Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Trazio si refund i preko PPa i nista?

Mislim da nisam. Komunicirao sam samo sa Ebay. Odgovorili mi da mu je nalog ukinut i da je bio prodavac bez "buyers protection" ili tako nekako i da nema para nazad. Nije to tako davno ni bilo....2011, recimo.

@enterthevoid
A zasto si se prvo pp obratio? Sto nisi na ebay napravio prigovor i trazio refund? PP mi je nekako "poslednja" opcija...

Ne možeš više ni da se zalis PP za robu kupljenu na ebayu.

A za kupovinu fake robe, to je lutrija, slike su originalne robe čak i kad ih zamute a vi pojma nemate šta kupujete.
Ne znam šta je čovek kupio, ali ako je platio jeftino ne bih imao prevelika očekivanja.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

U poslednje vreme retko kupujem na Ebay. Nedavno sam poručio jedan proizvod sa Estimated delivery Jun 08, 2018 - Jul 12, 2018. Jesu ga razvalili na više od mesec dana, ali ajde, ne žurim.
Tačno mesec dana nakon slanja, šalje mi prodavac poruku (zapravo 3 identične) da pita da li sam dobio proizvod. Kažem nisam. On se izvinjava i pita da li da resenduje, refunduje ili imam ja neki predlog.

U vreme dok sam češće kupovao proizvode na Ebay (sada većinu toga mogu da kupim u Srbiji, pa se ne cimam), prodavci se nisu obazirali na ovakve stvari dok ih ne kontaktiraš.

Meni je nekako logično da sačekam bar taj 12.jul, koji sam u startu prihvatio kao najdalji datum isporuke. Ne znam zašto on nudi refund/resend pre tog roka.

Verovatno nije ni poslao.

@enterthevoid
A zasto si se prvo pp obratio? Sto nisi na ebay napravio prigovor i trazio refund? PP mi je nekako "poslednja" opcija...

Zato sto ebay kaze kontaktiraj prodavca a njega su obrisali. Odlucio sam da sacekam da prodje rok za slanje pa cu zvati ebay upomoc.

Mislim da nisam. Komunicirao sam samo sa Ebay. Odgovorili mi da mu je nalog ukinut i da je bio prodavac bez "buyers protection" ili tako nekako i da nema para nazad. Nije to tako davno ni bilo....2011, recimo.

Mene ovo plasi jer je ebay brisanjem prodavca ostavio sebi prostor da se prave ludi. Ovaj prodavac je imao money back guarantee ali to sad ne mogu da dokazem.

Ne možeš više ni da se zalis PP za robu kupljenu na ebayu.

A sta je onda ovo boldovano?

You can use Money Back Guarantee up to 30 days after you received your item (or when you should have received it). After 30 days, file for PayPal Purchase Protection in your PayPal account. PayPal offers a 180 day window for coverage of items that are not as described or not received.

https://pages.ebay.com/ebay-money-back-guarantee/questions.html

Verovatno nije ni poslao.

Izgleda da je ovo tačan odgovor. Predložio sam da još malo sačekamo, a on je napisao "thank you for your message, we will refund you" I legle mi pare na PayPal.
Koji im je interes da to rade? Da li im PayPal uzme proviziju u ovakvim slučajevima?

To je genericki mail prodavca(ima store i podesen time email),poslato je sigurno

Ima interes da ne dobije negativni feedback,salju bez pravog trakinga a ako kupac otvori dispute gubi sigurno
Ako ima pravi traking(veoma retko) a kupac otvori lazni not recived dispute ,isti kupac se banuje

Kasne posiljke,3-4 paketa ne stizu vise od mesec dana

Sta se lozite,imate 6 meseca PayPal zastite

Naravno da radi PayPal zastita za eBay kao i bilo koju drugu kupovinu

Ma jok, nije uopšte poslao, previše veliki uzorak imam da bi bilo slučajnost.

Kakav je interes i ja pokušavam da provalim, možda pecaju na sitno.

Mozda je interes da pecaju, pa ko se ne jave, njima ne vrate, smatrajuci da oni ignorisu?:)
KOliko neki ljudi poruce stvari, cesto i zaborave da su nesto porucili, i ne mogu da ispretraze sve sajtove da li im je stiglo sve.

Ja sam dosao do istog zakljucka. Prevaranti bukvalno love zaboravne i one koji vise nisu u mogucnosti da ostvare svoja prava (crnjak, ali zalomi se i neko takav).

Meni je za prvu posiljku prosao prvi rok dospeca, ima jos oko dve nedelje do drugog roka. Paypal ce odgovoriti prvog jula tj. do tada su dali prodavcu fore da odgovori. Imam jos jednog takvog, ostali su legit. Jedan Kinez mi je poslao i tracking number iako to nisam ni trazio niti je pisalo u opisu aukcije, lepo od njega.

