Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
V3 superchargeri kod Ikee/Ave nikako nisu stari, to su i dalje vrlo aktuelni 250kW punjači, samo je problem što je ugašena autorizacija za sva vozila koja nisu Tesla, ne može niko drugi da se puni tamo. Za inostranstvo gde možeš da puniš bilo koji auto na njima ti je potreban Tesla nalog i Tesla aplikacija, tamo dodaš karticu, dođeš na punjač, uštekaš se i iz app stisneš pokreni punjenje - trebalo bi da je jednostavno.

Nesto sedim i razmisljam se o eventualnom apgrejdu. Noviji brendovi prisutni kod nas (BYD, Changan) sve vise koriste Cell-to-Pack i Cell-to-Body tehnologiju gde nema zamene pojedinacnih modula. Ako nesto otkaze van garancije, menja se samo kompletna baterija.
Kakav vam je plan za buducnost sa ovakvim autima: prodaja pre isteka garancije ili smatrate da je rizik zanemarljiv? Da li se neko od kupaca BYD i Changana raspitao za trosak nove baterije danas-sutra?

Ja računam ako baterija bude dobra 8 godina, biće dobra još mnogo godina. Do tada će već postojati custom battery packovi pa će moći da se uradi zamena ako popravka ne bude moguca. Skoro sam gledao za Nissan leaf prve generacije recimo, dečko je ugradio veći battery pack nego fabrički I umesto 100km, sad ima range 500km. Verujem da će tako nesto moguće na svim elektro kolima u budućnosti. Neće sigurno kola ići pod presu nakon isteka garancije.

Ako neko bude bio dovoljno glup da ga kupi pred istek garancije 🙂
Pa svaka roba ima svog kupca, samo je pitanje cene. Ako je taj auto na dijagnostici dobar i svi parametri baterije pokazu da je zdrava, imace odredjenu vrednost. Naravno uvek ce vise vredeti oni automobili koji mogu lako da se poprave i za koje postoje dostupni delovi.
Pitanje je sta ce biti sa onim automobilima cija popravka ili nije moguca ili je totalno neisplativa. Nadam se da ce se doneti neka regulativa koja ce zastiti vlasnike takvih vozila, da mogu to vozilo da prodaju na reciklazu po povlascenoj ceni.

Poslednja izmena:
Edit: Da dodam jos. Slicnu situaciju imamo sada sa telefonima, operateri se utrkukuju da daju popuste za nov telefon kada doneses stari na reciklazu. Verujem da nas slican scenario ceka i u buducnosti sa vozilima.

V3 superchargeri kod Ikee/Ave nikako nisu stari, to su i dalje vrlo aktuelni 250kW punjači, samo je problem što je ugašena autorizacija za sva vozila koja nisu Tesla, ne može niko drugi da se puni tamo. Za inostranstvo gde možeš da puniš bilo koji auto na njima ti je potreban Tesla nalog i Tesla aplikacija, tamo dodaš karticu, dođeš na punjač, uštekaš se i iz app stisneš pokreni punjenje - trebalo bi da je jednostavno.
Shvatio, hvala.
Ali, nisam dobio odgovor vezan za aplikaciju vezanu tj NE Tesla automobile i Tesla punjac.
Probao Tesla One apk i mislim da je ona samo za Tesla vozila jer trazi skeniranje koda na vozilu tog brenda.

Rekoh ti, to je procedura za punjenje automobila drugih proizvođača na Teslinim punjačima. Tesla aplikaciju skidaš zvaničnu verziju na Google Playstore. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teslamotors.tesla&hl=en_US . Ako imaš lokalni playstore onda potraži poslednju verziju na apkmirror sajtu. Ne moraš da dodaš Tesla auto, mora da može da se preskoči taj korak.

Ради Тесла апликација и за оне који не возе Теслу, баш за пуњење.

Rekoh ti, to je procedura za punjenje automobila drugih proizvođača na Teslinim punjačima. Tesla aplikaciju skidaš zvaničnu verziju na Google Playstore. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.teslamotors.tesla&hl=en_US . Ako imaš lokalni playstore onda potraži poslednju verziju na apkmirror sajtu. Ne moraš da dodaš Tesla auto, mora da može da se preskoči taj korak.
To je to, hvala ljudi
Komšija kupio BYD Ato 2, planira za Hrvatsku i trazi tu apk da se tamo dopuni.
Gemini mu dao Tesla One.
Zato mi je trebala proverena informaciju.
Gemini je kod mene par puta zakazao.

