Šta je novo?

ebay pomoc

Sta moze da se uradi kad posiljka zaglavi na carini i ne salju je 20 dana? Proverio sam na track&trace.
Paket je vrednosti 300 evra, pise jasno cena, sto ga jednostavno ne ocarine i proslede?

Jel ih vredi zvati?

Morao bi da mu das podatke sa kartice pa da on odradi naplatu ili ga iscimaj ako hoce da uvede Moneybookers kao opciju.

Zar ne postoji neka ebay forma za placanje u kojoj ukucam podatke kartice i to se automatski skine, a ne da mu dajem licno moje podatke kartice ?

Da i ta forma se zove paypal koji ne radi sa nasim karticama. Ako prodavac prima kartice preko svog merchant account-a, mozes mu platiti tvojom karticom koja radi na internetu. Kupis i odradis checkout. Na eBay ne mozes povezati svoju visa karticu u svrhu kupovine, vec samo ako prodajes da platis proviizju.

Zoves ih i vidis o cemu se radi...

Kako ja njima da objasnim o cemu se radi? Dal ce oni po broju paketa naci to?
Zvao sam jednom ranije, neki brdjanin se javio koga mrzi da zivi, a kamoli da nesto uradi.
Dal je moguce da takve ljude zaposljavaju tamo? Toliko omladine spremne da radi, a uvek neki alkos-matorci po drzavnim firmama.

Posto su mi vec maznuli paketa za 300evra ove godine, mozda im se i ovo svidelo, pa resili da nose na buvljak da prodaju.

Meni je tako svojevremeno zaglavio paket na mesec dana na carini a poslat je kurirskom službom. Cariniku se nije dopala cena prikazana na fakturi i iako je na fakturi bila prikazana puna i prava cena proizvoda, carinik jednostavno nije hteo da pusti paket dok nije iskopao neku svoju što je potrajalo pomenutih mesec dana. Nakon toga je pustio pošiljku. Tih mesec dana konstantnog zvanja od strane špeditera da im dostavim ovo ili ono od papira i izvoda i cimanja i nerviranja mi je uzelo 10 godina života. :(

Ne verujem da će ti tražiti paket po broju koji si dobio obzirom da se sve pošiljke na carini zavode pod nekim njihovim internim oznakama ali nazovi carinu, ne košta te ništa da probaš... osim možda živaca. :D

Meni su trazili paket kada je malo duze blejao na carini po broju za pracenje. To im lepo izdiktiras, pa pitaj zasto stoji...

Sta moze da se uradi kad posiljka zaglavi na carini i ne salju je 20 dana? Proverio sam na track&trace.
Paket je vrednosti 300 evra, pise jasno cena, sto ga jednostavno ne ocarine i proslede?

Jel ih vredi zvati?
Nekada se desi da ne dobijes obavestenje (plava koverta) kojim traze od tebe dodatne informacije.
Nazovi obavezno, to je tvoje pravo.

Da li neko zna do koje cene (koliko evra) se ne naplacuje carina i da li se carina naplacuje ako vrednost paketa ne prelazi tu granicu ali zbirno sa transportnim troskovima prelazi granicu?

Ne znam sta da radim, prodavac iz SAD tvrdi da nije moguce poslati osiguran paket postom, jer njihov USPS navodno garantuje samo dok je paket u njihovom posedu, valjda su mu tako rekli, mada na netu pise drugacije

https://www.usps.com/ship/insurance-and-extra-services.htm

Da li je najbolje, zbog brzine, ici na express mail international?

I meni ne stože paket koji je poslat iz Engleske pre mesec dana, ovo je izgleda normalno oviih dana.
Koji je br. telefona za carinu Beograd, ako želimo da se informišemo?

O da, ima. Ako ti je vezan eur racun za hit racun konvertuju iz eur u din pa nazad u eur. I ja sam se slogirao ali mi je potvrdjeno od nekoliko drugara koji isto uzimaju robu sa pay palla.

cekaj, ako je kartica kojom placas vezana za dinarski racun, onda konvertuju dinare u inostranu valutu... A ako je kartica vezana za devizni racun i na njemu imas npr. dolare, i online placas u dolarima ne bi trebalo da ima nikakve konverzije... ukoliko imas dolare a placas u evrima onda ide ta koverzija... Bar mislim da bi tako trebalo...

Možda bi trebalo, ali nije tako.
Dakle, obračunska jedinica kod naših banaka, a vezana je za devizni račun je isključivo evro, nevezano za valutu plaćanja.
Npr. ja imam American Express i vrlo često kupujem preko eBaya, uglavnom su cene u $, ali na mom računu je sve istaknuto u eurima, nevezano da li kupujem u dolarima, funtama, kanadskim dolarima,.. Sve cifre su u eurima, a princip je da se vrši konverzija iz date valute u eure i tako prikazuje. Ako izmiruješ dug uplatom na karticu (kao npr. ja) to je to, uplatiš određenu sumu eura, minimum 5%. Ako je vezano za račun, radi se konverzija dinara u eure i automatski se skida sa računa 5%, a na ostalo ide fina kamata:)
Dakle, mogu ja na računu da imam koliko god hoću dolara ne vredi, samo još imam dodatnu konverziju iz mojih dolara u eure.
Dakle, 2 konverzije (koje naravno nisu džabe).