Naručim proizvod. Rok isporuke 12.jul. Čovek u junu pita jel stiglo. Kažem nije. Pita me hoćeš resend ili refund. Kažem ajde da sačekamo još malo. On odgovori OK, evo refund.

On sigurno plaća neku proviziju za te transakcije. Sad sam pokušao da utvrdim da li ima neka kvaka sa kursnim razlikama, ali nisam uspeo da vidim gde mi je refund.
1,68€ mi se skinuto sa kartice, proizvod je plaćen 2,38CAD. Piše da je refundirano, ali novca nema ni na kartici ni na PayPal. Verovatno će se pojaviti narednih dana.

Mislim da ne placa nista PayPalu za refund.
Ali moguce da placaju eBayu, to ne znam.

I ja mislim da su refundi besplatni.

Ovaj ebay je pish zivi. Skorasnja iskustva:
- Dva itema od po 7 dolara sto idu na aukcijama po 10-30 dolara zavisno itema a realno kostaju oko 50 dolara su oba obrisana i kao cekam krajnji rok da trazim pare nazad, ebay obrisao listing i prodavce bez ikakvog upozorenja.
- Video nesto za dolar i po, jako povoljno ali ne bas i dzabe da bi bilo prevara, prodavac pouzdan, ali nije naznacio free shipping iako je iz Kine. Ja reko ajd verovatno je free shipping pa kliknem kupi. Porudzbina prodje ali jos nema shipping cost. Pisem prodavcu oko toga on odgovara posle dva dana i salje invoice. Shipping cost 4 USD ja kazem sebi necu ja to. Pisem da otkaze, on kaze ne moze kao seller, kaze meni da trazim da se otkaze i prihvatice, ja ne mogu jer je prosao ebay grace period za to. Sad sam u limbu. Na aliju to isto sa free shipping u pola cene koju ovom treba da platim i ebay me zeza svaki dan da platim i brane mi da ucestvujem na vise od par aukcija zbog toga...
- Hocu da kupim drugi item ista prica kao gore ali pazi sad ne mogu jer nije izlistan shipping, spametovali se paceri sto odrzavaju sajt u medjuvremenu valjda sta li je.
- Ucestvujem na aukciji koju zarko zelim da dobijem, pred sam kraj cena 13 dolara, ja lupim 20 sekundi pred kraj ponudu za 21 dolara da u slucaju da hoce neko da me prestigne ne uspe da provali koliki je max bid. Sta se desava, od dva biddera do tog momenta nijednog nema jer verovatno spavaju stagod, odjednom se pojavljuje fantomski bidder koji samo biduje na iteme od tog sellera ma sta bili i u 10 sekundi baca tri bida, i na kraju sam ja pobednik i placam max bid. Poprilicno sam siguran da je Kinez kao i prodavac, neki njegov pajtos ili mozda cak skripta koja nabija aukcije na neki nacin. Razmisljao sam da ovo prijavim ali recice da sam lud i izmisljam i kao da je bidder stvarno hteo item. Pa da je hteo onda bi preskocio mene kada je vec sposoban da biduje triput za deset sekundi i pored onog confirmation dijaloga koji to trebalo da onemoguci. Prevarantska banda, ali ajde nije item skup i ovako sam prosao dobro. Ako se prodavac ispostavi prevarant tako cu sa slascu da mu zalepim negativnu i opljujem ga u komentaru ako ga ne obrisu.
- Vidim stvar, slika original, naziv original, kopija toga izgleda da ne postoji. Prodavac bez ocena, od juce. Kazem ajde da probam sta me kosta. Dam 20 dolara, inace stvar kosta oko 300-400 dolara. Ocekujem prevaru pogotovo sto je adresa Altrincham ali neki iz Kine (to je grad iz UK) i cena je u GBP. Danas stize mejl kako je prodavac komprovitovan i da je haker postavio taj listing. Jeste ja sam sisao vesla. Ili je prodavac glupan koji je greskom lupio pogresnu cenu posto izgleda da item poseduje posto je jedna od slika realna a ne sa neta ili je mislio nekako da me zavrne. Ovog puta dobijam obavestenje na mejl od ebay ekipe. Koj mene briga, nek posalje ono sto je listingovao, ja se prevario i to legitimno jer mi prodavac nije naznacio cenu slanja a ebay me smara kao da sam prevario citavu americku drzavu. Tako cu da mu zalepim negativnu, tom nazovi hakovanom :)

Jos ovo nije na nivou srpskih onlajn aukcija alias Limundo gde je svako prevarant, a onaj ko nije ispostavi se da jeste :) ali moram priznati da me ovi Kinezi sa forama i foricama malo umaraju mada i dalje biram njih umesto "naseg" coveka. Jos da me carina ne smori i budem morao pet prigovora po 440 dinara svaki da platim za stvari kojem sam platio u proseku hiljadu dinara po komadu... aj da zaboravio sam granicnog postara i njegov cin otvaranja paketa koji kosta 150 dinara. Kakvi god Kinezi muljatori bili, trebaju oni jos mleka da piju da prevazidju Srbe.