Kad se instalira Tesla app i ubaci auto koji se poseduje, sama app izbaci dostupne mu Tesla punjače (a sa tom app se kasnije i startuje/plaća punjenje).
U Hrvatskoj ima otvorenih Tesla punjača za druge marke, u Srbiji ama bas ni jedan (crvene tačke na screenshotu)

Prilozi

• Screenshot_20261003_235059_Tesla.webp
    Screenshot_20261003_235059_Tesla.webp
    42.4 KB · Pregleda: 27
  • Screenshot_20261003_235222_Tesla.webp
    Screenshot_20261003_235222_Tesla.webp
    35.4 KB · Pregleda: 28
Kakav vam je plan za buducnost sa ovakvim autima: prodaja pre isteka garancije ili smatrate da je rizik zanemarljiv? Da li se neko od kupaca BYD i Changana raspitao za trosak nove baterije danas-sutra?
Ne vidim tu problem, ne planiram da vozim 6 ili 8 godina taj auto jer to ni sada ne radim, biće prodat u garanciji što i daljem kupcu uliva sigurnost (a kroz EV on se otplatio pa nije bitno koliko ću spustiti cenu, on sam sebe otplćuje kroz EV, plus si imao subvenciju 5000), ili urađena zamena staro za novo kod dilera što uvek možeš da računaš. To stvarno nije više upitna stavka, koliko ima Depala S05 na ulici da se već viđa svakodnevno po par u BG, čak čujem kroz razgovor koliko se taj model pominje od ljudi koje i nije zanimao. BYD ima odavno na ulici i sve više. Reno Zoe počinju da voze dostavljači, njih tek ima.

Biće jeftinih zamenskih baterija, kao što je sada za laptopove. A softver nije problem, sad je hakovanje automobila kao dobar dan. U konkretnom slučaju BYD, ali ne verujem da ima mnogo razlike

Završih "avanturu" juče, pa da iznesem iskustva. Kona electric 64kWh, 2021, nešto preko 200k na satu. Prvo ono što sve najviše zanima, potrošnja i baterija, kasnije ću nešto oko iskustva u vožnji.

Krenuo sa 100% baterije, od vikendice do BG imam oko 100km, 70km autoput, 30km magistrala i moram da prođem kroz nekoliko sela. Vožnja autoputem 120kmh na tempomatu, magistralom oko 10-20 preko ograničenja. Do BG sam potrošio 21% baterije, parkirao u Hiltonu i napunio se na 100%. Brzina punjenja 11kW, ostavio sam auto na nepuna 2 sata, pretpostavljam da mu je trebalo oko sat ipo da se napuni. Potrošnja 15kWh/100km. Krenuli smo ujutru pa nije trebala klima ali ni grejanje.

Povratak nazad 5-10km manje, sa klimom, potrošnja ista, 21%. Onda lokala malo, pa opet BG, ali pošto je bila gužva na autoputu, išli preko nekih sela, do Šimanovaca, pa onda opet autoputem do NBG, pa Čukarica, NBG, i opet nazad. U povratku sam vozio malo brže jer sam žurio, oštrija vožnja generalno ali o
Autoput opet 120, povremeno do 130 zbog obilaženja, i magistrala malo oštrije.

Drugi put se nisam punio, došao do stana pa do Merkatora da jedem sa sinom ali zauzeti bili punjači. U povratku radilo grejanje. Komfor je u svakom trenutku bio na nivou, u smislu da se nismo smrzavali ili topili da bismo uštedeli neki kWh.

Na kraju se vratili sa 30% baterije, što će reći lagano smo mogli bez punjenja. Ispalo je i nešto manje km nego što sam očekivao, manje sam se vozio po BG.

E sad sam auto, poređenje neće biti fer jer vozim A6 2017, pa je manje više sve na strani Audija, kvalitet i materijali u enterijeru, izolacija, ležanje na putu. Zanimljivo, Kona je jača (mislim 208ks naspram mojih 190), i neke stavke opreme ima koje ja nemam pa to popravlja utisak. Recimo ima adaptivni tempomat koji sasvim lepo radi svoj posao. Par puta nisam smeo da mu verujem da će usporiti dok se nisam navikao, ali posle kako vidim da mi neko izlazi u moju traku sporiji jednostavno ne reagujem, on uspori i posle nastavi. Ima i situacija kada radi bezveze, recimo sustižem kamion a sa leve strane me obilazi brži auto. On kreće žešće da koči iako je mogao prići bliže, taman dok me obiđe drugi auto. Praćenje trake radi bolje nego kod mene.

