Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo su me zvali iz BYD-a. Atto 3 Evo sutra stiže na carinu. Zanima me da li je neko ovde prošao ovu novu proceduru elektronskog prijavljivanja za subvenciju. Da li moram da nabavim iste papire kao i kada se predavalo u papirnoj formi?

Upravo su me zvali iz BYD-a. Atto 3 Evo sutra stiže na carinu. Zanima me da li je neko ovde prošao ovu novu proceduru elektronskog prijavljivanja za subvenciju. Da li moram da nabavim iste papire kao i kada se predavalo u papirnoj formi?
Sve isto nabavljaš samo ti sada sve treba skenirano u PDF-u. Jedino što se više ne popunjava onaj sam zahtev u onoj staroj formi nego se na samoj eUpravi popunjavaju traženi podaci i posle uploaduju svi pdf-ovi.

Da li je neko skoro punio na naplatnoj rampi Stara Pazova i da li može da se pređe iz pravca BG pre naplatne rampe na tu stranu gde je punjač, da ne moram da idem skroz do isključenja za Inđiju da bih došao sa te strane?

Prosto neverovatno da nisu napravili nijedan jedini punjač državni na pravcu od BG do Subotice.

Može da se pređe (ne brini ako i policija stoji, ne prave problem), ali džaba jer punjač i dalje ne radi. Označen je kao dostupan, ali ne može da se pokrene punjenje. Super alternativa je Ledi MS.

Može da se pređe (ne brini ako i policija stoji, ne prave problem), ali džaba jer punjač i dalje ne radi. Označen je kao dostupan, ali ne može da se pokrene punjenje. Super alternativa je Ledi MS.
Šteta što Ledi MS nema još lokacija po Srbiji, na primer neku bliže Novom Sadu ili Subotici jer u tom smeru nema niti besplatnih niti povoljnih opcija. Ono naplaćivanje po minutu je otimačina klasična. A za ovo što država postavi punjače, a posle neće da ih servisira na vreme kad se pokvare nemam reči stvarno. Mislim koja je svrha davanja para da se postavi punjač, ako posle nećeš da ga servisiraš kad se pokvari (ako je uopšte i u kvaru, ako ga oni ustvari daljinski ne disable-uju kada se na primer potroši određena količina struje u danu). Em ih ima malo em nisi ni siguran da li će raditi, kad stave jedan na lokaciji, a i kad se pokvari ne popravljaju ga mesecima.

Šteta što gore kod naplatne stanice Subotica ne može da se pređe pre rampe na onu stranu kao kod Pazove (koliko sam video svuda su barikade i nema šanse da se pređe). Ok blizu je petlja odmah posle rampe, ali posle ako hoćeš da nastaviš put ka Mađarskoj moraš da se vraćaš u smeru ka Beogradu do petlje Žednik tj. sad trenutno skroz do Bačke Topole da bi se čovek vratio u smeru ka Mađarskoj. Sve u svemu mnogo loše pozicioniran punjač zbog toga, tj. super je pozicioniran ali fali onda i u drugom smeru. A i mogao bi bar da ima brzinu 50-75kw, a ne samo oko 25kw što je po mom mišljenju u 2026. godini stvarno skandalozno sporo za punjač na auto putu. Vidim izglasano je da se postavi Tesla punjač u Novom Sadu, ali dok ga ne naprave može da prođe i par godina (ko zna možda do tad i promene zakon, pa počne da se naplaćuje po kW pa i Tesla omogući i drugima da pune kod nas ili bar da dođu do tad zvanično kod nas da prodaju kola).

@justPera Baš ih pitaj na koliko je obavezan servis baš da vidimo šta će tebi da kažu. Pošto su me ubeđivali i u TDV-u i u ACIS-u da je obavezno jednom godišnje bez obzira na kilometražu iako u uputstvu piše na 30.000km ili 24 meseca. Sigurno nisu dobro obavešteni/obučeni, pa daju pogrešne informacije. Za hibride im piše 15.000km ili 12 meseci, pa možda i zato misle da isto važi i za EV. A još je čudnije što to čak piše i u dokumentima na TDV sajtu (mada moguće da su to okačili naknadno nakon što su mi to odgovorili usmeno u salonu). Takođe mene na primer u ACIS-u nisu obavestili ni da imamo besplatnu pomoć na putu 2 godine. Ispod su linkovi.

