Šta je novo?

Entropija [pravila u prvom postu]

djolenzi

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2009
Poena
390
http://imgur.com/gallery/9KWrH

Pravila:

Tred je u potpunosti u diskreciji moderatora.

"Diskusija o diskusiji", dakle razgovor o samom tredu, njegovom sadržaju i sudbini je off topic.

Učesnici se mole da budu pažljiiviji da ne "uvrede" nekog, ali i da ne budu previše osetljivi.

Poslednja izmena od urednika:
Dobro onda, sta kad se potrosi tamna materija?

>Insufficient data to answer<. ;)

Dobro onda, sta kad se potrosi tamna materija?

Cant be potroseno. Nije to poenta. Poenta je da je u ovoj prici Bog zapravo kreacija ljudi u infinite loop-u, a paradoks postojanja svemira ovakav kakav je, se prozima kroz celu pricu. Ovo je zapravo velika debata izmedju modernih ateista i vernika (jedni od najvecih umova danasnjice) a to se prozima kroz dva pitanja:

da li ima vise smisla da "ne postoji nista" nego "nesto" ?

da li univerzum ima svrhu ?

U svakom slucaju jedna od najboljih kratkih SF prica. 'Fala djolenzi za strip, pricu sam citao nekoliko puta, strip je skroz super.

Vala ja sam se u jednom trenutku najezio dok sam citao. Plasi me ono prenaseljavanje svemira koliko god smesno bilo :D

da li ima vise smisla da "ne postoji nista" nego "nesto" ?
Da, vernici insistiraju na ovom loše definisanom pitanju o kome je nemoguće voditi razuman razgovor. Ali cenim da je u nekoj tangenti interesantno i za nauku, pa se zato hipotetiše o tome. Iako je fantastično dosadno. :d

da li univerzum ima svrhu ?
O ovome već samo vernici pričaju međusobno. :d Praktično implicira razumnog kreatora koji bi tu svrhu "podario", tako da nije interesantno onima koji nisu napravili nerazumnu pretpostavku da takvo nešto postoji.

Da, vernici insistiraju na ovom loše definisanom pitanju o kome je nemoguće voditi razuman razgovor. Ali cenim da je u nekoj tangenti interesantno i za nauku, pa se zato hipotetiše o tome. Iako je fantastično dosadno. :d

O ovome već samo vernici pričaju međusobno. :d Praktično implicira razumnog kreatora koji bi tu svrhu "podario", tako da nije interesantno onima koji nisu napravili nerazumnu pretpostavku da takvo nešto postoji.
A da li je dobro definisano pitanje: - Koliko je u stvari razuman nevernik koji tvrdi da su vernici i njihova pitanja nerazumni?

A da li je dobro definisano pitanje: - Koliko je u stvari razuman nevernik koji tvrdi da su vernici i njihova pitanja nerazumni?
Ne znam zašto mene citiraš, al' ajd' da probam: deluje da je ok definisano, mada su lični atributi škakljiva stvar.

Moguce je. Ateisti su zapravo ti koji polaze od ideje da je "nista" osnovno stanje, i komplet svi ateisti sveta su se uhvatili kao pijan plota, Hokingove ideje "spontane kreacije nicega u nesto" koje je stvorilo svemir. Izvoli navataj linkove, i videces da je to "zvanicna" ateisticka kosmolosko-filozofska teorija. A samo kad bi posli od cinjenice da jedno "nista" nema ama bas nikakve "properties" da bi moglo da dodje do kreacije, i da zamislis uopste koncept "nista" a da ima smisla coveku koji SVE mora da definise kroz vreme, odnosno pocetak i kraj, pa da krenemo da se smejemo Ateistima malo, a ?

[QUOTE='Bahati [SiD]O ovome već samo vernici pričaju međusobno. :d Praktično implicira razumnog kreatora koji bi tu svrhu "podario", tako da nije interesantno onima koji nisu napravili nerazumnu pretpostavku da takvo nešto postoji.[/QUOTE]

Uopste nije nuzno da kreator mora da mu da svrhu. Mozda postoji svrha u kojoj smo mi kompletno nus-produkt i slucajnost na taj nacin, a svrha je nesto nama nezamislivo. Nemoj nikad biti arogantan i zaboravljati cinjenicu da je PREVISE faktora odgovorno za nastanak ljudske rase, a ti faktori prevazilaze razumnu verovatnocu.

