Šta je novo?

E5200 OC

Pa 333MHz FSBa je sasvim dovoljno uz mnzilac npr 11. To mu dodje 3.663GHz a memorija na 1111MHZ strapu. Malo li je ?
Doduse ovaj moj GA taman toliko tera bez poznatih mu problema sa PCI-E lockingom.

Evo, necu se uzbudjavati vise uopste :p.

:-devil-:

Gospodine staxm... Pa gde ste vi, nema vas dugo...

Evo, malo imam slobodnog vremena :(

staxm, koliko si setovao napon u biosu kada ti cpu-z ispisuje 1.344V?
i ne znam sto ste zapeli za visoki fsb kada ima 12.5x multi? :)

na 1.368v koji padne prilikom buta na 1.344v i kasnije nema vdroop-a, naravno ukljucena vdrop kontrola.

Ni ja ne bih rekao da je mana FSB wall na 343MHz. FSB na 333, strap 333 i ram na 1066 cl5, a svi naponi na minimum, zategnut PL i dobijete ekstra zategnut i brz sistem.
Samo pogledajte protok u sandri, spi32m je ekstra brz, tako da za ove pare dobijate proc koji moze na 4200MHz k´o od sale za benc na vazduhu, a za svaki dan skoro 3.7GHz i to sa bilo kojom P35/45 plocom(nadam se da je sada tako) i sada ekstra povoljnom DDR2, a skoro svaka moze na 1066 cl5.

:wave:

Poslednja izmena:
Ako je ''ovakav'' 5200, a tako malo jeftiniji od 7200, ne treba se loziti toliko. Koliko vidim overclock i nije neki, ja drzim 7200 na 3.2ghz, sa naponom 1,168v u cpu z.
Iliti.... ovim novim procesorima ne prija veliki napon, ja se nesto przio da klokujem pa cepao 1,35v i vise, al uvek mi izbacivao neku gresku dok nisam spustio napon i sad se ne buni. :)

Da li je neko probao da li i kako radi e5200 na bloodironu?

Evo i mene sa mojim primerkom e5200 koji i nije nesto.
Ocigledno da je Staxm ubo dobar ili bolji primerak. Max klok kod mene je 4162mhz(za slikanje). E sad, meni je moj primerak stabilan na 3800mhz + jos koji mhz(mozda, nisam probao) pri 1.5v. Vrtreo sam oko 30min orthosa prioritet 9. Fsb jedva da moze 333 i to samo iz wina! Boot-uje sve do 327*12.5(probao sam sve mnozioce i nemere vise).
Do ploce nije, jer gura fsb preko 520:) uz minimalno povecanje napona.

Sve u svemu proc nije los, ali sam iskreno ocekivao i malo vise.
U par programa mi pokazuje da je M0 revizija .

Poslednja izmena:
Treba da uzmem od drugara opet njegov cpu i njegovu memoriju pa cu nesto i okaciti. Imam u ponedeljak i utorak dva ispita,pa moram da zavrsim sa ucenjem. Stislo me samo tako, a fali mi jos uvek za uslov.:(

ps: Nije plocica kao onaj tvoj trabant

Poslednja izmena:
Hehe, ja sam uchi za sredu. I kako saznajem 2ga godina ja zamnom :p
Ali idem sutra da proverim. A pazi i ja sam bash menjao HW kad sam trebao da uchim, i shta mislish shta sa radio uchio il se igrao sa HW-om :p

i ne vredjaj mi plochi, nije uopshte losha samo nije za ovaj CPU shto ja imam ;)

Imate li razliku u temperaturama jezgara u IDLE rezimu? Meni razlika ide do 5-6C.

A najvise me nervira to sto sa novim BIOS-om za plchu i ovim CPU-om HyperTX mi radi na MAXimumu, iako je podesen u bios-u na auto rezim.

Inache def. napon je 1.25V i za sada mi ne uspeva da ga OC-nem na 4GHz.
Na 3.6GHz je za sada prosao sve 3Dmark-ove uspesno.

Normalana je ta razlika za sve Wolfdale procesore, negde je razlika veca negde manja, ali je svakako ima. Kod mene je razlika 4-7 stepeni :)

Svaka razlika veca od 2C izmedju jezgara (Yorkfield, Wolfdale, Conroe...) se deklerise kao nepravilnost (naleganja kulera na HS, nanosenja paste, ...). ;)

Kljucna rec - Wolfdale. Bilo je dosta primera temp nepravilnosti...

