Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Subvencija važi za fizička i pravna lica. Ne bi imalo smisla da Pošta kao državna firma beneficira od subvencije i umanjuje drugima šansu da kupe, oni imaju neke svoje interne beneficije sigurno...

Srbija i smisao u istoj rečenici nisu baš kompatibilni… nažalost…

Evo asocijacija uvoznika automobila je predstavila podatke prodaje za 2025. pa izdvajam za električna vozila koja su imala samo 2.1% udela od ukupnog broja, što je skok sa 1.6%… ukupno je prodato 31.697 vozila…

Zanimljiv je byd koji je prodao skoro 500 vozila i ako je počeo tek u drugoj polovini 2025. Doduše i dalje je dominanta hibridna ponuda njihova…

Od ostalih ev Kineza značajan pad prodaje beleže MG, Cherry, kao razlog su naveli bojazan kupaca od velikog gubitka vrednosti u drugoj prodaji i dolazak kvalitetnije konkurencije…

Asocijacija uvoznika predložila zelene tablice za električna vozila…

Iznos subvencije toliki da se može kupiti pristojan polovan klasični auto. Mi sve moramo da prepisujemo od drugih. Srećom je mali iznos ukupni za poklanjanje.

@akki, ja sam naisao na dva druga totalno drugacija podatka 🙂
Jedan da je prodato 1.3% tj. oko 300-350 vozila prosle godine a nasao sam i drugi koji kaze da je samo uz subvencije nabavljeno skoro 1000 vozila 🙂

@ackopk@

1000 prodatih vozila uz subvencije se odnosi na sva električna vozila, uključujući i mopede i el motocikle… a ne samo na automobile…

Jasno je da je ministarstvu u interesu da pusti info od 1000 vozila računajući da će ljudi pomisliti upravo to da je subvencionisana kupovina 1000 automobila jer srpski novinari će samo kopirati vest sa prvog portala…

U okviru asocijacije su praktično svi uvoznici iz Srbije ( možda postoji neki koji nije da ne grešim dušu), tako da mislim da su im podaci ažurni i iz prve ruke…

A ko bi drugi

Toyota has moved its focus to bringing solid-state batteries into mass production and ready for commercial use by 2027 or 2028.

Toyota’s first solid-state battery is expected to offer a 621-mile driving range with an 80 percent fast charging time of just around 10 minutes.

Propisi u vezi sa softverski definisanim vozilima takođe su pooštreni, pa proizvođači moraju da obaveste kupce kada se približava istek besplatnog probnog perioda za softverske funkcije. Takođe je zabranjeno da se opcije koje nisu jasno navedene prilikom kupovine naknadno pretvore u usluge koje se dodatno naplaćuju kroz pretplatu.
Kina je zabranila proizvođačima automobila da prodaju vozila po cenama nižim od troškova proizvodnje, čime je dodatno pooštrila dugotrajni cenovni rat koji potresa najveće svetsko tržište automobila.

Logično, hajpuju novu tehnologiju kao da će ove godine da stignu automobili sa ovim baterijama, a ja iskreno mislim da ih nećemo videti pre 2029. godine.

U čemu je tačno problem da automobil i dalje ima najobičniju mehaničku kvaku?

Ili par mehaničkih komandi, npr programabilnih, ali samo da su fizički tu.

Prekidač za svetla da je i dalje šporet koji se okreće i izvlači.

Treba da zaposle u autoindustriji nekog ko dizajnira radno mesto pilota vojnog aviona jednoseda, umesto infantilne dizajnere koji rade od kuće.

Zato što je imati mehaničku kvaku tako "out" i samo potvrdjuje da si nazadan primitivac koga je, na sreću, vreme pregazilo... Mislim, ne ti, nego vlasnik takvog automobila...
Sarkazam off: zato što je u današnjem društvu forma važna, a ne suština...
Pozdrav

Hah, da. Video sam Dolphin Surf uzivo i licno nije mi se svideo. Ali ok, za 22 hiljade eura je mozda i najbolji mali EV koji mozete kupiti kod nas za taj novac.

Ali zato novi Atto 3 kida, već ga hvale po svim recenzijama. 75kwh baterija, 800V arhitektura, 220kwh brzo punjenje... Za 35 hiljada eura koliko je ova sajamska cena, mislim da je apsolutni best buy trenutno kod nas.

Kako se ne sete da naprave el auto sa dometom 50km i da bude baš jeftin? Kome je za grad, dovoljno je dometa.

• Like
Reagovanja: mnt
Nije los Spring, vidjao sam ga po Kladovu,dolaze Rumuni sa njim,ali je nekako mali iskreno.

Danas sneg pada, vetar duva. Trotinet otpada. Što ne bi do tržnog centra sa pokrivenom garažom za džabe na struju. Bar opcija pa ko hoće neka kupi takvu verziju ev sa 50km. Govore da su skupi zbog baterije. A ne nude manju.

@jocaspa sramota bi me bilo da kažem koliko sam platio. Pogledaj to... jedan Pony sam video do sada i vozio ga je čovek od oko 70+. Ovo nema mojo, kao šporet.

Bar opcija pa ko hoće neka kupi takvu verziju ev sa 50km. Govore da su skupi zbog baterije. A ne nude manju
Baterija keste najskuplja komponenta, ali ne utice bas toliko na ukupnu cenu. Primera radi, isto auto sa 50kwh baterijom i 20kwh baterijom bi bio svega 3-4 hiljade eura jeftiniji.

Zato što je imati mehaničku kvaku tako "out" i samo potvrdjuje da si nazadan primitivac koga je, na sreću, vreme pregazilo... Mislim, ne ti, nego vlasnik takvog automobila...
Sarkazam off: zato što je u današnjem društvu forma važna, a ne suština...
Pozdrav
Ja sam hteo da povratim od ovog Audija. Nema nijedan prekidač. Nijedan.

Edit:
I brave su na dugme

Na kraju će ljudi juriti starije verzije tog auto zato što su "normalne".

Prilozi

• 20250511_215340.jpg
    20250511_215340.jpg
    183.8 KB · Pregleda: 60
Nazad
Vrh Dno