- Odstupanje od maksimalne entropije velikog praska (materija bi trebalo da je gomila crnih rupa, a nije, zbog ? )
- konfiguracija 3D prostora
- korelacija fundamentalnih sila (jaka, slaba, el-mag i gravitaciona) koje su toliko je*eno podesene za postojanje hemije, gde je recimo Gravitaciona manja od Jake za 10 na minus 38mi, a JEDINO u tom odnosu moze da postoji hemija
- Kosmoloska konstanta - neobjasnjiva sila koja dan danas siri univerzum i pritom izaziva paradokse, jer ne moze da stane ni u jedan fizicki model (izaziva rezultate nalik 1+1 = 1)
- neobjasnjiva raspodela barionske materije u materiju i antimateriju sa favorizacijom materije u 70:30 odnosu - neobjasnjivo. Koliko znamo fizike, mora da je 50:50
- suludo tempirana kolicina materije u inicijalnom velikom prasku tako da se ne sabije momentalno, i sa druge strane ne ohladi momentalno

Ovakvo fino tuniranje kosmosa da bi nastala hemija je razlog sto se 1970ih u filozofskim i fizickim krugovima stvorila ideja "fino podesenog svemira". Jedan od glavnih kontra-argumenta ateista, koji cak i priznaju eleganciju vrednosti koje stvaraju hemiju, je mogucnost Multiverzuma gde je ovo samo jedna od instanci koja eto, ima takve sile. A multiverzum kao filozofsko fizicki pojam je okamova ostrica - daleko od najjedostavnijih resenja je da bi objasnio jedan svemir, uvedes jos beskoancno slicnih.

Meni je sasvim jasno zašto ti nisi u stanju da prihvatiš postojanje nečega, a da pri tome to nešto nema svrhu svog postojanja...

U krajnjoj biti tvoje postojanje ima istu svrhu kao postojanje komarca kojeg si juče spljeskao, ništa veću, niti išta manju. Ono će doći svom ultimativnom kraju, baš kao što je došlo i njemu, ma koliko tvoj ego odbijao to da prihvati...

Meni je sasvim jasno zašto ti nisi u stanju da prihvatiš postojanje nečega, a da pri tome to nešto nema svrhu svog postojanja...

U krajnjoj biti tvoje postojanje ima istu svrhu kao postojanje komarca kojeg si juče spljeskao, ništa veću, niti išta manju. Ono će doći svom ultimativnom kraju, baš kao što je došlo i njemu, ma koliko tvoj ego odbijao to da prihvati...

Ah, kako volim ovu ateisticku "svemir je veliki, pa mora da smo mi nebitni" < jedna od najgorih logickih gresaka. Uzmi primer iz realnosti, recimo - ruzino ulje. Posadi neki bugarin celo polje ruza. Dakle njihova svrha je da one stvore ruzino ulje, samo zato su posadjene i zato postoje. odnos mase za dobijanje ruzinog ulja od ruzinih latica je 1:10.000, dakle uzasno skupo i retko ulje. Zamisli onda koliko je to ogromna livada ruza, da bi se dobio jedan litar ulja, otprilike ceo fudbalski teren ruza je potreban.

isto tako, da bi nastao covek, kosmos je morao da bude veliki otprilike 100 milijardi svetlosnih godina, da traje 13.7 milijardi svetlosnih godina, itd, a jedini nacin da se "rezultati podese" je da se sve ostalo "uskladi" i dovede do ovoga. Primera radi, da je kojim slucajem Gravitaciona sila bila jaca za 1%, do sada bi komplet sve zvezde sagorele, ne bi doslo do formiranja galaksija i svemir bi otisao u hladno stanje jos u prvoj milijardi godina svog postojanja, te nastupa teoretska "hladna smrt". Da je svemir krenuo da se siri manjom stopom nego onom koja je trenutna, materija bi daleko brze dosla u maksimalnu entropiju i sastavila se u crne rupe (koje bauljaju po centrima svih galaksija i idu ka tome da postanu sva komplet materija) itd.

