Šta je novo?

E8x00 batch

e a sta mu dodje ovaj vdroop ctrl, sta dobijam/gubim ako ga iskljucim?

Ako regulishesh vcore poput vid (koji stavljash na auto) + vcore special add, a ovime kada ti je cpu u idle ti se smanjuje vcore i opterecenje samog, onda vdroop control ostavljash on poshto plocha sama bira napon. Dakle ako fazon znash da ti je vid, lupam 1.3V a treba ti 1.35V za 4GHz onda stavish AUTO + 103.84% shto rezultuje oko 1.35V, i onda stavish vdroop control on.
Ako regulishesh standardno sam izaberesh voltazu a vcore special add stavish off onda gasish vdroop control.
Krajnje dobra i precizna stvar.

Poslednja izmena:
mnogo vam bre komplikovane te DFI ploce, ja samo stavim napon koji ocu i to radi :D

pa izgleda da je upravo do onoga sto sam rekao, tj DFI vidi dobro procesore i korektno cita temperature, dok Abit ip35pro i MSI (te dve su probane) ne citaju...

edit: sad se setio, pored one dve ploce,jedan od tih e8200 je proban i na ASUS P5K i isto je pokazivao 50+
Ma Real Temp lepo cita, meni se na DFIju ne poklapaku temperature iz BIOSa (i Smart Guardiana) sa Real Tempom.
Bogami, vreo je. :) 65C za par minuta, znaci da ce za 2 sata da ode na 70C sto ti bas i nije dobro :S: Menjaj kuler :)

edit: da se razumemo, meni je 27 minuta "par minuta" kod ovakvih testiranja :)
Mislim da za pola sata dostigne neku maks. temp..:)

9h +
CPU VID Control 1.281x v
Sve ostalo isto :)
vetns na 1000 o/m
Idu te voltaze jos dole :-devil-: cini mi se da mogu jos

thx za vdroop ojasnjenje.
Stavio sam vcore 1.281x v vid je auto i vdroop enabled, zbog toga mi valjda cpu-z pokazuje 1.328.

Poslednja izmena:
glupo pitanje (nisam nikada imao prilike da se zezam sa dfi plocama za 775), zar ne ide ili vid ili vcore ?

thx za vdroop ojasnjenje.
Stavio sam vcore 1.281x v vid je auto i vdroop enabled, zbog toga mi valjda cpu-z pokazuje 1.328.
Ako ukljuchujesh vdroop control, onda vcore na auto a izlazni napon regulishesh preko special add opcije. Ako pak stavljash vcore na neku vrednost a ne kao gore, onda je vdroop control off.

glupo pitanje (nisam nikada imao prilike da se zezam sa dfi plocama za 775), zar ne ide ili vid ili vcore ?
Pa vid ti je def. vcore za proc pa samim tim vid i jeste vcore ali samo default vrednost za neki cpu.

Poslednja izmena:
aha, sad kapiram, time varas plocu za pravi vid procesora i stavljas koji ti oces pa na to ide +%. Hvala :wave:

Sjajna ploča :) Prosto imam neki osećaj da više nikad neću uzeti ništa osim DFI, a koliko sam ga smatrao nepotrebnim ranije :p Shame on me :D

aha, sad kapiram, time varas plocu za pravi vid procesora i stavljas koji ti oces pa na to ide +%. Hvala :wave:

Hm, recimo da mislim da si skontao ali pogledaj ovako.
Imash recimo taj tvoj E2180. I def. voltaza je 1.30V (ovo lupam, ne znam vrednost).
To dodavanje u procentima (vcore special add) se koristi ako hocesh da stavish vcore na auto i da preko special add opcije birash koliki je ukupni vcore. Stavish vcore na auto i plocha sama prepozna da je vid 1.35V (i dalje lupam) i onda dodajesh u procentima i izaberesh koliki ti napon treba za odredjen radni takt.
Sada, zavisno da li radish tako ili ne po potrebi ukljuchujesh vdroop control.
Ovo sa procentima i special add je dobro jer kada ti je proc u idle obara voltazu procesora i manje se greje.
Nadam se da je sada ok, dakle plocha zna koji je vid, ona prepozna samo ti biranjem auto opcije za vcore i svime onime gore upravo doprinosish manjem opterecenju procesora.
Xtremesystems majka mara shta sve moze da se iskopa.:smoke:

