Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

Pa da, ako ti ne stigne ili stigne oštećeno vratiće ti pare ...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Aha a ako stigne i nije to to , platim pošti neke dazbine i kazem vratite paket a pp mi posle vrati pare?
Moze se desiti da mi bude skuplje od 15$+carina+pdv , zbog odokativnosti ? Vredi li da kazem prodavcu da negde nalepi cenu ako se to ne radi po default-u ?

Jesi razmisljao da procitas nesto kad si vec na forumu, na sve sto si pitao vec je odgovoreno ko zna koliko puta
Imas temu o PP, imas za carinu, za pracenje posiljke, o e-Bay i sve ostalo vezano za porucivanje robe iz inostranstva

Sent from my Lenovo A7600-F

Jesi razmisljao da procitas nesto kad si vec na forumu, na sve sto si pitao vec je odgovoreno ko zna koliko puta
Imas temu o PP, imas za carinu, za pracenje posiljke, o e-Bay i sve ostalo vezano za porucivanje robe iz inostranstva

Sent from my Lenovo A7600-F

Čitao , nisam toliko drzak da odmah pitam .
Čitajući recimo , jedva stigoh do opcije za obračun u devizama na pp,uopšte nije taj redosled opcija , barem kao da je nešto menjan.

Nije bas naj preglednije iz razloga sto se ponavljaju pitanja po ko zna koliko puta ali svi odgovori u glavnom postoje

Sent from my MI 6

Aha a ako stigne i nije to to , platim pošti neke dazbine i kazem vratite paket a pp mi posle vrati pare?
Moze se desiti da mi bude skuplje od 15$+carina+pdv , zbog odokativnosti ? Vredi li da kazem prodavcu da negde nalepi cenu ako se to ne radi po default-u ?

Ti ono digitron uzimas za 15-16$ (evra, cega god).
Covek ti je rekao da je 400e vratio od prevaranta a ti se raspisao za 15$, istina tvoji su pa i imas pravo da ih pazis maximalno.

1. Kad paket stigne i ti ga preuzmes, nema vise vraćke, uglavnom. Ako ti trazi postar da platis dazbine (u ovom slucaju samo prv od 20% i 14x dinara otvaranja i zatvaranja paketa i nesto za slanje para drzavi preko poste) i ti primis paket i platis dazbine ti si prihvatio posiljku i prihvatio si dazbine.
Ako je procena carinika i razrezane dazbine po tvom misljenju prevelike ti mozes da odbijes primiti paket i traziti da ulozis zalbu, tu odma postaru, pa te carina obavesti da joj dostavis podatke koliko si ti to platio ako su preterali... Mozes i da odbijes primiti paket, paket se vrati prodavcu, ti tvrdis na ebay da nisi dobio paket, pare ti se vrate. Imas rokove za ocekivanu isporuku, kada prodje maximalni rok ti kontakitras prodavca i pitas gde je paket pa trazis pare nazad sta ti god odgovori. Kad pokrenes spor na ebay rok je 30 dana (cini mi se) da se spor razresi i ti trebas da vodis racuna o rokovima. Imas takodje 30 dana od maximalnog roka isporuke da pokrenes spor. Ja nikada nisam imao problema da vratim pare, vise puta sam robu koja je stigla posle refunda (vracanja para) ponovo placao i dogovorio sa prodavcem da ne salje ponovo...
2. Dazbine placas samo ako ces da uzmes paket.
3. Ako ta roba nije to, odma ulazes zalbu ebay-u, slikas, prijavis tacno sta si narucio, napravis pre kupovine ss od opisa robe i sve saljes ebay podrsci zaduzenoj za sporove i to prilikom pokretanja priogovora... Ebay ce da vrati pare preko PayPal-a.
4. Retko su ljudi imali potrebu da potezu PayPal da bi vratili pare, to tek ako se zakomplikuje mnogo na ebay ali za 15$ nece sigurno.
5. Moze da se desi da ti ne budu uopste naplacene dazbine.
6. Zamolis da posalju u sigurnosnoj koverti jer koverte se redje oporezuju i ocarine. Sto lici na knjigu oblikom lako prodje bez dazbina.
7. Mozes reci prodavcu da vidno istakne vrednost posiljke na paketu prilikom adresiranja ali ako je iz Kine i ako pozele da otvaraju oni ce sami da procenjuju vrednost. Reci prodavcu da NE PISE da je poklon. Poklona iz kine od Li Ning-a nema, znaju carinici da ti nije rodjak ni prijatelj.