Ne da nismo "mali u odnosnu na kosmos" nego je kosmos idealno veliki da bi covek nastao i nikako drugacije. To sto vi svi smatrate da ste sami sebi Bogovi, je uzasna stvar. Tek tako uzimate zdravo za gotovo ovaj fantastican maksimalno komplikovani sistem koji nazivamo kosmos i arogantno tvrdite da je "slucajan" a ni sami ne bi ste znali da pocnete da objasnite odakle "slucajnost" ni otkuda .. ? Hokingova spontana kreacija ? zasto se ta "spontana kreacija" ne desava i dalje ako je to koncept za objasnjavanje univerzuma ? Uzmi sedi i razmisli - da li je logicnije da ovako komplikovana kreacija (ako uopste razumes eleganciju i komplikovanost kosmosa) logicnije ima UZROK, ili je u pitanju SLUCAJNOST (koja pritom nema smisla) .. ?

Ili je sve slucajnost ili Bozija promisao, nema trece.

Inace, mozda ce nekom biti zanimljivo, od anketiranih nobelovaca 40% ne veruje u Boga, 40% veruje, a 20 kaze ne znam.

Upravo ljudi koji su najvise u nauci i koji su naukom uz pomoc filozofije dostigli najvecu svest o kosmosu, su i izrodili ideju fino tuniranog svemira. Nije to lupio neki levak, vec naucnik.

Koga god interesuje da cuje, poslusajte Dr William Lane Craig-a. Covek koji je po struci doktor teoloskih nauka, naucio je kroz karijeru teorijsku fiziku na nivou doktora, kako bi mogao da ucestvuje u debatama protiv ateista. Covek za sada nije izgubio nijednu debatu, preokrenuo misljenja mnogih ateista svojim recima (strasan govornik inace) a Richard Dawkins i Krauss vec dobrih 6 godina odbijaju da izadju na javnu debatu protiv Craig-a, pod izgovorom "da nemaju vremena za gluposti" a covek im je sve ideje opovrgnuo (krausova ukupna energija kosmosa je NULA, i Dokins-Hoking Spontana kreacija i pojam "Nista")

cekaj igore, ja postujem tvoje izjave i postove i razmisljanja, ali porediti livadu ruza i njenu svrhu sa univerzumom, tj. smatrati da je citava svrha univerzuma da se stvori covek? ta izjava je.... pa cudna. jako cudna. mi smo apsolutno zapanjujuce savrseni sistemi, ali stvarno, misliti da ceo svet postoji zbog nas. ko neka zena si, misli da sve postoji zbog nje.

Mislim da on nije rekao da je svrha univerzuma da se stvori covek. Svakako meni bi prijala jedna posebna tema gde bi mogli da teoretisemo o ovome, svakako joj je vise mesto na benchu nego smesne slike macica.

Šta znam... Moguće je ako nekog ne mrzi da se unapred dogovori da nemamo pojma o prirodi "ničega", pa, ono, da pretpostavljamo i maštamo šbbkbb...
Ateisti su zapravo ti koji polaze od ideje da je "nista" osnovno stanje
Ma kakve ideje, kakvi bakrači. :d Ateizam je vrlo prost koncept, sadržan u potpunosti u samom značenju te reči. Tu se ne pominje ni veličina univerzuma, ni njegov postanak, ni sudbina...
A samo kad bi posli od cinjenice da jedno "nista" nema ama bas nikakve "properties"
To ti kažem... To je "činjenica" za "ništa" kakvim ga ti zamišljaš. Za koje nema nikakvih dokaza da postoji.
Uopste nije nuzno da kreator mora da mu da svrhu.
Ok, kreatorov ortak, "svrhodavac". :d Poenta je da "svrha" podrazumeva nekakvu nameru, cilj, plan... Inteligenciju! U ovom slučaju inteligentni entitet koji je sposoban da manipuliše uneverzumom na tom nivou. Ono... Ne... :d
"fino podesenog svemira"
Podešenog za šta?

