Šta je novo?

EON sa VPN?

Kod mene je isti problem,sve sam pokusavao i radi bas tako kao i kod tebe,stavim na Bosnu ili Hrvatsku i isto se desava,vrv je neki problem kod njih,e sad ne znam gde to menjate server da bude na Frankfurt !?
To zavisi od toga koji je server najbliži, meni je FRA - može da se vidi u controld/status
1735834898631.png

Kod mene je ovako,mozda negde gresim

Prilozi

• Screenshot_2025-01-02-17-50-29-990_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-01-02-17-50-29-990_com.android.chrome.jpg
    45.3 KB · Pregleda: 69
Ja sam izgleda rešio problem. Drug i ja delimo nalog i na jednom profilu su nam bila oba uređaja, njegov smart tv i moj box. Sada sam napravio dva posebna profila i u svakom je sada po jedan uređaj i radi sad ok.

Radi bolje ali ipak ne radi kako treba da radi. U jednom momentu opet zakoči. Latency je skoro 80ms. Od čega to zavisi? Kada je u zelenom dobro radi.

Prilozi

• IMG_3261.jpeg
    IMG_3261.jpeg
    116.6 KB · Pregleda: 60
I ja sam uspeo da podesi. Greška je bila izgleda što sam za jedna profil podesio dva end pointa na istoj mreži. Sada kada radi EON ne rade Orion i Yettel to znači da se svi bave tom zaštitom ...

Jer se zezao neko sa Mikrotikom, IPSEC tunelom, Layer 7?

Hteo bi da generalno svi kanali ne idu kroz tunel, al da gleda Layer 7 po Mikrotiku, i kad se ustanovi ispunjen uslov, npr prebacim na SportKlub, to krene kroz tunel.
Problem je sto ne znam, na koji nacin UM distrobuira kanale na EON platformi, pretpostavljam da nije m3u....
Jer zna mozda neko?

@burca Ne znam samo nam osnovu čega misliš da ruter zna na koji si kanal prebacio? 🤣
Jeste, koriste HLS steam protokol ( = m3u8 manifest) ali streaming linkovi su enkriptovani tako da iz samog URL nemaš indikatora koji kanal gledaš niti ti sam sadržaj skinutog m3u8 fajla govori išta na tu temu. I naravno da se svi kanali serviraju sa istih servera / sa istih IP adresa.

Možeš da radiš tunnelling na osnovu IP adrese servera, dakle ako je adresa koju kontaktiraš iz opsega adresa koje koristi sbb, da ide kroz tunel. Ja sam se sa time zezao i uspeo na kraju, ali je VPN koji sam koristio bio vrlo problematičan (dozvoljavao samo PPTP komunikaciju koja je bila užasno spora i pucala sve vreme) da sam na kraju odustao. Moraš da podesiš mangle rule, da taguješ odgovarajući saobraćaj, pa onda da napraviš rutu za taj tag. Suštinski nije komplikovano ako znaš šta radiš, ja sam se otelio dok sam napravio i sada naravno ne bih znao opet. Još je dokumentacija za to obrisana sa mikrotik sajta, traži pod Policy based routing.

Imam mini latenciju pri prebacivanju kanala, to je bio razlog zasto sam hteo da se zezam sa ovim, a nazalost trebalo mi je tagovanje samo odredjenih kanala (nazalost ne moze) to bi islo kroz tunel, ostalo ne.

Ako uzmem Adguard VPN i kupim jedan slot za EON od nekoga, da li ću se toj osobi računati svaki put kao novi uređaj kad aktiviram VPN?
MTS internet imam, uzeo bih EON zbog SK kanala, na android boxu bih koristio.

Mislim da to ne može tako da radi, bar na osnovu mog iskustva sa CyberGhost VPN.
Ti prvo moraš da pokreneš eon na boksu (mibox s u mom slučaju) pa tek onda pališ VPN. Drugačije nisi mogao da gledaš te kanale za koje treba VPN. Ne mogu sada da setim da li sam uopšte i mogao da pokrenem eon ako je pokrenut VPN.
Nikada mi nije prijavio više uređaja, jedini koristim taj jedini smart TV slot.
Ali neka neko potvrdi, nisam upalio eon sigurno 6 meseci. Nisam ni pratio da li je bilo nekih ažuriranja i slično.

Ako uzmem Adguard VPN i kupim jedan slot za EON od nekoga, da li ću se toj osobi računati svaki put kao novi uređaj kad aktiviram VPN?
MTS internet imam, uzeo bih EON zbog SK kanala, na android boxu bih koristio.
Neće ti se računati kao novi. Ja ga palim pre gledanja EON-a i gasim po završetku. Android TV, mobilni i tablet. Prilikom prijave na Eon prvi put isključi vpn (hoće da zeza).

Hvala obojici, nisam imao iskustva sa korišćenjem Eon-a i vpn-om pa rekoh bolje da pitam da ne napravim problem čoveku.

Pozdrav svima. Nemojte da se ljutite što me mrzi da čitam komplet ovu temu, ali evo šta meni treba.
Potreban mi je najsuženiji IP opseg koji koristi SBB EON TV kako bih samo taj IP opseg ubacio u WireGuard Peer u sekciji Alowed IPs. Ideja mi je da samo EON TV propustim kroz WireGuard tunel, a sve ostalo da ide iz lokalne mreže u kojoj je Peer. Znači ne igra mi full opseg 0.0.0.0/0, već isključivo one IP adrese koje koristi EON TV.