8. Moras imati vise para na racunu da bi platio nesto preko paypal. Za RaihFazan banku znam da moras imati 30€ + iznos za placanje + 4-5% (cini mi se) preko vrednsoti probe radi nekog bankarskog preracunavanja. Tih 30e je fiksno i banka to drzi za sebe dok ne ugasis racun, a voleli bi banditi i da je 300e samo niko im onda ne bi otvarao racun i uzimao vizavirtuon karticu, onih 4-5% je neko bankarsko preracunavanje kurseva ali na kraju uvek skinu tacan iznos u evrima a ti na ebay platis preko pp (PayPal) iznos u USD, AUD ili koja je vec valuta napisana. Nemoj da ti PP obracunava kurseve vec podesi na PP da to radi tvoja banka jer je kurs tada povoljniji, dere PP sa kursom a kako to da uradis vidi na samom procetku teme o PP u prva dva velika posta (treba truda dok se sve nadje, korak po korak).

Dosjes mi kilo kolaca. ;)

Poslednja izmena:
20 komentara o digitronu od 16$ !!!
Kao da se kupuje svemirski modulator, a ne mrtvi kalkulator :D

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Svaka čast za ovaj enciklopedijski post.
Ovo bi trebalo zalepiti u prvom postu ove teme.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Konačno je neko ostvoreno rekao da na temi najviše pišu (čitaj žale se ljudi) koji kupuju robu do 100e vrednosti. A ljudi koji uvoze porudžbine većih vrednosti (sa ili bez carine) nikad ništa ne pišu jer već poznaju sistem do te mere da nema potrebe bilo šta da kažu.:d

Pa šta će onda ti eksperti na temi sem da pomognu onima koji postavljaju pitanja? $16 ili $0.16, glupo li je pitati ako postoje nedoumice, posebno na pravoj temi? Ne razumijem vas.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Ma shvatam coveka, prvi put kupuje, nejasno mu je, ne zna procedure, zbunjen, neupucen, red je pomoci ako imas vremena i znas sta pises...

Tako je. Nije lako baciti pare, pa makar i 16 dolara.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Zahvalio bih se na konstruktivnim postovima , i ja sam tako radio na foumima kad sam mogao , ponavljao ljudima iako je ili prosto ili ponovljeno.
Naručin digitron i platih ga paypal-om , 16,55$ , i kombanka obračunala 1671din pa me interesuje da li bi trebalo da piše da je poslato , nekim zelenim slovima , da bih mogao da ga pratim ?
Capture22.JPG

Treba da piše da je poslato, ako se prodavac setio da obeleži. Ne sećaju se uvek i odmah.

Ima i slučajeva da piše da je poslato a u stvari nije.

Ako sam uplatio 2gog i piše ovo :
hsiz43.jpg

, preostaje samo da čekam da mi nešto dostave u sanduče ? Do 27og ili 2.6.2018.+30dana?
Kada je to vreme da kazem , nije dostavljeno ? Išao sam na početku "contact seller" da mu kazem da stavi pravu cenu i označi kada je poslao ali nije odgovaro , samo mi je dao onaj rewiev.
edit: Tj piše mi u emailu ali ja ne vidim gde sam dobio feedback.

Poslednja izmena:
Pises prodavcu kada kupujes, ima forma za poruku prodavcu, zavrti malo stranicu, pa tu svoje zelje izneses, ne pises prodavcu naknadno ako neces da otvaras "case".
Prvo sacekaj da stigne 27.6.2018. onda budi dobar i sacekaj jos 5-7 dana minimum pa pitaj prodavca da li on zna gde je paket (pravis se fin).
Onda se mozda dopisujete...
Vodi racuna da li se otvori "case" jer onda u roku od 30 dana ima rok da se razresi ili ces ti traziti od ebay da se oni umesaju pri cemu mozes traziti da ti vrati pare prodavac (u stvari ebay ako je bas zapelo) ili da ti ponovo posalje...
Ako prodje 30 dana od pokretanja a ti se nisi zalio ebay-u i eskalirao zahtev (trazio da se ebay umesa) moze da se smatra da je spor resen i onda "pojela maca tvoje pare"...
Po isteku roka (poslednjeg roka) za dospece posiljke se moze otvoriti "case" ali i 30 dana nako tog datuma, pa treba i tome voditi racuna.
Ako nema datuma za prispece posiljke onda se otvara case najranije 30 dana od dana slanja (ili kupovanja) robe.
Vodi racuna da je kod nas na posti i carini velika guzva, fali radnika a mozda i pomalo tiho strajkuju, da sve posiljke kasne sa pregledom i isporuka barem 5-7 dana...
Budi strpljiv, sacekaj barem 7-10 nakon 27.6. pa se onda zali i pokreci case. Ako otvoris case mozes cekati 30 dana da se razresi, ja uobicavam 25 dana sacekati pa trazim od prodavca da vrati pare a ako odbije eskaliram. Dam im vremena da stigne roba i nikad ne pitam prvi dan nakon isteka robe gde je paket vec cekam 7-10 dana ako mi se zuri a ako je nesto "levo" mirujem sa otvaranjem "case" i 25 dana...
Sve u svemu daje se do 60 dana ukupno za razresenje problema ako se tako saglase obe strane.
Nekad roba stvarno stigne nekoliko dana nakon isteka roka, nekad putuje i 30 dana duze a ima slucajeva da obigra svet 3 puta pa stigne za 60-90 i vise dana...
Nema potrebe za poterom prvi dan nakon isteka roka prispeca. ;)

