Šta je novo?

[E72] Zvanicna tema

nesto sam testirao: kad prebacim na phone memory, izgleda sve ok, takodje kad prebacim na normal quality isto sve ok. Mozda je do kartica? :-/

1.Moram da napomenem da se nokia ponaša jako bezobrazno, jer pored toga što nemaju mape Srbije (to razumem jer smo zadnja rupa na svirali), ne dozvoljavaju upotrebu ovi navigacije tj. rutiranja u inostranstvu, što je po meni jako neozbiljno.Probao, i glupi telefon mi kaže da korišćenje ove usluge nije moguće van matične zemlje.

2.Juče sam propustio da čestitam rođendan drugu. Datum sam ubacio kao stavku u imeniku, međutim telefon me nije podsetio. I sinoć sam pročešjao sve moguće opcije, međutim nigde nema stavke da alarmira na datume iz imenika. Da li neko zna kako da ovo izmenim??

Sto se tice prve stavke, mozes da koristis Garmin ili Google Maps.

2.Juče sam propustio da čestitam rođendan drugu. Datum sam ubacio kao stavku u imeniku, međutim telefon me nije podsetio. I sinoć sam pročešjao sve moguće opcije, međutim nigde nema stavke da alarmira na datume iz imenika. Da li neko zna kako da ovo izmenim??

Sinhrnonizuj tel sa racunarom ili ovi-jem i prebacice ih sam :eyebrows:

danas sam nesto cackao bratov e52, posto je poceo da brljavi, tacnije da pusta muziku po spustanju slusalice.
tokom update-a primetih jednu interesantnu sitnicu. e52 po defaultu ima pyton, a e72 nema... ima li ko ideju zbog cega?

cela prica me zainteresovala zato sto neke aplikacije koje ukljucuju upotrebu akcelerometra na e52 rade bez problema, a na e72 sam morao da instaliram pyton i gomilu pluginova i opet rade samo 2-3 aplikacije.
imam li "slicnomisljenika" na ovom podrucju? :)

Izasao novi Firmware za E72 - 52.005

Changelog:

Kod:
    * Changes in timezones
    * Silent mode enabled
    * Adobe Reader updated to 2.5.202
    * Default system start up date (11/10/2010)
    * Clock time font bolded
    * Device Management corrected
    * Keypad autolock change
    * Startup Database updated

odma cemo da je probamo! :d Nikako da srede sve bug-ove (i dalje imam problema sa videom i cuvanjem fotki na mem kartici, video secka pri snimanju, a za fotke ponekad processing pri snjimanju traje i preko 10 sec), sad cemo da vidimo sta su uradili... Nokija postaje ko nekad Samsung, a sad Sony Ericsson (mada meni licno moj SE w880i nikad nije narocito bagovao)...
Takodje, neprestano mi se otkljucava dok ga drzim u dzepu od pantalona! X-( Ima li jos ko ovaj problem??

eto, povecali su sat na staru velicinu, video i dalje kochi (moguce da je do kartice, jer nemam taj problem kad koristim phone memory, ali to bi trebala da je originalna Nokia kartica :p ). Ostale promjene ne primjecujem (za sad)...
update: nekome ce biti drago, ali meni je jako iritantno - auto keypad lock opet radi samo kad je tel na pocetnom ekranu. A s obzirom koliko cesto mi se sam otkljuca u dzepu... Zaista sjajan "update" :d

Ja nemam zamerki,svaka ti cast kako uspe fon da ti se otkljuca u dzepu :d ...inache,drug i ja smo bas nesto uporedjivali,on takodje ima E72,ali FW 22,sa Telenora, nije ga fleshovao (mada sam proverio,za Telenor zadnji fw je 31,bas kasne ) ,slikali smo iste stvari,i primetna je razlika,definitivno su unapredili kvalitet fotografije,vidno je loshija slika sa FW 22 u odnosu na ovaj zadnji firmware...

mozda jer ne nosim futolu, a s obzirom da su tasteri za otkljucavanje jedan do drugog prakticno, nikakvo cudo. kad smo vec kod fotkanja, nevjerovatno koliko cesto ne uspije da fokusira iz prve :p Mislim da ce da leti i bude zamijenjena sa npr. Desire HD...

Krckanje i puckanje

Poz svima userima e72. Cuo sam da je boljka ovog telefona losa izrada plastike ispod space tastera, cuje se neko puckanje kada se pritisne taj deo plastike gde se nalazi mikrofon, sto mozete videti i na ovom klipu:
http://www.youtube.com/watch?v=EHhNlnzIN_o
Pa sam hteo da vas pitam da li se isti problem i vama javlja?

