Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Izgleda da je nešto do telefona, a šta - nemam pojma. Pošto na svakom Android browseru posle iskakanja ConsentID notifikacije i odobravanja, otvara mi se u browseru stranica "Пажња
Дошло је до грешке током поступка аутентикације. Покушајте поново да се пријавите". Ranije mi radilo normalno, dozvole odobrene... Nema veze, provaliću vremenom šta se desilo.
Da li ste rešili i ako jeste kako? Imam isti problem.

Ne. Nije pomoglo ni vraćanje telefona na fabrička podešavanja, reinstalacija ConsentID... "Stručnjaci" sa eUprave su mi odgovorili "pa koristite onda drugi uređaj", tako da sam odustao. Na drugim uređajima radi ok.

Pomenuti stručnjaci su na moj problem sa povlačenjem adrese stana prilikom prijave stranca odgovorili "možete da prijavite prebivalište stranca odlaskom u stanicu Mup-a", pa ti vidi sa kim imaš posla i koga sve nisu uhlebili tamo

Ја имам исти проблем Redmi note 13 pro plus 5g, једино ради на Mi-browser.
Радило је до пре пар месеци,
Више ни е-дневник не ради, а од скоро и е-здравље.

Bravo. 😁 Sad proverio na Mi browser i može. Mislim da sam ga prvi put ikada i koristio, a imam RN13 4G i sve druge browsere probao. 🤦😁 Hvala.

Vivaldi mi je radio prošle godine, a nakon toga ni on, ni Firefox, Chrome...

Imam.
Izgleda da je to, jer je PR registrovana od avgusta 2024.

u petak sam se logovao na eupravu posle ko zna koliko vremena koristeci ConsentID evo od jutros uopste ne mogu da se ulogujem nema zahteva na Condent da stize
Sta li su sada zabrljali, mora da im neko otisao na godisnji
Redovno se ulogujem putem maila i pass ali preko mobilne aplikacije jok

Ja sam pokušao da se logujem pre dva dana i danas ponovo. Uredno mi traži potvrdu u aplikaciji, ali se ID zahteva u aplikaciji ne slaže sa ID-em na sajtu. Uradio decline, pokušao ponovo i opet isto. Identično se ponašao pre dva dana i sada.

Da li je moguc elektronski potpis na drugim OS ili samo windows. Da li je obavezan citac licne karte i licna karta sa cipom. Linux?

Da li je moguce sa kartom bez cipa to izvesti nekom drugom procedurom.

Poslednja izmena:
Da li je moguc elektronski potpis na drugim OS ili samo windows. Da li je obavezan citac licne karte i licna karta sa cipom. Linux?

Da li je moguce sa kartom bez cipa to izvesti nekom drugom procedurom.
Za potpis čitačem i lk samo window, za potpis putem clauda i ConsentID nebitno koji sistem pošto se ide preko sajta https://cloud.eid.gov.rs/

Lična karta bez čipa nema nikakvu funkciju i beskorisna je što se ove usluge tiče.

Zar korisnici lične karte bez čipa ne mogu takođe dobiti ConsentID parametre?

Mnogi korisnici povezuju digitalni sertifikat sa ličnom kartom, kao da je samo ta opcija na raspolaganju. Postoje i druga sertifkaciona tela pa ako se radi na drugom OS osim Windows-a moguće je uzeti sertifikat kod npr. PTT, Privredne komore...oni imaju podršku za macOS kao i Linux.
Druga opcija je naravno sertifkat u klaudu gde ne postoji ograničenje OS, svakom portalu (ako je reč o radu sa državnim portalima) se pristupa direktno iz Browser-a
@kibicer Za dobijanje parametara za ConsentID aplikaciju (otvaranje naloga na portalu eUprava) je potrebna važeća lična karta i posao se završava u bilo kojoj pošti, ostavljate određene podatke i dobijate papir na kome su parametri za pristup (aktivaciju), naravno ako se ima lična karta sa čipom onda se sve može završiti na portalu eUprava (parametri za ConsentID i izdavanje sertifkata u klaudu).

ako se ima lična karta sa čipom onda se sve može završiti na portalu eUprava
Ја сам имао налог на ConsentID, али сам ресетовао телефон на фабричка сетовања, тако да ми се изгубило све. Направио сам ја био бекап апликације, али није хтело да се ристорује касније, не знам зашто, можда је бекап старији од верзије апликације. Које су ми сад опције? Ја сам мислио да одем до поште по параметре, али ви кажете да не мора. Је л' ми треба читач личне карте? То немам, могао бих да набавим, али не знам који.

