.

Znas kako kazu ljudi kad vide dobru fotografiju, "u ala ti dobro slika taj tvoj aparat", a ja dodam "ima nesto valjda i do fotografa" :)
Pa slikao sam prvi put sa povecanom saturacijom i ljudi mi izgledaju k'o da imaju temperaturu.
Probacu samo da vidim efekat. Nisam bas neki majstor ali raw koristim vec jedno godinu. Koristio sam Raw Shooter . Dobijao sam bolje rezultate nego sa PS-om. Jedno vreme sam i samo u mraw(minolta raw) slikao. Ne slikam mnogo pa se vise obrazujem teoretski. Nemam jos torbu ba nosim u staroj Lowerpro u kojoj jedva staje. A i sad sam krenuo da kupim citac kartica. Polako, tek sam sa njim opalio preko 1000 slika. A gledacu mozda iskrsne jos neko objektiv.

Greska
dupliran post, izvinjavam se

ne mora da kupuje knjigu neka samo skljoca pa ako je pametan provalice kako treba da radi..

Provalice za godinu dana tako :D

Kamo lepe srece da naucim sve za godinu pa i 2-3. Nego mora mnogo da se uci.
Nego, imam utisak da mi AF ne radi kako treba.
Cak i na kracoj expoziciji dosta slika mi je mutno. Imam utisak da mi fokus bezi za 10-ak cm ispred. Moram nekako da ga sitestiram sutra. Stavici par predmeta na razlicitim daljinama pa cu da vidim Inace slikao sam u povoljnim uslivima, po suncu bez mnogo kontrasta. Saveti dobrodosli. Kolika je verovatnoca da to nije moja greska? Da li se to cesto dasava kod dSLR-a?

Adobe Lightroom je odlicno resenje tog problema :)
Probao sam i odusevljen sam. I za jpg a kamo li raw. Mnogo mi lici na onaj sw u fotoradnjama.

Sta da radim? :S::S:
Pogledajte sliku dole. Blenda na 4, iso 400, fokus na torbici. Aparat potvrdio fokus.

Prilozi

• fokus.jpg
    fokus.jpg
    116.3 KB · Pregleda: 126
Ne, ne mogu. Imam samo jos 18-55(kit) ali on je dosta "dubok" tako da i kad promasi fokus objekat je ostar. Zvao sam ih i rekli su mi da im posaljem aparat i taj objektiv, Sigma 70-300. Sve kupljeno kod njih. Mada, udaricu jos test snimaka. Ma, probacu i sa kit-om, mislim na objektiv.Trebaju mi dobri uslovi da otvorim blendi i sratim exp. da bi bila sto plica slika. Videcu, ako ne valja saljem ga.
P.S. Nasao sam na netu i kako se steluje ali necu nista ja da diram.

Ako budes nosio na servis, ponesi sva stakla sto imas na kalibraciju.

Nisam iz Bg tako da ih saljem, ali viducu. Idem da testiram pa javljam sta sam uradio.

Uradih jos par test-fotki i rezultat je na donjim slikama. Nisu sve slike toliko lose , neke su dublje pa objekat upadne u ostiju zonu. Ali definitivno fokusira ispred. Slikao sam i napravio ostre slike tako sto sam fokusirao u dalju tacku pa rekadrirao, ali to nije resenje. Znaci, sutra idu u servis.

Prilozi

• fokus IMG_1947.jpg
    fokus IMG_1947.jpg
    182.3 KB · Pregleda: 87
  • fokus IMG_1976.jpg
    fokus IMG_1976.jpg
    207.6 KB · Pregleda: 79
Huh. Da li si koristio centralnu AF?

Poređaj baterije ili neke predmete jedan ispred drugog u dijagonali i slikaj ih spreda.

Ovako nekako http://www.canon-dslr.com/Canon_Jan05/Focus_Test/Copyright_Focus_Error.jpg , nisam mogao da nađem bolji primer. Poređaj AA baterije u dijagonalu i onda gađaj sa oba objektiva i širom otvorenom blendom. Tačno ćeš videti šta se dešava i u čemu je problem, ali ove fotke iznad što vidim ne obećavaju.

Spakovao sam aparat za slanje, tako da necu da testiram vise. Da koristio sam centralnu af tacku a slike su kropovane. Siguran sam da nema nista od onog 1/3 ispred 2/3 iza. Kod mene je 85%ispred, moja procenena. Veliki procenat slika mi je mutno, sto me je navelo da pregldam te mutne slike i primetio da nisu cele mutne. Sada sam siguran da ce posle stelovanja biti super.
Ovako nekako http://www.canon-dslr.com/Canon_Jan0...ocus_Error.jpg , nisam mogao da nađem bolji primer. Poređaj AA baterije u dijagonalu i onda gađaj sa oba objektiva i širom otvorenom blendom. Tačno ćeš videti šta se dešava i u čemu je problem, ali ove fotke iznad što vidim ne obećavaju.
12.08.2007. 21:16
Video sam bolju foru sa lenjirom/metrom tako da imas i pravi uvid da li je 1/3:2/3

Ljudi, hvala svima javljam se kad mi vrate aparat!

^^^ Znaci za 44 dana :-devil-:
Nije sala. Kod nas je sve moguce. Imam iskustva s tim servisima, tako da 44 nije mnogo. Mada, nadu mi niko ne moze oduzeti. Valjda ce da bude za 10-ak dana.

Da nije tuzno bilo bi smesno - moj 20D je bio 44 dana na servisu zbog korekcije AF sistema i hot pixela. Verovatno bi i duze da nije bio pod garancijom pa bi morali dati novi.

Nazad
Vrh Dno