Charapan se malo uzbudo. ;) I njega izgleda nervira nizak FSB poshto ima e2180. :D

Pa ovaj moj e2160 moze FSB 375MHz ali ga ne drzim tako. Radi sad 320x9=2,88Ghz sa 1,35 v za vcore a memorija je na defaultu 800MHz. E sad ako bi ja zamenio ovaj za e5200 to bi bilo najverovatnije sa npr. ~1,35v za vcore 300x12,5=3,75Ghz ili 333x11~3,66Ghz a memorija nek ostane na ~800MHz. Moze ovaj Apacer josh ali nije to to. Kad ne moze 'iljadu da predje, nekako mi se i ne klokuje.

E sad ne znam koliko bi bio stabilan za 24/7 na 4GHz i sa kojom voltazom. Tih 4Ghz izgleda bez 1,4-1,45v nece ici a to je vec za 45nm malo veci napon.

Videcemo josh, da mu padne cena a mozda se i taj FSB wall vremenom pomeri mada 3.5 GHz se prelazi sigurno.

Moj 2160 je imao max FSB an 410, a drzao sam ga od same kupovine na 333.

Elem,

Malo sam se igrao sa E5200 i evo za sada rezultata:

2500MHz @1.25V - default vrednosti
3000MHz @1.31V - 240FSB, napon na AUTO/default
3200MHz @1.31V - 256FSB, napon na AUTO/default

Najveci FSB za sada koji sam probao je

350x10=3500MHz @1.4V, 10-tak min stabilan, puko orthos

Trenutno na testu

3500MHz @1.4V - 292FSB x 12, test ide, proslo je 30min

Za sada na ovoj plochi maximum, sa ulaskom u Win i radom u njemu je 3.85GHz.
S'obzirom da mi je sledeci korak za napon 1.8V, napon definitivno vise necu povecavati.

Za sada toliko, al idemo dalje.

Sta budem utvrdio danas kao neko potencijalno stabilno stanje, nocas ce biti testirano do jutra, nakon chega bi se moglo reci da ce na tim vrednostima i ostati, bar dok ne dodjem do Corsair napajanja.

E sad, kojim ochitavanjim temperatura da verujem?

:wave:

Poslednja izmena:
Everest 4.6, Core Temp 0.99.3 i HWMONITOR prikazuju iste temperature koje se odnose na TC MAX 100C,
dok Real Temp 2.7 ocitava 5C nize temperature jer je u njemu TJ MAX setovan na 95C.

Glavno pitanje je da li je TJ MAX 100C ili 95C?

De ste bre ljudi. Samo ja chukam ovde.

Ima li ko jos E5200 i na kojim vrednostima ga drzite.

Ja sam ga testirao juche, i verovatno cu za svaki dan ostati na

3.6GHz @ 1.5V, pri temperaturama IDLE 35/40, LOAD 69/69 @ HyperTX2 i to sve pri TJ.MAX=100C

a ukoliko je fabricki TJ.MAX=95C onda su temperature za jos 5C manje.

Voltaza mi deluje visoka, ali kako su temperature relativno niske, mislim da nema potrebe za brigom. E sad, kakva je situacija sa Stock cooler-om, to ne znam.

Nocas cu testirati celu noc 300x12 i ako se do jutra pokaze bez greske, na tome cu i ostati.
Mada moglo bi to jos gore, s'obzirom da mi temperature ne prelaze preko 71C na 3.8GHz @1.55V.

Imam si i ja e5200, ali mi se cini da ti je mnogo 1.5v za 3600mhz.
Evo ja cu istestirati sa box kulerom i 3600mhz. Pusti i ti ako ti nije problem orthos na 30minuta, jer me mrzi da cekam vise, pa da uporedimo i te temperature :)
Koristicu i ja 1.5v, da ne bi bilo odstupanja ;)

Poslednja izmena:
Evo i kod mene temperature pri nesto vise od 20min. orthosa. Nisu mnogo vece od tvojih.
Temperatura u sobi mi je tacno 22c(imam termostat)

Prilozi

• max temp.JPG
    max temp.JPG
    270.9 KB · Pregleda: 232
a moze li 3.6Ghz 24/7 da se postigne pri manjem naponu? 1.5V deluje previsoko.

a moze li 3.6Ghz 24/7 da se postigne pri manjem naponu? 1.5V deluje previsoko.