Poslednja izmena:
Roba placena, pise da je poslata a ne postoji tracking, bila je nerealno jeftina, prodavac je uklonjen sa ebay gde je bio registrovan jedva preko mesec dana. Ebay kaze ovo:

We had to remove this listing from the site and you're not required to complete the transaction. If you've already sent payment, the sale should process as normal and you don't have anything to worry about. If you have any questions about delivery, please check tracking or contact your seller. If you run into any trouble along the way eBay is here to help. Please visit the Resolution Center to help resolve any problems you may encounter.

This user is no longer registered on eBay.

This item has been shipped.

Paypal kaze ovo:

Order Description:
Shopping Cart
Item Total:
$6.99 USD
Sales Tax:
Shipping:
$0.00 USD
Seller discount or charges:
$0.00 USD

Total amount:
-$6.99 USD
Fee amount:
$0.00 USD

Net amount:
-$6.99 USD
Date:
Jun 19, 2018
Time:
07:39:56 PDT
Status:
Completed

Insurance:
$0.00 USD
Status:
Completed

Payment To:
Yang Zhangqi (The recipient of this payment is Non-U.S. - Verified)
Seller's ID:
jonasem_48
Seller's Email:
[email protected]

Funding Type:
Credit Card
Funding Source:
$6.99 USD - Visa Debit Card XXXX-XXXX-XXXX-XXXX

This credit card transaction will appear on your bill as "PAYPAL *JONASEMMANU".

Tracking Number:
No Shipment Tracking Help
Carrier:
None
Order Status:
Shipped (Jun 19, 2018)

Original Transaction
Date Type Status Details Amount
Jun 19, 2018 Payment To Yang Zhangqi Completed ... -$6.99 USD

Related Transaction
Date Type Status Details Amount
Jun 19, 2018 Charge From Credit Card CompletedYour transfer from your credit card to your PayPal account is complete.Your transfer from your credit card to your PayPal account is complete. Details $6.99 USD

Sta mi je ciniti? Jel postoje sanse da je stvarno poslao ili se dzabe nadam?

100% scam. Otvorio sam dispute, cekam paypal da odgovori. Znam i sablon scammera:
- china/singapur
- mesec do dva star nalog
- 0-20 pozitivnih
- sve isti predmeti, neke sitnice
- lazni komentari

Postao sam paranoican. Vise nisam siguran da li je cela ova sema maslo jednog Kineza sa puno slobodnog vremena, grupice prevaranata koji jedne druge podrzavaju ili je ovo zapravo organizovano na nivou drzave da napadaju americki ebay. Cime se oni zapravo bave:

1. Vecina naloga o kojima govorim su otvoreni u periodu kraj 2017. ali uglavnom mart-april 2018.
2. Imaju od 0 do 30-tak pozitivni feedback
3. Feedback daju jedni drugima, zato i imaju toliko pozitivnih ocena
4. Neki nalozi su ugaseni, listinge ebay brise kao i predmete na dnevnoj bazi, u tisini bez ikakve objave

Kako i zasto se ovo njima isplati ako postoji money back guarantee na ebay? Mada cemo videti kako to radi u praksi posto sam pao na scam i cekam razresenje od strane ebay. Jel pokusavaju da poljuljaju ljudima poverenje u ebay, u cemu je fora? Ako je to u pitanju ovo je sigurno organizovano na nivou drzave, takozvani kineski "hakerski" napadi na USA.

Ja sam nov na ebay, koliko dugo ovo zapravo traje? Kada ste prvi put primetili scammere iz Kine na ebay u ovako masovnom broju?

Imao sam ja jedan slucaj sa izbacenim prodavcem, ali se ne secam tih detalja.
Pare su mi svakako vratili, toga se secam.

