Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vozim ID.3 vec godinu dana i imam samo reci hvale, odlican izbor za te novce (cca 20ak somica).
Sto se opreme tice, gledaj da ima matrix svetla - to je minimalno neki srednji paket opreme, a sve preko toga je plus. Klotare bez matrixa i adaptivnog tempomata ne bih uzimao u razmatranje.

Ko živi u zgradi možda da se organizuje sa komisijama da na krovu stave solarne panele.
To mi bio vetar u ledjima da još neko iz zgrade kupi EV.
Kad znaju da imaju dostupan punjač 24/7.

• Interesting
Reagovanja: mnt
Što bi punio noću ako imaš solarne panele? Zar nije fora da puniš danju?
Preostali deo struje na kraju dana da ode u kolektore.

Такве мере могу да уводе само Норвежани са неограниченим нафтним фондом за покривање буџетских рупа.
Зар нема велики број држава разне бенефите за електричне аутомобиле? Осим тога, делује да ће и код нас ускоро бити зелене таблице:

Цела поента процедуре за субвенцију, као и одобрених средстава у Србији и јесте да је што мање људи искористи.
Мени не делује тако, јер зашто би онда побољшали тј. поједноставили процедуру увођењем пријава преко еУправе?
Зар не би онда било логичније да оставе што више бирократски замуљано да обичан човек не може да се снађе?

@jocasylver Pa ako je danju na poslu, kako da puni na solarne panele? 🙂 Realno kod nas ko moze da puni nocu po ovim cenama, stvarno mu nisu potrebni solarni paneli.

@Mladenovski ja sam bio ozbiljno zagrizao za ID3 pocetkom godine, ali eto nisu mi se sklopile neke kockice da ga uzmem. Dobar je auto, gledaj samo da mu je softver na poslednjoj verziji i obavezno da ima sertifikat za bateriju. Vidjao sam primerke koji su presli svega 120-140 hiljada a imaju samo 85% SoH, dok na primer isto tako sam vidjao modele sa 230 hiljada km i SoH 90%! Sve zavisi od vlasnika, koliko je pazio na bateriju, ali generalno dosta su pouzdane.

Sto se tice opreme Life verzija je osnovna, tako da nju zaobidji ako ti je bitno da imas sto vise opreme. Takodje Pure verzija ima najmanju bateriju i najslabiji motor, tako da i nju zaobidji. Pro First je srednja, a Pro First Plus je najbogatija oprema.

Cene polovnih ID3 su ludacki otisle u zadnjih mesec dana (preko 20%), otkako je cena nafte otisla u nebo, tako da sad bas i nije neki dobar momenat za kupovinu.

@BozicBata matriks svetla su ludilo, ali nazalost ludilo je i cena zamenskog fara. Cuo sam da imaju jako ogranicen vek trajanja, tipa 10-12 godina...

Poslednja izmena:
Polovni farovi su oko 500 evrica po komadu, a kapiram da sve moze da se reparira, ako bude neke problematike. Moj je na 80k km tako da se ne brinem u skorije vreme oko toga 🙂

Diskusija se baš rasplamsala koliko vidim, interesantno je videti diskusiju o EV-ovima u bilo kom obliku. Neko ostaje i dalje preterano skeptičan oko tehnologije, drugog zanima kako jeftinije da prođe uz subvencije, sa suprotne strane neko ne voli uopšte te subvencije kao podsticaj i smatra da drugačije treba rešiti, nekom fali infrastruktura u državi - svi ste pomalo u pravu na svoj način.

Smanjeno zagađenje ne bih da komentarišem, nije nešto što me preterano pogađa, niti je bio razlog moje kupovine EV-a, ali ajde, što da ne, ako pomažem barem lokalno u svom mestu ako ništa na globalnijem nivou... Meni je EV zanimljiv na duge staze zbog nečeg drugog - ušteda na energentima i godišnjem održavanju, ok, delimično i zbog performansi i sa tehnološke strane koju Tesla nudi...

