Završih "avanturu" juče, pa da iznesem iskustva. Kona electric 64kWh, 2021, nešto preko 200k na satu. Prvo ono što sve najviše zanima, potrošnja i baterija, kasnije ću nešto oko iskustva u vožnji.
Krenuo sa 100% baterije, od vikendice do BG imam oko 100km, 70km autoput, 30km magistrala i moram da prođem kroz nekoliko sela. Vožnja autoputem 120kmh na tempomatu, magistralom oko 10-20 preko ograničenja. Do BG sam potrošio 21% baterije, parkirao u Hiltonu i napunio se na 100%. Brzina punjenja 11kW, ostavio sam auto na nepuna 2 sata, pretpostavljam da mu je trebalo oko sat ipo da se napuni. Potrošnja 15kWh/100km. Krenuli smo ujutru pa nije trebala klima ali ni grejanje.
Povratak nazad 5-10km manje, sa klimom, potrošnja ista, 21%. Onda lokala malo, pa opet BG, ali pošto je bila gužva na autoputu, išli preko nekih sela, do Šimanovaca, pa onda opet autoputem do NBG, pa Čukarica, NBG, i opet nazad. U povratku sam vozio malo brže jer sam žurio, oštrija vožnja generalno ali o
Autoput opet 120, povremeno do 130 zbog obilaženja, i magistrala malo oštrije.
Drugi put se nisam punio, došao do stana pa do Merkatora da jedem sa sinom ali zauzeti bili punjači. U povratku radilo grejanje. Komfor je u svakom trenutku bio na nivou, u smislu da se nismo smrzavali ili topili da bismo uštedeli neki kWh.
Na kraju se vratili sa 30% baterije, što će reći lagano smo mogli bez punjenja. Ispalo je i nešto manje km nego što sam očekivao, manje sam se vozio po BG.
E sad sam auto, poređenje neće biti fer jer vozim A6 2017, pa je manje više sve na strani Audija, kvalitet i materijali u enterijeru, izolacija, ležanje na putu. Zanimljivo, Kona je jača (mislim 208ks naspram mojih 190), i neke stavke opreme ima koje ja nemam pa to popravlja utisak. Recimo ima adaptivni tempomat koji sasvim lepo radi svoj posao. Par puta nisam smeo da mu verujem da će usporiti dok se nisam navikao, ali posle kako vidim da mi neko izlazi u moju traku sporiji jednostavno ne reagujem, on uspori i posle nastavi. Ima i situacija kada radi bezveze, recimo sustižem kamion a sa leve strane me obilazi brži auto. On kreće žešće da koči iako je mogao prići bliže, taman dok me obiđe drugi auto. Praćenje trake radi bolje nego kod mene.
Ono gde nije ni blizu su svetla, matrix ubija kako radi, sedišta su udobnija, lepše se sedi, više prostora...
Ali na kraju, moj auto bi potrošio minimum 22-25l dizela, brže bih ga vozio verovatno, i malo se lepše vozio, ali računica je neumoljiva. 50e naspram 400din ne može da se tako lako opravda. Sinoć došao kući, ostavio auto u garaži, malopre oko 10 uključio da se puni i do 4 će biti pun, trošak bukvalno 0 (sa solara).
Ono što želim da probam je neki put gde moram da se punim dok putujem, planiram do Zagreba i nazad, tada ću videti koliko je moguće da se funkcioniše sa EV za baš sve potrebe. Na putovanjima gde je jedan smer više od 400-500km provedem godišnje oko 10kkm, razmišljam da imamo jedan sus za baš duga putovanja gde nema dovoljno razvijene infrastrukture, i jedan ev za većinu putovanja. Ali kada odem do Zg i nazad videću koliko je cimanje i šta može da se očekuje da EV.
Za mene, položio test, deluje da bih mogao da živim sa EV.