Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Plug-in bukvalno najgore od oba sveta. Mala baterija koja se cesto puni do 100% i prazni do 0% - znaci problem sa baterijom.
Benzinski deo - svi problemi benzinca.

Verujem da je uzivanje u pocetku dok ne krenu problemi, ali kad krenu ne znas koji od ta 2 sklopa je gori.

Koliko realno moze elektro motor i baterija da izdrzi dok ne crkne na novijim ev vozilima i na polivnim?

Nisam se preterano zainteresovao jer sam pre par godina citao da su cene poprilicno velkke i da u 99% slucajeva se menja ceo deo kad ode poput baterije jer ne rade svi reparaciju a da je ona navodno skupa...ko ima solarne panele vozi se maltene besplatno..

Vidim i da pojedini automobili koji su u klasi sportskih imajı elektro motor samo koliko da je tu zbog odredjenih zakona a registracija je kod nas smešna pošto se gleda samo elektro motor a ne kubikaža motora na sagorevanje

Čini mi se da je bilo još emisija slične teme, prelistaj kanal.

Koliko realno moze elektro motor i baterija da izdrzi dok ne crkne na novijim ev vozilima i na polivnim?

Par godina, motori crkavaju kao od šale, a baterija košta 10k evra i moraš da je menjaš stalno, svu uštedu ti pojedu servisi, pa i ovaj od 9k dinara, nakupi se. Super je što naprasno ljude zanima EV, ali samo malkice googlanja pre uključivanja u diskusiju ne bi bilo loše - na taj način ne ulećete sa "reko mi komša Miloje da se ti na struju kvare i lako eksplodiraju". Eto, kolege su ti dale neke smernice, pa kreni odatle.

Drugo, kinezi, ko ne želi, ne mora, ima toliko alternativa danas evropskih, ko se "plaši" kineskog nek kupuje evropsko ili korejsko. Samo što su ti kinezi neretko kvalitetniji od pomenutih, ali čunga lunga buraz, kako ćeš to da servisiraš ili da prodaš posle.

Ja ne vidim da se neko nešto preterano loži na Dongfeng, ljudi se lože na male troškove eksploatacije vozila. Mene duša zaboli kad vidim račun na pumpi, pre neki dan sipao 67l nafte, 15 hiljada za rezervoar, a pređem oko 1000km sa njim. Za te pare se pređe 10x više EV-om, ko može da se puni kod kuće i ako ti distance nisu prevelike.

Ako ti je prosečna potrošnja ~20 kWh/100 km i puniš u noćnoj tarifi nije 10 nego 20x jeftinije. U svakom slučaju, jeftinije je toliko da cena vožnje prestane da bude faktor.

Nisam se preterano zainteresovao jer sam pre par godina citao da su cene poprilicno velkke i da u 99% slucajeva se menja ceo deo kad ode poput baterije jer ne rade svi reparaciju a da je ona navodno skupa...ko ima solarne panele vozi se maltene besplatno..

Vidim i da pojedini automobili koji su u klasi sportskih imajı elektro motor samo koliko da je tu zbog odredjenih zakona a registracija je kod nas smešna pošto se gleda samo elektro motor a ne kubikaža motora na sagorevanje
Elektromotori su praktično usavršeni sklopovi, ultra efikasni, relativno lako se održavaju i remontuju ako bude problema. Da mi neko ponudi EV sa neispravnim motorom za bezobraznu cenu, bez gledanja bih prihvatio.

Baterije sa druge strane su nešto komplikovanije za održavanje u slučaju problema jer postoji puno ćelija, i nikada se ne dešava problem sa svima. BMS je često komplikovan i nije baš jednostavno "izvadi ćeliju koja je crkla i zameni je novom". Ali već viđam u svakodnevnoj eksploataciji BESS sisteme koji su priključeni na prenosnu mrežu (reda stotina MWh ili čak GWh), i to radi jako pouzdano duže vreme. Degradacija je nešto veća u početku nego što je očekivano (gubi oko 3% kapaciteta u prvih par godina), ali sa oko 300 ciklusa godišnje - ne verujem da se ijedan auto ovoliko često puni 0-100%. Opet, ove stacionarne baterije se lakše i bolje hlade, nisu tako gusto napakovane kao u kolima, ali lično ne bih imao problem sa polovnim baterijama - samo moraju da se prilagode očekivanja.