Ono gde nije ni blizu su svetla, matrix ubija kako radi, sedišta su udobnija, lepše se sedi, više prostora...

Ali na kraju, moj auto bi potrošio minimum 22-25l dizela, brže bih ga vozio verovatno, i malo se lepše vozio, ali računica je neumoljiva. 50e naspram 400din ne može da se tako lako opravda. Sinoć došao kući, ostavio auto u garaži, malopre oko 10 uključio da se puni i do 4 će biti pun, trošak bukvalno 0 (sa solara).

Ono što želim da probam je neki put gde moram da se punim dok putujem, planiram do Zagreba i nazad, tada ću videti koliko je moguće da se funkcioniše sa EV za baš sve potrebe. Na putovanjima gde je jedan smer više od 400-500km provedem godišnje oko 10kkm, razmišljam da imamo jedan sus za baš duga putovanja gde nema dovoljno razvijene infrastrukture, i jedan ev za većinu putovanja. Ali kada odem do Zg i nazad videću koliko je cimanje i šta može da se očekuje da EV.

Za mene, položio test, deluje da bih mogao da živim sa EV.

Prilozi

• PXL_20261003_191338100.webp
    PXL_20261003_191338100.webp
    60.9 KB · Pregleda: 17
  • PXL_20261003_191339953.webp
    PXL_20261003_191339953.webp
    46.1 KB · Pregleda: 16
  • PXL_20261003_071302942.webp
    PXL_20261003_071302942.webp
    184.4 KB · Pregleda: 16
Ono što želim da probam je neki put gde moram da se punim dok putujem, planiram do Zagreba i nazad, tada ću videti koliko je moguće da se funkcioniše sa EV za baš sve potrebe.
Odlicna je ta Kona, sigurno jedan od najboljih EV polovnjaka koji moze da se kupi. E sad, najveca mana je vreme dopune na brzim punjacima, i tu je gaze moderni EV. Ocekuj oko 50 minuta za dopunu od 10-80%, gore pomenuti Deepal S05 to odradi za duplo krace vreme. I sad, ti ako ides na put od 1000km, tebi trebaju minimim tri takve dopune..

Poslednja izmena:
Za veće destinacije vozim bmw g20 3.0 dizel i sa njim imam domet 1100km na autoputu kada vozim do 150 km/h. To nijedan EV neće moći još dugo godina. Na punjačima pored puta stalno gužva, presedne ti sve, pogotovo sa malom decom u kolima. Ali kao drugi auto sjajna opcija i velika ušteda.

@SretenBG Kako 150 km/h kad je ograničenje 130 km/h svuda? Osim u negde Poljskoj (140 km/h) i Nemačkoj (bez).

Gledam cene te Kone 2019-2021, sa 64 kwh baterijom jedva da se nalazi za manje od 20.000€ u Nemačkoj. Leaf 2. generacije je jefitniji, ali za njega je valjda EVC rekao da je za izbegavanje. I za id.3 se može probrati bolja ponuda i naći nešto jeftinije. Ne znam da nije trenutno zbog ove situacije sa cenama goriva, ali sa razlikama od 5.000€ i više u odnosu na SUS (npr. xceed), treba dosta prelaziti da se isplati, posebno što vidim i na nekim punjačima ide cena 0,5-0,8 €/kwh, u zavisnosti od tipa i snage.

140 km/h je u Bugarskoj ograničenje, u Nemačkoj kao što znaš nema ograničenja na nekim deonicama, ali ja vozim i tuda zbog dece max 150 km/h. Ako vozim 130 km/h, onda mi je domet 1200 km.

Sa trenutnim cenama EV polovnjaka, nema mnogo logike uzimati bilo sta polovno, ako moze da se dobije subvencija. I u DE su jake cene.

Gledam cene te Kone 2019-2021, sa 64 kwh baterijom jedva da se nalazi za manje od 20.000€ u Nemačkoj.
Inace ja sam tu Konu pratio cene, sve do ovog ludila sa cenama nafte mogla je da se kupi u Nemackoj i Holandiji polovna za 10k eura sa 150kkm predjenih.
140 km/h je u Bugarskoj ograničenje, u Nemačkoj kao što znaš nema ograničenja na nekim deonicama, ali ja vozim i tuda zbog dece max 150 km/h. Ako vozim 130 km/h, onda mi je domet 1200 km.
Taj auto ima 59L rezervoar, da ima 100L pa i da ti poverujemo. Pri 150kmh trosi izmedju 7 i 8l na sto. To sto ti dotaknes na par kratkih deonica tu brzinu ne znaci da vozis konstantno 1000km tom brzinom, vec ti je prosecna blize 100-110kmh. Niko ne spori da je dizelas i dalje kralj dugackih putovanja, pogotovo za nekog ko zeli da 1000km vozi u pelenema, ali mani nas tih lovackih prica o potrosnji...