A ok, vidim da si zapravo napisao, za čoveka... Pa država Srbija nije podešena za čoveka, kamoli "fino"! :d Vidiš da imamo negativan priraštaj?! Kamoli planeta, pod okeanima, puna patogena, kamoli Sunčev sistem, sa štetnim zracima (pitaj eda :d), a o ostatku "podešenog" univerzuma da ne pričamo. Nisam primetio da je multivers teorija "glavni" argument protiv fine-tuninga, ali slažem se, za nju ima jednako dokaza kao i za inteligentni entitet. Nula.

Meni, kao informatičaru, je mnogo očigledniji propust definicija "finoće". Priča se o nekakvim konstantama koje se koriste u modelovanju, ali se ne pominje da li te konstante "postoje", tj. da li su neophodne, a još manje se pominje njihov domen, tj. moguće vrednosti. Super je to što ti možeš da izmaštaš veću masu za proton, da li ona stvarno može da bude veća bez da se ostale "konstante" podese tako da model ipak funkcioniše nekako? Šta je tu diskretno, iako nam deluje kontinualno i obrnuto? U suštini, model je skup jednačina sa promenljivama i konstantama koje nam, za sada, trebaju da bi model odgovarao empiriji. Niko ne garantuje da se sve to nekada neće pokratiti u nešto drugačije, što uopšte neće sadržati te "fino podešene" konstante. I šta onda?

Bottom line, univerzum, eklatantno, nije podešen za čoveka. Univerzum, jednako eklatantno, postoji i u njemu čovek. Da li je moglo drugačije, ne znamo. Znamo samo da možemo da izmaštamo drugačije. I da se u mašti iščuđavamo maloj verovatnoći, pripisujemo izbor vanprostornom, vanvremenskom entitetu, koji, ipak, nekako, proizvodi promene, sa sve nekakvim planom za bebe sa leukemijom.

ne zelim da ulazim u raspravu teizam vs ateizam vs antiteizam, ali bre.... ma kakvo crno fino podesavanje za coveka, pa sve zivo sto mrda na ovoj planeti bi te pojelo, samlelo, unistilo, gledalo svoje d*pe (ukljucujuci tu i samog coveka), cist bre oportunizam!!!! pa mi ne mozemo da uspostavimo ni fino podesavanje za coveka na nasoj planeti, a jos cemo ceo univerzum fino da podesavamo za nas. mante se price.

btw, suncevi zraci su darivanje zivota i smrti planeti zemlji. toliko velicanstveni, a toliko zastrasujuci. ono ce i da nas pobije sve, jer smo nesposobni da uradimo bilo sta pametno pre nego sto ono crkne. eto ti igore, ako ces da verujes u boga, veruj u sunce.

Poslednja izmena:
Meni je totalno verovatno i normalno da postoji "nista" posto sve sto sam video i cuo ima svoju negaciju. materija - antimaterija , svemir - antisvemir [iliti nista].

Ja imam jedno pitanje koje me muci a kontam da bi neko od vas znao da mi odgovori:

Da li je moguce da smo mi, tj ceo nas poznati svemir, zapravo neciji "atom" /molekul, mikrokosmos. Koliko sam skapirao vreme je relativno i menja se u odnosu na gravitaciju pa ako bi mogli nekako da nadjemo tu velicinu gde bi nas ceo svemir zapravo mogao da bude samo neki list na nekom drvetu nekog totalno drugog svemira i tako u nedogled ili mozda cak postoji neki ultimativni svemir od cega nema nesto vece... Ne znam koliko sam dobro formulisao ovo posto mi je mindfuck ali ako ima pitanja vrlo rado cu da se dopunim :D

Ja mogu da ti odgovorim isto što i ed, samo možda malo finije. :d Sve je to nebitno! Odvojeni sistemi, u pravom smislu te reči! Nema uzročno-posledničnih veza, bar ne takvih da možemo da ih detektujemo. Mi smo u "vidljivom", ili kako se kod nas prevodi observable, univerzumu i to nam je što nam je. Možeš ti da ležiš na livadi, gledaš kumovu slamu i maštaš o čemu god hoćeš, i meni je bilo zabavno kada sam bio mlađi, ali to nema i ne može imati uticaja na osnovnu ljudsku intelektualnu preokupaciju - predviđanje budućnosti.