Sjajna ploča :) Prosto imam neki osećaj da više nikad neću uzeti ništa osim DFI, a koliko sam ga smatrao nepotrebnim ranije :p Shame on me :D
Ja na to gledam, svaka plocha je na def. ista a ako se dobro o/c to je samo bonus. :D

Poslednja izmena:
ppl 1.510 v
CPU VID Control 1.268x v
Nisam testirao, ali za sada je ok, mozda u toku noci pustim orthos...

Poslednja izmena:
Evo i ja da se javim, batch Q807A223

ulazi u win sa default naponom, tj. nije default posto imam ili auto ili da dodam nesto malo, pa sam dodao +0.012. Default mu je 1.22x V E sad, to sto on ulazi u win je jako lepo, medjutim evo nocas se resetovo komp posle 5 sati orthos-a (small fft's) na 4GHz @ 1.32V (default + 0.1V). OCCT je prosao 3 sata testa bez problema. Sad sam ga digao na 1.36V pa cu nocas opet ostaviti da vidim jel mu je to sad dosta, ako jeste malo cu smanjiti pa probati ponovo prekosutra.

temperature po real-tempu su 41C idle, 68C max (na orthos small fft's posle 30min). Bios i ostali programi (osim OCCT-a i njegovog internog citaca) vide 10C vishe. Najnoviji coretemp pojma nema sta cita, vidi TjMAx kao 100C sto je netacno. Dakle jedino RealTemp radi. (i OCCT)

Sa 1.4V je isao na 4.2GHz, vrteo testove uglavnom uspesno, ali nije bio stabilan. Temp je bila skoro 80C na orthos-u tako da sam od 4.2GHz definitivno odustao :d

CoreTemp meni na 8200 cita Tjmax 105C shto je glupost.:p
gx-x, koliki ti je VID?:)

gx
FSB je 500 Mhz? Moze toliko na tom Biostaru?
I koliko si podzao napon za NB,FSB?

Poslednja izmena:
E ne znam jos uvek nista konkretno da vam odgovorim, cudno mi se ponasa sistem. Sintetike prolaze sve na 7 sati na 8x500, @1.36V (meni to deluje mnogo ?! ) ali mi recimo trekmania izbrlja nesto posle sat vremena ili izleti na desktop ili mi poplavi ekran i dobijem neke artefakte cudne. To mi je i 3Dmark radio dok nisam digao napon za CPU jos malo, sad on radi normalno, Crysis sam igrao sat vremena i radi normalno ali eto, TMF me zeza. Sad sam spustio FSB na 490 (znaci klok je 3.92GHz) sa 0.05V dodatkom za CPU, stabilan je bio 3 sata small fft's (nisam imao vremena tj. zivaca za vise) pa cemo da vidimo kako se ponasa, tj da li graficka nesto brljavi, mozda PSU slab (mada nema pada napona i hladan je), chipset dodatno hladim i nekih 40C je sto nije puno...Ja imam osecaj da se meni tu nesto ugreje za sat i kusur kad su sve komponente u igri (cpu+mb+ram+grafika) pa to prsne, smao da lociram sta je.

@cc13:

Biostar ide na 540 np, eno FantomX gura e6550 na 540x7 24/7, Nikolas je terao neki pentijum E sa TP35D2 na 560FSB...Dobra je to ploca i jednostavna za koriscenje. Napon za ona nema, tj ima objedinjen napon za chipset (na podesavanje mislim) koji sama regulise, a mozes i da ga zakucas na neku od 3 vrednosti. Pored toga ima "FSB Termination Voltage" koji nemam pojma sta je, kazu da je i njega najbolje ostaviti na AUTO ali ja sam provalio da ako ga ne stavim na 1.55V ploca i ne radi bas kako treba, CPU oce vise napona itd. Nista vise nema za podesavanje oko napona za plocu.

