Šta je novo?

EOS 350D ili D50 ili K100D ili ...

tootooban

Čuven
Učlanjen(a)
21.02.2004
Poena
630
Razmisljam da kupim aparat. Jos uvek nisam cvrsto odlucio.
EOS 350D, D50, K100D, svi su Kit-varijante i po istoj-slicnoj ceni. Svi su 500€.
Da li uzeti nesto od ova 3 ili neki 4-ti, mozda 5-ti ili traziti polovan. Posto mi nije hitno mogu i da sacekam neki noviji model ili pad cena...
Sreo sam prijatelja, koji me lozi da uzme 350d kit za 500€ (460 je telo) i polovni objektiv za filmsko telo za 100-tinak €. Uzeo bih odmah neki objektiv do 200mm ekv.
Da li bolje da uzmem neki ne dSLR tipa FZ50 i zavrsim pos'o za 2 godine.
Ja ne slikam cesto ali mislim da je bolje da pare potrosim na neku ozbilju stvar nego na sitnice (gardarobu, jeftin provod) .
Kazite mi sta mislite pa da uzimam ili cekam. A ,mozda, i potrosim pare:D
P.S. Ma bolje je da upotrebim pare:D

Nikako, sem da platiš serviseru. Mani se ćorava posla i uživaj u dobroj kupovini.

Iako deluje da je lošije izrade, nije uopšte. Ako ne budeš igrao fudbala, u istom stanju kakvog ga sad vidiš, prosledićeš ga budućem vlasniku.

I drugo, ne kukaj za magnezijumom, niti ga poredi sa A1, pošto si kupio entry level DSLR. Srednja klasa, poput 30D, je mnogo ozbiljnija po svim kriterijumima, ali košta. Bolje se ti sad fokusiraj na fotografisanje, pa ako ti ozbiljno krene od ruke, skupi za kvalitetna stakla, a kvalitetna dvocifrena Canonova tela će biti sve jeftinija, u polovnoj ponudi, a nova će biti sve moćnija. Sredi finansije, pa ako ti 350D stvarno bude egnomski predstavljao problem, uvek ćeš moći veoma lako da ga prodaš, a pronađi dobro očuvan 20D.

Evo i ja da ti poželim srećno fotkanje.
Impresije vezane za Sigmu?
Jedino bih ti još savetovao da kupiš blic (ja lično imam najobičnji Metz ~ 20 e) i stalak obavezno ako ćeš često da upotrebljavaš Sigmu, imaš jeftine a prilično dobre već od 25 evrića pa na gore.

Evo i ja da ti poželim srećno fotkanje.
Hval, hvala...

Danas sam prvi put slikao nesto smisleno i nisam se bas proslavio.
Prvo, podesio sam na Parameter 1, sto podrazumeva saturation +1... Ja navikao na Vivid color kod A1. Kad ono, medjutim... Sledeci put ide na 0. Ja volim jace boje ali ono je bilo preterano.
Drugo, sigma je tele pa treba mirna ruka. A i nekoliko slika ni je bilo plitko. Danas je bilo oko 150, ko zna jos koliko treba da slikam da se naviknem na aprat, na objektiv(e) pa da to bude zaovoljavajuce. Bitno da sam poceo. Za prvo slikanje sam vec naucio nesto.
Jedno pitanje: kako da povecam kontrast na slikama a da to ne bude parameters/set? Mislim, blenda, iso... Kako da stavim merenje svetla? Znam da zacisi od senzora, objektiva ali , cini mi se da sigma i 350d mogu bolje od onog danas. Naime, neke od scena su bile dosta kontrastne. Jako sunce, belo i crno na slici a histogram nije na obe strane. Cesto je zalepljen za svetlu stranu.

Slikaj RAW, instaliraj Photoshop CS3 i novi Adobe RAW 4.0 i uživaj.

Slikaj u Av modu, i ako ima dovoljno svetla privrni Sigmu na F8, pošto joj je na 200-300mm F8-F11 sweet spot. Na 70-200 možeš bilo koju blendu, pošto već preko F6.3 nema mnogo dobitka, veoma je oštra i kontrastna.

Ako hoćeš dublji DOF, privrći blendu to brzine shuttera koju možeš mirno da uslikaš, a da slike ne budu strešene. Gledaj da bude 1/milimetri na objektivu i brže, uz mirnu ruku.

Merenje svetla stavi koje ti odgovara, ja držim Matrix, pošto slikam u RAW i jedino što mi je bitno je da slika ne pregori, sve ostalo je potpuno svejedno, pošto je RAW jedan veoma slobodan vid čuvanja fotografije. Ako pucaš JPEG, gledaj histogram posle probnog snimka obavezno i proveri da u desnoj kranjoj ivici nemaš liniju do plafona, odnosno na preview modu da ne trepere delovi slike, jer time označava izgorele delove.

Teleobjektiv svakako ima plitak DOF, ako je subjekt koji slikaš blizu, i tu ne možeš mnogo da učiniš ni sa zavrnutom blendom. Mada je pomalo čudno da ti se to ne dopada, jer to je ono najlepše kod teleobjektiva - izolacija subjekta iz pozadine.

Nazad
Vrh Dno