Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Pitanjce za one veoma iskusne...

Planiram kod jednog prodavca na ebay kupiti 3 predmeta.
Svaki predmet pojedinacno ima postarinu od recimo 5$ ali uz svaki predmet se moze dodati drugi predmet po ceni od npr 1$.
Ja bi da iskoristim tu pogodnost dodavanja i platim znatno manju postarinu.
Kako to da obavim?
Da li da sva tri predmeta smestim u kolica (cart, "ad to cart") pa onda platim sve (I DOBRO PROVERIM prethodno postarinu) ili je nekako drugacije...?

Kod prodavaca koji to nude je automatizovan proces. Kada kupis vise predmeta od takvog prodavca koji nudi combined shipping imas dugme iznad ask for total ili tako nekako se zove. Ne moras mu pisati poruku, ebay salje automatski mejl sa vec unapred pripremljenom formom umesto tebe. Dobijes nazad novi invoice sa kombinovanim troskovima slanja. Nema cimanja osim... ako ta opcija baguje a meni se skoro desilo. ebay boli patka da rese taj bag jer im je u interesu da prodavac radi refund troskova slanja kupcu kada se bag dogodi jer uzimaju proviziju i na tome od prodavca. Barem tako prodavci tvrde. Meni je covek morao vratiti parcijalni refund bas zato sto ta opcija nije radila iako je covek ima podeseno.

Ukoliko prodavac to ne nudi mozes da ga pitas za combined shipping, zavisno od coveka ce ti ili nece izaci u susret kao i za sve ostalo. Ima svakakvih divljaka na ebay, onih koji kao i Kinezi drze visok shipping cost jer tako stite sebe od niske krajnje cene na aukcijama, a ima i onih koji rade cancel ordera kada im se ne svidja cena bez ikakve komunikacije.

Moja iskustva sa Englezima su fenomenalna, ljudi cesce izadju u susret nego ne iako nacelno retko koji salje za Srbiju. Sa Amerima su iskustva nesto losija ali ima zaista finih ljudi medju prodavcima i generalno je sansa da te neko masno prevari jako mala pa imao manje od 10 ocena, nebitno je. Dok sa Kinezima na ebay jako oprezno. Ako nema par hiljada ocena barem, prevarant je u pitanju 99.99%.

Mi bismo dobili mnogo kada bismo upali u global shipping program ali da bi se to desilo moramo postati clan EU.

Jesi li kupovao na ebay od Kineza sa malim brojem ocena? Ja jesam u pocetku i imam 12 refunda... vise nikad ako Kinez nije dugogodisnji trgovac na ebay.

Kupim bocu plasticnu i iz Australije je posalju umotanu u karton, kao tuba (cev) kartonska, pucketava vazdusna folija, dhl-om stigla za 10-ak dana i to jeftino, nekih 5-6$ postarina, naravno sve citavo, slicnu, nesto manju bocu i dosta jeftiniju od kineza, isti materijal kinez samo u crnu najlon kesu ubacio i stigla napukla (naravno), refund sleduje samo cekam da se javi i odgovori na poruku...
Kultura poslovanja, nece da upakuje, kao da mu se isplati refundirati umesto upakovati kvalitetno.

Kupim bocu plasticnu i iz Australije je posalju umotanu u karton, kao tuba (cev) kartonska, pucketava vazdusna folija, dhl-om stigla za 10-ak dana i to jeftino, nekih 5-6$ postarina, naravno sve citavo, slicnu, nesto manju bocu i dosta jeftiniju od kineza, isti materijal kinez samo u crnu najlon kesu ubacio i stigla napukla (naravno), refund sleduje samo cekam da se javi i odgovori na poruku...
Kultura poslovanja, nece da upakuje, kao da mu se isplati refundirati umesto upakovati kvalitetno.

Sve je to uračunato u cenu ti reklamiraš 100 drugih ne i tako u krug...

Malo ko piše šta u stvari naručuje, baš me zanima šta bude toliki problem...

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Kupio sam digitalni kod na ebay. E sad taj prodavac ne salje za Srbiju. I sad ne mogu da mu platim jer ebay ne dozvoljava. A i sam prodavac hoce da mi postom salje tu karticu jer kao nece da mi samo prosledi kod u msg. Ovo mi je prva kupovina na ebay pa nisam upoznat sa celim procesom. Ovo mi je napisao "I have to ship the code through eBay for my safety". Ne znam kako da zavrsim ovo...

Ja sam kupovao ključeve za Kaspersky. Kad platim, prodavac mi u poruci napiše kôd. Ne znam kakvu karticu taj tvoj prodavac hoće da šalje.

^^ Pa sta mislis sta je digitalni kod?
Jel stvarno mislis da se to salje postom u koverti ili se ipak salje u emailu koj ispise kroz ebay formu za poruke?!

Pozdrav,

Potrebna pomoć oko prodaje. Ukucao sam sve što treba za prodaju predmeta i kad kliknem na list item izbacuje mi

Shipping cost - Shipping cost cannot be calculated when the item is located outside the US. Use flat rate shipping.