@garson:

posto ste me lepo zbunili sa DFI podesavanjima, pretpostavljam da je VID def napon za CPU, a on je cak 1.22V :zgran:

Coretemp koji ja imam ne vidi VID na ovom CPU, a onaj novi sam obrisao posto je isto toliko beskoristan (TjMax 105C). U biosu je 1.225V i kad dodam +0.1 cpu-z vidi tacno to tako da jeste 1.225V nazalost. (mada to ne mora nista da znaci)

Coretemp koji ja imam ne vidi VID na ovom CPU, a onaj novi sam obrisao posto je isto toliko beskoristan (TjMax 105C). U biosu je 1.225V i kad dodam +0.1 cpu-z vidi tacno to tako da jeste 1.225V nazalost. (mada to ne mora nista da znaci)
Pazi, za novi CoreTemp izgleda i sam autor zna da ne valja shto se tice Tjmax :p, pa je ostavio mogucnost da u settings.ini fajlu to sam podesish, TjMaxOffset opcija je po defaultu 0, za 45nm treba staviti -10 shto daje 95C.:)
Meni je recimo VID 1.1V a ploca za napon postavlja 1.18V.:)

pa onda tu neko laze, ili coretemp (besplatan) ili tvoja lepa DFI DK p35 ploca od 100e :) Proceni sam. sad cu skinuti ponovo taj CT novi pa cu ti reci sta laze za VID :p

edit: znaci ovako, laze 1.1125 :p (zamenuti rec "laze" u "kaze" po potrebi :p) Da li ovo treba da znaci da ce cpu raditi na 2.66 na 1.1125 ? (svejedno ne mogu to da podesim).

Poslednja izmena:
pa onda tu neko laze, ili coretemp (besplatan) ili tvoja lepa DFI DK p35 ploca od 100e :) Proceni sam. sad cu skinuti ponovo taj CT novi pa cu ti reci sta laze za VID :p

edit: znaci ovako, laze 1.1125 :p (zamenuti rec "laze" u "kaze" po potrebi :p) Da li ovo treba da znaci da ce cpu raditi na 2.66 na 1.1125 ? (svejedno ne mogu to da podesim).
E, ali pazi VID nije def napon za CPU, nisam video plocu koja za CPU postavlja napon identican VIDu, uvek je neshto veci.
The VID is the "stock" vCore for each chip, and it varies from chip to chip based on Intel's testing procedures. The VID will tell the motherboard: "This is the voltage I require at stock speeds when the VCore setting is on 'Auto' for proper operation." Nothing more. It is said that a lower VID value will yield better overclocks, but nothing's been conclusively proven.
Da, mislim da bi trebalo da znaci da moze da radi na 2.66 na 1.1125 kad bi moglo da se podesi.:)
Cini mi se da sam vidjao na XSu primerke 8400 koji imaju VID manji od 1V.:)

Poslednja izmena:
NEmam pojma, moze tu da pise sta oce, eno videh jednog na XS malopre, e8200 Q808 batch, (od 33 komada covek je JEDNOG takvog nasao) trci na ~1.216V na 4GHz, screenshot sadrzi cpu-z shot i orthos koji fura 6 i kusur sati...

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=185848

4@1,216v.PNG

:zgran:

ocu jedan takav :p

Ovaj moj butuje na 4ghz sa def naponom ali nije stabilan, evo sad ga archim na 1.34V (to je sa padom napona pod load-om, namesten je na 1.37V) da vidim oce napokon biti stabilan...Prolazio je (kao sto vec rekoh) sintetiku i na 1.32V al mi je ispadao iz igrica posle nekog vremena...Istestirao sam ostatak kompa, nije ram, nije ploca...
Nema veze, zato sam i pravio ovo hladjenje da ne moram makar o temperaturama da mislim previshe, i ovako je 41C idle, 68C posle par sati smal fft's...

NEmam pojma, moze tu da pise sta oce, eno videh jednog na XS malopre, e8200 Q808 batch, (od 33 komada covek je JEDNOG takvog nasao) trci na ~1.216V na 4GHz, screenshot sadrzi cpu-z shot i orthos koji fura 6 i kusur sati...