Odvojeni sistemi, bez uzrocno posledicnih veza... koji se okrecu jedni oko drugih, od najsitninih cestica pa najkrupnijih u nasem observable univerzumu kako kazes.

Vec duze vreme smo u situaciji da mozemo modelirati taj fenomenalni nedokucivi univerzum uz pomoc algoritama koje smo sami otkrili. Mnogi detalji se zanemaruju (apstrakcija), zbog toga sto nemamo neogranicenu moc procesiranja.

Bog ne postoji, ali reci da je univerzum potpuno nasumican je glupost u koju ne veruju ni najveci ateisti-astronomi. Univerzum, kao i ljudski mozak i tu inteligenciju je moguce u potpunosti simulirati uz dovoljnu racunarsku snagu pod uslovom da koristimo prave algoritme. Nije pitanje da li smo u mogucnosti da pokazemo da je nasa realnost rezultat rada nekog jako kompleksnog skupa algoritama, vec kada ce se to desiti. Predvidjanje buducnosti to samo potvrdjuje.

Kol'ko znam nema dokaza da je u bilo kom smislu nasumičan, tj. sve što znamo sugeriše da je determinisan.

Kol'ko znam nema dokaza da je u bilo kom smislu nasumičan, tj. sve što znamo sugeriše da je determinisan.

ovde se nadovezujem na tvoj prethodni post -

Nauka mora da krene od negde, kada pokusava da definise konstante koje smo u stanju da izmerimo. Ako odredjena fizicka vrednost ima svoje karakteristike i poseduje odredjenu vrednost, korelacija svih tih konstanti daje odredjeni rezultat. U ovom slucaju koji mi primecujemo (univerzum) te konstante su suludo podesene kako bi se "po svaku cenu" dobila hemija. Moras da shvatis da entropijsko stanje maksimuma iskljucuje bilo kakvu mogucnost za postojanje hemije jer materija tezi svom najstabilnijem obliku - bilo da je to crna rupa ili neki maksimalno sabijeni gravitacioni element (posto u novijoj teorijskoj fizici postoji teorija da crne rupe uopste i ne postoje)

kad sam dao odnos gravitacione i jake, a to je razlika od 10 na minus 38mi, to je cifra koju nisi tek tako mogao da preletis u citanju, dakle Jaka sila (fundamentalna sila koja privlaci i drzi kvarkove i od njih stvara protone i neutrone, i ogranicena je na jedan femtometar) je jaca od Gravitacione (sila koja privlaci svu barionsku materiju i deluje beskonacno) -

100000000000000000000000000000000000000 puta

ako vratimo film na makro univerzum, sta donose ta podesavanja ? menjanje bilo koje od ovih sila za hiljaditi deo (0.1% ) dovodi do univerzuma koji funkcionise komplet drugacije. Bilo da je pretpostavka da su vrednosti izabrane nasumicno (govorimo o dogadjaju Big Bang koji apsolutno ni fizika ni teologija ni filozofija nemaju kako da objasne) onda su vrednosti fino tunirane da bi eventaulno nastala hemija koja eventualno stvara DNK lance koji proizvode zivot.

Ajde da ubacimo jos jednu suludu meru - kosmoloska konstanta. za sada je posmatramo kao anti-gravitacionu silu koja spada u domen teorije o "tamnoj energiji" < na fundamentalnom nivou ne znamo ama bas nista o njoj, ali je evidentno da ona deluje i da siri kosmos, i dalje.

Izracunali naucnici (konkretno Roger Penrose) da je njeno "fino podesavanje" reda 1 : 101 na 20ti, dakle toliko mali procenat da ne mogu da ga ispisem ovde na forumu.

Nemojte pogresno razumeti - aposlutno SVI naucnici, ateisti ili ne, se slazu da je skup konstanti koje definisu ovaj univerzum fino podesen da stvori zivot. To nije teorija vec skoro-cinjenica jer nema zaista nikog da se ne slaze sa time. Vrednosti koje postoje u svemiru su ili suludo slucajne da nastane svemir, ili dizajnirane tako.

