Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Није ми лако да разимем мотив неке особе да купи нов BYD аутомобил у Србији. Да ли неко ко са друге стране има тај мотив, може да елаборира свој поглед на ту ситуацију? О уштеди на гориву тешко може да се прича ако се у рачуницу убаци пад цене аута, поготово новог, електричног, BYD и то у Србији. Ту нема математике једноставно. Да му је прелеп и то ми је тешко разумети без обзира на поштапалицу да је ”лепота у оку посматрача”. Ако у Србији имаш 45000еура за ауто да одвојиш, није ти до уштеде у гориву, узмеш неког лепог клачиног СУС-а. Да је BYD нешто посебан, није...

Eto meni nije lako da razumem zašto se ljudi brinu šta drugi ljudi kupuju, nebitno u kojoj zemlji? Ko kupuje EV auto na lizing, zašto ne bi kupio BYD? Kakva matematika je tu potrebna, stvarno mi nisi jasan. Drugo, sigurno nećeš da kupuješ auto u kešu, osim u malom broju slučajeva. Pad cene novog auta? To zanima ljude koji na svake dve godine menjaju auto, pa se brinu za koliko će moći da zavaljaju postojeći i kupe novi model - takvi ljudi imaju često para na bacanje i nisu merodavna grupa kupaca.

Tesla ne postoji zvanično u Srbiji, po meni jedina alternativa može biti VW kao ozbiljan EV proizvođač. Da se vratimo na zašto da ne BYD? Najveći proizvođač automobila po udelu tržišta, proizvodi kvalitetne i primamljive modele sa dobrim specifikacijama, privlačnim dizajnom i kvalitetom izrade, sa razumnim cenama u Evropi.

Imaš zaista čudne postove u ovoj temi, zaista ne vidim razlog da se udaljen pola sveta dalje brineš o kupcima novih EV u Srbiji i zašto bi baš neko kupio to što hoće. Nismo tu da diskutujemo o ličnom izboru proizvođača EV-a i da ti se neko izjašnjava zašto kupuje BYD u Srbiji, umesto SUS slične cene. Kad već insistiraš, zaista daj jedan SUS model za 45k koji će da ponudi slične karakteristike i nivo opreme. Takođe, ne kupuju baš svi kupci EV da bi uštedeli na gorivu, dok to jeste tačno kad imaš gde da ga puniš u kući i svojoj garaži, postoje i druge karakteristike EV-a koje privlače kupce. Nemamo baš puno diskusije u ovoj temi, ali ne vidim zašto bi diskutovali o ovakvim stvarima...

Ту нема математике једноставно.
Kako nema matematike? BYD Atto 2 sajamska cena nakon subvencije iznosi 20.490€. Za te pare je nemoguće naći drugi nov auto u toj klasi (kompaktni SUV) od tradicionalnih proizvođača, a kamoli da bude hibrid ili električni. Na to se doda da vožnja košta 100 dinara na 100 kilometara – godišnje štedim oko 2000€ samo na gorivu (ko prelazi više štedi i više), mogu posle 10 godina da ga bacim i isplatio sam ceo auto, ali naravno da neće biti bezvredan, moći će da se proda.

Za auto i struju potrošiću 23.000€ za 10 godina.
Ako kupim benzinca za iste pare (u nižoj klasi, sa manje opreme...), za auto i gorivo potrošiću 40.000€ za 10 godina. I to je bez kvarova, servisa, ulja, delova... Sa svim tim je razlika oko 20.000€. Šta nije jasno sa ovom matematikom?
(Ako neko misli da će da raste cena struje, rašće i cena goriva, možemo da računamo samo prema današnjim cenama, s tim što struja može da se proizvodi kod kuće, za razliku od goriva)

ако се у рачуницу убаци пад цене аута, поготово новог, електричног, BYD и то у Србији.
Koliko će to bolje benzinski VW da održi cenu od BYD-a da nadomesti razliku od 20.000€, na cenu auta od 20.000€?