@Srkson WireGuard na Android uređaju ili WireGuard na ruteru, kompu....?
Pošto za Android pretpostavljam da znaš da možeš da koristiš "IncludedApplications" u config fajlu da dodaš package id aplikacije ( "com.ug.eon.android.tv" za SmartTV Eon app odnosno "com.ug.eon.android" za mobilnu) koju hoćeš da ide kroz tunel.

Ali hoće baš IP range bazirano onda treba da vidiš koji opseg je u upotrebi na tvojoj lokaciji, pošto na koje CDN servere te šalje zavisi od tvoje fizičke lokacije / od tvoje IP adrese.

Vidiš opsega tako što otvoriš ovaj link:

E sad, pošto ako se dobro sećam pojedinačne kanale tipa Hrt 1, Hrt2 i vaaaljda beše i Eurosport 4K i korisnicima u Srbiji servira sa Telemach BA ili Telemach SI CDN servera (a oni nisu u 5.22.xxx.xxx opsegu) onda bi taj link za listu servera trebalo da otvoriš i dok si na Bosna i Slovenija IP adresi, da bi i te opsege video i i njih dodao za WireGuard split tunneling.

WireGuard server je podignut na ruteru Linksys WRT3200ACM (DD-WRT Firmware) sa lokacijom u Beogradu. Peer (laptop) se nalazi u Londonu.

Izvukao sam IP adrese sa lokacije Beograd i Ljubljana, ali i dalje ne pušta sliku. :(

Allowed IPs: 5.22.186.0/24, 185.24.210.0/24, 5.22.182.0/24, 185.79.228.0/24, 185.79.229.0/24, 185.79.230.0/24, 86.32.120.0/24

Isto imam problema sa EONom preko ControlD. Kontaktirao sam ih još pre mesec dana, ali se ništa nije promenilo. Kada mi je na CBR, ume skroz da se prekine program, a na ABR spusti na najnižu rezoluciju, pa bude jedva gledljivo

Isto imam problema sa EONom preko ControlD. Kontaktirao sam ih još pre mesec dana, ali se ništa nije promenilo. Kada mi je na CBR, ume skroz da se prekine program, a na ABR spusti na najnižu rezoluciju, pa bude jedva gledljivo
A da nije to do eona to u vezi rezolucije? Radi eon ok. I ne mora eon biti na maximum može da radi lepo i na 4mbps

Pojma nemam, igrao sam se sa podešavanjima i sa CBR je apsolutno negledljivo, osim ako ne stavim rezoluciju na neku srednju. Ume da zabada i na telefonu preko EONa, čak i kad sam preko cellular interneta

Nije, to su opterećeni serveri ili/ruta domaćeg? provajdera ka tim serverima.

I kod mene isto tako i pored svih pokušaja podešavanja, jednostavno ili zakoči slika ili padne rezolucija da je negledljivo. Tako isto i kod mog druga, potpuno isto mu se dešava.

I kod mene isto tako i pored svih pokušaja podešavanja, jednostavno ili zakoči slika ili padne rezolucija da je negledljivo. Tako isto i kod mog druga, potpuno isto mu se dešava.moslio

I kod mene isto tako i pored svih pokušaja podešavanja, jednostavno ili zakoči slika ili padne rezolucija da je negledljivo. Tako isto i kod mog druga, potpuno isto mu se dešava.
Mislio sam da je do mog interneta ali jednostavno controld ne radi kako treba,ako neko zna neki vpn koji radi po slocnom principu ili neko drugo resenje neka predlozi....hvala

Zato što je ControlD (DNS) kršina u odnosu na dobar VPN.
Podršku to ne zanima, uvek štuca ako imaš neke manje poznate servise koristiš.
Otkako je Apple TV uveo VPN mogao sam da ga liferujem.

Zato što je ControlD (DNS) kršina u odnosu na dobar VPN.
Podršku to ne zanima, uvek štuca ako imaš neke manje poznate servise koristiš.
Otkako je Apple TV uveo VPN mogao sam da ga liferujem.
Do decembra je radio odlično. Ja ga koristim samo za Eon na Mi Box S 2nd Gen. Za Apple TV za sve ostale aplikacije koristim Getflix i sa njim nemam problema, ali uz Getflix ne radi Eon.

Proradilo!!!
Evo ako nekome trebaju IP opsezi samo za web EON TV servis.
Znači kod Peer-a koji se kači sa udaljenog mesta na podigniti WireGuard Server u Alowed IPs kopirate sledeće IP adrese:
185.20.36.0/22, 185.20.37.0/24, 185.20.39.0/24, 151.252.32.98/32, 5.22.182.0/24, 5.22.186.0/24, 185.24.210.0/24, 185.79.228.0/24, 185.79.229.0/24, 185.79.230.0/24, 86.32.120.0/24, 89.216.0.0/16, 188.2.0.0/16, 178.148.0.0/15, 46.240.128.0/17, 94.189.128.0/17, 213.244.208.0/20, 87.116.128.0/18, 82.117.192.0/19, 80.93.224.0/19, 5.22.160.0/19, 24.135.0.0/16, 37.0.64.0/21, 46.17.144.0/21, 79.140.144.0/20, 89.207.192.0/21, 91.143.208.0/20, 94.127.0.0/21, 185.12.40.0/22, 185.80.96.0/22, 185.81.60.0/22, 176.106.120.0/21, 176.108.32.0/20, 176.109.136.0/21

U DNS servers stavite sledeće: 1.1.1.1

Ovakvom postavkom omogućili ste Peer-u da kroz WireGuard tunel dobija samo saobraćaj za EON TV, a sve ostale resurse crpi sa svog lokalnog interneta. Time tunel nije opterećen, ima nesmetan full protok, nema seckanja, zamrznute ili crne slike, a i Peer ne opterećuje internet u WireGuard Server okruženju.

Vrh Dno