Šta je novo?

Električni šporeti

capone

Poštovan
Učlanjen(a)
26.01.2016
Poruke
160
Poena
80
Kupio sam Beko FSM 57300GX sa staklo-keramičkom pločom, u inox boji, i stigao je sa kablom, ali bez utičnice. Kabl je monofazni (ima tri žice, a ne pet), pa me interesuje ima li nekih "nedostataka" ako šporet priključim na mono, a ne trofaznu struju? Imam obe utičnice blizu mesta gde će biti, mogu samo da kupim mono viljušku i priključim ga, al' me zanima dal' npr. mogu da rade i ringla i rerna ako je povezan monofazni kablom?
 
Ako imaš trofazni priključak dovoljno blizu šporeta, obavezno ga bez dileme poveži trofazno.
 
Imam, i stari je bio trofazni. Nego što su mi isporučili šporet sa monofazni - znači moraću da ga otvaram da zamenim kabl... A inače, koje su to prednosti trofaznog?
 
Ako ga otvoriš da menjaš kabl poništićeš garanciju. Čim ima jednu fazu predviđen je da radi tako bez poteškoća. Moj ima jednu fazu i radi istovremeno i kuvanje i pečenje uz neznatno slabljenje na ringli, ali avaj stariji je to aparat. Plus na istom osiguraču radi i zamrzivač.
 
Imam, i stari je bio trofazni. Nego što su mi isporučili šporet sa monofazni - znači moraću da ga otvaram da zamenim kabl... A inače, koje su to prednosti trofaznog?
Svaki šporet ima opciju priključenja na jednu, dve ili tri faze. To obično piše i u uputstvu i treba da ima šema povezivanja. Ako postoji mogućnost, obavezno na tri faze. Nema to veze sa garancijom.
Sa tri faze jedna je za rernu, a dve za ringle. Kad je samo jedna faza, sve preko nje ide i lošije će raditi - prosto nema dovoljno snage.
 
Sad iščitah tekst detaljnije. Šporet IMA kabl a NEMA povezan utikač? Kakav je to bezobrazluk. Prvo nije mi jasno zašto nije tražen sa odgovarajućim kablom odnosno da li je uopšte naznačeno kakav kabl ima? Ako već ne znaju da li će korisnici ići na jednu ili tri faze, ako im je preskupo da upakuju oba kabla, bar bi trebalo u toj situaciji na licu mesta pre korišćenja ovlašćeni serviser da izvrši priključenje što je verovatno naznačeno u konkretnom garantnom listu. Realna mogućnost zbog dodatne zarade trgovaca/servisera. A kako je dobio go kabl, sigurno nije dobio nikakvu šemu ni uputstvo za povezivanje, a ako ne zna ispravno povezati eto belaja.
 
Dobio sam šemu povezivanja za sva tri načina, ali šporet već ima priključen monofazni kabl bez utikača.

Ok, ma neću ja povezivati (zvacu električara), nego sam samo hteo da vidim da li ima potrebe da idem na trofaznu struju - kad je već tako.

Znači trebam trofazni kabl i utikač, pa onda majstor neka prvo raskači ovaj, pa onda redom...
 
Znači trebam trofazni kabl i utikač, pa onda majstor neka prvo raskači ovaj, pa onda redom...
I ovo je najbolji način da to rešiš. Kad već imaš trofazno napajanje, i šporet može da se poveže tako nema razloga da to ne iskoristiš.
 
Pomislio sam da je šporet kompletan, pa napisah da ga pustiš u rad da se ne mučiš bez potrebe. Poštenije bi bilo da su ga dopremili bez ikakvog kabla, ovako te usmeravaju na monofaznu utičnicu a moraš razbijati glavu o utikač. Obični hohštapleri. Kad je već situacija takva kakva jeste, idi na trofaznu utičnicu ali prvo iščitaj temeljno garanciju ili ih kontaktiraj ako već ne piše. Traži da li priključenje treba da vrši isključivo ovlašćeni servis ili može i neko drugo osposobljeno lice. Ako se, daleko bilo, u garantnom roku desi neki kvar a na garantnom listu ne stoji da je priključenje izvršio njihov servis, odnosno nema pečat, može se desiti da ne priznaju garanciju i da opravku žestoko naplate.
 
Kod nas na trzistu kabal dolazi sa sporetima koji su proizvedeni u Turskoj...Vox,Beko...ostali nemaju kabal,tj.mora posebno da se dokupljuje bas iz razloga jer neko ima monofaznu a neko trofaznu utičnicu blizu mesta gde ce stajati šporert.
 
Planiram da kupim staklokeramički šporet. Zanimaju me dve stvari. Koliko je otporno staklo na temperaturu, na primer u rerni je posuda u kojoj pečemo bilo šta, kada je sve to gotovo i tu posudu trebamo da izvadimo da li se ona može tako vrela slobodno staviti gore na staklenu ploču, postoji li opasnost da ona pukne.
I drugo pitanje kada uključimo ringli na 1 koji deo spirale se usija, spoljnji ili unutrašnji?
 