Evo pre neki dan sam pregurao 16k km, nikakvih problema za sad, a nedavno mi se isto otvorila mogućnost da punim za 0.20e po kWh, što znači da dodatno štedim na mesečnom nivou, tako da sam zadovoljan sa te strane. Duže destinacije - išao sam porodično na vikend u Barselonu pre nekih mesec ipo dana, par kratkih stajanja na Supechargerima 15min i 10 minuta jer sam krenuo od kuće sa 50%, 15 i 20 minuta u povratku jer nisam punio u hotelu tamo, kilometraža nekih 390km u jednom smeru, potrošnja na autoputu između 20 i 21 kWh/100km na 120km/h, u povratku je baš bio ogroman pljusak celom deonicom nazad, nije ni moglo brže da se vozi. U lokalu 17, 18 kWh max u ovom periodu - ja zadovoljan.

1000025411_edited.png

Pomenuli ste matrix svetla, ne bih mogao da se vratim na obična koliko je korisno u smislu da celim putem ne razmišljam da li ću ikada zaslepeti nekog bilo na autoputu ili van njega, jer se automatski prilagođavaju i gase piksele nadolazećem saobraćaju, ali naravno i ljudima u tvojoj traci, ne slepim ljude ni u ogledalu. Sad baš ako crkne van garancije, šta da se radi, keširanje ne gine.

Da, sve u svemu mi je jasno da sam u specifičnoj situaciji sa skupljim modelom i boljom infrastrukturom punjenja u Evropi, tako da nije super primenjivo na Srbiju, ali eto, mojih par centi o EV-ovima, što da ne.

1000026902_edited_blur.png

@jocasylver Pa ako je danju na poslu, kako da puni na solarne panele? 🙂 Realno kod nas ko moze da puni nocu po ovim cenama, stvarno mu nisu potrebni solarni paneli.
Ako si slobodan nedeljom celog dana?

Da ne teramo sad mak na konac.
Mnogi ljudi pa i ja rade i drugu smenu, neki i trecu.
Sa brzim punjacem dok se spremim za posao on pun.
Poenta je da sa solarima forsira punjenje danju a na kraju dana ako nešto ostane ode u kolektore.
Da može neko ako mora noću da dopuni.

Koliko mesta imaš na krovu bi ti u zgradi pokrilo rasvetu u hodniku i jedan spor punjač. Najteže bi bilo da objasniš komšijama da će desetina ili više desetina hiljada EUR da im se isplati za 20 godina sa ovim cenama struje.

@jocasylver koje kolektore? Baterije? I to dodatno košta, ozbiljno.

Pisao sam ranije da je tast nabavio Kona Electric, prvog meseca je prešao 6000km i bukvalno je fantazija za nekoga ko prelazi puno a kome relacije nisu preduge. Najdalje je išao do Sarajeva (od Šapca), 492km tamo i nazad, krenuo sa 100%, vratio se sa 6%. Račun za struju platio 15k, samo gorivo bi ga koštalo minimum 55k da je vozio na dizel. Nije sipao gorivo od kad je kupio auto, očekivano, drugi auto stoji ako bude potrebe za neko dalje putovanje, ali možda i proda auto pa uzme u rent nešto ako mu bude trebalo. A imaju još 2 mala auta u kući (ova dizela), pa možda njih uzme ako/kada zatreba.

Sa tačke gledišta troškova, dileme nema, naravno ko može da se puni kod kuće.

Kona je specificna, na zadnjoj klupi ima mesta samo baget da stane,tesko neki covek. Ali je domet odlican.

Nije to tako jednostavno, prodati višak. Evo u poslednjih par meseci me par drugova zove, čuli su da je solar pojeftinio i da je to sad kako napraviti, da prodaju struju. Ono što jeste jednostavno je postati prosumer, ali do kraja godine je neto merenje, posle ide neto obračun, niko još nije siguran kako će izgledati računica tada. I za sada nema govora o prodaji viškova, ali ljudi izgleda čuju za neku mogućnost pa odmah budu, lako ćemo.

Što se tiče dimenzija Kone, mali je to auto svakako, ali bih rekao da je uporediv sa drugim modelima u segmentu. Svako treba da bira po svojim potrebama, za gradsku vožnju i vožnje do sat-dva, sa pretežno jednom osobom u autu, ne vidim razlog da se ide na veći auto, ako je ušteda u mislima. Naravno da se može voziti i auto od 2.5t i 5m po gradu, ali ovde je tema bila ušteda i dajem konkretne brojke koje će nekome značiti.

Da ponovim, ko prelazi puno, ne ide na duža putovanja i ima gde da puni auto (kod kuće, u garaži), ušteda u gorivu je sasvim dovoljan razlog da se kupi, za taksi je bukvalno savršenstvo.

Ovim tempom, tast će da otplati auto za 2god samo uštedom u gorivu, da ga otera u Dunav nakon toga. Da budem precizan, računao sam potrošnju dizela 5l/100km, sadašnje cene struje i goriva, naravno da se to može menjati u budućnosti. Da dodam i da planiramo da dodamo solar na kuću zbog punjenja, pa da i trošak te struje bude mnogo niži. Gledam punjač i invertor koji mogu da direktno iz solara pune bateriju, da se smanji predaja energije u mrežu i povlačenje nazad iz mreže.

I ta priča sa solarima je specifična. Opet država treba da uloži ogromna sredstva i svi da plaćaju to što će neko da ima solar na krovu i da vraća struju u mrežu. I to bih ukinuo. Neka svako za sebe instalira solar, a ne ja da plaćam.

A sta ti tu tacno placas sto drugi instalira solare? Drzava daje subvencije a zauzvrat drzavno preduzece EPS dobija besplatno visak struje. Opet sto vise privatnih solara to se manje trosi struje iz termoelektrana ili se manje uvozi, sto je opet benefit za EPS i drzavu.

Jeste tako do neke mere, ali nije to cela priča. Ti kad predaš višak u mrežu, možeš da povučeš nazad istu to količinu u bilo kom trenutku i da to ne platiš, dakle koristiš EPS kao ogromnu bateriju, i to možeš da čuvaš energiju do godinu dana. A taj višak energije koji se preda EPSu je sve manje i manje vredan, da ne kažem da pravi problem. Cene električne energije su sve češće negativne, i to naravno u periodima kada solar najviše proizvodi, pa ti onda predaš energiju EPSu kada mu ne treba, on to mora da proda nekome i da im plati da preuzmu tu energiju, a onda za uzvrat besplatno uzimaš struju kada je najskuplja, zimi na -15 uveče kad nema sunca. I onda ljudi kukaju kako je poništavanje stanja 1.4. krađa, a zapravo je ovaj sistem za prosumere toliko neodrživ da je to neverovatno. Ko ima ikakve ambicije ka solaru neka odmah radi to, da do nove godine dobije status.

U drugim državama se prešlo na sistem da operator može da ograniči tvoju proizvodnju daljinski, da bi se smanjilo predavanje energije u mrežu. Zero-Export je takode redovna pojava, dakle možeš da proizvodiš onoliko koliko trošiš, sve preko toga se potiskuje. Tu onda ima mesta za baterije, i verujem da će u tom smeru ići razvoj u narednom periodu.

Pojedinci su besni što se njihov novac koristi za subvencije, jer na taj način oni nekome plaćaju umanjenje da sebi ugradi solarne panele ili kupi luksuzan električni automobil. Znači u prevodu, logika je - ja plaćam porez da bi država odlučila da neko drugi uživa u beneficijama koje mene ne zanimaju i ne želim da iskoristim. To je ono što ih bocka.

Нико није бесан, јасно је да свако има право да каже за шта жели или не жели да се користе средства која сви плаћамо кроз порезе/таксе итд. Ја не видим потребу да се субвенционишу нови електро-аутомобили, што не значи да људи не треба да користе субвенције за које имају могућност.

Novac koji bi se bacio na subvencije za kupovinu privatnih vozila može mnogo pametnije da se iskoristi na školstvo, zdravstvo i poljoprivredu npr.

Nisu subvencije za EV izuzetak, nego pravilo. Ovde je odavno na snazi superhik ekonomija - gde se uzima od siromašnih i daje imućnima i bogatima.

Naravno da može, barem u teoriji, mnogo bolje da se iskoristi novac iz budžeta, to nikada nije bilo upitno. Problem je konkretniji i neretko se ljudi pitaju - zašto "njima" dajete subvenciju, kad "meni" treba nešto drugo.

Da postoji subvencija na kupovinu novog dizelaša ili benzinca, mnogi bi skočili na prvu šansu da iskoriste bez ikakvog pitanja - "ne zanima me EV jer mi ne odgovara, ali hoću i ja popust na nov auto" . Ili recimo nešto realnije "nemam kuću, šta će mi solari, daj subvenciju da izolujem stan" - ovo bi bilo mnogo bolje iskorišćeno u praksi.

Šta je opšte dobro a šta nije je uvek bilo otvoreno za diskusiju, i tu država skoro pa uvek često greši. Ja recimo ne bih gledao na solare ili EV kao nešto negativno, ako je deo mog novca otišao i pomogao pojedincu da na neki način "uštedi", super, lepo za njega, a ne da se nerviram kako je to moglo lepše da se iskoristi, ili zašto ja nemam korist od toga.

• Like
Reagovanja: mnt
Baš iz razloga pominjanja dizel/benzin vozila napisao sam "privatna vozila". Dakle ja sam lično protiv da država iz budžeta plaća bilo kom pojedincu (uključujući i mene) da kupim sebi privatni automobil, stan i šta god.

Zasto da ne placa ako je taj auto ekoloski? Na taj nacin drzava pomaze i ostalim gradjanima. E sad, ne treba subvencionisati skupe EV, dovoljno je do 30-40 hiljada eura. Ja koliko vidim najpametniji sistem su postavili Norvezani. Duplo oporezujes one koji voze dizel i stare automobile, a ukines porez na EV, to je pravi put.
Ili recimo nešto realnije "nemam kuću, šta će mi solari, daj subvenciju da izolujem stan" - ovo bi bilo mnogo bolje iskorišćeno u praksi.
To postoji odavno, subvencionise se povecanje energetske efikasnosti objekta kod nas (izolacija, zamena stolarije itd).

Увоз 2-3 тоне нечега што ће већ за 10-ак година да буде 2-3 тоне високотоксичног и електронског отпада је све само не еколошки. Једино што ће по истеку тог рока да заврши у Србији или тако некој земљи као и тренутни бензинци и дизели. Најпаметнији систем дефинитивно.

@deksi10

Šta se konkretno menja pri subvencionisanju skupljih EV-ova? Iznos subvencije je fiksan, platio ti auto 25 hiljada i dobio 5 hiljada nazad, ili 50 hiljada i dobio 5 hiljada nazad, ti svakako lično plaćaš razliku u ceni - krajnji cilj je isti, država je potencijalno smanjila jednog zagađivača sa ulice a ti si potapšan po leđima 5k evra nagradom - prosto. Ili je logika - pa imaš već 50k evra, bogat si, šta će tebi 5k, daj nekom siromašnijem što kupuje za 25k? Mislim, mogu da razumem obe strane, može da ne bude "pravedno" u oba slučaja, a onaj što ima para za 50k auto je potencijalno zaradio više i samim tim dao više novca u državnu kasu - može da se tumači kako god.

To postoji odavno, subvencionise se povecanje energetske efikasnosti objekta kod nas (izolacija, zamena stolarije itd).

Nisam nikad bio u prilici da mi treba da tražim - to funkcioniše u praksi i izvodljivo je za svakog pojedinca? Nije nešto čemu nestanu sredstva pre nego što i podneseš zahtev ili te uslovaljaju određenim firmama za izvođenje radova koje su skuplje pa se subvencija istopi u toj razlici? Znao sam naravno da postoji, samo sam skeptičan kako funkcioniše u praksi u Srbiji, kao i za većinu stvari koje "tražiš" od države.

Možda da subvencionišu dom zdravlja i obezbede zavoje?

Ukoliko neko ima ideju, kako novcem potrošenim na subvencije za kupovinu EV, pospešiti prelazak sa SUS na EV, zaista sam zainteresovan da pročitam, jer sam siguran da može bolje, ali teško mi je da razmišljam out of the box.

Ostali "predlozi" će biti brisani.

Danas sam bio do IKEA-e, Bg je u pitanju.
Ok vikend je ali mislim da je onaj njihov dupli punjac uvek zauzet.
Teslini punjači su bila 3 zauzeta što je iznenadjujuće.

Nazad
Vrh Dno