Probao sam i sa standard shipping i economy shipping, stavio cenu i dalje izbacuje problem sa tim.

Hvala

Sketch.png

Šta god da izaberem u padajućem meniju neće i stalno izbaci ovo :

Sketch1.png

Poslednja izmena:
Ne možeš birati domestic shipping kad šalješ u inostranstvo. Dole menjaj kod International Shipping, stoji ti USPS - ne možeš ga koristiti izvan Amerike. Rekao bih da je to problem.

Moram odabrati to jer ima zvezdica pored kao obavezan unos. Jedino hoće ako označim free shipping

Elem, uspeo sam. Isključio sam opciju za international shipping i to je to. Hvala na pomoći

To ti mislis da si uspeo...
Amer lud pa ce ti u Srbiju poslati robu po ceni postarine za usa, aha...

Imam pitanje
Registrovao se pre dan, dva na ebay i hteo da kupim odredjen artikal. Pobedio sam na aukciji i ja uplatim visa karticom taj iznos. Nakon sat dva mi javljaju da je prodavac otkazao kupovinu, tacnije zahteva otkazivanje kupovine. Nemam nigde daodgovorim na taj zahtev a mejl koji su rekli sa cu dobiti za refundaciju nije stigao. Doduse nije proslo ni 24h od kupovine i verujem da nisam jedini kome se to desilo, ali pare su skinute pa je iskustvo neprijatno.
Je l imate neke savete, razloge, objasnjenja i slicno?

Ništa ti ne otkazujes, ako hoće da otkaze neka otkaže prodavac a ti mu daj negativnu.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

“A Cancellation has been requested”
I na vise detalja i otkazivanju pise sledece

“The seller canceled your order and sent you a refund. We'll send an email confirmation soon“
Negde sam nasao da mi nece biti refundirano dok ne istekne estimated delivery time, a to je valjda mesec dana.
Ocekujem da ce ranije vratiti sredstva, jer mi nije logicno da mi sredstva budu zatobljena mesec dana, a narocito jer je prodavac otkazao.
Nije da panicim :)) Nego mi nije u redu platiti nesto, a potom prodavac otkaze a tebi pstaju zarobljene pare. Ili mozda postoji nacin da se to spreci

Poslednja izmena:
Gledaj od koga kupuješ, jedino to.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Imao sam isto iskustvo, gde je prodavac otkazao jer je nasao gresku na polovnom artiklu.
Poslao pm sa izvinjenjem i dobio sam pare nazad za dan, sve ok proslo.
Ali ja sam platio preko paypal, ti preko vise. Ako je artikal imao ebay zastitu, nema sta da brines.
Ako je bila cista prodaja samo preko racuna bez pp i bez zastite, moguca je prevara.

TT over 6X

Poslednja izmena:
“A Cancellation has been requested”
I na vise detalja i otkazivanju pise sledece

“The seller canceled your order and sent you a refund. We'll send an email confirmation soon“
Negde sam nasao da mi nece biti refundirano dok ne istekne estimated delivery time, a to je valjda mesec dana.
Ocekujem da ce ranije vratiti sredstva, jer mi nije logicno da mi sredstva budu zatobljena mesec dana, a narocito jer je prodavac otkazao.
Nije da panicim :)) Nego mi nije u redu platiti nesto, a potom prodavac otkaze a tebi pstaju zarobljene pare. Ili mozda postoji nacin da se to spreci
Pare ne idu direktno prodavcu ali treba nekoliko dana dok ti ebay to vrati ako si preko njih plaćao, a rekao bih da jesi.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Hvala na odgovorima
Ima ebay zastitu. Cuo sam se sa prodavcem, otkazao je jer mu je bila preskuva postarina iz Italije za Srbiju. Rekao mi je da je poslao refund ali nije mi stigao nikakav mejl i obavestenje. Status je i dalje isti, cekam pa cemo videti. Sve u svemu iz zakljucka vidim da je bolje preko PayPala, nego Visa kartica i Master

Ja sam sad skoro video da sam se zalio na pogresan artikal da mi nije stigao tek kad sam dobio refund

Pozdrav, naručivao sam neke novčanike sa aliexpressa i stizali su mi za max 20 dana i od prvog dana sam imao informacije o posiljci. Sada sam našao bolju ponudu na ebay(prodavac iz Kine) i prodavac ih je poslao china postom 11.januara. Na koji god sajt za tracking da ukucam tracking number ne prikazuje mi nikakve informacije za pošiljku, je l' to normalno?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Cak i ako nije u pitanju pravi (medjunarodni) tracking, svakako nista ne mozes uraditi posle 3-4 dana, tako da se mozes opustiti i cekati. Mozes videti na ebay koja je procena o datumu prijema, i prema tome se vodi.

A i ako jeste pravi tracking, nije neobicno to sto nema statusa prvih par dana.

Vrh Dno