Garancija nije fiktivna, vec je realna, i to poprilicno u korist kupaca.

Prosta stvar, kad vidis da je prejeftino - ne kupujes.
Drugo, ja nikada na eBay-u ne uzimam od prodavaca koji imaju malo ocena. Ima bas dosta prevaranata tamo, gori su od naseg kp. Naravno, ima i legitimnih prodavaca.
Ja sam jednom prevaren tako, isto kao ti, platio, uklonili mu nalog, ali sam se negde na eBay-u zalio i sam eBay mi je izvrsio refund, nisam morao preko paypala, to mi je bila druga opcija. Rekli lepo, prevarant je banovali smo ga, evo ti kinta nazad. Ne mogu sad da se setim gde je ta opcija na eBay-u bilo je pre 2 godine a ja vec duze vreme ne kupujem tamo.
I da paranoises se : ) koji crni nivo drzave, cak ne mislim da je i ekipa, pre ce biti da je sam pravio te naloge i lupao sam ocene.
Ebay bi svakako trebao da se uozbilji i da uvede neku ostriju proveru clanova, neka traze verifikaciju licnog dokumenta pri registraciji, sta znam. Ovako svaka šuša moze na tako glupe fore da vara narod.
Ali zna administracija da ljudi rade to tamo, cest slucaj, nisi ni prvi ni poslednji kojeg su *****ali.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Postao sam paranoican. Vise nisam siguran da li je cela ova sema maslo jednog Kineza sa puno slobodnog vremena, grupice prevaranata koji jedne druge podrzavaju ili je ovo zapravo organizovano na nivou drzave da napadaju americki ebay. Cime se oni zapravo bave:

1. Vecina naloga o kojima govorim su otvoreni u periodu kraj 2017. ali uglavnom mart-april 2018.
2. Imaju od 0 do 30-tak pozitivni feedback
3. Feedback daju jedni drugima, zato i imaju toliko pozitivnih ocena
4. Neki nalozi su ugaseni, listinge ebay brise kao i predmete na dnevnoj bazi, u tisini bez ikakve objave

Kako i zasto se ovo njima isplati ako postoji money back guarantee na ebay? Mada cemo videti kako to radi u praksi posto sam pao na scam i cekam razresenje od strane ebay. Jel pokusavaju da poljuljaju ljudima poverenje u ebay, u cemu je fora? Ako je to u pitanju ovo je sigurno organizovano na nivou drzave, takozvani kineski "hakerski" napadi na USA.

Ja sam nov na ebay, koliko dugo ovo zapravo traje? Kada ste prvi put primetili scammere iz Kine na ebay u ovako masovnom broju?
Dobićeš pare nazad nema razloga za brigu

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Neki od njih cak i nisu prevaranti, nego znaju da ljudi nece porucivati ako nemaju ocena, pa naprave zato puno naloga, koji medjusobno naskljocaju ocene.
Obzirom da je eBay na strani kupca, a pogotovu ako se masa ljudi zali na istog prodavca, ne vidim bas da imaju neku korist od pokusaja da slazu puno kupaca.

Kada eBay prodavcima uopste isplacuje novac? Tek po potvrdi isporuke?

Jednom mi se desilo slično. Provalio sam da postoji problem kad sam dobio pare nazad. Nisam otvarao dispute. Verovatno se previše ljudi žalilo, pa su vratili lovu svima.

Drugi put sam prevaren, jer nisam obratio pažnju na detalje prodavca. Prodavac nije imao money back guarantee, imao je mali broj ocena i svega nekoliko artikala. Artikl koji sam ja hteo da kupim i koji je bio oglašen, sa fotografijama I opisom je svuda (SAD) koštao, recimo, 30$ + shipping. Ovaj lik stavio malo manje, npr 25$, sa shipping-om, šalje iz Južne Koreja. Proizvod je stigao, ali kopija koja se prodavala za 4$ sa isporukom.
Poslao sam mu poruku, on ne odgovara, prijavim ga, ali onda shvatim da je u prethodnih nekoliko dana dobio dosta negativnih ocena i zatvorili su mu nalog narednih dana. A ja naučio školu.

Nije ti eBay vratio novac automatski?

Neki od njih cak i nisu prevaranti, nego znaju da ljudi nece porucivati ako nemaju ocena, pa naprave zato puno naloga, koji medjusobno naskljocaju ocene.
Obzirom da je eBay na strani kupca, a pogotovu ako se masa ljudi zali na istog prodavca, ne vidim bas da imaju neku korist od pokusaja da slazu puno kupaca.

