Šta je novo?

eBay, pitanja, diskusija, saveti i preporuke

zar shipping ne placa kupac?

Stigao mi mail od prodavca, onaj koji mi je eposlao pogresan objektiv (300$).
Kaze da vidi da je na carini i da ce da ucestvuje u troskovima. Sta bi trebalo to da znaci, odn. koliko ce da ucestvuje, kad se vec ponudio.
I kakve to dokumente bi trebali da mi traze na carani? To jos nisam doziveo.

"
Hello, dear buyer.
I am writing to inform you that the product you recently purchased from eBay (Order No. 17-11908-61819) is currently in the process of customs clearance, and you should have received a message from the customs that you need to provide some documents to cooperate with the customs clearance, so that you can get the product you purchased as soon as possible.

In this process there may be some customs clearance costs, I am willing to bear part of the customs clearance costs according to the actual situation. Please complete the customs clearance as soon as possible, if you have any questions or need further assistance, please feel free to contact me, I will try my best to assist in solving the problem."

Da li je neko skorije naručivao nešto vrednije od 50€ od prodavca iz SAD sa opcijom isporuke "eBay International Shipping" i kako je prošao?

Da li je neko skorije naručivao nešto vrednije od 50€ od prodavca iz SAD sa opcijom isporuke "eBay International Shipping" i kako je prošao?

Pa sad na americkom Ebay-u u vecini slucajeva prodavci salju van SAD samo putem tog glupog ebay international shipinga....narocito ako su u pitanju neke manje stvari...a taj novi international shiping im je strava i uzas,meni je totalno ogadio Ebay...skoro da se osecam kao pre 15ak godina kada Paypal nije funkcionisao u Srbiji,pa niste mogli da placate na Ebay...

Inace,taj novi shiping im je neverovatno glup bar iz tri razloga....prvo,U Z A S N O je spor......neuporedivlo sporiji od jeftinijeg USPS First Class Mail Internationall shippinga putem koga su ranije vecina ebay prodavaca slali stvari....sad sa ovim novim shippingom stvari stizu u Srbiju iz USA za po mesec i vise dana (?) kao da kupujete iz Kine.....a to je zato sto se stvari iz cele USA sakupljaju prvo u taj neki EBay centar koji je negde oko Cikaga,za sta obicno treba 10ak dana (a za tih 10 dana stvar poslata USPS First Clasom obicno stigne u Srbiju),pa onda jos par dana dok se predmet spremi za slanje van USA (?) i kad se konacno posalje ide DHL-om u Nemacku,tj tamo neki centar....tu isto putuje 10 ak dana,pa onda u Nemackoj stoji jos jedno 7,8 dana i onda krece za Srbiju,gde mu takodje treba nekoliko dana....

Stizemo do druge glupe stvari,kad posle toliko nedelja davljenja konacno stigne u Srbiju u 98% slucajeva ide na carinu,posto se salje DHL-om.....znaci em zaglavi na sugavoj carini danima ili nedeljma,em obavezno vas oderu ako je stvar skuplja od 50 eura....a nekim cudom stvari poslate USPS FIrst Clasom (narocito ako su manje) zadrzavaju se na carini samo jedan dan...

I treca najgluplja stvar oko ebay international shipinga sto prodavci vise uopste nemaju kontrolu nad cenom same postarine.....to odredjuje Ebay....pa se desava da npr hocete da kupite dve iste ili slicne stvari od jednog istog prodavca a za jednu stvar je shipping $30 a za drugu istu takvu ili slicnu $60 (?!)...pitate prodavca sta se desava,on se izvinjava i kaze da vise ne moze da uredjuje cene postarine......i da,sa tim novim shipingom vise nema combined shippinga,kad vam prodavac posalje dve stvari sa umanjenim shipingom....

Prosto neverovatno kako su sjebali Ebay sa tim glupim ebay international shippingom..........jedan mali deo ebay prodavaca i dalje hoce da salje sa USPS Firts Clasom,ali bas su retki...

Da li je neko imao iskustva prodaje preko iste i ako jeste, kakvo je iskustvo slanja paketa (koja pošta nudi te usluge, koja je cena, koliko je bezbedno da će paket stići iz Srbije u EU...). Ja sam do sada samo kupovao neke stvari koje nisam nigde mogao da nađem na drugim kineskim prodavnicama, a razlog tome je što su neke stvari koje su i dosta kvalitetnije i stare originalne i verovatno pravljene davno za EU i USA... Svakako bi mi iskustvo nekoga značilo, jer planiram da prodajem neke stvari, a vidim da ima naših na mreži sa dosta pozitivnih i da su prodavali.

Prošle nedelje sam poručio neki zidni sat iz GB i stigao mi bez problema. Sve sa poštarinom 53e za 12 dana je bio tu i nije bilo carine.

Ovaj Ebay od kada je uveo onaj ebay internationa shipping,mnoge stvari postaju sulude za kupce van USA...

Trenutno sve češće srećem sledeći slučaj....npr jedan USA prodavac prodaje nekoliko razlicitih stvari,za svaku posebno aukcija ili buy it now,ali cene poštarina su im show....npr često se dešava da je za jednu stvar poštarina do Srbije 25$,a za drugu stvar od istog prodavca (koja je ista po dimenzijama i težini kao ona prva stvar) poštarina 64$ (?!)........što bi poštarina bila tri puta veća?....pitam prodavca,on isto kaže da mu je to čudno i nelogično,ali da oni od kad su u tom ebay shipping "programu" ne postavljaju cene internacionalnih poštarina,nego da moram da kontaktiram ebay u vezi toga...

E sad,da li ima neko ideju gde kontaktirati ebay zbog tih suludih cena poštarina?...ako odete u "help" tamo ima onaj "katalog" sa oblastima iz koje vam treba pomoć,ali tu su neke uopštene "fraze"....javi se ebay chat robot ali kada mu opišete tu situaciju sa poštarinama,on kaže da ne razume pitanje :ROFLMAO:

Nemam pojma, sam stavljam cene za troskove slanja, imam cenovnik poste i dodam jos malo za svaki slucaj, imam i trosak pakovanja. Cene slanja iz USA su sulude i za Irsku, totalni ignor za bilo sta iz US. Provizija ebay-a je isto prevelika za prodavce, zato dizu cene (12-15%).

Ja sam pre par meseci pazario sat iz GB i poštarina je bila 15 funti. Poštarine su porasle od kako su ameri uveli veće cene carina. Sa alijem ti je druga priča, jer imamo sporazum sa njima ali i kod njih kada uzimam vidim da su cene poštarina otišle malo na gore. Prednost ebay je što mnogo originala ima, dok na ovom aliju je nešto za potrošnu stvar.

Nazad
Vrh Dno