Kada se kaze "fino tunirano" niko tu ne misli na dizajn, vec da su fundamentalne konstante i vrednosti prirode spadaju pod uzasno mali opseg koji renderuje nas univerzum zivotno-podobnim.

da bi se tako nesto desilo, postoje samo tri opcije:

1. fizicka neophodnost (da sile moraju da budu ovakve kakve jesu i nikako drugacije) << sto zahteva da sednes i zamislis se u izjavi da je upravo onakav kosmos kakav jedino i moze da postoji, zivotno-podoban ?

2. slucajnost << ovde se susrecemo sa ateistickom kontra argument teorijom multiverzuma koja je, kako si i rekao, isto nedokaziva koliko i bog

3. dizajn << Bog

slucaj jedan tautologijom dovodi do Boga, slucaj 3 je pretpostavka Boga. ostaje slucajnost, odnosno slucaj 2 -

Trenutno glavna naucna teorija o unifikaciji fundamentalnih sila, odnosno "Teorija svega" je M teorija - suvise kompolikovano za objasniti, but here goes:

nas univerzum zapravo postoji na 10+1 dimenzija od kojih mi registrujemo samo 3+1 (prostor i vreme). stringovi su zapravo manji i od kvanta, u pitanju su jednodimenzionalne tvorevine koje u zavisnosti od toga kako se "ugibaju" odnosno "vibriraju" sa preostalih 10, stvaraju kosmos kakav poznajemo. M teorija to jes String teorija pretpostavlja i mogucnost da se oni svi komplet ugibaju sa svim komplet kombinacijama sto dovodi mogucnost razlicitih svemira na 10 na 500ti (opet, izracunao neko upucen). I upravo M teorija pretpostavlja da zapravo postoje razliciti univerzumi, ali vodjeni istim zakonima prirode, koji opet dozvoljavaju razlicite vrednosti sila.

slikovit primer je recimo, upravo to poredjenje kosmosa gde je u odnosu na nas, gravitaciona slabija za naprimer 6%, i galaksije se nikad nisu ni formirale a sva barionska materija (ako je uopste i nastala jer su sve sile korelativne) lebdi po svemiru besciljno i bez strukture kakvu mi ovde poznajemo (galaksije, planete, itd)

I onda zakucavamo u isti ekser od malopre (sto neki ovde opasno nisu skapirali) a to je dizajn celog svemira, zarad jedne svrhe - zivot. Dakle da ne dodje do zabune - upravo velicina kosmosa je SAMO JOS JEDNA od konstanti koja je KLJUCNA za nastanak zivota. Da je manji, ne bi bilo hemije, da je veci, ne bi bilo hemije, kraj price. Ova velicina je IDEALNA da nastane zivot, odnosno covek, i u takvom konceptu covek ne da je mali i nebitan, vec je glavna figura tog "tako velikog" kosmosa, glavni "proizvod".

E da se vratimo na M teoriju i 10 na 500ti mogucih univerzuma - Ko onda moze da kaze da su svi ti univerzumi, cak i da postoje, upravo i sam razlog da nastane ovaj jedan koji je bitan .. ? Identicna logika kojom barataju ateisti i koja govori da je u ogromnom skupu univerzuma ovaj jedan eto bas tako slucajan pa fino tuniran, moze da se upotrebi da cak i ako postoje ti silni ogromni univerzumi, oni zapravo popunjavaju jednu svrhu - a to je da obezbede fizickim zakonitostima da nastane ovaj jedan gde je to bitno.

koji renderuje nas univerzum zivotno-podobnim
Za život kakav mi znamo i za život kakav mi možemo da zamislimo.
Neznanjem se ne dokazuje, to nije nauka.

I mani se u temi o entropiji "dokazivanja" Tvorca.
Bog je natprirodna kategorija, kategorija koja je izvan i iznad zakona prirode, svemogućnost dakle koja je navodno stvorila sve moguće.

Bio on stvaran (to jest natprirodan), ili bio on samo potreba onih koji veruju, u oba slučaja diskusija o Bogu spada u religiju/u verovanje a ne i nauku.

