Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ја не нађох овде да се неко бави таквим поправкама, може да се узме нов оригинал, некад афтермаркет ако постоји, или полован са отпада. Управо око фара сам имао ситуацију са Опелом, па ми је то дошло као добар изговор да се гледа нешто новије. Слично као код Гизма, попустила заптивка, ушла вода, зезнула електронику и баласт. Додуше тај је издржао 15 година, па са те стране не могу да се жалим на квалитет.
Ови нови лед-матрикс и сл. су озбиљно скупи, за е-Трон је типа 3-4.000 евра, за Волво око 3000 евра и сл.
Kako hoćeš se ovde popravljaju farovi, posebno matori xenon. Nema govora o hiljadama eur, to su gluposti. Isto kao i automatski menjači i slično, fabrika ti traži 6000-10000€ za refurbished automat, ili odeš ovde u neki od servisa i rešiš za 1500€. Istina, načekaš se, jer su crkavela automati na sve strane.

Такво је тржиште, трећа рука и муке са 15-ак година старим аутомобилима овде никог не интересују. То кад има смисла крпе Пољаци и ови из Балтичких држава па извезу, али велики део просто заврши на отпаду.
За нова/новија возила ту су гаранције и осигурања, коме је буџет такав да може сваке 3-4 године да узима ауто на лизинг или старо за ново са фул гаранцијом је највећи господин.

Што се конкретног случаја за Опел тиче, могао сам или да узмем нов за ону цену што сам поставио, и опет да мењам сам, или да мењам г* за г** са отпада, где опет, знајући за проблеме забибере цену типа 500-1000 евра за фар на ауту који је 15 година стар, прешао ко зна колико, и који може исто да пропишки за месец-два-три ако немаш среће.

Poslednja izmena:
Ti brate Mitre nemaš baš nikoga u Srbiji da ti uzme far za 200 ojrova i pošalje? Ne dolaziš nikad ovamo?

Дигао сам руке од крпљења, било је још неких поправки да се одраде, а онда да чекам шта ће следеће да рикне. Овако смо искористили прилику да се поновимо.

Drugar je puk'o Audijem na semaforu u čoveka ispred - branik, maska i dva fara - Milion i skoro trista hiljada..
Toliko i još malo preko ti je na novom Tucson-u, onom sa LED farovima... Ludost. Kasko mu dođe kao obavezan, inače... Duša boli.

Ti brate Mitre nemaš baš nikoga u Srbiji da ti uzme far za 200 ojrova i pošalje? Ne dolaziš nikad ovamo?
Popravke LED i matrix farova nisu baš tako jednostavna priča... Ima ih na oglasima, ima polovnih, ima krpljenih, ali dok se sve to ukrpi da radi... bude zeznuto. I često nikad ne radi kako treba.

Poslednja izmena:
Drugar je puk'o Audijem na semaforu u čoveka ispred - branik, maska i dva fara - Milion i skoro trista hiljada..

Ljudi, corsa D, branik prednji, maska/rešetka, nosač maglenke, 150 hiljada dinara platilo osigurnaje. Nema ništa sem plastike u tim delovima. Farovi nisu stradali a da jesu, ovi sa projektori su po 600eur za taj auto. Corsa D, ponavljam.

Dobra vest za kupce EV-a je da Slate planira da se širi i na evropsko tržište. Prvo ide Britanija, pa onda EU.
Mislim da im neće ići kao podmazano i da će imati problema u prvoj generaciji, ali ako to izguraju, neće stići da naprave koliko će se tražiti. Ako sam dobro video broj preordera, to su količine koje samo Tesla ima u Americi. Možda splasne oduševljenje nakon prvih recenzija, ali osim batetije, tj. dometa, nema mnogo toga što bi se moglo zameriti. Samo kvalitet da bude na nivou.