узмеш неког лепог класичног СУС-а
Sve naopako, za SUS apsolutno nema više nikakve matematike, niti će je ikad biti u budućnosti.

@mnt
Slažem se sve sa tobom osim subvencija. Ne bih računao to u cenu automobila. Da spuste cenu za taj iznos pa da se prodavac ganja za državom, onda OK. Ovako je to samo nadoknada za stres.

Ne bih računao to u cenu automobila.
Kako ne bi računao ako mi država uplati 5000€? Jeste da prvo treba da uplatim pun iznos, a tek kasnije dobijem nazad novac, ali kako drugačije da računamo tu uštedu od 5000€?

Da spuste cenu za taj iznos pa da se prodavac ganja za državom, onda OK.
To već uveliko rade razni prodavci kao što je npr. Grand Motors. Traže i dobiju od države subvenciju za vozila koja im stignu na lager koja potom (moraju da) registruju na svoju firmu. Zatim prodaju ta vozila tako što naplate iznos umanjen za 5000€, tako da kupac ne samo da plati manje, nego ne mora da se bakće sa celom procedurom, niti da se brine o tajmingu tj. da li ima još subvencija za ovu godinu. Zatim se izvrši prenos vlasništva sa pravnog na fizičko lice i zadrži se tablica ako je kupac iz istog grada. BYD je tek počeo da radi i nisu imali nijedno vozilo na lageru, videćemo kad se uhodaju da li će da ponude takvu opciju direktnog plaćanja 5000€ manje.

Subvencije kod nas nemaju nikakvog smisla. Suština subvencija je nešto sasvim drugo. Kod nas je to samo forma, da ne kažem šta drugo.

Subvencije kod nas nemaju nikakvog smisla. Suština subvencija je nešto sasvim drugo. Kod nas je to samo forma, da ne kažem šta drugo.
Obrazloži, kako nemaju nikakvog smisla? Meni apsolutno imaju smisla, 100%. Ne razumem stvarno. I šta je to drugo suština ako ne umanjenje cene EV da mogu lakše da ga kupim?

I da, to sto je do sada EV gubio brze na vrednosti od SUS, ne znaci da ce tako biti i ubuduce, kada za 7-8 godina dodje vreme onaj ko je kupio nov EV da ga proda.

Do sada je EV brze gubio na vrednosti zato jer je nova tehnologija, jos uvek nepoznata, sa malo mesta za servis i potencijalno skupim popravkama.

Ali vremena se menjaju, sve je vise servisa, aftermarket delova i novih i polovnih, moderni EV polako dokazuje svoju dugovecnost i pouzdanost, itd itd.

Za 7-8 godina moze situacija da se okrene, da onaj ko sada kupi EV manje izgubi na vrednosti nego SUS.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: mnt
Obrazloži, kako nemaju nikakvog smisla? Meni apsolutno imaju smisla, 100%. Ne razumem stvarno. I šta je to drugo suština ako ne umanjenje cene EV da mogu lakše da ga kupim?
Srbija nema domaću auto industriju i ekonomski je neisplativo za našu zemlju trošiti novac svih nas na subvenciju uvoza automobila.
Ako govorimo o ekologiji u Srbiji... hajde da ne govorimo, a znamo i zašto.

Suština subvencije nije da ti ili ja dobijemo automobil za manje novca, već ipak mora da postoji neki viši cilj.
Srbija treba da subvencioniše svašta nešto drugo, a automobili su na poslednjem mestu, ako u obzir uzmemo našu ekonomsku situaciju.

Suština subvencije nije da ti ili ja dobijemo automobil za manje novca, već ipak mora da postoji neki viši cilj.
Dve stvari mogu da budu tačne. Naravno da je meni bitno da platim 5000€ manje, tema je bila matematika tj. računica o kupovini novog EV. A isto tako naravno da postoji viši cilj, a to je da se proda više EV nego koliko bi se prodalo bez subvencije, jer što se više proda, imaćemo u gradovima manje zagađenja vazduha i zagađenja bukom.