Pozdrav.

nope... meni trenutno nigdje ne skripi, battery cover jeste malkice labav, ali ne skripi. BTW, sta li lik radi sa telefonom, kad kaze da je battery life odlican, jer moze da izgura cio dan, a mozda dan i po do 2 ako se ne koristi puno? :-/ WTF? Meni (istina kao tel br 2, bez koriscenja wifi-ja i sl) gura cijelih 8 dana do sledeceg punjenja (recimo 20ak min razgovora dnevno)...

I kod mene fon takodje bez ikakvih anomalija,cak i battery cover maltene ne mrda...Ali to je vec relativna stvar,sve zavisi dal neko tretira telefon kao osetljivu spravu ili kao kamen:d ... Baterija u naaajgorem slucaju 3 dana bez gasenja nocu,a kad ga uobicajno koristim oko 5 dana bez problema...

meni cak ni LED flash koji je ostao upaljen cijelu noc nije uspio da potrosi bateriju, radio je tel jos cio sledeci dan :) Ali, imam neke druge zamjerke na njega, tako da ne znam da li ce se jos dugo zadrzati kod mene (jednostavno mi nije prirastao srcu)

joriq, jel možeš da navedeš neke od tih zamerki?

vec jesam u ranijim postovima, al ajd:
  • symbian je zaista pregazilo vrijeme, jos uvijek imam 7650 i UI ne izgleda drasticno drugacije od e72
  • neke operacije su booolno spore! Npr. dok covjek udje u galeriju, otvori zadnju fotografisanu sliku, mnooogo sporo ide, da ne pominjem zumiranje fotografija, nekad i po 10 sec potraje dok se slika prikaze u pravoj rezoluciji pri zumu od npr 50%
  • pri snimanju klipova u max rezoluciji, javlja se stutter posle 5-6 sekundi
  • isto tako, ponekad snimanje fotke na karticu traje skoro 10 sec
  • ponuda softvera je otprilike ista kao u vrijeme 7650
  • mislim da telefon mora danas da ponudi osnovnu touchscreen podrsku. Npr. koliko vam je klikova potrebno da otvorite novopristiglu poruku ili propusteni poziv?
  • skrolovanje kroz foto i videogaleriju nije ni priblizno glatko kao na modernim telefonima, nekad nema vise od 2-3 frejma u sekundi
  • slideshow takodje ne ide glatko (nije sve do procesora, on svakako nije slabasan)
  • nemogucnost kamere da fokusira, cesto i u idealnim uslovima (oblacno vrijeme i slikanje u makro modu da ne pominjem)
  • firmware koji dan danas nije ispeglan kako treba (gorepomenuti problemi)
Moguce, ali samo moguce, da su neki od ovih problema izazvani sporom mem. karticom, ali evo sad gledam, to je SDHC class 4 od 4GB, sta je vise potrebno za 1 mob tel? :S: Takodje, bar jos 1 user se zalio na iste probleme sa kocenjem pri snimanju klipova (problem nestaje kad se smanji rezolucija ili koristi tel memorija, ali zasto bih radio bilo jedno, bilo drugo?)

Poslednja izmena:
Aha, dobro, već sam pomislio ko zna šta je problem :)

Od 10 stavki koje si naveo, šest se odnosi na kameru i galeriju koje smaram suvišnim delom telefona. UI mi je sasvim OK, od ekrana osetljivog na dodir ću i pokušati da pobegnem na E72, software koji mi je potreban već postoji....dakle, sve je manje-više OK :)

Hoću da uzmem E72 (ili E71), samo gledam da nađem nov, kodiran na Telenor, zbog niže cene, jer je mob ipak nenormalno skup u odnosu na konkurenciju. Ne bih ugovor, jer onda moram da menjam paket (nije problem cena, već struktura paketa).

pa sad, necu da brojim, i nije ni meni kamera toliko bitna (zato sam kao primarni telefon izabrao W950i, koji, jelte, i nema kameru), ali vjeruj da zna da koci i zeza sa ostalim aplikacijama. Koliko smo se samo mucili da natjeramo Garmina da radi (dok nije izasao noviji firmware). To jedna nokija i jedan telefon ove klase ne bi smio da dopusta! Evo, nije mi bilo dosadno, zamisli odes u Pariz, hoces da zabiljezis par bitnih trenutaka (stari fotoaparat crkao, novi kupio tek posle 3-4 dana), kad odjednom, e72 kojoj si apdejtovao FW da bi proradio Garmin, pocinje da daje ovakve snimke:

