Šta je novo?

El. gitare i sva prateca oprema ( sw, hw, faq, opsta diskusija, itd )

Kod izbora gitare najvažnije za početnika je da proba kako vrat gitare leži u ruci. Nisu svi vratovi istog profila i to varira dosta.
Osim oblika vrata nekima je bitna dužina skale - kod stratolikuh gitara je obično 648mm a kod Les Paul modela je 628, što utiče na zategnutost žica.
Pored ovoga bitno je i koju vrstu magneta ima gitara, da li su siglecoil ili humbuckeri, što utiče na zvuk.
Najbolje je otići u muzičku prodavnicu i na licu mesta probati više modela i videti šta najviše odgovara, svaka druga preporuka je lično mišljenje pojedinca koje ne mora da se poklopi sa tvojim željama i ukusima.
Po različitim preporukama evo par gitara:
Harley Benton SC-Custom II SPAF
Harley Benton DC-Custom II
Harley Benton Fusion-III HSS Roasted FBB
Squier Classic Vibe 60's Stratocaster
Squier Debut Stratocaster
Yamaha PAC012
Yamaha PAC112V
Sire Larry Carlton T7 FM
Sire Larry Carlton L7
Gretsch G5220 Electromatic Jet

Što se tiče pojačala, ja bih iša na polovno, čini mi se da navedena nova su malo preskupa za početnika.

Poslednja izmena:
ali su me ohladili neki komentari da ovaj tip gitare nije pogodan za početnike zbog neergonomičnosti
Vrat je malo kraci te su pragovi malo uzi, malo se teze steluju ali znam gomilu ljudi kojima je LP bila prva gitara i niko se nije zalio.
Uzmi sta ti se svidja, to je bitan faktor ako neces da ti skuplja prasinu

Evo je moja bebica i pojačalo kupljeno novo pre jedno 2 nedelje.
IMG_20241003_192803.jpg

Kod izbora gitare najvažnije za početnika je da proba kako vrat gitare leži u ruci. Nisu svi vratovi istog profila i to varira dosta.
Osim oblika vrata nekima je bitna dužina skale - kod stratolikuh gitara je obično 648mm a kod Les Paul modela je 628, što utiče na zategnutost žica.
Pored ovoga bitno je i koju vrstu magneta ima gitara, da li su siglecoil ili humbuckeri, što utiče na zvuk.
Najbolje je otići u muzičku prodavnicu i na licu mesta probati više modela i videti šta najviše odgovara, svaka druga preporuka je lično mišljenje pojedinca koje ne mora da se poklopi sa tvojim željama i ukusima.
Po različitim preporukama evo par gitara:
Harley Benton SC-Custom II SPAF
Harley Benton DC-Custom II
Harley Benton Fusion-III HSS Roasted FBB
Squier Classic Vibe 60's Stratocaster
Squier Debut Stratocaster
Yamaha PAC012
Yamaha PAC112V
Sire Larry Carlton T7 FM
Sire Larry Carlton L7
Gretsch G5220 Electromatic Jet

Što se tiče pojačala, ja bih iša na polovno, čini mi se da navedena nova su malo preskupa za početnika.

Dodao bih da je za pocetnika bolja opcija gitara sa fiksnim nego li tremolo mostom, zbog lakoce stimovanja/zamene zica i kasnijeg generalnog setupa.
Licno bih preporucio Tele (Squier Classic Vibe, posebno Made in China ako moze da nadje ok primerak jer su "aktuelni" CV Indo modeli nesto nizeg kvaliteta iako dobrog QC). Telici mogu da pokriju sve zanrove i vrlo su zahvalne za odrzavanje a i samoodbranu :) (inace su mi licno bili telici vrlo odbojni u pocetku, sada ih izuzetno cenim cak i preferiram zvuk istih)
Ako prelazi sa klasicne gitare na el. verovatno ce se na nekom vratu LP tipu gitare osecati kao kod kuce.
Sto se samih gitara tice Yamaha radi odlicne stvari ali tek od 112V serije, mada su njihovi vratovi "tesniji" (iz licnog iskustva sa 112v modelom pricam).
Harley Benton radi odlicne stvari posebno poslednjih par godina sa Fusion modelima, koji su odlican bang for buck i vrede iznad svoje cene ali treba ih "opipati" pre kupovine ako ste u mogucnosti zbog QC-a.
Sva preporuka za Larry Carlton instrumente, QC je odlican, posedujem S7 i po izradi, materijalima i zvuku apsolutno ne zaostaju za MiM gitarama, cak sta vise smatram ih boljim instrumentima. Takodje su vrlo visoko kotirani i H7 i T7 modeli - imaju svoju fabriku tako znaju sta rade i imaju odlican QC uz konkurentnu cenu. (preporuka ispred Fender Player ponude)
Jedina zal je sto nisam uzeo T7 umesto S7 modela - mada sam kasnije nabavio mint MiC CV Grand Reward telac prve generecije, koji su rame uz rame i bolji QC od "Mehiko" telica koje sam probao.
Ako moze da se ispruzi za iste to je sve sto mu je potrebno
Svakako preporuka za koriscenu opremu pre nove i neka povede nekog iskusnijeg da proveri istu.
I za kraj uvek je bolje uzeti instrument koji ga inspirise da svira nego da skuplja prasinu, kasnije ce vec sam da provali sta mu lezi.