Pisao sam da je tast kupio Konu electric, 64kWh. Imao je problem koji je rešio, zamena nekog ležaja na radilici (tako mi bar on kaže). Kaže da je znao za to prilikom kupovine. U ovlašćenom u Bg nisu hteli da ga popravljaju, jedan privatni servis mu je tražio 3000e, jedan 1700, i na kraju je rešio za 750e u Šapcu.

Par godina, motori crkavaju kao od šale, a baterija košta 10k evra i moraš da je menjaš stalno, svu uštedu ti pojedu servisi, pa i ovaj od 9k dinara, nakupi se. Super je što naprasno ljude zanima EV, ali samo malkice googlanja pre uključivanja u diskusiju ne bi bilo loše - na taj način ne ulećete sa "reko mi komša Miloje da se ti na struju kvare i lako eksplodiraju". Eto, kolege su ti dale neke smernice, pa kreni odatle.

Drugo, kinezi, ko ne želi, ne mora, ima toliko alternativa danas evropskih, ko se "plaši" kineskog nek kupuje evropsko ili korejsko. Samo što su ti kinezi neretko kvalitetniji od pomenutih, ali čunga lunga buraz, kako ćeš to da servisiraš ili da prodaš posle.
E i nikako Common-Rail dizel, to su novotarije, nije još dokazano, samo PD. A da evo je najnovija emisija na sličnu temu:

Plug-in bukvalno najgore od oba sveta. Mala baterija koja se cesto puni do 100% i prazni do 0% - znaci problem sa baterijom.

Verujem da je uzivanje u pocetku dok ne krenu problemi, ali kad krenu ne znas koji od ta 2 sklopa je gori.
Mala ispravka.
Baterija se nikada ne prazni do 0%.
Minimum je ograničen na 20% i više.

Elektromotori su praktično usavršeni sklopovi, ultra efikasni, relativno lako se održavaju i remontuju ako bude problema. Da mi neko ponudi EV sa neispravnim motorom za bezobraznu cenu, bez gledanja bih prihvatio.

Ima tu kvarova koji nemaju direktne veze sa namotajima, probije antifriz, crkne ležaj, pisali smo već o tome čini mi se.

Baterije sa druge strane su nešto komplikovanije za održavanje u slučaju problema jer postoji puno ćelija, i nikada se ne dešava problem sa svima. BMS je često komplikovan i nije baš jednostavno "izvadi ćeliju koja je crkla i zameni je novom". Ali već viđam u svakodnevnoj eksploataciji BESS sisteme koji su priključeni na prenosnu mrežu (reda stotina MWh ili čak GWh), i to radi jako pouzdano duže vreme. Degradacija je nešto veća u početku nego što je očekivano (gubi oko 3% kapaciteta u prvih par godina), ali sa oko 300 ciklusa godišnje - ne verujem da se ijedan auto ovoliko često puni 0-100%. Opet, ove stacionarne baterije se lakše i bolje hlade, nisu tako gusto napakovane kao u kolima, ali lično ne bih imao problem sa polovnim baterijama - samo moraju da se prilagode očekivanja.

Pisao sam da je tast kupio Konu electric, 64kWh. Imao je problem koji je rešio, zamena nekog ležaja na radilici (tako mi bar on kaže). Kaže da je znao za to prilikom kupovine. U ovlašćenom u Bg nisu hteli da ga popravljaju, jedan privatni servis mu je tražio 3000e, jedan 1700, i na kraju je rešio za 750e u Šapcu.
Elektromotori, zavisi od izvedbe. To samo u teoriji deluje savrseno, ali u praksi dosta toga moze da se pokvari. Naravno zavisi mnogo i od uslova eksploaticije. Sve moze da se popravi, ali treba pre svega istraziti isplativost.