A primetio sam da mnogi upadaju u zamku da nikako ne sme da se nešto poboljša ako se prvo ne poboljša nešto drugo što je bitnije. Naravno da imamo više problema sa zagađenjem vazduha iz drugih izvora, ali to ne znači da nemamo problema sa zagađenjem od SUS vozila i da ne treba ništa na tome da se radi, jer "prvo" mora nešto drugo da se reši. Ne mora ništa prvo, nek se sve polako rešava kako i koliko može, sve znači.

Eto meni nije lako da razumem zašto se ljudi brinu šta drugi ljudi kupuju, nebitno u kojoj zemlji? Ko kupuje EV auto na lizing, zašto ne bi kupio BYD? Kakva matematika je tu potrebna, stvarno mi nisi jasan. Drugo, sigurno nećeš da kupuješ auto u kešu, osim u malom broju slučajeva. Pad cene novog auta? To zanima ljude koji na svake dve godine menjaju auto, pa se brinu za koliko će moći da zavaljaju postojeći i kupe novi model - takvi ljudi imaju često para na bacanje i nisu merodavna grupa kupaca.

Tesla ne postoji zvanično u Srbiji, po meni jedina alternativa može biti VW kao ozbiljan EV proizvođač. Da se vratimo na zašto da ne BYD? Najveći proizvođač automobila po udelu tržišta, proizvodi kvalitetne i primamljive modele sa dobrim specifikacijama, privlačnim dizajnom i kvalitetom izrade, sa razumnim cenama u Evropi.

Imaš zaista čudne postove u ovoj temi, zaista ne vidim razlog da se udaljen pola sveta dalje brineš o kupcima novih EV u Srbiji i zašto bi baš neko kupio to što hoće. Nismo tu da diskutujemo o ličnom izboru proizvođača EV-a i da ti se neko izjašnjava zašto kupuje BYD u Srbiji, umesto SUS slične cene. Kad već insistiraš, zaista daj jedan SUS model za 45k koji će da ponudi slične karakteristike i nivo opreme. Takođe, ne kupuju baš svi kupci EV da bi uštedeli na gorivu, dok to jeste tačno kad imaš gde da ga puniš u kući i svojoj garaži, postoje i druge karakteristike EV-a koje privlače kupce. Nemamo baš puno diskusije u ovoj temi, ali ne vidim zašto bi diskutovali o ovakvim stvarima...
Да ли си реалан. Не бринем шта други купујем, занима ме логика иза одлуке такве. Много си пута написао да се бринем, не бринем се ништа обећавам, нема ни Б од бриге. Па овде се ваљда дискутује o мишљењима.
Одговор од тебе нисам ни очекивао, не знам што мораш бити у свакој чорби мирођија. Занимало ме мишљење људи у Србији искључиво који озбиљно размишљају о куповини баш тог BYD-a од преко 40К еура. Која је њихова математика иза тога, чему се надају како размишљају, да ли је помодарство, привлачи ли их BYD као произвођач можда, итд.

Ако неко може нека постави и рачуницу, табелу...ја када сам планирао сваку већу куповину, правио сам неку форму табеле себи, није то нуклеарна физика.
Питање скроз легитимно. Па то је управо и поента, да људи на овој теми сконтају нпр ”ти и ти произвођачи нам се исплате али само ти и ти модели, па можда и нека ценовна класа преко које нема смисла ићи ако је поента уштеда, итд” Сигурно да неки јефтинији електро могу бити конкуретни СУС половњацима.

Што се тиче загађења и СУС, немојте због тога куповати, на сваки ваш електрични увезе се 793 дизелаша из ”Њемачке”, то је Сизифов посао, наредних пар деценија. То не може бити одлука појединца него искључиво системска одлука, а те субвенције и остало је јако слабо. Једино ако желите да вам савет буде чиста, али има других начина и за то.