I po specifikacijama nisam video da fali nešto što EU regulative zahtevaju, pa ne očekujem mnogo veću cenu, razlika za carinu i transport, ako ne odluče da ga sklapaju negde bliže

Dobra vest za kupce EV-a je da Slate planira da se širi i na evropsko tržište. Prvo ide Britanija, pa onda EU.
Mislim da im neće ići kao podmazano i da će imati problema u prvoj generaciji, ali ako to izguraju, neće stići da naprave koliko će se tražiti. Ako sam dobro video broj preordera, to su količine koje samo Tesla ima u Americi. Možda splasne oduševljenje nakon prvih recenzija, ali osim batetije, tj. dometa, nema mnogo toga što bi se moglo zameriti. Samo kvalitet da bude na nivou.

I po specifikacijama nisam video da fali nešto što EU regulative zahtevaju, pa ne očekujem mnogo veću cenu, razlika za carinu i transport, ako ne odluče da ga sklapaju negde bliže
Slate u osnovnoj verziji 24000 $ bez radija i sa ručnim podizačima stakala? U Evropi da se prodaje? Deder... Neka bude i 25 000 EUR u Evropi (što nema šanse, 24 950$ u Americi bez PDV-a), teško će da ide.

Esencijalno, Trabant na struju...

I naravno, ako i uspeju da pokrenu trend jeftinijih vozila, hvala im na tome, ali onda će da još deset kompanija krenuti da radi to isto, sve sa mnogo većim mogućnostima nego Slate.

I Tesla nikad ne bi uspela da nije imala državnu podršku i milijarde dolara dotiranih, Slate bez toga tek nema nikakve šanse. Tržište je užasno surovo.

Koliko košta električni podizač za staklo i radio? To je verovatno verzija samo za reklamu koju niko neće kupovati, već služi da te uvuče u salon, a tamo normalna verzija 2-3k skuplja.

U Nemačkoj su cene stvarno dobre, često gledam kakve su akcije, i baš ima šta hoćeš da se probere za relativno normalne novce. Na primer Kia EV5 sa ~80kWh baterijom je oko 40k. BMW i4 sa 82kWh baterijom je 45k, iX3 sa 109kWh je 62k, e-C3 je 17k (doduše sa smešno malom baterijom, ali kome treba za grad i može da dobije subvenciju, za 12k dobije nov auto). Tesle 3 i Y su bile ispod 40k.

U Nemačkoj su cene stvarno dobre, često gledam kakve su akcije, i baš ima šta hoćeš da se probere za relativno normalne novce. Na primer Kia EV5 sa ~80kWh baterijom je oko 40k. BMW i4 sa 82kWh baterijom je 45k, iX3 sa 109kWh je 62k, e-C3 je 17k (doduše sa smešno malom baterijom, ali kome treba za grad i može da dobije subvenciju, za 12k dobije nov auto). Tesle 3 i Y su bile ispod 40k.
Taj e-c3 se proizvodi u Kragujevcu i košta ravno 10000€ više kod nas 🤦🏻‍♂️

Popravke LED i matrix farova nisu baš tako jednostavna priča... Ima ih na oglasima, ima polovnih, ima krpljenih, ali dok se sve to ukrpi da radi... bude zeznuto. I često nikad ne radi kako treba.
Mitru je trebao D1S Xenon far za Insigniu 2011 koji kao i većina Xenon farova ima “reflecting bowl” od plastike koja potamni ili izgore/počne da se odljepljuje reflektivni premaz. Mogao je sam da riješi sa zamjenskim sklopom od Alu a AE ili da uzme far-ove u Srbiji za 200€…
Ali i LED je počeo da se popravlja. Kao i za sve - bolji majstori koštaju više…

Info - sad sam zvao gotacar, dilera za leapmotor brend. Leapmotor b05 ce biti dostupan za test voznju za neka 2 meseca, a b10 i c10 su vec dostupni, vajda i onaj mali t03.
Ono sto dolazi u Srbiju od b05 su jaci modeli sa vecom baterijom, ukoliko se neko odluci za klot verziju b05, moze da se poruci, ceka se oko 5 meseci.