Poslednja izmena:
Sve što je jako povoljno je prevara, aukcije funkcionišu slično kao i kod nas.

Ako misliš da ćeš nekog da nateras da ti proda po pogrešnoj ceni i sl. Neces.

Nisam ni ocekivao. Izgleda da je stvarno nekom hakovan nalog jer nije prihvatio paypal transakciju tako da sam je lagano otkazao. Visestruko jeftinije jeste prevara ali ne mora znaciti da cu prevareni biti uvek ja. Kao i kod domacih sanera, mozda je kradeno pa je zato jeftino. Ja cu u svakom slucaju nastojati da prodjem sto povoljnije posto smatram da ovo sto kupujem drzi glupo visoku cenu koju zaista nisam spreman da platim pa cu pokusati da to kupim od nekoga ko ne misli kao vecina prodavaca takve robe.

Prodavci ko prodavci, od njih sam vise manje zasticen ali mogao bi ebay da bude malo efikasniji, ipak su oni pionir ovog posla na internetu.

Mada kao sto rekoh i pored sitnih pehova i stvari na koje sam nailazio ipak preporucujem ebay u odnosu na bilo koju domacu varijantu kupovine ukljucujuci i radnje. Dovoljno je samo uporediti ono sto prodaju "nasi" Kinezi i neki drugi Kinezi iz Shenzena ili odakle vec preko ebay. Nasi Kinezi mozda nisu prevaranti u smislu da pokusavaju od zaboravnih da otkinu koji dinar ali oni prodaju robu kakvu na aliju i ebay ne mogu ni da nadjem. To je neki nivo kopije koji vise ni ne lici na original, neki dizajn pijanog Kineza, nesto uradjeno od najgorih materijala i u Srbiji, u kineskoj radnji drzi nerealno visoku cenu koju prosecan Srbin jedva moze da plati.

Nasi ljudi su toliko bezobrazni da kupe nesto u Kini za tri puta manje sa sve uvoznim troskovima i onda to prodaju preko neta za tri puta vecu cenu. Pritom su jeftiniji od nazovi legalnih radnji koje skidaju kozu s ledja a isto prodaju kopije u brendiranim kutijama koje su verovatno isto dogovorili sa nekim Kinezom. Lazne kutije, lazni proizvodi, lazne ili prave ali namestene uvozne deklaracije a cena roba kao da je sve po propisima :)

Poslednja izmena:
Svaka roba ima svog kupc...
Tako da ima kupaca koji traze jeftine kopije, skupe kopije, ima ko trazi iskljucivo original i onaj koji hoce kopiju da dobije odmah i da plati visu cenu zbog toga.
Razlozi su razni.

Ne patim od nalepnice, nisam kolekcionar nekakve imaginarne vrednosti sto ljudi utripuju u svojim glavama (recimo postanske marke, to ama bas nikada nisam razumeo). Brend za mene samo znaci osiguranje kvaliteta u odredjenim slucajevima, marketinski aspekt i modni znacaj medju masom su mi nebitni. Kada je odeca u pitanju skup brend za mene znaci kvalitetan kroj i materijal a ne ko u Srba sto nose fake DG od fus materijala.

Konkretno ovo sto kupujem tj. pokusavam da kupim je counterfeit primerak nastao u nezvanicno radno vreme. Fakticki originalni proizvod bez originalne ambalaze uz problematicnu kontrolu kvaliteta sto znaci lutriju sta ce stici, da li je raspad primerak ili sasvim korektan. Kao kada biras CPU za OC, mozes platiti Extreme Edition rucno birani sa odgovarajucom cenom ili se kockati sa mainstream proizvodom u nadi da upodes kvalitetan primerak. Okej su mi i kopije kalupa ali samo kvalitetno izradjene. Vec knock off fazon nesto kao kopiramo ali mi dizajniramo iako ne umemo, to vec ne volim a toga u Srbiji ima koliko hoces. To je i jeste ono sto smatram pravom kopijom. A za to ebay valjda vraca pare jer to vise nije taj proizvod a ne moze proci ni kao kopija.

Sad ce neko reci da podrzavam kradju i kriminal. Sta da radim, nisam kapitalista u dusi i ne cenim preterano koncept lezi lebe da te jedem tj. koncept zastite intelektualnog vlasnistva. Zato i gotivim Kineze jer ne daju tri pare za te anglosaksonske zakone. Ako je nesto neko napravio i to ima fizicki oblik to je za mene rad i to je proizvod. To sto je neko nesto nacrtao, dizajnirao i zamislja da zaradi milione na konto toga sto ce neki Kinez da to proizvede u milionima primeraka e da izvines druze, to ne podrzavam :)

Poslednja izmena:
Prijateljski savet: skrati postove :)

Ja volim da ih čitam.

