Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@jocasylver koje kolektore? Baterije? I to dodatno košta, ozbiljno.

Pisao sam ranije da je tast nabavio Kona Electric, prvog meseca je prešao 6000km i bukvalno je fantazija za nekoga ko prelazi puno a kome relacije nisu preduge. Najdalje je išao do Sarajeva (od Šapca), 492km tamo i nazad, krenuo sa 100%, vratio se sa 6%. Račun za struju platio 15k, samo gorivo bi ga koštalo minimum 55k da je vozio na dizel. Nije sipao gorivo od kad je kupio auto, očekivano, drugi auto stoji ako bude potrebe za neko dalje putovanje, ali možda i proda auto pa uzme u rent nešto ako mu bude trebalo. A imaju još 2 mala auta u kući (ova dizela), pa možda njih uzme ako/kada zatreba.

Sa tačke gledišta troškova, dileme nema, naravno ko može da se puni kod kuće.
Daj još detalja, koji je realan domet u praksi? Koje godište je auto?

2021. 175kkm, 64kWh, uspeo da pređe 500km sa jednim punjenjem. Prosek mu je oko 13-15kWh/100km, tako da regularno prelazi preko 400km.

Pa to mi zvuči odlično s obzirom da se takvi primerci kreću oko 20k na oglasima.

Danas sam bio do IKEA-e, Bg je u pitanju.
Ok vikend je ali mislim da je onaj njihov dupli punjac uvek zauzet.
Teslini punjači su bila 3 zauzeta što je iznenadjujuće.
Ja sam bio u 11 da kupim nešto - svi Tesla punjači su bili puni i još jedan ja mislim Model X je čekao na red.

Ta 2 punjača od po 22 kWh su isto vazda puni.

Što je džaba i babi je milo.

Pa kad je gomila Tesli uvezeno u zadnjih godinu dana. Ljudi koji zive u BG mahom kupuju polovne Tesle bas zbog tih besplatnih punjaca kod IKEA. To je jos jedan razlog vise da se utice na drzavu da promeni uredbu i omoguci prodaju struje i naplatu po kilovatima. Pa i Tesla bi imala interes da otvori jos neki supercharger tada. Sta nam znace besplatni punjaci ako treba da se bijemo za njih..

Знајући нашу државу и бирократију, смислиће се систем са лиценцама, обавезној кадровској структури трговаца и сл.

Треба нам већи број пунионица у урбаним условима. Као кандидате видим постојеће БС и самоуслужне аутоперионице.

Знајући нашу државу и бирократију, смислиће се систем са лиценцама, обавезној кадровској структури трговаца и сл.

Треба нам већи број пунионица у урбаним условима. Као кандидате видим постојеће БС и самоуслужне аутоперионице.
to vise zavisi od pozicije trafostanica i kapaciteta istih

Od taksista sa njihovim hibridima i EV ne može na Lidlu da se dođe na red. A i drugi ljudi su mi hit kad dođu sa tipa 80-90% baterije i stanu da ga napune tu i zadržavaju mesto bzv.

to vise zavisi od pozicije trafostanica i kapaciteta istih
Свакако се подразумева да ЕД и ЕМС повећају капацитете. Без тога нема даље приче на ову тему. Није да рецимо ЕМС не ради ништа по овом питању, али стичем утисак да се касни и да нема адекватног плана за будућност.

Od taksista sa njihovim hibridima i EV ne može na Lidlu da se dođe na red. A i drugi ljudi su mi hit kad dođu sa tipa 80-90% baterije i stanu da ga napune tu i zadržavaju mesto bzv.
То отвара друга питања, јер привредни субјекти плаћају већу цену електричне енергије... Реално, ово би био озбиљан проблем и вероватно увод у разне инциденте.

A sta ti tu tacno placas sto drugi instalira solare? Drzava daje subvencije a zauzvrat drzavno preduzece EPS dobija besplatno visak struje. Opet sto vise privatnih solara to se manje trosi struje iz termoelektrana ili se manje uvozi, sto je opet benefit za EPS i drzavu.