Ти си макси лепо напиосао, та субвенција је тешка глупост у Србији, али буди сигуран и ту је нека пљачка! Ако се нпр та лова добила од ЕУ, добило се нпр за 10000 аутомобила, а они су дали за 300 аутомобила, остало у џеп. Држава где се канализација обећава по београдским општинама сваких 4-5 година пред изборе, где се страним инвеститорима субвенционише радно место са 10,000еура, даје подстицај за куповину аутомобила из увоза - парадокс. Треба решити пијаћу воду да имају сви, да имају канализацију, па онда још 40 ствари па онда електро возила. На жалост тако је. Управо то што си рекао, ми дајемо субвенцију за куповину робе(аута) из увоза пред горућих проблема, једино већа глупост је давати инвеститорима 10 000е по радном месту. - из рубрике ”невероватно”.

@mnt, мислио сам на тај Селион 7 од 45К еура. А тај Ато 2 је баш онако ”колико пара толико музике”, по мени и не вреди више пара, можда је и то много. ”Za auto i struju potrošiću 23.000€ za 10 godina.” - није ово озбиљна изјава, али уреду ниси баш пуно размислио куцао си пост. Слажем се да нема за СУС математике, али не у Србији изузев уштеде на гориву нема никаквих других погодности, а и мрежа пуњача је јако слаба.
Нема ту замке, ”село гори а баба се чешља”, сва нова возила која се продају да су електрична па не може да се надомести увоз половњака и то загађење. Ми и још неки са Балкана смо осуђени да се још коју деценију у нас депонују половни СУСови... Норвешка плаћа тј враћа порез ако се извезе дизелаш млађи од 2016. Хиљаде су завршили у Србији, велики бизнис био. Друго, нама је ЕПС уништен и девастиран, Колубареске руднике су опустошили, све се спрема за приватизацију. Занели се са задућивањем па немају сада да врате. Нема ту капацитета да се то све изнесе, нити кадра стручног да то изнесе и испланира онако стратешки.

Видела жаба да се коњи...од мера које треба увести прво је јавни превоз, такси и забрањена зона. Увести сав јавни превоз на биогас(еуро 6) и електро аутобусе, такси исто електро или гас минимум, да се у шпицу не може приватним аутом у град, или да се плаћа скупо. ДА се забрани свака продаја и дистрибуција угља приватним лицима са приватним ложиштима у сврху грејња...обимна тема.

СУС / Хибрид у ценовном рангу са BYD Selion 7:

Hyundai Tucson
Kia Sportage
Mazda CX-5
VW Tiguan

Toyota Corolla Cross HEV, Hyundai Tucson Hybrid, Kia Sportage HEV
Toyota Corolla Sedan Hybrid
Honda CR-V Hybrid

Poslednja izmena:
Osetio sam se prozvanim pa da se i ja javim 🙂
Imam i EV i SUS. SUS mi uglavnom stoji i koristim ga samo za duze puteve, pa sam hteo da ga zamenim elektricnim kojim mogu komotno dalje.
U planu mi je bila Tesla Y, ali sam pratio testove i recenzije i video da BYD veoma dobro stoji kod novinara i strucnjaka.
Pogledao sam i licno i BYD mi je delovao kao pametan izbor za ono sto meni treba.
Naravno, ne mora svako da se slozi, bitno mi je da se meni uklapa.
Takodje, ne znaci da je odluka 100% donesena u fazi sam ispitivanja 😉

Ма нека га и купиш 🙂 само ме занимао ток мисли да се дође до одлуке о куповини баш тог аута.
Теслу имати не знам како изгледа када нема званичног сервисног центра, погодности са брзим пуњачима итд, губи се ту нека вредност коју тај бренд пружа.

Roriju smeta isto što i meni, to ljuljanje kod SL7, ali, opet, preko ležećih i svih ostalih neravnina ide udobno.

Što je valjda i poenta, 99% kupaca SUVa želi udobno vozilo.

СУС / Хибрид у ценовном рангу са BYD Selion 7:

Hyundai Tucson
Kia Sportage
Mazda CX-5
VW Tiguan

Toyota Corolla Cross HEV, Hyundai Tucson Hybrid, Kia Sportage HEV
Toyota Corolla Sedan Hybrid
Honda CR-V Hybrid

Kros referenca - svaki sa ove liste koji ima 500+ ks 🙂.