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=185848

:zgran:

ocu jedan takav :p

Ovaj moj butuje na 4ghz sa def naponom ali nije stabilan, evo sad ga archim na 1.34V (to je sa padom napona pod load-om, namesten je na 1.37V) da vidim oce napokon biti stabilan...Prolazio je (kao sto vec rekoh) sintetiku i na 1.32V al mi je ispadao iz igrica posle nekog vremena...Istestirao sam ostatak kompa, nije ram, nije ploca...
Nema veze, zato sam i pravio ovo hladjenje da ne moram makar o temperaturama da mislim previshe, i ovako je 41C idle, 68C posle par sati smal fft's...
Hehe, video sam ovo sa 33 CPUa, shta cesh covek izabrao najbolji.:smoke:
Cek' malo, 68C je u loadu hladjeno vodom?:trust: Deluje mi mnogo.
Nego, prolazi ti orthos a puca pri igrama?:trust:

Poslednja izmena:
I meni je difolt vid u biosu 1.22, malo mi to|1.3x v|mnogo kod tebe, kakve su ti ostale voltaze? Kako drzis ram, plocu?
Ti primerci koji imaju manji vid od 1.1 su obcno mnogo vreli, koliko sam uspeo da primetim.

Poslednja izmena:
Ljudi, Biostar je zver koju treba krotiti. Danas umalo da kupim novu plocu, napajanje i zatim da reklamiram graficku i vratim CPU :wall: Da ne duzim, prvo sam sumnjao na jedno, pa na drugo, pa na trece, na kraju su dve opcije u biosu promenule stvar.

Jednostavno, onako kako sam ja namestio cim rade i cpu i ram i graficka ode sve u qrac u 3dmarku 2006, u trackmaniji posle sat vremena igranja itd. Zabrlja ekran kao da je crkla graficka (a na default taktovima sam je testirao za to vreme).

Opet, da ne duzim, problem je bio FSB i namestanje napona za plocu. Sad sam ga ubo (smanjio napone ?!) i sad cpu radi sa 1.32V (1.29V load) na 4023MHz :p To je +0.1V, sa +0.05V niije stabilan. Probacu 0.075V, mada ne igra mi neku ulogu, samo se maltretiram.

Na ovoj postavci je idle 40C, 25min orthosa (small fft's) 58C.

hebiga ljudi, takav primerak. Ima onih koji nece ni da butuju na 4GHz bez 0.05V, ovaj moj oce bez dizanja napona.

PS. DA, 68C na vodi posle 7 sati ! Posle 7 sati voda je 7~8C toplija nego kad pocnes test...Ipak se CPU greje na 4GHz, 45nm ili ne, to siba >90W... TDP je <65W za celu e8xxx seriju...
U relanoj primeni ne radis smal fft's 7 sati bez prestanka ;) Posle sat vremena krize (na v. high, cisto zezanja radi (test stabilnosti napajanja :) ) na 4ghz sa 1.37V nije presao 62C, toliko o vodi...Sad sumnjam da ce preci 60C posle 5 sati igranja, videcemo. (inace, CPU diode pokazuje manje, oko 57 kad je core ~64, evo sad je core 39C, cpu diode kaze 35C)

@mastercula:

memorija je na 1.9V trenutno (ne moze nize inace bi trebalo da ide na 1.8V) na 1000MHz 5-5-5-18, transaction booster na 8 (ili ti MemSet Performance level na 8). Deklarisana je na 1.8V 1066 5-5-5-18.

Eto, ja (pre)zadovoljan trenutno, 4GHz, 500FSB, 1000MHz 1:1, 10000mem bandwidtha u svemu u everestu, latencija ~50ms, winrar baca ~1850MB/s :p super pi ~11.050s...Sobzirom da je ploca 65e, memorija onomad jos bila 65e...Ne bunim se :) Probacu ponovo 4.2GHz, sa prethodnim setovanjem je hteo +0.2V i bio 70C posle 20 minuta, sad me interesuje sta ce da se desi :)

***e zar je malo 4g :d

Ono sto nisi imao srece sa E2160 ti se sad vraca. :)

? Pobrkao si me sa nekim :) Ja sam imao 2180 i trcao je na 3.4 :p

Poslednja izmena:
Vrh Dno