Nije tema, ali očigledano ne znaš kako ceo sistem funkcioniše i šta se dešava kada naiđe oblak. Imaš primere od prošlog leta iz Španije, Portugala, možda i Francuske, nisam siguran za njih.

Nije tema, ali očigledano ne znaš kako ceo sistem funkcioniše i šta se dešava kada naiđe oblak. Imaš primere od prošlog leta iz Španije, Portugala, možda i Francuske, nisam siguran za njih.
Lepo smanjiš protok na hidroelektranama dok sunce bije, a kada naiđe oblak, odvrneš slavinu..

Glavni trend je sada upumpavanje vode u veštačko jezero/rezervoar i skladištenje energije. Tek će tu biti napretka.

Ko dimenzioniše sistem na 99.9% obično se ne provede dobro.

Poslednja izmena:
Eh kad bi to tako prosto bilo...

Besplatni punjaci po trznim centrima su super ideja i stvarno imaju smisla za ljude koji dodju, pazare nesto, prosetaju ili popiju kafu dok dopune auto. Ali kada ih taksisti i rent-a-car agencije koriste kao svoju privatnu infrastrukturu i stoje satima, to vise nema nikakvog smisla. Klasicno, umesto da se sistem koristi normalno, nadje se nacin da se pre***e. Upravo zato bi uveo placanje svuda, da se motivise racionalno koriscenje i da punjaci ostanu dostupni svima, a ne pilicarima koji dodju i sede po par sati u garazi dok pune auto za dz.

Ljudi koji zive u BG mahom kupuju polovne Tesle bas zbog tih besplatnih punjaca kod IKEA.
Купиш Теслу да би се млатио до Икее да чекаш у реду и пуниш за џаба при чему по тренутној цени можеш да напуниш код куће 40-50 киловатсати за цену једног клот продуженог са млеком без пљуга и сока. Где лако матори...

Većina njih verovatno ne može da puni kod kuće. Ne verujem da bi iko čekao tamo umesto da ostavi auto kod kuće preko noći.

• Like
Reagovanja: mnt
Besplatni punjaci po trznim centrima su super ideja i stvarno imaju smisla za ljude koji dodju, pazare nesto, prosetaju ili popiju kafu dok dopune auto. Ali kada ih taksisti i rent-a-car agencije koriste kao svoju privatnu infrastrukturu i stoje satima, to vise nema nikakvog smisla.
Pa i taj taksista dođe da pazari nešto u Maxi, prošeta se malo i tako praktično džabe dopuni bateriju... Ne treba biti nakraj srca.

Pa i taj taksista dođe da pazari nešto u Maxi, prošeta se malo i tako praktično džabe dopuni bateriju... Ne treba biti nakraj srca.
Da samo što će taj taksista zbog km koju prelazi svaki dan da dođe i ostavi auto na punjaču jedno 2h. A ljudi koji koriste EV u privatne svrhe će doći i ostaviti auto na 2h tipa jednom nedeljno. A vidi samo koliko taksista ima u BG i koliko njih ima sa hibridima i EV, pa oni mogu da naprave tako grupu na WhatsApp-u i samo da se smenjuju međusobno kao i što rade koliko čujem u Lidlu u Kaluđerici. Nisu ljudi stavili te besplatne punjače da bi ih oni koristili da žive od toga i prave biznis.

Da samo što će taj taksista zbog km koju prelazi svaki dan da dođe i ostavi auto na punjaču jedno 2h. A ljudi koji koriste EV u privatne svrhe će doći i ostaviti auto na 2h tipa jednom nedeljno. A vidi samo koliko taksista ima u BG i koliko njih ima sa hibridima i EV, pa oni mogu da naprave tako grupu na WhatsApp-u i samo da se smenjuju međusobno kao i što rade koliko čujem u Lidlu u Kaluđerici. Nisu ljudi stavili te besplatne punjače da bi ih oni koristili da žive od toga i prave biznis.
Лепо су људи написали на овој страни да је проблем до епса

Ja sam za placanje svuda i kraj. Sve sto je besplatno se kod nas nazalost zloupotrebljava do iznemoglosti.
U BIG su punjaci na placanje, charge&go-brzi punjaci, u BEO SC, Usce su besplatni i sporiji, IKEA ima besplatni preko puta glavnog ulaza a ima i Tesline...
sarena je ponuda 🙂

Лепо су људи написали на овој страни да је проблем до епса
Ja sam samo odgovorio na poruku od desp-a koja je glasila: “Pa i taj taksista dođe da pazari nešto u Maxi, prošeta se malo i tako praktično džabe dopuni bateriju... Ne treba biti nakraj srca.”.