Sto se tice sila u svemiru pogotovu gravitacione :

http://iopscience.iop.org/article/1...sessionid=3BA8FF11113F2629125AD8C31055EBF9.c1
Abstract
Improvements in our knowledge of the absolute value of the Newtonian gravitational constant, G, have come very slowly over the years. Most other constants of nature are known (and some even predictable) to parts per billion, or parts per million at worst. However, G stands mysteriously alone, its history being that of a quantity which is extremely difficult to measure and which remains virtually isolated from the theoretical structure of the rest of physics. Several attempts aimed at changing this situation are now underway, but the most recent experimental results have once again produced conflicting values of G and, in spite of some progress and much interest, there remains to date no universally accepted way of predicting its absolute value. The review will assess the role of G in physics, examine the status of attempts to derive its value and provide an overview of the experimental efforts that are directed at increasing the accuracy of its determination. Regarding the latter, emphasis will be placed on describing the instrumentational aspects of the experimental work. Related topics that are also discussed include the search for temporal variation of G and recent investigations of possible anomalous gravitational effects that lie outside of presently accepted theories.

Daklem, svet je u oku posmatraca. Sve o cemu se ovde govori je cisto teoretisanje i zamisljanje - sta bi bilo kad bi bilo. A vodeci se okamovom britvom smatram da je resenje svemira koje ima kvarkove koji imaju "boju" malo besmisleno. Iskreno smatram da nauka u tom pogledu ide u pogresnom smeru. Kao sto sam postavio onu kratku pricu.

Koliko dimenzija zaista postoji? Mi kao ljudi teoretisemo o "nizim dimenzijama" no one realno ne postoje (mislim). Sve interakcije se odigravaju u prostoru oko nas, ne u ravni, pravoj, tacki.

Da li je vreme dimenzija? Ne bih rekao, pre mi se cini da je to antropomofrizam, izmisljotina. Postoji nesto, ali mislim da to nije dimenzija vec prosto opazanje promena u okolnom svetu/univerzumu u odnosu na neke nase biocikluse. Cist subjektivizam pretvoren u objektivizam i nauku. Zato sto je lako, zato sto je ljudski.

A ono sto si rekao mislim Igore zasto nisu sve crne rupe? Ako prodje dovoljno "vremena" bice, ne? To je i poenta entropije? Ali i tu prevazilazimo ono sto nauka uopste ima da kaze na tu tematiku..

A i to sto mnogo ljudi veruje i podrzava neku teoriju uopste joj ne daje na istinitosti... Razne religije na svetu, npr, imaju veliki broj sledbenika.. Sa te tacke gledista nauka je postala vid religije gde se ono sto je do sad otkriveno skoro i ne dovodi u pitanje...

Naravno da je u diskusiji o nauci, mesto i diskusiji o Bogu, ne u onakvom teološkom možda smislu koji bi odgovarao ovoj ili onoj religiji, ali kao o opciji neke sile, entiteta, ili cak neke vrste koja razume kosmos na tom nivou da mozda postoji i izvan njega kao posmatrač ili saučesnik u njegovom kreiranju... Mislim nisam ja potkovan teorijom kao neki, ali jasno mi je da u ovakvoj temi sa stavom "nemoj ti ovde da meni o tome i tome" mozemo samo da izgubimo, nista da dobijemo. Bez uvrede naravno, ali i deo teorijske fizike zasniva se iskljucivo na predpostavkama "ako je ovo ovako, onda bi trebalo i da je ovo ovako". Vrlo je vazno kada neko pomene "Boga" u ovakvoj diskusiji da jasno kaže na šta tačno misli, mada je većina nas ovde verovatno daleko od toga da prihvati ideju "čike s bradom koji od gore gleda". Lično cela ideja o bilo kakvom uticaju nekoga (opet, sta je "nekoga"?) na postanje svemira kao takvog mi je daleka, a o uticaju na naše živote ili čoveku kao bilo čemu bitnom na tom nivou da i ne pričamo, ali veoma me interesuje da čujem svačije mišljenje.

Dok god budemo mogli da razgovaramo na nivou na kom se niko ne postavlja kao neki autoritet i određuje šta se sme i ne sme, i niko ne krene da tvrdo forsira mišljenje ismevajući druge, može ovo da bude lepa tema.