[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=bgZApXJHwZ0[/YOUTUBE]

dodje ti da razbijes to "cudo tehnologije" :mad::mad::smash:

Prethodni put krenem na put kolima, ne ponesem ni mape ni nista, oslanjajuci se na svjeze instalirani garmin (koji je radio perfektno na HTC-u), a koji nije mogao da sveze duze od 10 min da ne blokira :mad: Tek posle sam procitao da ne radi kako treba na e72, i da je nokija (znaci ne garmin!) to ispravila sa novijim FW-om koji je naknadno izasao. I onda neko kaze da SE ili Siemens rade bagovite telefone :trust:

Pa pazi generalno E serija ima slabije (da ne kazem bedne :d) kamere jer je ipak to linija koja je namenjena poslovnim korisnicima i tu je kamera ubacena otprilike reda radi
Eto ja sam prvo imao N72 pa sada E71 i mogu slobodno da kazem da uprkos tome sto N72 ima 2mp a E71 3mp ovaj prvi daje bolje fotke - jes da nema autofocus ali je primetno da slika ipak ima manje snega u bilo kojim uslovima
Ajde jos po danu i dnevnoj svetlosti su slike sa E71 jos i ok, ali po mraku i vestackom svetlu su ono bas da kazes - bedne
Bas sam uporedio i burazerov Magic koji cak i led nema i opet daje bolje slike nego E71

Pa pazi generalno E serija ima slabije (da ne kazem bedne :d) kamere jer je ipak to linija koja je namenjena poslovnim korisnicima i tu je kamera ubacena otprilike reda radi
Eto ja sam prvo imao N72 pa sada E71 i mogu slobodno da kazem da uprkos tome sto N72 ima 2mp a E71 3mp ovaj prvi daje bolje fotke - jes da nema autofocus ali je primetno da slika ipak ima manje snega u bilo kojim uslovima
Ajde jos po danu i dnevnoj svetlosti su slike sa E71 jos i ok, ali po mraku i vestackom svetlu su ono bas da kazes - bedne
Bas sam uporedio i burazerov Magic koji cak i led nema i opet daje bolje slike nego E71

nesto si ti pobrkao (vidi oznaceno, prepravi post, pa da znam sta da odgovorim) :p

Ma nisam pobrkao nista :)
Hocu da kazem da Nokia E serija generalno ima ne bas sjajnu kameru :D

joriq,definitivno treba da promenish fon ;)

Sve mane koje si naveo bez daljeg stoje,manifestuju se i kod mene...ALI...meni te funkcije telefona uopste nisu bitne,tako da na to nisam maltene ni obratio paznju...Kameru na telefonu palim bukvalno jednom u mesec dana,mozda i redje,samim tim i galeriju ne otvaram...Kad su klipovi u pitanju gledam ih direktno preko YT aplikacije ili ako imam neki u fonu trazim i pustam preko Core player-a...zato kazem,posto imas drugacije navike i potrebe onda nije ni cudo sto ti nije "prirastao srcu" ... Dok je kod mene obrnuta situacija: ovaj telefon zadovoljava maltene sve moje potrebe,i trenutno ne postoji drugi fon sa kojim bih bio toliko zadovoljan...da mi sad neko pokloni na pr. Desire HD ili slicno,ne verujem da bi se lako odvojio od E72 prvenstveno zbog toga sto ne podnosim touchscreen telefone.

joriq,definitivno treba da promenish fon ;)

Sve mane koje si naveo bez daljeg stoje,manifestuju se i kod mene...ALI...meni te funkcije telefona uopste nisu bitne,tako da na to nisam maltene ni obratio paznju...Kameru na telefonu palim bukvalno jednom u mesec dana,mozda i redje,samim tim i galeriju ne otvaram...Kad su klipovi u pitanju gledam ih direktno preko YT aplikacije ili ako imam neki u fonu trazim i pustam preko Core player-a...zato kazem,posto imas drugacije navike i potrebe onda nije ni cudo sto ti nije "prirastao srcu" ... Dok je kod mene obrnuta situacija: ovaj telefon zadovoljava maltene sve moje potrebe,i trenutno ne postoji drugi fon sa kojim bih bio toliko zadovoljan...da mi sad neko pokloni na pr. Desire HD ili slicno,ne verujem da bi se lako odvojio od E72 prvenstveno zbog toga sto ne podnosim touchscreen telefone.