Sutra imam prvi malo ozbiljniji izlet sa Konom, baš da vidim šta može. Planiram da pređem oko 450km, idem 2x od vikendice do Beograda i nazad, plus biće neke vožnje po Beogradu. Planiram da krenem pun, javljam šta sam uradio ako nekoga zanima. Planiram da vozim 120 autoputem, trebalo bi da mogu da dobacim do ~400km tako, pa će mi trebati punjenje. Jednom idem do Slavije, drugi put do Čukarice. Gledam punjače na plug share. Tu oko Slavije vidim sve su hoteli, tako da tu ne mogu da se punim? Na čukarici vidim da ima na OMV i Petrol pumpama, tu ne bi trebalo da bude problema? Problem mi je što ću svaki put imati relativno malo vremena za punjenje, a Kona nema naročito brzo punjenje, mislim da je max 77kW. Cenim da mi je dovoljno ~dva sata na 11kW AC punjačima, ili pola sata na brzom punjaču.

@daxyco Nisi razmatrao da se puniš negde usput između Beograda i vikendice? Pošto ti je možda bolje kratko brzo punjenje, nego 2-3 sata da se puni na sporom punjaču u Beogradu. Osim naravno ako imaš nešto da radiš za tih nekoliko sati. Za to punjenje uz put bih preporučio planiranje preko ABRP. Izabereš tačan model svog auta, uneseš sve destinacije precizno i stavi da krećeš sa 100% (iz nekog razloga na ABRP je default 90%). Zatim u Settings (3 crte gore desno) pa u Vehicle stavi Maximum speed 120 km/h. Isto u Settings, pa u Charging, stavi koliko ti je komforno da ti bude minimalni procenat kad stigneš na punjač i na finalnu destinaciju. Kada ovo sve podesiš, dobićeš odličan plan u 95% slučajeva.

A ako bi punio na Slaviji, preporučujem Hilton javnu garažu, punjač nije samo za goste hotela, nego za svakoga ko plaća parking. Ima 4 porta, jedino što su skoro uvek zauzeta bar dva. Verovatno jer je punjenje besplatno uz plaćeni parking.

Oba puta u Bg ću imati oko sat ipo - dva čekanja dok ne krenem. Zato mi je bolje da tada ubacim punjenje a ne na AP. Imam oko 100km od Bg do vikendice, oko 70km AP. Nisam znao to za Hilton, to mi je onda super. Video sam da imaju valjda 4x22kW, ako bude slobodno tamo ću da probam u prvom odlasku. Ako ne bude dovoljno, u drugom odlasku ću OMV ili Petrol kod Ade.

• Like
Reagovanja: mnt
Info - sad sam zvao gotacar, dilera za leapmotor brend. Leapmotor b05 ce biti dostupan za test voznju za neka 2 meseca, a b10 i c10 su vec dostupni, vajda i onaj mali t03.
Ono sto dolazi u Srbiju od b05 su jaci modeli sa vecom baterijom, ukoliko se neko odluci za klot verziju b05, moze da se poruci, ceka se oko 5 meseci.
Koje smo mi tuzno trziste sunce ti poljubim.. Dobiju 2-3 auta, a ako hoces da biras opremu i boju cekas 5 meseci... Inace B05 je odavno dostupan sirom evrope, a kod nas test auto stize tek za dva meseca, sta reci.

Inace B05 sa vecom baterijom je odlican auto za taj novac. Skoro sam gledao klip, dva turcina putovali iz Kelna za Tursku 2400km sa njim. Range na autoputu oko 350km, dopuna za novih 250km je oko 25 minuta.

Pozdrav svima. Planiram da kupim prvi EV auto, gledao sam sve i svašta, i mislim da je za mene best buy Changan Deepal S05. Jel ima neko iskustva sa tim autom? Odradio sam probnu vožnju i moji utisci su odlični, posebno bih pohvalio zvučnu izolaciju, auto je kao gluva soba, i nisam to uopšte očekivao u tom cenovnom rangu. Pošto vozim i BMW G20 sa acoustic glass paketom, rekao bih da je changan uradio baš dobar posao na tom polju. U užem izboru je bio BYD atto 3 evo, ali mnogo je manji i ruznjji od changana, pa je otpao na kraju kao opcija.