Ма нека га и купиш 🙂 само ме занимао ток мисли да се дође до одлуке о куповини баш тог аута.
Теслу имати не знам како изгледа када нема званичног сервисног центра, погодности са брзим пуњачима итд, губи се ту нека вредност коју тај бренд пружа.
A i cene su konkurentne 🙁

Од када су коњске снаге постале ставка? Возим ауто од 500+ КС, не треба ти то у реалном животу. А ако силујеш гас одоше полуосовине, гуме, свашта нешто.
Та ненормалана снага је последица природе електропогона...а има то и своје мане.
´Де нађе ту фирму што продаје тесле хехехе гледај сајта, као из 2003 године хехе. Замисли преко њих наручиш ауто од 50К еура, хаха.
Нисам знао да постоји неко ко продаје Тесле осим Тесле. Свакако то нису праве цене.
Ево ти ценовника, пребаци само норвешке круне у еуре:
1764367281289.png

Poslednja izmena:
Kros referenca - svaki sa ove liste koji ima 500+ ks 🙂.
Upravo je to poenta da se navedu uporedivi SUS modeli. Uporedivi su samo po ceni.
Ali ako uzmeš model sa automatskim menjačem i motorom sličnih performansi kao EV, onda cena SUS-a ode mnogo iznad EV-a.

Za 45.000€ pre bih izabravo BYD Sealion7 nego bilo koji od navedenih SUS modela.

Од кад су коњске снаге постале ставка? Возим ауто од 500+ КС, не треба ти то у реалном животу. А ако силујеш гас одоше полуосовине, гуме, свашта нешто.
Pa zašto voziš auto od 500+ KS onda? "Ja vozim, ali vama to ne treba"? 😀

Возим га због свега другог изузев тога што има 500КС. То ми стварно није било битно при куповини. Овде се вози безбедно, по ограничењима и нема дивљања.

Мислим да је добар део тих возила испод 45000еура, али нисам сигуран. Не би ни ја те ауте, али у Србији једина уштеда је гориво а гориво се може точити из службеног ауто ко има 🙂(спрдња мало, мало истина) , а и мрежа пуњача је слаба.

Poslednja izmena:
Možda nam je mreža punjača slaba, ali zato nam je zemlja mala 🙂
Sa istoka na zapd, mogu sa bilo kojim EV bez ijednog punjenja. Sa severa na jug, bi trebalo samo jedno punjenje, ili da imaš neki EV sa jačim dometom.

Ja mogu apsolutno da zamislim da nekome ogovara SUS, a da nekome odgovara EV.

Тај ауто нема да се купи у Србији и крај, нема цене, нема гаранције, нема севиса,нема ничега. Није мерило за колико пара који Пера или Лаза могу да га набаве и колико кошта са њиховом “уградњом”. Као и за iPhone што је било годинама. Па после када је дошао код нас коначно цене су биле 15-20% веће, а и дан данас су.
Наћи неки ”полусајт” - Rent-a-car са њиховим ценама је глупо и коментарисати. И то без да се улази у причу да Тесла НИГДЕ у свету за сада не користи класичне ауто дилере, продаје искљуичиво сама. Тек од релативно скоро други сервиси могу да раде Тесле.
Правилно поређење је да се пореди тај Sealion(много глупо име, прво сам мислио да је Selion) на неком тржишту где је присутан и дотични Y. И тако гледано цене су исте, плус минус у зависности од понуде, опреме, финансирања али се може сматрати да је иста ценовна категорија.

@component Јесмо ми мала земља, али не функионише то тако у пракси. Да се не понављам, возим електро без пауза још мало па деценију. Возио сам у добу када мрежа пуњача није као данас - мало боља него сада у Србији. Тако мали број брзих пуњача је у пракси лоша прича поготово ако се на неком путовању са малом децом уздаш у неки пуњач на неким периферним путевима у Србији који је у квару за који ти ниси знао. Путовање се претвори у ноћну мору.
Разумем на твоју математику од Лотнице до Неготина 450км, то је то, једно пуњење, а плус када ћу ја из Лознице баш за Неготин? Па никад, што значи има ту и резерве. Генерално мали број брзих пуњача па чак и на истој локацији поготово у сезони одмора је убиство. Сећам се да сам 2019 у подножију једне планине у градићу Rjukan чекао преко два сата у реду за пуњење, сад тамо има 20 пута већи капацитет. Многе ствари не можеш сазнати из ревизија и тестова на нету, него у пракси.

Poslednja izmena:
@Dautovic
Slažem se sa tobom. S druge strane, ovo što se dešava u Srbiji će lakše podneti oni koji voze EV nego SUS. Ne znam da li pratiš, ali NIS je pod sankcijama i preti nam nestašica goriva. Ostali ne mogu da pokriju kapacitetima da bi u potpunosti zamenili NIS. Ako imam izbor da kupujem ograničenu količinu goriva na bonove, ili da punim kući na utičnicu, makar imao problem da otputujem na drugi kraj Srbije, izabraću EV u svako doba dana i noći.

Није ми лако да разимем мотив неке особе да купи нов BYD аутомобил у Србији. Да ли неко ко са друге стране има тај мотив, може да елаборира свој поглед на ту ситуацију? О уштеди на гориву тешко може да се прича ако се у рачуницу убаци пад цене аута, поготово новог, електричног, BYD и то у Србији. Ту нема математике једноставно. Да му је прелеп и то ми је тешко разумети без обзира на поштапалицу да је ”лепота у оку посматрача”. Ако у Србији имаш 45000еура за ауто да одвојиш, није ти до уштеде у гориву, узмеш неког лепог клачиног СУС-а. Да је BYD нешто посебан, није...
Ne znam na šta ti se odnosio ovaj post, na BYD uopšte, električni BYD ili BYD koji je preko 45k?

Uglavnom, ja sam gledao za 37500e BYD Seal U DMi. Da zanemarim priču oko estetike i kvaliteta, jer te samo matematika zanima.

U cenovnom rangu ne postoji ni blizu ništa slično - po veličini baterije, dimenzijama i količini tehnologije u kolima.
Sa autonomijom od preko 100km (neki britanski review-u potvrdio domet, ne sećam se koji) meni odgovara jer imam 95km dnevno do posla i nazad. Sa trenutnom cenom goriva i prosečnom potrošnjom benzinca, oko 10e dnevno mi treba za gorivo.

10e x 5 dana x 4 nedelje = 200e mesečno; 2400e godišnje samo za posao. Nek bude još 600 e godišnje za privatne potrebe, to je 3k godišnje. 5 god vožnje, 15k evra.
750e do 1000e su kućni punjači, jeftiniji/slabiji za noćno punjenje od 8h. To je 14k za taj period, nek bude još 2k manje ako realno ne stigneš za svaku vožnju da napuniš bateriju.

Znači, realna priča oko 12k za taj period. Bilo koji auto, koliko misliš da će izgubiti vrednosti nakon 5 god? U zavisnosti od brenda, od 305 do 50% (opet u sličnom rangu).
To znači, da ti taj BYD možeš da prodaš posle 5 god za 37,5k * (1/3 do 1/2) - 12k = 14 000 ili čak i 7 000, i u nekoj teoretskoj si nuli. On da košta ispod 10k posle 5 god, nema šanse (osim ako se ne bude samozapaljivao ili bio non stop u vestima da je u kvaru).
Ovo je baš pojednostavljena teoretska priča i zavisi od pojedinačni potreba, ali je jasno da je tu matematika ozbiljna kada je ušteda u pitanju.

Ono što jeste nepoznanica za nas je to kako i koliko dugo će služiti.

Zabavno mi je to računanje koliko se uštedi sa prelaskom na EV, jer u ne tako dalekoj budućnosti, novi vozači neće razumeti o čemu pričamo.

BTW da nisam odložio zamenu automobila, išao bih na probnu vožnju baš tog Seal UDmi (jbl ih ime) i Cupra Terramar PHEV. Odlaganje je usledilo samo zbog toga što ne shvatam šta bi sledeće trebalo da uzmem, PHEV ili EV.
Ne menjam često kola, pa računam da će ovo prolongiranje dovesti do preskakanja PHEV.

Sto se PHEV modela tice. Nekako tu Toyota deluje najozbiljnije. Recimo ovaj novi RAV4 je bas dobar, sa dometom na baterije od oko 100km, verujem da tu nema nikakve glavobolje do 250-300k km, jedino je problem cena 🙂. Plus sto se i nakon 5 godina moze prodati za finu svotu novca pogotovo kod nas.

Baterija na PHEV vozilima je ekstremno opterecena i tesko da ce da izgura vise od fabricke garancije

PHEV je izmisljen za one koji se plase nedostatka dometa. Po meni sada kada su EV znatno napredovali u dometu, brzini punjenja, kao i razvijenosti infrastrukture, nema puno smisla ici na PHEV.

@component. Слажем се, поготово то за ситуацију око НИС-а. Дефинитивно је ЕV актуелан појединцима и у Србији.

@Smorkez, лепо си ти то написао. Тешко је рачунати цену електро половњака поготово у Србији, али тешко да ће после 5 година бити испод једно 15-20К еура.

Ни мени нема слисла PHEV, ни тамо ни овако, већ сажвакана тема, са великом бројем цикуса пуњења и пражења. А без батерије не може да ради.

Конкретно тај ”Морски Лав” има другачију технологију батерије са мањом густином енергије од већине данашњих, биће занимљиво аналитирати са неке временске дистанце како су те батерије показале.

Poslednja izmena:
Razlika u ceni između ICE, PHEV i EV varijanti modela je tolika da mi uopšte nije jasno kako tako olako govorite da je EV jedini pravi izbor...

Ne znam na šta ti se odnosio ovaj post, na BYD uopšte, električni BYD ili BYD koji je preko 45k?

Uglavnom, ja sam gledao za 37500e BYD Seal U DMi. Da zanemarim priču oko estetike i kvaliteta, jer te samo matematika zanima.

U cenovnom rangu ne postoji ni blizu ništa slično - po veličini baterije, dimenzijama i količini tehnologije u kolima.
Sa autonomijom od preko 100km (neki britanski review-u potvrdio domet, ne sećam se koji) meni odgovara jer imam 95km dnevno do posla i nazad. Sa trenutnom cenom goriva i prosečnom potrošnjom benzinca, oko 10e dnevno mi treba za gorivo.

10e x 5 dana x 4 nedelje = 200e mesečno; 2400e godišnje samo za posao. Nek bude još 600 e godišnje za privatne potrebe, to je 3k godišnje. 5 god vožnje, 15k evra.
750e do 1000e su kućni punjači, jeftiniji/slabiji za noćno punjenje od 8h. To je 14k za taj period, nek bude još 2k manje ako realno ne stigneš za svaku vožnju da napuniš bateriju.

Znači, realna priča oko 12k za taj period. Bilo koji auto, koliko misliš da će izgubiti vrednosti nakon 5 god? U zavisnosti od brenda, od 305 do 50% (opet u sličnom rangu).
To znači, da ti taj BYD možeš da prodaš posle 5 god za 37,5k * (1/3 do 1/2) - 12k = 14 000 ili čak i 7 000, i u nekoj teoretskoj si nuli. On da košta ispod 10k posle 5 god, nema šanse (osim ako se ne bude samozapaljivao ili bio non stop u vestima da je u kvaru).
Ovo je baš pojednostavljena teoretska priča i zavisi od pojedinačni potreba, ali je jasno da je tu matematika ozbiljna kada je ušteda u pitanju.

Ono što jeste nepoznanica za nas je to kako i koliko dugo će služiti.
Čuvene Excel kupovine.
Uživanje 0 bodova.

Nazad
Vrh Dno