Veliki je problem infrastruktura...EPS da sprovede svuda koliko je potrebno tesko.... bilo je u novinama na karaburmi(ako sam lepo zapamtio) ljudi imaju preoblem sa privatnim BUS prevoznikom, EPS ne moze da mu sprovede potrebnu snagu i celu noc puni buseve na dizel agregate koji prave buku...

Da li je neko ugrađivao u garažu zgrade EV punjač? Treba mi električar koji će da razvuče od mog brojila (6. sprat) do garažnog mesta na -1 nivou struju, i instalira punjač od 11kw.
Nekoliko komšija je to već odradilo, ali je majstor to naplatio "majstorski", pa su se kretale cifre od 600 EUR samo za ruke + okvirno oko 700 EUR za materijal itd. Kapiram da su majstori postali nerealno skupi, ali za 2 sata posla stvarno ne mogu i ne želim nekome da dam više nego što je prosečna plata u Srbiji...

Svaki savet ili kontakt je dobrodošao, hvala.
To su ti te cene, materijal košta, ja sam to video kada sam ugrađivao solarnu elektranu, puštanje kabla od nekih 10-12 metara koštalo tipa 20.000 materijal samo.
Nije to tako jednostavno, prodati višak. Evo u poslednjih par meseci me par drugova zove, čuli su da je solar pojeftinio i da je to sad kako napraviti, da prodaju struju. Ono što jeste jednostavno je postati prosumer, ali do kraja godine je neto merenje, posle ide neto obračun, niko još nije siguran kako će izgledati računica tada. I za sada nema govora o prodaji viškova, ali ljudi izgleda čuju za neku mogućnost pa odmah budu, lako ćemo.
Neto merenje ostaje za postojeće prozjumere i one koji uvedu do kraja 2026.
I ta priča sa solarima je specifična. Opet država treba da uloži ogromna sredstva i svi da plaćaju to što će neko da ima solar na krovu i da vraća struju u mrežu. I to bih ukinuo. Neka svako za sebe instalira solar, a ne ja da plaćam.
Ispada da mi koji smo uzeli neku subvenciju (ja konkretno solar) smo nekom oteli nešto.
A sta ti tu tacno placas sto drugi instalira solare? Drzava daje subvencije a zauzvrat drzavno preduzece EPS dobija besplatno visak struje. Opet sto vise privatnih solara to se manje trosi struje iz termoelektrana ili se manje uvozi, sto je opet benefit za EPS i drzavu.
Upravo tako sa dodatkom da što je više solara to je veći problem balansiranja (isto je i sa vetroparkovima). Ovo isto važi i za superpunjače jer odjednom se vuče velika snaga na kraći period, isto utiče na balansiranje i mi nemamo infrastrukturu za tako nešto, zato i nema puno punjača.
Jeste tako do neke mere, ali nije to cela priča. Ti kad predaš višak u mrežu, možeš da povučeš nazad istu to količinu u bilo kom trenutku i da to ne platiš, dakle koristiš EPS kao ogromnu bateriju, i to možeš da čuvaš energiju do godinu dana. A taj višak energije koji se preda EPSu je sve manje i manje vredan, da ne kažem da pravi problem. Cene električne energije su sve češće negativne, i to naravno u periodima kada solar najviše proizvodi, pa ti onda predaš energiju EPSu kada mu ne treba, on to mora da proda nekome i da im plati da preuzmu tu energiju, a onda za uzvrat besplatno uzimaš struju kada je najskuplja, zimi na -15 uveče kad nema sunca. I onda ljudi kukaju kako je poništavanje stanja 1.4. krađa, a zapravo je ovaj sistem za prosumere toliko neodrživ da je to neverovatno. Ko ima ikakve ambicije ka solaru neka odmah radi to, da do nove godine dobije status.

