Aha a ako stigne i nije to to , platim pošti neke dazbine i kazem vratite paket a pp mi posle vrati pare?
Moze se desiti da mi bude skuplje od 15$+carina+pdv , zbog odokativnosti ? Vredi li da kazem prodavcu da negde nalepi cenu ako se to ne radi po default-u ?
Ti ono digitron uzimas za 15-16$ (evra, cega god).
Covek ti je rekao da je 400e vratio od prevaranta a ti se raspisao za 15$, istina tvoji su pa i imas pravo da ih pazis maximalno.
1. Kad paket stigne i ti ga preuzmes, nema vise vraćke, uglavnom. Ako ti trazi postar da platis dazbine (u ovom slucaju samo prv od 20% i 14x dinara otvaranja i zatvaranja paketa i nesto za slanje para drzavi preko poste) i ti primis paket i platis dazbine ti si prihvatio posiljku i prihvatio si dazbine.
Ako je procena carinika i razrezane dazbine po tvom misljenju prevelike ti mozes da odbijes primiti paket i traziti da ulozis zalbu, tu odma postaru, pa te carina obavesti da joj dostavis podatke koliko si ti to platio ako su preterali... Mozes i da odbijes primiti paket, paket se vrati prodavcu, ti tvrdis na ebay da nisi dobio paket, pare ti se vrate. Imas rokove za ocekivanu isporuku, kada prodje maximalni rok ti kontakitras prodavca i pitas gde je paket pa trazis pare nazad sta ti god odgovori. Kad pokrenes spor na ebay rok je 30 dana (cini mi se) da se spor razresi i ti trebas da vodis racuna o rokovima. Imas takodje 30 dana od maximalnog roka isporuke da pokrenes spor. Ja nikada nisam imao problema da vratim pare, vise puta sam robu koja je stigla posle refunda (vracanja para) ponovo placao i dogovorio sa prodavcem da ne salje ponovo...
2. Dazbine placas samo ako ces da uzmes paket.
3. Ako ta roba nije to, odma ulazes zalbu ebay-u, slikas, prijavis tacno sta si narucio, napravis pre kupovine ss od opisa robe i sve saljes ebay podrsci zaduzenoj za sporove i to prilikom pokretanja priogovora... Ebay ce da vrati pare preko PayPal-a.
4. Retko su ljudi imali potrebu da potezu PayPal da bi vratili pare, to tek ako se zakomplikuje mnogo na ebay ali za 15$ nece sigurno.
5. Moze da se desi da ti ne budu uopste naplacene dazbine.
6. Zamolis da posalju u sigurnosnoj koverti jer koverte se redje oporezuju i ocarine. Sto lici na knjigu oblikom lako prodje bez dazbina.
7. Mozes reci prodavcu da vidno istakne vrednost posiljke na paketu prilikom adresiranja ali ako je iz Kine i ako pozele da otvaraju oni ce sami da procenjuju vrednost. Reci prodavcu da NE PISE da je poklon. Poklona iz kine od Li Ning-a nema, znaju carinici da ti nije rodjak ni prijatelj.
8. Moras imati vise para na racunu da bi platio nesto preko paypal. Za RaihFazan banku znam da moras imati 30€ + iznos za placanje + 4-5% (cini mi se) preko vrednsoti probe radi nekog bankarskog preracunavanja. Tih 30e je fiksno i banka to drzi za sebe dok ne ugasis racun, a voleli bi banditi i da je 300e samo niko im onda ne bi otvarao racun i uzimao vizavirtuon karticu, onih 4-5% je neko bankarsko preracunavanje kurseva ali na kraju uvek skinu tacan iznos u evrima a ti na ebay platis preko pp (PayPal) iznos u USD, AUD ili koja je vec valuta napisana. Nemoj da ti PP obracunava kurseve vec podesi na PP da to radi tvoja banka jer je kurs tada povoljniji, dere PP sa kursom a kako to da uradis vidi na samom procetku teme o PP u prva dva velika posta (treba truda dok se sve nadje, korak po korak).
Dosjes mi kilo kolaca.