Sto se baterije tice mogu navesti primer sta je moj kum uradio. Zivi u Austriji, tamo je kupio neispravnu Teslu Model S85 2013 sa 300k+ km za oko 5000eur. Neispravna je bila baterija jer je prodrla vlaga, neke celije su korodirale. U EV Clinic u Zagrebu je baterija popravljena, zamenjeni moduli, uradjen reseal. Auto je nakon toga vozio skoro godinu dana i prodao, a jos je i zaradio prilikom prodaje kada su uracunati svi troskovi(auto+popravka baterije+slep). Na autu je trebalo jos preventivno odraditi zamenu semeringa na LDU elektromotoru, ali nije hteo sa tim da se zeza posto nije planirao duze da zadrzi auto.

Jedno glupo pitanje. Da li se nekome desilo kada je predao za subvenciju na eUprava da mu se pojavila poruka da je broj šasije koji je uneo već iskorišćen 🤯?

Ima tu kvarova koji nemaju direktne veze sa namotajima, probije antifriz, crkne ležaj, pisali smo već o tome čini mi se.
Ovi iz EV klinike su lepo opisali, zavisno od godine proizvodnje Tesla ima par fabričkih mana koje dolaze do izražaja već na 100 do 150k. To se sve da srediti, ali za razliku od prosečnog FIAT-a gde to možete da uradite na svaka 3 km, ovih servisa ima par na celom balkanu. Takođe se battery pack-ovi repariraju, zamenom ćelija (blokova tj.).

Daleko od toga da tamo nema mehaničkih problema, ali nisu tako učestali kao na SUS tj. IC modelima. Uostalom čega se srbi najviše plaše, promaje, ladnog betona i plivajućeg zamajca, pa ipak svi voze TDI i JTD već 15-20 godina (krenuli taxisti, pa onda sva ostala raja) i nekako ispade da to nije takav bauk.

Tako će i ovo, prvo kako se omasovljuju padaće im kvalitet, jer zarada od održavanja mora da postoji, oni od toga žive. Drugo, postajaće poznato kakve su realne mane, a ne bajke.

• Like
Reagovanja: G17
Daleko da je smeće, samo se svestranost plaća komplikacijama prisutnim iz oba sveta. U poznoj fazi upotrebe će zahtevati odlazak u dva tipa servisa. Tržište će da odluči koliko će im biti niža cena u prodaji (ili neće), usled toga. Isto će da odluči koji EV vrede, jer dobro urađeni modeli će da traju ko pomenuti JTD motori i njihova vozila - ne što su savršeni, već što su pristupačni u održavanju i bez misterija. Mnogi proizvođači su i na EV primenili namerno nepopravljivost bitnih sklopova, to ništa neće da preživi sud tržišta. Auto nije telefon, ne može da se menja na 3 godine, tj. može, ali u prodaji će auto od 30k da košta 5K umesto 15-20k, i to će da se odrazi na lizing rate i sve što sledi.

Jedno glupo pitanje. Da li se nekome desilo kada je predao za subvenciju na eUprava da mu se pojavila poruka da je broj šasije koji je uneo već iskorišćen 🤯?
Kako je to moguće??? 🤯
Je l’ si kontaktirao možda ove iz TDV-a povodom toga? (Možda su poslali greškom još nekom isti broj šasije, pa se taj već prijavio)

Teško da će ti ovde neko oko toga pomoći, jer smo samo nas dvojica sa foruma izgleda predavali ove godine i nama nije izlazila ta greška.

Пошто су цене новијих половњака (фосилних) у Норвешкој у тоталном ауту, а време мојој дизел локомотиви лагано откуцава узео сам ових дана да гледам и нове аутомобиле, електро наравно. То је тек хаос са ценама и уз све повољности са ниским пдв, без еко-такси и сл. У принципу мораћу да пређем на струју, сад је питање да ли се отворити за нешто ново (лизинг/кредит), или искеширати пар година стар.
Tesla Model 3 можда, па да се поздравим са гепеком и позајмљујем/рентам приколицу кад мора нешто да се вуцара.
Где лако матори…

Što ne onda Y? Deluje mi poprilično velik gepek na Juniper, nemam pojma kakav je na prošloj. Uopšte auto je odrađen par ekselans.