Konkretno ovo sto kupujem tj. pokusavam da kupim je counterfeit primerak nastao u nezvanicno radno vreme. Fakticki originalni proizvod bez originalne ambalaze uz problematicnu kontrolu kvaliteta sto znaci lutriju sta ce stici, da li je raspad primerak ili sasvim korektan.
To da je kopija nastala u istoj fabrici van radnog vremena je priča za naivne.

Neke stvari i ja kupim kopiju, ali kopije odeće, obuće, elektronike nemaju kvalitet originala, već samo oblikom, bojom i svrhom podsećaju na original.

Sve zavisi koliko ti je potreban original i spreman si da praviš kompromis u odnosu na cenu.

Ako kupujes u Srbiji bilo sta sto nema jaku cenu i nije iz ovlascene radnje tog brenda (mada je i to upitno kada smo mi u pitanju), racunaj da kupujes kopije 95% vremena :)

Napolju, recimo Yeezy od 200 dolara ima losije sivenje od originala za nijansu, isti djon i 90% ce sto da pozivi kao onaj sto ga je Kanje krstio a Hans dizajnirao i ugradili se i jedan i drugi po 500 dolara svaki. U Srbiji Yeezy kopija je yeeziva ali kosta 20 dolara.

A to neko u Srbiji kupuje?
Za patike dati 500$ ili 200$ ?!

26ti prošao a 2gog je bilo mesec dana od uplate . Da li je ovo forma za kontaktiranje kupca ?
2qu7qtd.jpg

Ako jeste to , pisao sam dva puta na početku i nije bilo komunikacije , sada bih poslao još jednom , pitanje , da li je poslato ?. I kako da znam da li jeste poslato , ako ne piše tamo da je poslato ? Pošto imam nameru da pokrenem slučaj . Prva kupovina pa odmah slutim loše iskutvo .

Da ...
Samo ne pravis stalno novu i novu poruku, vidi da li je otvoren "case".
Cim tu posaljes poruku "case" se aktivira. (valjda)
Prodavac ima nekoliko dana da ti odgovori, ako ne odgovori ti imas mogucnost da eskaliras.
Ako ti je poslednji rok za pristizanje posiljke ti naravno mozes da posaljes poruku i pitas sta je sa posiljkom i time otvoris "case" ali mozes i da se strpis jos malo, 7, 10, 15 dana ili cak npr. 25 dana pa onda otvoris case.
Bitno je da kontaktiras i otvoris "case" 30 dana od siteka poslednjeg datuma za prispece robe.

Veoma cesto roba putuje preko 30 dana, zavisi od srece i tajminga kada posiljka upadne u kontejner koji leti za Evropu, ako ide vozom ili cak brodom... ihaj

Vidi ove slike:

1.JPG

2.JPG

Na prvoj zavrti do dna stranice pa tu nadji centar za reklamacije i onda u drugoj slici vidi da li ima pokrenut neki case.

Sta je tebi isteklo 2. juna, da li je to bio poslednji rok da stigne digitron ili rok da ti platis ili aukcija... ?

Poslednja izmena:
Cekas poslednji rok za isporuku koju je naveo prodavac pa otvaras kejs inace ce te ebay iskulirati. Od tog roka ebay daje 30 dana da pokrenes kejs (mislim da se odnosi na pokretanje ne i zakljucenje jer to nije u tvojim rukama vec zavisi od rokova koje ebay daje prodavcu da odgovori itd.) Preko toga paypal.

Mada sam citao po netu da kada obrisu prodavca na ebay ili se sam obrise (moj slucaj) i kada taj isti povuce pare sa paypal naloga da tu ne mogu nista da urade. Koliko je ovo tacno?

Naručim proizvod. Rok isporuke 12.jul. Čovek u junu pita jel stiglo. Kažem nije. Pita me hoćeš resend ili refund. Kažem ajde da sačekamo još malo. On odgovori OK, evo refund.

On sigurno plaća neku proviziju za te transakcije. Sad sam pokušao da utvrdim da li ima neka kvaka sa kursnim razlikama, ali nisam uspeo da vidim gde mi je refund.
1,68€ mi se skinuto sa kartice, proizvod je plaćen 2,38CAD. Piše da je refundirano, ali novca nema ni na kartici ni na PayPal. Verovatno će se pojaviti narednih dana.

Da zaključim slučaj. Legle su pare nazad na karticu, 1,67€. "Kalirao" sam 0,01€ zbog kursne razlike.
A možda proizvod stvarno i stigne...

Vrh Dno