joriq ce i da promijeni fon, ne se brigaj

Ni ja ne koristim foto i video kameru cesto, recimo da (evo sad gledam) u oktobru imam 8 fotki i 0 klipova, u novembru 11 fotki i 1 klip. Ne kontam tvoju konstataciju oko gledanja klipova preko YT i core playera, nije to problem, ne pazis na casu, problem je prilikom samog snimanja klipova, a poceo je da se javlja od trenutka apgrejda na predzadnji FW, i klipovi seckaju (kao sto se vidi u klipu koji sam postavio na youtube). Ali, za razliku od nekih, koji puknu skoro jednu prosjecnu platu na fon, i onda ih ne interesuje sto neke stvari ne rade kako treba (makar ih i rijetko koristili) i sto je fon trci-trci pa neki bug, ja nisam takav tip, ja za te pare ocekujem da sve radi onako kako je opisano. Evo primjer i za fotke, slikan lijevi i desni shtop od nekog bzvz Minija, lijevi je, kad sam prebacio na PC, skroz mutan, desni perfektno chist. Slikano u istim uslovima, sa slicne razdaljine. Alal vera, nokija! :crash: Cak nije problem samo kad se slika iz blizine, imam primjera gdje nije fokusirao dobro sa 2-3 metra, na idealno suncan dan.

Prilozi

• 18112010532.jpg
    18112010532.jpg
    750.6 KB · Pregleda: 39
  • 18112010533.jpg
    18112010533.jpg
    1 MB · Pregleda: 41
Ma nisam pobrkao nista :)
Hocu da kazem da Nokia E serija generalno ima ne bas sjajnu kameru :D

my bad, ja kontam da poredis E72 i E71 :p U svakom slucaju, 5mpix sa autofokusom bi trebalo da daje bolje fotke. Opet, ne da mi je to najvaznija stavka kod telefona, ne bih inace uzimao W950i, ali izgleda je grijeh ocekivati da to zapravor radi (video kamera je bukvalno neupotrebljiva, kad klipovi seckaju kao u prilozenom youtube primjeru!)

Ni ja ne koristim foto i video kameru cesto, recimo da (evo sad gledam) u oktobru imam 8 fotki i 0 klipova, u novembru 11 fotki i 1 klip. Ne kontam tvoju konstataciju oko gledanja klipova preko YT i core playera, nije to problem, ne pazis na casu, problem je prilikom samog snimanja klipova, a poceo je da se javlja od trenutka apgrejda na predzadnji FW, i klipovi seckaju (kao sto se vidi u klipu koji sam postavio na youtube). Ali, za razliku od nekih, koji puknu skoro jednu prosjecnu platu na fon, i onda ih ne interesuje sto neke stvari ne rade kako treba (makar ih i rijetko koristili) i sto je fon trci-trci pa neki bug, ja nisam takav tip, ja za te pare ocekujem da sve radi onako kako je opisano.

E72 se vodi kao telefon iz business klase,nije zvanicno "multimedijalni"- pa se tako i ophodim prema njemu. Kad sam ga kupovao obracao sam paznju na druge stvari,sto se mene tice mogao je i da nema kameru...i druga bitna,stvar: po mojim kriterijumima jos uvek nije izasao "all-in-one" telefon koji bi posmatrao u tom pravcu "za moje pare hocu sve da radi extra" - pomirio sam se s tim da to jos uvek ne postoji...tako da,pri kupovini telefona "od dva zla biram manje"...

ne radi se o "all in one", radi se o tome da ako stave kameru, da kamera treba da radi, ako ima video mod, da on ne treba da secka, ako ima GPS, da on ne treba da koci, ako ima wifi, da moze da uhvati i zadrzi mrezu, ako ima 3G, da ne gubi mrezu. E72 neke od ovih stvari radi OK, neke katastrofalno. Nokija je izgleda pocela da otaljava razvoj i softvera i hardvera, symbian je u zestokoj krizi, a hardverski se desavaju ovakvi pehovi:
http://www.mobile-review.com/articles/2010/n8-brak-en.shtml

Promijenio sam relativno dosta telefona, ali ovo je apsolutno jedini sa kojim sam imao ovoliko problema i prvi koji sam zelio da razbijem par puta (zbog kocenja Garmina i zbog kocenja snimanja video klipova kad sam bio u Parizu). Napominjem da sad Garmin radi ok, ali i da sad video snimanje ne radi OK, a radilo je ranije :p

Poslednja izmena:
joriq, Cooper S nikako ne bih nazvao bezveze minijem :d (mad ovaj jeste nešto ružnjikavo našminkan :))
To što je jedna fotka mutna možda ima veze i sa drhtanjem ruke. Ipak je to telefon koji nema predviđeno mesto (grip) da ga držiš dok fotografišeš. Dešavaju se ovakve stvari.