U pravu si, to mi je rekao momak u intesi - kad kupujem devize preko e-bankinga da uvjek kupim eure, i onda imam najvise 1 konverziju

Verovatno glupo pitanje ali da li ja mogu da primim refund na paypal iako mi je paypal acc samo send only, registrovan sa intesa karticom. Cenim da bi trebao da promenim to u opcijama al ne bih da rizikujem da mi blokiraju paypal jer kaze da moram povezati paypal sa karticom izdatom u HR iako mi je acc vec verifikovan.

Refund mozes da primas iako si send only.
I o tome je vec dosta pisano.

Ok, hvala na odgovoru.

I jos jedno pitanje, da li pare lezu na paypal ili na racun u banci? Posto sam dobio email od paypal-a vezan za refund da je pokrenut al na paypal-u je i dalje bilans 0$.

Poslednja izmena:
Možda bi trebalo, ali nije tako.
Dakle, obračunska jedinica kod naših banaka, a vezana je za devizni račun je isključivo evro, nevezano za valutu plaćanja.
Npr. ja imam American Express i vrlo često kupujem preko eBaya, uglavnom su cene u $, ali na mom računu je sve istaknuto u eurima, nevezano da li kupujem u dolarima, funtama, kanadskim dolarima,.. Sve cifre su u eurima, a princip je da se vrši konverzija iz date valute u eure i tako prikazuje. Ako izmiruješ dug uplatom na karticu (kao npr. ja) to je to, uplatiš određenu sumu eura, minimum 5%. Ako je vezano za račun, radi se konverzija dinara u eure i automatski se skida sa računa 5%, a na ostalo ide fina kamata:)
Dakle, mogu ja na računu da imam koliko god hoću dolara ne vredi, samo još imam dodatnu konverziju iz mojih dolara u eure.
Dakle, 2 konverzije (koje naravno nisu džabe).

U unicredit banci, transakciju koju sam imao u dolarima, izvrsena je u dolarima (tj dinarima po odgovarajucem kursu), ne u evrima... Tako da mozda zavisi i od banke... :s

Desila mi se danas po prvi put od kada koristim ebay (a koristim ga dugo) jedna mnogo cudna stvar. Kupio sam jednu stvar, koja mi nije do sada stigla. Otisao sam da je nadjem na listi kupljenih stvari i nje tamo nema. Trazio sam i pod archive i nema je ni tamo. Jednostavno je nestala. Jel se desavalo nekom ovako nesto?

Desila mi se danas po prvi put od kada koristim ebay (a koristim ga dugo) jedna mnogo cudna stvar. Kupio sam jednu stvar, koja mi nije do sada stigla. Otisao sam da je nadjem na listi kupljenih stvari i nje tamo nema. Trazio sam i pod archive i nema je ni tamo. Jednostavno je nestala. Jel se desavalo nekom ovako nesto?
I meni se nesto slicno desilo pre neki dan. Kupio sam majicu klincu, prodavac (Indonezija - 99.3% Positive Feedback) me je nekoliko puta kontaktirao da proveri da li je stigla.
Kada je napokon stigla, hteo sam da okacim feedback, ali tog itema nije bilo u arhivi.
Par dana pre toga mi je od njega stigao email :

Dear my Friend,

Regarding about your purchase item number: .......................... Black T-SHIRT from us.
At now we are doing the upgrade of our stores, so we ask eBay to remove and rearrange our listings for a while.
If you receive an email from eBay regarding this issue, do not worry because it was common.
Your package was already send on dates: November 10th, 2011. Shipping time is between 14-20 working days. We hope you could kindly be patient awaiting for shipment.

Please do not worry because we guarantee our product, and please do not hesitate if you have another question from us.

Pretpostavljam da se i tebi desilo nesto slicno.
Ne znam sta bi se desilo da majica nije stigla, kako bih pokrenuo dispute ?

Zanimljivo. Ja sam sada ceprkao po paypal transakcijama, nasao tu koju sam trazio i pokrenuo dispute.

To je standardno kada je prodavac suspendovan ili listing ukinut od strane ebay-a. Odes na paypal i otvoris dispute :D

hajde nek neka stara kuka sa ebay-ja pomogne malo: :)

kupio neki lcd za telefon, nije kako je oglaseno, pokrenuo dispute, eksalirao, ebay odgovorio da ce da posalje novac ali ja moram da posaljem lcd nazad u kinu. E sad nastaje zez: vidim na ptt sajtu da mogu to da posaljem preko ems sluzbe, ali cena prava sitnica 2600. E sad, da li postoji neka druga (citaj jeftinija mogucnost) za slanje?

Hvala unapred.

Nema potrebe za EMS, salji obicnom postom kao pismo ali bitno je da izaberes slanje sa tracking brojem. To je dokaz da si robu poslao i bez njega se prodavac moze da pravi lud pa neces moci da dobijes dispute.

to sto je u pitanju el. komponenta, nece da mi prave problem u posti? Pitam jer su mi to jednom davno pravili kao problem... ZNaci koverta sa "puckavim materijalom" i udri :) ?

Ja sam tako slao kuler za graficku nazad u USA posto je isporucen pogresan model. Mislim da je bilo oko 250 din postarine i 600 din carinskog pregleda robe koju izvozim.

Vrh Dno