Naručen Squier Sonic Telecaster Butterscotch i Positive grid spark mini. Hvala vam puno na preporukama i razmišljanjima!

Telekasteri su mi u početku bili odbojni, ali sam ih u procesu istraživanja zavoleo. Za 10ak dana javljam utiske kad sve stigne.

Telac je uvek na prvu ogavan, a onda ga probas i odusevis se.😁

Stigao je gilti pležr svakog pravog prljavog metalike.🤘🏻🤘🏻🤘🏻
Ovo je revizija starog squier hello kitty koji je vise bio u nekom affinity rangu, sada su ga digli na CV standard, tako da je i cena kao cv
1731677554555.jpeg

Stigla oprema, ja prezadovoljan. Javljam se za koji dan kad presaberem utiske.

Preporuka za AMP KNOB S_ZERO 100 koji je trenutno besplatan:

Postoji kao standalone exe i kao plugin, fura single-knob fazon i zapravo zvuči posve dobro.

NAM Universal

Evo jedan besplatan all in one vst za farbanje gitara, trebalo bi za download da je dovoljna registracija.

Neka prezentacija:

Koji software ide najbolje sa maaudio mtrack duo?
Efektni, snimanje, Backing track Jam.
Da li ima neko možda neku preporuku?

Sta znaci najbolje?

Tvoj audio interface verovatno radi sa svim raspolozivim daw-ovima (softverima), tvoja je odluka koji ce ti se svideti tj koji bi ti bio najlaksi za rad.

U ovoj temi smo spominjali neke daw-ove a na tebi je da nadjes u kom ces se osecati najudobnije.

NAMM 2025 Novitet

Vratise Fender Standard liniju od pre 20 i kusur godina koje su opet da kazemo "povoljne", tj cena oko 500-600e.
Ali sada se te serije prave u Indoneziji umesto u Meksiku.
Meksiko polako postaje zamena za americku liniju, sve vise astist modela se sada pravi tamo, ima kompletna meksiko linija proizvoda, a i cene su im osetno vise(entry level MIM je skoro 1000e a nekad bio 400-500e), a verovatno ce amercika linija biti samo Custom Shop i Masterbuilt u buducim vremenima. Videcemo.

Sve u svemu
-21 prag
-keramicki magneti
-poplar umesto aldera
-neki indian laurel umesto rosewooda
-teske ko tuc

dakle, ukrajalo se gde je moglo a da zadrzi fender logo, ali eto opet fender za "male" pare kao nekad.

E sad kakav je kvalitet, pitaj boga, videcemo kad se pojave.

NAMM 2025 Novitet

Vratise Fender Standard liniju od pre 20 i kusur godina koje su opet da kazemo "povoljne", tj cena oko 500-600e.
Ali sada se te serije prave u Indoneziji umesto u Meksiku.
Meksiko polako postaje zamena za americku liniju, sve vise astist modela se sada pravi tamo, ima kompletna meksiko linija proizvoda, a i cene su im osetno vise(entry level MIM je skoro 1000e a nekad bio 400-500e), a verovatno ce amercika linija biti samo Custom Shop i Masterbuilt u buducim vremenima. Videcemo.

Sve u svemu
-21 prag
-keramicki magneti
-poplar umesto aldera
-neki indian laurel umesto rosewooda
-teske ko tuc

dakle, ukrajalo se gde je moglo a da zadrzi fender logo, ali eto opet fender za "male" pare kao nekad.

E sad kakav je kvalitet, pitaj boga, videcemo kad se pojave.

To nije to, i nikada više neće biti to. Prava stvar samo kod nekog proverenog majstora koji će to ručno da uradi.

Da li neko zna ko moze da popravi kozmeticke ocukotine na gitari u BG-u (ostecen je finis). Dakle skidanje stare boje nanosecnje nove i lakiranje poliuretannskim lakom? Finis gitare je poliuretan.

Pozdrav,planiram da kupim novi Straymon BigSky MX reverb pedalu ali mi smeta to sto nema bluetooth opciju.Da li za povezivanje sa OnSong app moram za BigSky da dokupim bluetooth adapter?
Od ranije koristim OnSong aplikaciju povezanu sa ritam masinom BB i MidiMaestro kontrolerom preko bluetootha za slanje komande tipa koji ritam,tempo i sl. i to radi sasvim prihvatljivo.
Zelja je da kad na tabletu okrenem sledecu pesmu app posalje komandu reverbu koji preset je odabran za istu.

Nazad
Vrh Dno