Garancija
Pomoć na putu

P.S.
Da li si ih možda pitao da li uz Atto 3 Evo dolazi i V2L adapter?
Ako ne dolazi pitaj ih baš da li su dobili možda da prodaju odvojeno i koja je cena (ja sam ih pitao bio pre par meseci, ali tada još nisu imali da prodaju odvojeno).

@justPera Baš ih pitaj na koliko je obavezan servis baš da vidimo šta će tebi da kažu. Pošto su me ubeđivali i u TDV-u i u ACIS-u da je obavezno jednom godišnje bez obzira na kilometražu iako u uputstvu piše na 30.000km ili 24 meseca. Sigurno nisu dobro obavešteni/obučeni, pa daju pogrešne informacije. Za hibride im piše 15.000km ili 12 meseci, pa možda i zato misle da isto važi i za EV. A još je čudnije što to čak piše i u dokumentima na TDV sajtu (mada moguće da su to okačili naknadno nakon što su mi to odgovorili usmeno u salonu). Takođe mene na primer u ACIS-u nisu obavestili ni da imamo besplatnu pomoć na putu 2 godine. Ispod su linkovi.

Garancija
Pomoć na putu

P.S.
Da li si ih možda pitao da li uz Atto 3 Evo dolazi i V2L adapter?
Ako ne dolazi pitaj ih baš da li su dobili možda da prodaju odvojeno i koja je cena (ja sam ih pitao bio pre par meseci, ali tada još nisu imali da prodaju odvojeno).
Pitaću ih kada odem do njih. Sada sam fokusiran na nabavku svega što mi treba za subvenciju. Jedno pitanje. Nailazim na različite informacije vezano za potvrde iz policije i porerske. Neki mi kažu da moram ja da ih nabavljan, drugi mi kažu da se to nabavlja po službenoj dužnosti. Da li može neko ko je ovo radio skoro da mi kaže šta je tačno. Hvala.

Pitaću ih kada odem do njih. Sada sam fokusiran na nabavku svega što mi treba za subvenciju. Jedno pitanje. Nailazim na različite informacije vezano za potvrde iz policije i porerske. Neki mi kažu da moram ja da ih nabavljan, drugi mi kažu da se to nabavlja po službenoj dužnosti. Da li može neko ko je ovo radio skoro da mi kaže šta je tačno. Hvala.
Bolje da sam pribaviš sve to. Ja sam to sam pribavio tako mi je čak rekao i onaj Ostoja iz Ministarstva.

Edit:
Sve te potvrde možeš i online da dobiješ.
Ja sam lično išao u policiju i čekao tipa 5 radnih dana i podigao posle lično, a ove potvrde iz poreske sam online sve završio i njih dobiješ tipa isti dan ili sutradan bar sam ja tako brzo dobio.

Bolje da sam pribaviš sve to. Ja sam to sam pribavio tako mi je čak rekao i onaj Ostoja iz Ministarstva.

Edit:
Ja sam lično išao u policiju i čekao tipa 5 radnih dana i podigao posle lično, a ove potvrde iz poreske sam online sve završio i njih dobiješ tipa isti dan ili sutradan bar sam ja tako brzo dobio.
Upravo predao i za potvrdu za porez i iz MUP-a. Hvala na informacijama.

Zar nije bila priča još odmah nakon Sajma automobila da su sve subvencije za ovu godinu već dodeljene?

^^ I odmah su dodali da će biti odobreno još.

...ali kako ide im u zemlji, bojim se da imaju pametnija posle nego da uopšte misle o tome.

justPera

novac za subvencije je potrosen. Obzirom da je prijavljivanje i dalje aktivno, ne znam da li je pametno da predas prijavu pa cekas ili cekas kada objave da su odvojena sredstva pa tada da predas.
Svo vreme dok cekas subvenciju nemas prava da registrujes auto, tj. ne smes da uradis kupovinu dok ne dobijes resenje.

ne znam da li je pametno da predas prijavu pa cekas ili cekas kada objave da su odvojena sredstva pa tada da predas.
Pa mislim da se zahtevi obradjuju po redosledu kojim su predati, tako da je svakako pametnije odmah se da se preda.

Nadam se da ce svi dobiti subvenicju, ali ja nazalost nisam optimista. Budzetski deficit za prva tri meseca je duplo veci od planiranog, gomila novca se gubi zato sto su smanjenje akcize na gorivo...