Upravo, voziti 1000km u cugu ne radim ni sa dizelom, i tada stajem da odmorim, popijem kafu, negde jedem, izađem da se protegnem. Za to se vreme možeš malo i dopuniti.

Inace ja sam tu Konu pratio cene, sve do ovog ludila sa cenama nafte mogla je da se kupi u Nemackoj i Holandiji polovna za 10k eura sa 150kkm predjenih.

Taj auto ima 59L rezervoar, da ima 100L pa i da ti poverujemo. Pri 150kmh trosi izmedju 7 i 8l na sto. To sto ti dotaknes na par kratkih deonica tu brzinu ne znaci da vozis konstantno 1000km tom brzinom, vec ti je prosecna blize 100-110kmh. Niko ne spori da je dizelas i dalje kralj dugackih putovanja, pogotovo za nekog ko zeli da 1000km vozi u pelenema, ali mani nas tih lovackih prica o potrosnji...
Moj auto ima 70 litara rezervoar, i ne troši uopšte koliko ti misliš da trosi. Na 150 troši 6.5 litara. Nisi nikada verovatno vozio 3.0 dizel sa 8 brzina, a znas unapred da ja lažem za potrosnju. Ja nemam nista od toga. No to nije ni bitno na kraju krajeva. Poenta je da su EV kola i dalje loša za duže ture i brzu vožnju na autoputu i da ljudi treba da budu svesni toga. Retko koji EV auto može da predje više od 300-350km na autoputu.

Upravo, voziti 1000km u cugu ne radim ni sa dizelom, i tada stajem da odmorim, popijem kafu, negde jedem, izađem da se protegnem. Za to se vreme možeš malo i dopuniti.
Ne vozim ni ja u cugu logično, pravim kratke pauze, stajem kad hoću, pauziram koliko hoću i gde hoću. Sa strujom ne može tako, mora da se planira mesto za punjenje, pa da se razmišlja da li ima slobodnih punjača tu gde se staje, čekati da se napuni itd...

Ne mora ništa da se planira kad si u nesrbiji. Sve ti isto kao do sad, meni lično čak i bolje jer su punjači toliko rasprostranjeni, da ne praviš pauze na pumpama, nego ima svašta od sadržaja koji te zanima.

Moja familija nije disciplinovana da ne ustaje sa sedišta preko 1000km, svaka čast. Kad stanemo na pauzu to je bar 15 minuta, a to je baterije za 500km.

Ko nije vozio električni auto, bolje da ne teoretiše o lagodnosti i komforu punjenja na dužem putu. Ja do Užica nisam mogao da idem električnim, jer mape kažu da nema gde da se puni, već sam išao dizelom. Mogu tek da zamislim scenario gde od 1 ili 2 usputna punjača ne radi nijedan, ili su zauzeti pa mora da se čeka.

Ja pisah negde svoje iskustvo vožnje sa dizelom na relaciji od 550km, sve pauze, jedna 45min, jedna 20-ak. I ja isto tako mogu da pređem >1000km bez stajanja ali to od kad manje vozim noću ne radim. Bespredmetno je pominjati sus automobile i domet u istom kontekstu jer je vreme potrebno za punjenje zanemarivo. Čak i benzinac sa 45l rezervoarom koji ima 500km dometa, realno manje problema ima nego automobil sa 100kWh baterijom.

Kad stanemo na pauzu to je bar 15 minuta, a to je baterije za 500km.

Što bi rekao/li, smanji ribu.

Range added in 15 minutes is based on Model 3 Long Range Rear-Wheel Drive vehicle efficiency at a constant highway speed of 100 km/h. Actual driving range and charging performance may vary depending on several factors including Supercharger type, vehicle configuration, state of charge, battery temperature, speed, weather and elevation change, among others.

Dan also tested the Supercharging capabilities of the new Model 3. With a nearly empty battery, the car was able to gain 257km (160 miles) after being plugged in at a V3 Supercharger for 15 minutes, just shy of the advertised 281km (175 miles), peaking at 257kW for a brief period. However, the battery was not pre-conditioned, so it was likely charging a little slower at the beginning than it otherwise could have.

Nazad
Vrh Dno