Kada eBay prodavcima uopste isplacuje novac? Tek po potvrdi isporuke?

Sta da radim ako dobijem predmet a paypal mi pre toga vrati pare? Osetio bih se kao lopov a Kinez ne odgovara na mejl... samim tim ne mogu da mu uplatim. Mala je sansa da se dogodi ali opet, bedak ako se desi.

Navedeno je u oglasu da je kopija, oko cega carina moze lako napraviti problem u slucaju da stigne. Ovo je toliko jeftino da i kopija kosta cetiri do pet puta vise.

Paypal daje 180 dana za vracanje para i to je jedan ebay mod preporucio u ovakvim slucajevima, umesto da se otvara dispute na ebay da se odmah pokrene dispute na paypal.

Edit: Svestan sam cinjenice da u ovom slucaju pecam u mutnom, barem koliko kineski prevaranti ako ne i vise. Ali orig. predmet kosta nerazumno mnogo sto povlaci visoku cenu kopije. Razlog svemu tome je u neku ruku plemenit.

Poslednja izmena:
Nije ti eBay vratio novac automatski?

Nije. U to vreme se novac vraćao samo ako prodavac ima Money Back Guarantee bedž, a ovaj ga nije imao. Koliko sam video, sada to stoji pored svakog prodavca.

Uvalio ti je kopiju? Ja cekam da mi posalje nesto slicno, jedno pise u naslovu a na slikama je nesto sto nigde drugo na internetu nisam video. Sta ce stici do mene (ako stigne) boga pitaj. Samo se nadam da mi nece poslati nesto sto vredi trecinu cene koju sam platio, nesto bas low budget. Ja zapravo prizeljkujem kopiju od onoga sto pise u naslovu ali mislim da cu dobiti nesto trece.

Ono sto je bilo bas jeftino i to buy now a ne aukcija, oba slucaja isto. Sklonjen prodavac, obrisan listing, navodno poslato, novac zarobljen (14 evra ukupno). Cekam istek roka za slanje pa pokrecem postupak za oba na ebay, za prvi sam vec pokrenuo postupak kroz sam paypal. U oba slucaja tri dana po kupovini. Navodno je ovaj drugi prodao 70 predmeta za vreme trajanja listinga, sto znaci da nisam jedini tako da ce ebay sigurno reagovati. Prodavci nisu odgovarali na mejl u oba slucaja.

Ono sto je skuplje ali kupljeno putem aukcije nije jos poslato i rok za slanje je znatno duzi ali su u oba slucaja Kinezi odgovorili na moj zahtev, tako da komunikacija sa njima postoji. Ovi prodavci imaju opciju da se vrati predmet njima, doduse to ja placam (radije ne bih, nismo mi Kina pa da je to jeftino) dok ovi gore prevaranti ne primaju predmet nazad. Aukcija mi se cini kao legit, ja sam dobio dve aukcije jednu od 11 i drugu od 16 dolara dok obicno slicni predmeti dostizu od 20 cak 50 dolara tako da mi deluje da su genuine prodavci u pitanju. Ali ce mi mozda poslati totalni bofl jer sam platio nisku cenu na aukciji dok ce onima koji plate vise verovatno poslati bolje predmete. Cenim da su prodavci neki likovi sto rade u tim fabrikama i da biraju sta kome salju zavisno od cene. Moje iskustvo sa lokalnim, "srpskim" Kinezima je takvo da oni svaki, ali svaki detalj gledaju pri prodaji. Tesko ih je preveslati.

Iskren da budem ocekujem slomljene, lepljene ili koriscene predmete da stignu, ako stignu.

Edit: Nisam gadljiv na bootleg, jedino me brine sto tada ne znam jel materijal i koliko opasan po zdravlje. Sto se kvaliteta tice, original uvek ima bolji QC ali bootleg zna biti mnogo boljeg dizajna od originalnog predmeta, veci, nekad i bolje napravljen. Tako da je to lutrija zavisno od predmeta i primerka.

Poslednja izmena:
Da, poslao je fake. U pitanju je digitalna vaga sa određenim opcijama. Kritična opcija je pick weight.
Stavio je fotke brendirane vage koja to ima i kopirao je tekst sa stranice proizvođača, a slao je vage bez natpisa i bez te opcije.

Nije. U to vreme se novac vraćao samo ako prodavac ima Money Back Guarantee bedž, a ovaj ga nije imao. Koliko sam video, sada to stoji pored svakog prodavca.

Trazio si refund i preko PPa i nista?

Nazad
Vrh Dno