Ima dve varijante keramičkih. Kod jednih se na maloj snazi usija sredina zone, a kod većine, na maloj snazi ploča radu start stop, te tako reguliše snagu.

Da, hoće da pukne ako se nešto vrelo spusti na hladnu ploču. Ali jako jako retko.

BTW, stakoleramicka ploča je danas najgora opcija za kupovinu. Razmislite o indukciji.
 
@NShappy hvala na odgovoru, start stop to verovatno reguliše termostat tu varijantu ne bih nikako jer je to još jedan dodatni deo tj. 4 dodatna termostata u šporetu.
Razmišljao sam o indukciji ali tada neko posudje ne bih više mogao koristiti.
Izgleda da će ipak biti ponovo šporet sa ringlama, ja ga zovem kovački, ne paziš ga mnogo, jednostavan i jeftin za popravku i traji.
 
Pročitaj temu o indukcijama pa odluči: https://forum.benchmark.rs/threads/indukcione-ploče-za-kuvanje.480064/

Nije problem promeniti nekoliko sudova ako je samo to problem.

Ali ok, samostalni šporeti sa indukcijom su svakako veoma retki i skupi. Ako ste rešili da idete na samostojeci šporet, nema mnogo izbora.

Klasična staklokeramika jeste puna elektronike. Nije to samo "običan termostat" već elektronski kontrolisana PID regulacija. Daleko složenije od običnog šporeta sa ringlama.

Indukcija ima još više elektronike.
 
Ako se ne varam zamenom ringle kod staklo keramičke ploče menja se i termostat.
 
Dajte savet koji od ova dva šporeta kupiti. Ili još bolje ako ih neko ima nek napiše kako ga služi.
Gorenje ima ventilator u rerni a Beko nema.





 
Gorenje, zašto, pa samo zato jer ima ventilator i ni zbog čega drugog.
 
Kupljen ovaj danas stigo, sutra vezivanje kabla i proba, videćemo kako će se pokazati. Ugrabio sam ga na akciji poslednji dan, plaćen 30,000.
 
Šta milsite o ovim Gorenje indukcijskim šporetima?
Kakve su ploce u njima, koji model ?
Ima li od drugih proizvodjaca gotovih sporeta, koji, kakvi su...?
Gde bi se mogli zbirno potraziti na netu, da se vide i uporede, koja prodaja...?
 
Ja uzeh ovaj Tesla šporet prije mjesec dana, sa 5 godina garancije, supruga je skroz zadovoljna kako služi.
S obzirom da imam poznanika koji radi u servisu njihovom, reče mi da su se skroz dobro pokazali, da nisu imali reklamacija skoro pa uopšte.
 
I ja se bio raspitivao za indukcioni a prijatelj koji radi u prodavnici mi preporučio ovaj gorenje koji sam kupio i dade mi savet evo ti indukcioni rešo za 3500 i služiš se. Zašto da daješ toliko para.
 

Prilozi

  • MB-PIMG-B6C744829C23974733487B70BEB6353A-MABAGOR-1200Wx1200H.png
    MB-PIMG-B6C744829C23974733487B70BEB6353A-MABAGOR-1200Wx1200H.png
    397.4 KB · Pregleda: 13
  • MB-PIMG-EF3590D49B0AA9EA649E21CC984E9CB5-MABAGOR-1200Wx1200H.jpeg
    MB-PIMG-EF3590D49B0AA9EA649E21CC984E9CB5-MABAGOR-1200Wx1200H.jpeg
    81.7 KB · Pregleda: 11
  • 3.png
    3.png
    370.2 KB · Pregleda: 13
  • MB-PIMG-B54DD086CFF294EDD2139A02872FAB7C-MABAGOR-1200Wx1200H.png
    MB-PIMG-B54DD086CFF294EDD2139A02872FAB7C-MABAGOR-1200Wx1200H.png
    347.6 KB · Pregleda: 13
Prodje skoro godinu dana, a ja tek prvi put uključujem šporet sa početka teme... Jel' ono treba da opgore rerna i ringle kad se prvi put pale, tj treba da rade na max temperaturu neko vreme? Ne mogu da nađem priručnik...
 
Sve vreme bio u garaži, neotpakovan... Stavio trofazni kabl i prikljucak, i sad da konačno proverim kako radi... Znači da upalim sve 4 ringle i rernu da rade na prazno nekih pola sata?! Da li prvo rernu (koji program) ili mogu istovremeno i ringle?
 
Za ringle je lako. Pusti 5 minuta na max i trebalo bi da je dovoljno. Nije problem ako treba malo duže a i hrana ne bi povukla miris.
Za rernu je već drugo. 200-250ºC i minimum pola sata pa do sat vremena. Mada moguće je da zatreba ponavljanje. Ipak je tu hrana u zatvorenom, pa proceni.
 
Hvala na odgovorima, pretpostavljam da idem onaj program sa oba upaljena grejača? Danas test...
 
Nemoj baš sve odjednom. Idi dve po dve ringle, pa onda rernu.
 
Nazad
Vrh Dno