Naravno to je nemoguće te očekujem šou :d

Poslednja izmena od urednika:
Trenutno glavna naucna teorija o unifikaciji fundamentalnih sila, odnosno "Teorija svega" je M teorija - suvise kompolikovano za objasniti, but here goes:

nas univerzum zapravo postoji na 10+1 dimenzija od kojih mi registrujemo samo 3+1 (prostor i vreme). stringovi su zapravo manji i od kvanta, u pitanju su jednodimenzionalne tvorevine koje u zavisnosti od toga kako se "ugibaju" odnosno "vibriraju" sa preostalih 10, stvaraju kosmos kakav poznajemo. M teorija to jes String teorija pretpostavlja i mogucnost da se oni svi komplet ugibaju sa svim komplet kombinacijama sto dovodi mogucnost razlicitih svemira na 10 na 500ti (opet, izracunao neko upucen). I upravo M teorija pretpostavlja da zapravo postoje razliciti univerzumi, ali vodjeni istim zakonima prirode, koji opet dozvoljavaju razlicite vrednosti sila.

Sta znaci glavna naucna teorija? To sto se gomila naucnika slozi oko necega na osnovu njihovih autoriteta ne znaci ama bas nista. Potreban je dokaz. Naucnik je samo alat koju svojim radom treba dokazati neku teoriju. Sav njegov prethodni rad i zasluge imaju smisla u ljudskom drustvu gde on uziva ugled, ima poziciju i iz te drustvene pozicije proizilazi situacija gde se on moze praviti "mudo" i lupati gluposti na konto stare slave. Bas zbog toga se desava da nesto oko cega se gomila "istaknutih" naucnika od pre nekoliko vekova slozilo moze samo jedan neistaknuti student da srusi ukoliko dokaze da njihova teorija nema smisla.

M teorija ima smisla koliko i ono sto ti pises u ovoj temi, pri tom ne zelim da se osetis povredjeno vec je tako. Kao sto tvoje teorije nemaju nikakvog smisla tako slabo smisla ima i ta M teorija. Jedina razloga je sto iza nje stoje neke prdonje sa autoritetom, sto ti na tvoju zalost nemas. Ali nemate dokaz za svoje tvrdnje, ni ti ni oni.

Naravno da je u diskusiji o nauci, mesto i diskusiji o Bogu, ne u onakvom teološkom možda smislu koji bi odgovarao ovoj ili onoj religiji, ali kao o opciji neke sile, entiteta, ili cak neke vrste koja razume kosmos na tom nivou da mozda postoji i izvan njega kao posmatrač ili saučesnik u njegovom kreiranju... Mislim nisam ja potkovan teorijom kao neki, ali jasno mi je da u ovakvoj temi sa stavom "nemoj ti ovde da meni o tome i tome" mozemo samo da izgubimo, nista da dobijemo. Bez uvrede naravno, ali i deo teorijske fizike zasniva se iskljucivo na predpostavkama "ako je ovo ovako, onda bi trebalo i da je ovo ovako". Vrlo je vazno kada neko pomene "Boga" u ovakvoj diskusiji da jasno kaže na šta tačno misli, mada je većina nas ovde verovatno daleko od toga da prihvati ideju "čike s bradom koji od gore gleda". Lično cela ideja o bilo kakvom uticaju nekoga (opet, sta je "nekoga"?) na postanje svemira kao takvog mi je daleka, a o uticaju na naše živote ili čoveku kao bilo čemu bitnom na tom nivou da i ne pričamo, ali veoma me interesuje da čujem svačije mišljenje.

Dok god budemo mogli da razgovaramo na nivou na kom se niko ne postavlja kao neki autoritet i određuje šta se sme i ne sme, i niko ne krene da tvrdo forsira mišljenje ismevajući druge, može ovo da bude lepa tema.

Naravno to je nemoguće te očekujem šou :d
Nauka i natprirodno su različite kategorije.
To što ih mešaju oni koji imaju potrebu da ih mešaju...

Po pravilima foruma je zabranjena rasprava o religiji.
Ako će se raspravljati o istoj nemam ništa protiv, vrlo ću rado učestvovati.
Neka se neko od moderacije izjasni kako stvari stoje.

To da će biti šou to se slažem.
Svaka tema slična ovoj je nakon relativno kratkog vremena bila lockovana.
Sa razlozima.
Čisto sumnjam i da će ova imati drugačiju sudbinu.

Nazad
Vrh Dno