Mislim da svako treba dobro da proracuna da li mu se vise isplati odmah da preuzme auto i da se odrekne subvencije, ili da mu auto potencijalno stoji 10 meseci u salonu cekajuci nove subvencije (ako ih uopste bude).

justPera

novac za subvencije je potrosen. Obzirom da je prijavljivanje i dalje aktivno, ne znam da li je pametno da predas prijavu pa cekas ili cekas kada objave da su odvojena sredstva pa tada da predas.
Svo vreme dok cekas subvenciju nemas prava da registrujes auto, tj. ne smes da uradis kupovinu dok ne dobijes resenje.
U BYD-u su mi juče rekli da je 45 dana zakonski rok da odgovore da li dobijam subvenciju ili ne. Ako ništa ne odgovore krećemo u registraciju auta. Tako da ću sačekati tih 45 dana.

@justPera Baš ih pitaj na koliko je obavezan servis baš da vidimo šta će tebi da kažu. Pošto su me ubeđivali i u TDV-u i u ACIS-u da je obavezno jednom godišnje bez obzira na kilometražu iako u uputstvu piše na 30.000km ili 24 meseca. Sigurno nisu dobro obavešteni/obučeni, pa daju pogrešne informacije.

Za Seal su mi rekli izričito da je 30k/2g.

Edit:
Da li je neko odradio potvrdu MUP-a online? Stoji mi da je završena, ali mi je sanduče prazno, tako da nemam ideju kako da je downloadujem.

Edit:
Sada sam video mail. Piše da su mi poslali na kućnu adresu. Svašta.

@justPera Da, idioti šalju na kućnu adresu zato sam i išao lično, jer sam računao da ću možda tako čekati bar koji dan manje.

Pod hitno trebaju da promene mehanizam davanja ove subvencije. Niti su zvanično objavili da nema više sredstava, niti kada će biti odlučeno da li će dodatna sredstva biti odobrena. Katastrofa!!!

Ne kažem da je dobar sistem, ali svakako ima više smisla nego kod nas. Od 1500 do 6000eur.

Visina subvencije zavisi od prihoda domaćinstva i broja dece.

Kod nas bi problem nastao oko ovog limita za gubitak prava na subvenciju, jer skupa vozila prečesto voze ljudi sa minimalnim primanjima. Na papiru.

• Like
Reagovanja: mnt
Bolje da smanje PDV i 10% pa da svi imaju garantovanih 2-3k uštede nego da ovako trošiš vreme i igraš rulet u kome možda dobiješ 5k a možda ništa.

Ja bih kupio EV kad bih dobio subvenciju. Koliko sam ispratio treba da se kapariše pa da konkurišeš pa ako ti odobre kupiš a ako ti ne odobre onda kupiš ali po punoj ceni.
Malo je bez veze, naravno da je taj novac namenski, kad bih dobio verovatno ne bih mogao da ga potrošim bilo gde osim za kupovinu vozila

Tako je, to i mene odbija, bez subvencije da kupim nov EV ne bih, kasnije kada se bude prodavao auto svi će računati da si ga platio jeftinije i to je odmah 5000e minus na cenu vozila gubitak, tu i ne računam kakvo je zdravlje baterije i takva pitanja itd.

Tako je, to i mene odbija, bez subvencije da kupim nov EV ne bih, kasnije kada se bude prodavao auto svi će računati da si ga platio jeftinije i to je odmah 5000e minus na cenu vozila gubitak, tu i ne računam kakvo je zdravlje baterije i takva pitanja itd.
Mislim da je bolje da pokušaš da napraviš matematiku na osnovu kilometraže koju pređeš godišnje i koliko dugo nameravaš da ga voziš. Ja sam sa mojim trenutnim autom (DS 5, 2.0 HDI) za nepunih 13 godina prevezao 235.000 km i kada preračunam koliko ću uštedeti sa strujom ako pređem slično sa novim autom moje razmišljanje je: ako dobijem subvenciju "super", ako ne dobijem "jebi ga", ali ću i dalje biti finansijski u plusu zbog uštede na održavanju i "gorivu".

Što se tiče prodaje s obzirom da već imam kupca za moj trenutni auto mogu ti reći da ga prodajem za malo više od šestine cene novog. Verujem da ću moći za sličan odnos da prodam i auto koji upravo kupujem.

Небулозно је да не можеш да региструјеш и возиш ауто два месеца или више док се чека “решење” за субвенцију, процес би требало да буде једноставнији, тј. или да се решава код дилера пре него што стигне ауто, или накнадно кад се региструје тражиш субвенцију исплати ти се на рачун за недељу-две и здраво. Тако би требало и могло, српска реалност је слика коју је поставио @Exodusbgd .

Nazad
Vrh Dno