Y је још 9 хиљада евра, што залази у ценовну класу где можда има још занимљивих модела. Кад будем имао вишка времена мораћу да се бацим мало на калкулације па да видим шта ми је чинити.

Кад будем имао вишка времена мораћу да се бацим мало на калкулације па да видим шта ми је чинити
Požuri ako ćeš na bmw, imaju promo rentu od 0,99% na maks 7 godina kredita na porudžbine do 31.05 😉

Y је још 9 хиљада евра, што залази у ценовну класу где можда има још занимљивих модела. Кад будем имао вишка времена мораћу да се бацим мало на калкулације па да видим шта ми је чинити.
Delio sam mišljenje dok je nisam provozao, tj. delovao mi je glupo auto i oblik i sve, plus visa cena, da je 3 best buy. Možda jeste trica jeftinija, ali ovo me je iznenadilo koliko je promišljen i dobro urađen auto.

Požuri ako ćeš na bmw, imaju promo rentu od 0,99% na maks 7 godina kredita na porudžbine do 31.05 😉
BMW, посебно нов, ми је ван финансијског домашаја, ово је све на дугом штапу, пратио сам неку групу половњака (бензинаца каравана) на finn.no по параметрима који су ми занимљиви, и то што сам гледао више не постоји, тако да сад морам да гледам е-аута, нова и новија половна и да смишљам компромисе.

Kako je to moguće??? 🤯
Je l’ si kontaktirao možda ove iz TDV-a povodom toga? (Možda su poslali greškom još nekom isti broj šasije, pa se taj već prijavio)

Teško da će ti ovde neko oko toga pomoći, jer smo samo nas dvojica sa foruma izgleda predavali ove godine i nama nije izlazila ta greška.
Kontaktirao ih danas, zvaće sutra ujutru ministarstvo da vide o čemu se radi. I oni su zbunjeni. Jedini savet koji sam dobio od njih je da pokušam kasnije da unesem možda je problem na eUprava.

Sve se više interesujem za električne MG automobile.
Dosta su popularni u Evropi. U V. Britaniji pogotovo (razumljivo).
Koriste CATL baterije. Nedavno su promovisali "polučvrste" baterije.
Zadržali su fizičke kontrole klime i klasične kvake na vratima.

Kontaktirao ih danas, zvaće sutra ujutru ministarstvo da vide o čemu se radi. I oni su zbunjeni. Jedini savet koji sam dobio od njih je da pokušam kasnije da unesem možda je problem na eUprava.
Možeš možda i ti da okreneš onog Radeta Ostojića na 062/8866-014 imaš i email [email protected]

On je ionako obeležen kao kontakt iz Ministarstva.

Srećno sutra i javi baš šta je bilo na kraju.

Tesla Yuniper i ne gledaj dalje. I to standard range verziju, najjeftiniju. Osim ako ne ides svaki vikend na put od 1000km nema svrhe davati vise para na long range model. A i ima LFP bateriju, znaci mozes cesto da je punis na 100% i da ne brines.

Mislim da je oko 40 hiljada eura taj osnovni model.

Ja da uzimam sad još jedan auto, to bi bio produženi Y Juniper L (Model YYY), baš je dobar, samo će da bude oko 46,47k u Evropi kad dođe, ali mislim da vredi uzeti ga naspram Standard ogoljene varijante, baš su je onako veštački ogolili čisto da naprave razliku, ali za taj novac je i dalje super.

"Meni je plug in dobar međukorak"

To je zato jer nisi pratio EV Clinic.
Da bi tvoj post imao smisla, kaži na šta misliš? Nisam ih pratio

Na koje probleme mislis? Kada kupis nov auto, a ovde se većinom priča o novom ili mladim polovnjakom, kakve probleme ti očekuješ posle 5,6 godina?

Nemojte biti tako ostrašćeni, ako vam je cilj uopšte da nekom približite vaše stanovište.
Sve vreme diskutujemo o kompromisima koji se prave, bukvalno svaka opcija je neki kompromis. Isto se i u ovom slučaju ne očekuje savršenstvo

Nazad
Vrh Dno