Kod mene moze! Ne znam samo sto je njemu potreban napon od 1.5v?!
Kod mene sat vremena orthos prolazi sa 1.4v.
Ali nam i nisu bas isti primerci, pa cak ni slicni. Moj nema sanse da postigne veci fsb od 330-333. Probao sam i sa visokim voltazama. Ma sve zivo sam izprobao, ali da se probudi na 334 nema sanse. Moj ide na 3.8ghz 1.5v stabilno, ali mi opet to mnogo. Em imam samo neki jadan box koji je dosao uz cpu, em su povisoke temperature. Jos je danas i hladno u sobi kako zna da bude.:mad:

Kod mene moze! Ne znam samo sto je njemu potreban napon od 1.5v?!
Kod mene sat vremena orthos prolazi sa 1.4v.
Ali nam i nisu bas isti primerci, pa cak ni slicni. Moj nema sanse da postigne veci fsb od 330-333. Probao sam i sa visokim voltazama. Ma sve zivo sam izprobao, ali da se probudi na 334 nema sanse. Moj ide na 3.8ghz 1.5v stabilno, ali mi opet to mnogo. Em imam samo neki jadan box koji je dosao uz cpu, em su povisoke temperature. Jos je danas i hladno u sobi kako zna da bude.:mad:

Fala na podrsci.

Jos neko!!!:D

Pa ja mislim da 1.5V napona nije strasno, jer je proces takav da su temperature na toj voltazi kao sto su mi bile na 1.35V na E2160, chemu je doprineo ustvari proizvodni proces od 45nm.

Dakle, prosli CPU nisam drzao na vecem naponu od 1.31V samo zbog veceg skoka temperatura. A sada su temperature bukvalno u rasponu od 1.31V-1.5V iste.

A i u specifikacijama stoji da je raspon napona za E5200 0.85V – 1.3625V tako da ...

A odgovor na to zasto moram na 1.5V je jako prost. Zato sto na nizem naponu orthos puca bukvalno odmah.

Verovatno ima tu i uticaj Codegen 400W koji ce u penziju chim dodjem do Corsair TX650/750 napajanja, koji se trenutno ne mogu naci, nazalost.:wall:

Nego, jel to sa novim real temp-om je ispravljen TJ.MAX?

Izgleda da jeste ispravljen. Sa verzijom 2.4 su mi temperature bile manje i tj.Max je bio 95c, a sad je 100.
Samo meni nije jasna jedna stvar.
Kao sto vidis temperatura koja je minimalna je 39c, i nema sanse da bude manja. Zasto nece jos da se spusti kad je idle, ne znam, ali bi trebala da bude niza. Kao da nesto baguju svi ovi programi kod mene za merenje temp.

Pogledaj sliku ispod!

Prilozi

• hmmm.JPG
    hmmm.JPG
    267.7 KB · Pregleda: 154
Poslednja izmena:
Izgleda da jeste ispravljen. Sa verzijom 2.4 su mi temperature bile manje i tj.Max je bio 95c, a sad je 100.
Samo meni nije jasna jedna stvar.
Kao sto vidis temperatura koja je minimalna je 39c, i nema sanse da bude manja. Zasto nece jos da se spusti kad je idle, ne znam, ali bi trebala da bude niza. Kao da nesto baguju svi ovi programi kod mene za merenje temp.

Pogledaj sliku ispod!

A na kom je hladjenju, jel stock? Ako je fabricki onda verovatno ne moze nize.
Pa vidis da ti je i temperatura u LOAD rezimu 76, a meni ne prelazi 71C

Dve stvari koje me nerviraju su to sto mi HyperTX radi na max RPM, i nikako nece da se baci u auto rezim, tj. da se u LOAD-u stisa, pa da pojacava po potrebi i to sto imam 5C razlike u temperaturama u jezgrima.

Poslednja izmena:
A na kom je hladjenju, jel stock? Ako je fabricki onda verovatno ne moze nize.
Pa vidis da ti je i temperatura u LOAD rezimu 76, a meni ne prelazi 71C

Da, bre. Onaj boxic kuler. Onaj mali i sav nikakav!
Kolike su kod tebe idle temp na 2500mhz sa tx-om?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno