Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imate li preporuku za monofazni punjac za EV?
Zbog cene, ja bih uzeo neki univerzalni trofazni, pa povezao na adapter za schuko, samo proveriti da li je to podržano sa prodavcem. Cene su od 250eur za monofazne i od 300eur za trofazne pa ne bih za tih 50eur uzimao monofazni...

Nisu nikako za poredjenje po pitanju zapaljivosti.. Samo mi je malo "smešno" da baš njega koriste na elektromotoru... Struja, toplota i zapaljiv metal sve u jednom 😁

I to da bi ustedeli 20tak kilograma na automobilu koji je tezak preko 2 tone... Nidje veze, cisto markentiski potez.

Da li neko zna da li i dalje postoji ovaj popust od 10% za putarine za ev vozila?

I ako je neko prolazio kroz tu proceduru neka objasni gde treba da se ide itd.

Moras onda da odes u Enpay da ga prebacis na prepaid prvo. Pa onda u Puteve i T4A.

• Like
Reagovanja: mnt
@BozicBata
Ufff ala su ga iskomplikovali za celih 10%. A gde se ide posle Puteva za taj T4A? (Ili se za T4A posle završava preko sajta samo?)

Ne ide se nigde, mislim da se tamo kod njih registrujes u aplikaciji, ali ne drzi me za rec. Ja sam imao nalog od pre, pa sam samo dodao karticu za Srbiju. Btw 10% je bas smesno, al' ajde od koga je i dobro je.

Treba mi iskustvo nekoga ko je uzimao auto na kredit. Želim da uzmem Atto 3 Evo i kontaktirao ih objašnjavajući da želim da kupim auto na kredit. Oni su mi poslali ponudu sa kojom sam otišao do banke da regulišem kredit gde su mi rekli da ne mogu da dobijem kredit na osnovu ponude, već na osnovu profakture. Posle poziva byd-u sam shvatio da oni ne mogu da mi daju profakturu jer auto još nije napravljen i nema broj šasije.

Zanima me iskustvo drugih ljudi koji su kupovali na kredit. Želim da iskoristim sajamski popust koji važi do 15.04. U suprotnom, ako ne budem mogao da kupim auto po navedenoj ceni iz principa ću kupiti kod nekog drugoga.

Moras da kaparises auto sada, onda ce ti cena biti sa sajamskim popustom. Profakturu ces od BYD dobiti mislim tek onda kad auto stigne u Srbiju, znaci za 5-6 meseci... Kaparu koju das sada mozes jednog dana da iskoristis kao ucesce za kredit.

Gledam ovaj BYD SEAL U DM-i Design (4x4, plug in hybrid, 324 hp kombinovano). 40.490 EUR trenutno na "akciji".
Probacu da ga vozim sutra. Ima li neki update od ljudi koji su probali / ili ga imaju? Nista negativno ne nalazim osim tog osecaja volana i prelaska preko lezećih i neravnina. Negde sam video i da je to u novijim serijama ispravljeno? To ljuljanje, lupanje tockova itd.

Probacu da pregovaram, previsoka mi je to cena u poređenju sa drugim državama. Dajte neki savet, hvala

Kako slična? Koliko sam ja video, po državama EU je cena za oko 5.000-7.000€ viša nego kod nas. U kojoj EU državi je niža cena nego kod nas?

I nisu subvencije imaginarne, dobijaju ljudi normalno. A kad se istroši budžet, oni dopune. Tako je bilo prošle godine, tako očekujem i ove. Još je ove godine procedura dosta pojednostavljena jer se zahtev podnosi preko eUprave.

Imamo subvenciju i za PHEV?

Ne, ove godine isključivo BEV, hibridi nemaju subvenciju.

• Like
Reagovanja: Gox
Tako je bilo i prošle godine koliko se sećam, nema subvencije za punjvi hibrid, samo čisto elektro. Jeste zaimljivi ideja da se u gradu vozi na struju (puniš svako veče) a ako kreneš van ne razmišljaš o dopuni.

Kaparisao Atto 3 Evo u četvrtak. Očekivani rok isporuke kraj jula ili početak avgusta. Na žalost još uvek nema probne vožnje pa idem malo na sreću, ali ono što sam našao od recenzija na internetu mi deluje da je značajan napredak u odnosu na prethodnu generaciju.