U drugim državama se prešlo na sistem da operator može da ograniči tvoju proizvodnju daljinski, da bi se smanjilo predavanje energije u mrežu. Zero-Export je takode redovna pojava, dakle možeš da proizvodiš onoliko koliko trošiš, sve preko toga se potiskuje. Tu onda ima mesta za baterije, i verujem da će u tom smeru ići razvoj u narednom periodu.
Vraćeni kilovat se plaća 5,9din što je skuplje od kilovata u zelenoj zoni u nižoj tarifi. Jedino što dosta znači je da vraćeni kilovat ne utiče na zone pa ako imaš zaliha imaš punih 1200kWh za nižu tarifu.
Нико није бесан, јасно је да свако има право да каже за шта жели или не жели да се користе средства која сви плаћамо кроз порезе/таксе итд. Ја не видим потребу да се субвенционишу нови електро-аутомобили, што не значи да људи не треба да користе субвенције за које имају могућност.
Subvencije treba da postoje ali za manje gradske EV do 25k evra jer se tako smanjuje zagađenje u velikim gradovima gde se oni najviše i koriste. Ja bih na primer spustio sa 5000 na 3000e i ostavio samo za fizička lica da ne može Pošta da pokupi sve. Ovako bi više ljudi moglo da uzme.
Novac koji bi se bacio na subvencije za kupovinu privatnih vozila može mnogo pametnije da se iskoristi na školstvo, zdravstvo i poljoprivredu npr.
Da, ali to nisu populističke mere i znamo gde živimo.
Nisu subvencije za EV izuzetak, nego pravilo. Ovde je odavno na snazi superhik ekonomija - gde se uzima od siromašnih i daje imućnima i bogatima.
Saglasan.

A vidi samo koliko taksista ima u BG i koliko njih ima sa hibridima i EV, pa oni mogu da naprave tako grupu na WhatsApp-u i samo da se smenjuju međusobno kao i što rade koliko čujem u Lidlu u Kaluđerici.
Uzas, sta reci. Inace Lidl po celoj evropi naplacuje punjenje, i imaju punjace gotovo u svakom marketu. Kod nas jedino imaju punjac u BG, NS i Zlatiboru i samo je kod nas besplatno zato sto ovde ne mogu da prodaju struju. Siguran sam da bi Lidl i kod nas izgradio punjace u svakom marketu samo kad bi mogao da se resi problem naplate punjenja.

Ne znam, jedino da napravimo neku peticiju 😀

Ti si na šestom spratu i brojilo ti je na šestom spratu?!
Nije negde u prizemlju?
I meni ovo bode oči
Brojilo je sigurno u prizemlju a ne na 6. Spratu

To su ti te cene, materijal košta, ja sam to video kada sam ugrađivao solarnu elektranu, puštanje kabla od nekih 10-12 metara koštalo tipa 20.000 materijal samo.

Ne može nikako materijal za 10-12 metara da košta 20k
Za takvu instalaciju ne ide instalacioni PGP kabl već jeftini debeli energetski SKS od aluminijumske legure
Upravo tako sa dodatkom da što je više solara to je veći problem balansiranja (isto je i sa vetroparkovima). Ovo isto važi i za superpunjače jer odjednom se vuče velika snaga na kraći period, isto utiče na balansiranje i mi nemamo infrastrukturu za tako nešto, zato i nema puno p
Ovo se stalno ponavlja a nije tačno...
Super punjači vrsnu snagu daju iz kondenzatora a ne crpe iz mreže

Onda bi najlakse bilo sa spoljne strane zgrade pustiti energetski kabl, samo tu mora i komšiluk da se složi.
Ali verovatno postoji i instalacioni kanalizacioni kanal pa da se ne vidi nista i tu komšije ništa ne mogu.

Nazad
Vrh Dno