Pitanje za forumaše kojima je bitna autonomija, ali ne žele previše komplikacija oko planiranja rute i pronalaženja punjača na dužim putovanjima: da li je upravo sada možda najbolje vreme za plug-in hibride?
Dok se infrastruktura za punjenje ne razvije na ozbiljniji nivo, meni se čini da je dobar plug-in hibrid trenutno vrlo racionalno rešenje.
Kao što sam ranije pisao, odlučio sam se za BYD Seal U DM-i. Naravno, ne mora konkretno taj model, već generalno govorim o vozilima tog tipa. U ovom slučaju dobija se oko 70 km čiste EV vožnje po gradu, što je za svakodnevni odlazak na posao i povratak više nego dovoljno. U praksi, za gradsku vožnju može da se koristi gotovo isključivo struja, bez svakodnevne potrošnje benzina.
Sa druge strane, za duža putovanja postoji rezervoar za gorivo i benzinski motor koji, kada je potrebno, preuzima ulogu generatora/pogona. Autonomija je oko 1.000 km, što praktično uklanja glavobolju oko toga da li će punjač raditi, da li će biti slobodan, da li će biti red ili da li će uopšte biti dostupan na željenoj lokaciji.
Konkretno, ja dnevno od kuće do posla i nazad prelazim oko 11 km. To jeste malo i jasno mi je da mnogi prelaze više, ali u mom slučaju bi punjenje jednom nedeljno bilo sasvim dovoljno. Za svakodnevnu upotrebu praktično bih vozio na struju, a za duži put ne bih morao da planiram svaki kilometar oko punjača.
Na primer, ako na putu stanem da odmorim, popijem kafu ili nešto pojedem, pa se ispostavi da punjač radi i da je slobodan — odlično. Ako nije, nema nikakve drame: tu je benzin, auto nastavlja dalje i to je to.
Naravno, postoje i mane. Prva je veća potrošnja goriva na autoputu u odnosu na klasične dizel ili neke ekonomične benzinske automobile. Istina, nije mnogo više, pogotovo kada se uzme u obzir komfor. Do sada sam vozio Hondu Civic iz 2012. godine, sport 1.8 benzin, 142 konja, vrlo ekonomican hatchback, i na autoputu sa 130-145kmh prosecne brzine na nekih 600km potrošnja mi je bila oko 7.3 - 7.8l/100km. Po real life testovima koje sam gledao za ovog BYD-a, 130km/h sa klimom po lepom vremenu potrošnja goriva je oko 8.5l/100km (ovde je baterija naravno "prazna"). U ekstremnim uslovima i pri brzinama oko 140km/h ume da se popne i na 10l/100km. To jeste osetna razlika, ali u najgorem slucaju je oko 2-2.5l vise na 100km. Za moj put koji vozim svake godine je to nekih 12-15l goriva vise. Ako jednom stanem negde usput i dopunim bateriju na max, potrosnja će na kraju biti skoro pa ista...
Ali realno, pitanje je koliko često većina ljudi ide na duža putovanja. Druga mana je ako nemate mogućnost kućnog punjenja. Ako zavisite isključivo od punjenja po tržnim centrima, pumpama ili javnim punjačima, a dnevno prelazite 40+ km, onda plug-in hibrid verovatno gubi dobar deo smisla.
Zato mi se čini da je za ljude koji mogu da pune kod kuće, a žele električnu vožnju po gradu i bezbrižnost na dužim relacijama, plug-in hibrid trenutno možda najpraktičniji kompromis.