Dobio sam "info" od drugara koji radi u sbb-u da je se od danas pusta neki update i se menja web player za eon, i da ce kanali ici u 50fps, ja se ne razumem previse i ne znam sta to tacno znaci ali rekoh da podelim ovde mozda nekome posluzi
Ovo je potencijalno veoma zanimljivo, ako je tačna informacija. Na EON-u (box i TV aplikacija) živi progrrami idu u interlaced streamu, dakle 50 poluslika u sekundi, što je dovoljno dobro. Naravno, slika bi bila bolja ukoliko bi bilo "pravih" 50fps, odnosno progressive stream. Ali to bi značilo i duplo veći protok podataka, ukoliko bi se zadržao postojeći AVC/H.264 kodek. Međutim, prelaskom na HEVC/H.265 kodek mogao bi da se progura 50p stream kroz istu količinu podataka. Postojeći EON boxovi podržavaju H.265, međutim potrebno je ozbiljno pojačanje resursa na strani emitera. Koliko mi je poznato trenutno samo SK 4K i Eurosport 4K idu preko HEVC kodeka. Ako zaista i sa ostalim kanalima prelaze na novi kodek to je onda značajna nadogradnja, čak i odlična podloga da još poneki kanal bude u 4K. Međutim, možemo u to sve da poverujemo tek kad vidimoDobio sam "info" od drugara koji radi u sbb-u da je se od danas pusta neki update i se menja web player za eon, i da ce kanali ici u 50fps, ja se ne razumem previse i ne znam sta to tacno znaci ali rekoh da podelim ovde mozda nekome posluzi
Jel sam ja negde napisao šta će tačno da rade? Kao prvo oni imaju kanale u sopstvenoj produkciji koje mogu da enkoduju u 50 fps progessive ako to hoće (N1, Nova S). Kao drugo, source materijal nije ono što dolazi do tebe ili do mene - TV kuće imaju pristup source streamovima sa satelita i neki od njih su 1080p, neki su i 2160p. Interlaced je standard emitovanja za krajnje korisnike, kao kompromis kvaliteta slike i propusnog opsega, a ne standard proizvodnje live video materijala niti ono što se kao sirovi sadržaj distribuira emiterima. Na BBC iPlayeru su sportski prenosi na BBC kanalima u 50 fps progressive, to sam lično proverio. Dakle, sigurno ne koriste AI za temporalni upscaling, nego postoji source stream 1080p. Evo recimo, prenos Vimbldona - na RTS i SK je išao u 1080i, na BBC iPlayer u 1080p. Prema tome, nije to baš sve tako pravolinijski, mada iskreno sumnjam da je United Media toliko napredan da generalno pređe na HEVC.@patrsouth Ako se "source" materijal koji skidaju sa satelita emituje kao interlaced (a naravno da je tako jer to je broadcast standard) kako misliš da ako od toga naprave 50 fps progressive encode to bude bolje od source-a? Da im AI generiše nove frejmove? 🤣
danas pusta neki update i se menja web player za eon
Just video player based on ExoPlayer, compatible with Android 5+ and Android TV.
Dobio sam "info" od drugara koji radi u sbb-u da je se od danas pusta neki update i se menja web player za eon, i da ce kanali ici u 50fps, ja se ne razumem previse i ne znam sta to tacno znaci ali rekoh da podelim ovde mozda nekome posluzi
. Naravno, slika bi bila bolja ukoliko bi bilo "pravih" 50fps, odnosno progressive stream. Ali to bi značilo i duplo veći protok podataka, ukoliko bi se zadržao postojeći AVC/H.264 kodek. Međutim, prelaskom na HEVC/H.265 kodek mogao bi da se progura 50p stream kroz istu količinu podataka.
Kako može da se provere Arene na Iris Boksu i na optici da li su u 50 pfs I koji je signal progrediv ili inarcalerd?Nisam vidovit?& ne radim u SBB / u UnitedCloud
![]()
![]()
Hvala. Signal na Iris Boksu je progresiv ili intacalered? Kako da namestim tv za gledanje sporta? Neću više da dosadjujem obećavam 😁Očima? 🤣
Na Iris STB jesu (za glavnu TV uslugu, "mts TV") a na Iris Go / Iris Smart nisuNe moraš proveravati 😂
Optika je u celoj toj jednačini nebitan faktor.
Poveži tv kablom i dobićeš i cbrMozda me niste razumeli.Nema vise cbr podesavanje.Samo abr.Jel tako i kod vas ili je nesto do mene??
Odavno sam ja shvatio njihove namere bilo je i tada čudno da kvalitet bude isti preko kabla i wifi konekcije, ali računao sam tada (a i sada) da u SBB-u rade neki pametni ljudi koji ne žele probleme sa korisnicima.Kao sto je insajder napomenuo a Shaman potvrdio, EON se menja znacajno u pogledu strimova, dobice neka unapredjenja, ali ide se i korak unazad za korisnike ( mada je razumljivo jer je dosta prituzbi zbog seckanja ) pa ce SMART TV APP u zavisnosti od toga da li je TV povezan putem kabla ili bezicno ponuditi razlicite opcije, odnosno za WIFI vise nece biti opcije CBR i najkvalitetniji stream 7000kbps.
Tako da ko ima opciju, kao sto kaze renne, nek poveze kablom kako bi uzivali u najboljem kvalitetu slike![]()
Npr "unapredili" su stream nekoliko kanala sa 7000 kbps AVC na 4000 kbps HEVC.dobice neka unapredjenja, ali ide se i korak unazad za korisnike
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari