Eto meni nije lako da razumem zašto se ljudi brinu šta drugi ljudi kupuju, nebitno u kojoj zemlji? Ko kupuje EV auto na lizing, zašto ne bi kupio BYD? Kakva matematika je tu potrebna, stvarno mi nisi jasan. Drugo, sigurno nećeš da kupuješ auto u kešu, osim u malom broju slučajeva. Pad cene novog auta? To zanima ljude koji na svake dve godine menjaju auto, pa se brinu za koliko će moći da zavaljaju postojeći i kupe novi model - takvi ljudi imaju često para na bacanje i nisu merodavna grupa kupaca.
Tesla ne postoji zvanično u Srbiji, po meni jedina alternativa može biti VW kao ozbiljan EV proizvođač. Da se vratimo na zašto da ne BYD? Najveći proizvođač automobila po udelu tržišta, proizvodi kvalitetne i primamljive modele sa dobrim specifikacijama, privlačnim dizajnom i kvalitetom izrade, sa razumnim cenama u Evropi.
Imaš zaista čudne postove u ovoj temi, zaista ne vidim razlog da se udaljen pola sveta dalje brineš o kupcima novih EV u Srbiji i zašto bi baš neko kupio to što hoće. Nismo tu da diskutujemo o ličnom izboru proizvođača EV-a i da ti se neko izjašnjava zašto kupuje BYD u Srbiji, umesto SUS slične cene. Kad već insistiraš, zaista daj jedan SUS model za 45k koji će da ponudi slične karakteristike i nivo opreme. Takođe, ne kupuju baš svi kupci EV da bi uštedeli na gorivu, dok to jeste tačno kad imaš gde da ga puniš u kući i svojoj garaži, postoje i druge karakteristike EV-a koje privlače kupce. Nemamo baš puno diskusije u ovoj temi, ali ne vidim zašto bi diskutovali o ovakvim stvarima...
Да ли си реалан. Не бринем шта други купујем, занима ме логика иза одлуке такве. Много си пута написао да се бринем, не бринем се ништа обећавам, нема ни Б од бриге. Па овде се ваљда дискутује o мишљењима.
Одговор од тебе нисам ни очекивао, не знам што мораш бити у свакој чорби мирођија. Занимало ме мишљење људи у Србији искључиво који озбиљно размишљају о куповини баш тог BYD-a од преко 40К еура. Која је њихова математика иза тога, чему се надају како размишљају, да ли је помодарство, привлачи ли их BYD као произвођач можда, итд.
Ако неко може нека постави и рачуницу, табелу...ја када сам планирао сваку већу куповину, правио сам неку форму табеле себи, није то нуклеарна физика.
Питање скроз легитимно. Па то је управо и поента, да људи на овој теми сконтају нпр ”ти и ти произвођачи нам се исплате али само ти и ти модели, па можда и нека ценовна класа преко које нема смисла ићи ако је поента уштеда, итд” Сигурно да неки јефтинији електро могу бити конкуретни СУС половњацима.
Што се тиче загађења и СУС, немојте због тога куповати, на сваки ваш електрични увезе се 793 дизелаша из ”Њемачке”, то је Сизифов посао, наредних пар деценија. То не може бити одлука појединца него искључиво системска одлука, а те субвенције и остало је јако слабо. Једино ако желите да вам савет буде чиста, али има других начина и за то.
Ти си макси лепо напиосао, та субвенција је тешка глупост у Србији, али буди сигуран и ту је нека пљачка! Ако се нпр та лова добила од ЕУ, добило се нпр за 10000 аутомобила, а они су дали за 300 аутомобила, остало у џеп. Држава где се канализација обећава по београдским општинама сваких 4-5 година пред изборе, где се страним инвеститорима субвенционише радно место са 10,000еура, даје подстицај за куповину аутомобила из увоза - парадокс. Треба решити пијаћу воду да имају сви, да имају канализацију, па онда још 40 ствари па онда електро возила. На жалост тако је. Управо то што си рекао, ми дајемо субвенцију за куповину робе(аута) из увоза пред горућих проблема, једино већа глупост је давати инвеститорима 10 000е по радном месту. - из рубрике ”невероватно”.
@mnt, мислио сам на тај Селион 7 од 45К еура. А тај Ато 2 је баш онако ”колико пара толико музике”, по мени и не вреди више пара, можда је и то много. ”Za auto i struju potrošiću 23.000€ za 10 godina.” - није ово озбиљна изјава, али уреду ниси баш пуно размислио куцао си пост. Слажем се да нема за СУС математике, али не у Србији изузев уштеде на гориву нема никаквих других погодности, а и мрежа пуњача је јако слаба.
Нема ту замке, ”село гори а баба се чешља”, сва нова возила која се продају да су електрична па не може да се надомести увоз половњака и то загађење. Ми и још неки са Балкана смо осуђени да се још коју деценију у нас депонују половни СУСови... Норвешка плаћа тј враћа порез ако се извезе дизелаш млађи од 2016. Хиљаде су завршили у Србији, велики бизнис био. Друго, нама је ЕПС уништен и девастиран, Колубареске руднике су опустошили, све се спрема за приватизацију. Занели се са задућивањем па немају сада да врате. Нема ту капацитета да се то све изнесе, нити кадра стручног да то изнесе и испланира онако стратешки.
Видела жаба да се коњи...од мера које треба увести прво је јавни превоз, такси и забрањена зона. Увести сав јавни превоз на биогас(еуро 6) и електро аутобусе, такси исто електро или гас минимум, да се у шпицу не може приватним аутом у град, или да се плаћа скупо. ДА се забрани свака продаја и дистрибуција угља приватним лицима са приватним ложиштима у сврху грејња...обимна тема.
СУС / Хибрид у ценовном рангу са BYD Selion 7:
Hyundai Tucson
Kia Sportage
Mazda CX-5
VW Tiguan
Toyota Corolla Cross HEV, Hyundai Tucson Hybrid, Kia Sportage HEV
Toyota Corolla Sedan Hybrid
Honda CR-V Hybrid