Pozdrav svima. Planiram da kupim prvi EV auto, gledao sam sve i svašta, i mislim da je za mene best buy Changan Deepal S05. Jel ima neko iskustva sa tim autom? Odradio sam probnu vožnju i moji utisci su odlični, posebno bih pohvalio zvučnu izolaciju, auto je kao gluva soba, i nisam to uopšte očekivao u tom cenovnom rangu. Pošto vozim i BMW G20 sa acoustic glass paketom, rekao bih da je changan uradio baš dobar posao na tom polju. U užem izboru je bio BYD atto 3 evo, ali mnogo je manji i ruznjji od changana, pa je otpao na kraju kao opcija.
Bjorn je vozio oba automobila, pogledaj na YT njegove utiske. Ja sam se takođe dvoumio između ova dva automobila i na kraju sam se odlučio za BYD.

Gledao sam Bjorna. Meni lično changan više odgovara, veći je auto, vizuelno mi se više svidja, i uz changan subvenciju od 5k evra, teško je odlučiti se za BYD. Pričao sam sa momcima iz EV clinica, changan ugrađuje CATL baterije i po njima to se najbolje ćelije na svetu, i do sada nisu imali nikada problem na baterijama tog proizvođača. To mi uliva neko poverenje. E sad, changan kao brend je slabiji definitivno, ali to ne znači da drugim proizvodjacima ne treba dati šansu. Svakako ću razmisliti još, jer sledeća tura vozila se očekuje u novembru i nije još izvesno da li će opet biti davati tu changan subvenciju.

Gledao sam Bjorna. Meni lično changan više odgovara, veći je auto, vizuelno mi se više svidja, i uz changan subvenciju od 5k evra, teško je odlučiti se za BYD. Pričao sam sa momcima iz EV clinica, changan ugrađuje CATL baterije i po njima to se najbolje ćelije na svetu, i do sada nisu imali nikada problem na baterijama tog proizvođača. To mi uliva neko poverenje. E sad, changan kao brend je slabiji definitivno, ali to ne znači da drugim proizvodjacima ne treba dati šansu. Svakako ću razmisliti još, jer sledeća tura vozila se očekuje u novembru i nije još izvesno da li će opet biti davati tu changan subvenciju.
Ja sam juče završio sve sa kreditom i nadam se da ću tokom iduće nedelje uzeti auto, pa ako si zemun ili novi beograd i spreman si da platiš negde u tim krajevima kafu možemo se dogovoriti da probaš i BYD-a 🙂

Btw, od 01.10. je raiffeisen banka ukinula kredite za ekološka vozila na koji su imali kamatu od 4.99%, sada imaju samo regularni kredit od 5.76%.

Ja sam juče završio sve sa kreditom i nadam se da ću tokom iduće nedelje uzeti auto, pa ako si zemun ili novi beograd i spreman si da platiš negde u tim krajevima kafu možemo se dogovoriti da probaš i BYD-a 🙂

Btw, od 01.10. je raiffeisen banka ukinula kredite za ekološka vozila na koji su imali kamatu od 4.99%, sada imaju samo regularni kredit od 5.76%.
Može, ja sam iz okoline Zemuna 🙂
Ja ne žurim nigde sa kupovinom, svakako gledam prvo da prodam ženin auto, nadam se da će brzo da se proda. Generalno sem ta dva auta ništa mi nije zanimljivo. Ja sam navikao na jaca kola, i to su jedina dva auta koja imaju awd i veliku snagu. Tesle ne računam, one su mi ogavne, i nemaju zvaničnu prodaju kod nas.

Danas skoro svuda da. Ostali su negde stari Teslini punjači gde ne može, kao npr. kod Ikee.

Nazad
Vrh Dno