Pitanje: da li na E72 postoji neka prečica za smajlije (prillikom kucanja maila/SMS-a)? Vidim da ovde ima i (bivših) vlasnika E71, jel ima tamo prečica?

Pa i razumljivo je sto otaljavaju starije verzije Symbiana
Sada je ocigledan fokus na Symbian ^3 i MeeGo projektima - cim se budu pojavili telefoni pribliznih karakteristika kao vec dostupni modeli koje pogoni nova platforma Symbian S60 3rd i 5th ce zaista postati stvar proslosti - nesto slicno kao 2nd edicija koju danas vise niko ne spominje niti se pisu aplikacije za njega, uz izuzetke tu i tamo sto je i razumljivo jer su ti uradjaji bili aktuelni negde oko 2006. godine :)

Poslednja izmena:
joriq, Cooper S nikako ne bih nazvao bezveze minijem :d (mad ovaj jeste nešto ružnjikavo našminkan :))
To što je jedna fotka mutna možda ima veze i sa drhtanjem ruke. Ipak je to telefon koji nema predviđeno mesto (grip) da ga držiš dok fotografišeš. Dešavaju se ovakve stvari.

Pitanje: da li na E72 postoji neka prečica za smajlije (prillikom kucanja maila/SMS-a)? Vidim da ovde ima i (bivših) vlasnika E71, jel ima tamo prečica?
Ovaj je zaista bzvz, zao mi je sto nisam slikao unutrasnjost (sa bukvalno 50ak LED-ova, a na retrovizoru, po samom staklu :wall: ispisano Crazy Tuning). No, slike spoljasnjosti, "spajdermen" na haubi i LE diode na retrovizorima govore dovoljno o ukusu. Inace, vozim Cooper-a, ali je moj vise nalik na ovaj crveni :wave: BTW, fotka "spajdermen" haube je takodje van fokusa.
Inace, imam dovoljno iskustva da razlikujem kad je slika mutna zbog drhtanja, a kad zbog loseg fokusa. Ako nista drugo, i sam aparat cesto pokaze da nije dobro fokusirao (crveni ili bijeli umjesto zelenog kvadrata u centru ekrana, prije nego sto se okine). Za video klipove se to vec ne vidi dok se ne odgleda klip na velikom ekranu (kao u slucaju ovog klipa Ajfelovog tornja, koji je em van fokusa, em secka).

inace, koliko ja koristim ovaj tel, nisam primijetio precicu za smajlije (SE w950i ih ima, a i podrsku za EMS, koji je Nokija nazalost bojkotovala)

Pa i razumljivo je sto otaljavaju starije verzije Symbiana
Sada je ocigledan fokus na Symbian ^3 i MeeGo projektima - cim se budu pojavili telefoni pribliznih karakteristika kao vec dostupni modeli koje pogoni nova platforma Symbian S60 3rd i 5th ce zaista postati stvar proslosti - nesto slicno kao 2nd edicija koju danas vise niko ne spominje niti se pisu aplikacije za njega, uz izuzetke tu i tamo sto je i razumljivo jer su ti uradjaji bili aktuelni negde oko 2006. godine :)
MeeGo je nesto sto jos nije zazivjelo, debelo kasni, a pitanje je na sta ce liciti kad izadje i kako ce se izboriti sa konkurencijom. Onaj clanak koji sam linkovao u jednom od prethodnih postova dobro oslikava u kakvom se stanju trenutno nalazi Nokija (oni koji ne vole puno mobile-review neka cisto pogledaju statistike, pa cak i clanke na Benchu).

Prilozi

• 18112010530.jpg
    18112010530.jpg
    732.5 KB · Pregleda: 29
  • 18112010535.jpg
    18112010535.jpg
    742.9 KB · Pregleda: 27
  • 18112010529.jpg
    18112010529.jpg
    1 MB · Pregleda: 33
  • 27102010520.jpg
    27102010520.jpg