Nadam se da će tada i dalje moći da se dobije subvencija 🤞.

Kaparisao Atto 3 Evo u četvrtak. Očekivani rok isporuke kraj jula ili početak avgusta. Na žalost još uvek nema probne vožnje pa idem malo na sreću, ali ono što sam našao od recenzija na internetu mi deluje da je značajan napredak u odnosu na prethodnu generaciju.

Čestitam na kupovini. Koji si uzeo Design ili Excellence?

Treba mi iskustvo nekoga ko je uzimao auto na kredit. Želim da uzmem Atto 3 Evo i kontaktirao ih objašnjavajući da želim da kupim auto na kredit. Oni su mi poslali ponudu sa kojom sam otišao do banke da regulišem kredit gde su mi rekli da ne mogu da dobijem kredit na osnovu ponude, već na osnovu profakture. Posle poziva byd-u sam shvatio da oni ne mogu da mi daju profakturu jer auto još nije napravljen i nema broj šasije.

Zanima me iskustvo drugih ljudi koji su kupovali na kredit. Želim da iskoristim sajamski popust koji važi do 15.04. U suprotnom, ako ne budem mogao da kupim auto po navedenoj ceni iz principa ću kupiti kod nekog drugoga.
Ako nemaju auto na stanju onda zaista nemaju mogućnost da ti izdaju profakturu jer nemaju broj šasije. Znači auto treba da bude dostupan na nekom lageru..meni nisu mogli da izdaju predračun jer nije bio dostupan i čim su ga povukli sa lagera dobio sam papire i podneo za subvenciju. BYD Dolphin Surf.

Bravo držimo fige. Samo ih cimaj da čim budu mogli a ja verujem da je to najkasnije kada stigne auto na carinu, da ti sve papire spreme zato što žuriš za subvenciju.

• Like
Nemci (ADAC) testirali, a Norvežani objavili sledeći članak. Isečak (prevod Google translate) :

Хладно време утиче на електричне аутомобиле на много начина. Краће раде и спорије се пуне. А ако дуго стојите мирно или у споро се крећућем реду – колико дуго батерија заправо траје?

Немачка аутомобилска организација ADAC је међу онима који су истраживали ово.

Израчунали су да Тесла Модел 3 са стандардном батеријом и топлотном пумпом може да ради пуних 99 сати на температури од 9 степени испод нуле и 21 степен у кабини. Верзија са батеријом дугог домета (Long range) може да ради пуних 129 сати.

Чак и са само 20 процената преосталог капацитета, можете да радите скоро 20 сати са најјефтинијим Теслиним Моделом 3, а 26 сати са верзијом са највећом батеријом.

Другим речима, ризик од нестанка енергије у изненадном огромном реду ове зиме је прилично мали.

Ako nemaju auto na stanju onda zaista nemaju mogućnost da ti izdaju profakturu jer nemaju broj šasije. Znači auto treba da bude dostupan na nekom lageru..meni nisu mogli da izdaju predračun jer nije bio dostupan i čim su ga povukli sa lagera dobio sam papire i podneo za subvenciju. BYD Dolphin Surf.

Bravo držimo fige. Samo ih cimaj da čim budu mogli a ja verujem da je to najkasnije kada stigne auto na carinu, da ti sve papire spreme zato što žuriš za subvenciju.
Rekli su mi da ću dobiti broj šasije kada auto stigne u luku kopar (od prilike dve nedelje pre nego što stigne u srbiju).

Uzeo Seal da probam po autoputu - realno je ostalo 40km dometa posle 350km vožnje 115 km/h. Temperatura padala od 14 do 5 stepeni, grejanje uticalo na potrošnju par kWh na 100km.

I ne isplati se voziti ovako.

7108 dinara struje + sam krenuo od kuće sa punom baterijom. 900km ukupno, ostalo 47 km dometa.

Sve punjeno na OMV preko charge and go na 120 i 140 KW punjačima.

• Like
Po trenutnim cenama, kao da si trošio ~6 litara dizela. Not great, not terrible.

Nazad
Vrh Dno