Posta je opcija, ako si u Intesi,mozes kroz aplikaciju a za citac gledaj da ima drajvere.Mislim da Gemalto(ili kako se vec zove) nema za win 11 drajvere.

Јесам у Интези, видећу то са њиховим агентом да решим. Хвала ти пуно!

Ma mozes sam a ako hoces da ih zazas,turiraj agenta😂

Био у експозитури, завршио, мада ми рече девојка што ради да не могу то сам да завршим, фазон, морам у експозитуру, или пошту?! Сад ми ништа није јасно.

Елем, данас промених телефон, и не успевам да пребацим сертификат са јучерашњег (старог) на нови телефон. Покушао сам да бекапујем consentID са старог телефона, и успело ми је. Али кад тај бекап хоћу да учитам у нови телефон, ништа се не деси, буквално ништа, само ме врати на претходни екран апликације (ConsentID), и чека да поново кликнем на дугме 'Изабери фајл за бекап'.

То ми се исто дешавало и са ранијим бекапима, када сам ресетовао телефон на фабричка, па тиме изгубио сертификат у ConsentID.

Баш ме фрустрира ова апликација.

Јел зна неко како ово може да се реши без одласка у банку/пошту? Можда ја не урадим добро бекап? Али каже ми да је успешно, нема ту неке филозофије. Или је до копије на другом телефону? Копирао сам путем quick share-a, са телефона на телефон, без каблова.

Расписах се, али бих волео да ово могу да решим једном заувек, да не одлазим сваки пут по параметре. Хвала.

Taj bekap treba da ima sifru ,koju trazi da ukucas kad ga pravis. Nisi to pomenuo,jel trazi ili ne?

Koji je novi telefon?
Ako je Samsung, potraži moje skorije postove u ovoj temi - postoji neki bug sa passwordom. Rešenje je da se backup file prebaci na računar, tamo učita i ponovo eksportuje (sa jednostavnim passwordom), i onda vrati na telefon da se učita u CID.
Pozdrav

Taj bekap treba da ima sifru ,koju trazi da ukucas kad ga pravis. Nisi to pomenuo,jel trazi ili ne?
Не тражи ми шифру, само врати на претходни екран. Неправим је ја приликом бекапа, али ристоре ми је не тражи.
Koji je novi telefon?
Ako je Samsung, potraži moje skorije postove u ovoj temi - postoji neki bug sa passwordom. Rešenje je da se backup file prebaci na računar, tamo učita i ponovo eksportuje (sa jednostavnim passwordom), i onda vrati na telefon da se učita u CID.
Pozdrav
Самсунг је, и један и други. Потражићу, хвала ти!

Uzmi sad to iz Windows cert store exportuj (kao pfx/PKCS#12) i taj novi fajl dodaj na Android i trebalo bi da radi.
Успео сам некако да експортујем сертификат као PKCS#12, као и да експортујем шифру заједно са њим, али као резултат експорта не добијем zip фајл који седржи и неке мета податке, него само pfx фајл. Тако да и даље неће да ми учита сертификат у ConsentID. Али супер да сам и довде дошао, с обзиром на то који сам дудук за сертификате. 😉

CID backup file je ZIP file koji u sebi sadrži dva fajla: jedan sa sertifikatom i jedan XML, ili tako nešto.
Nakon što eksportuješ sertifikat na računaru, zajedno sa originalnim XML-om ga ubaci u ZIP, pa taj ZIP ubaci na telefon, i probaj restore u CID.
Pozdrav

Пробао сам, неће ни то. Исто се све дешава као и са оригиналним zip фајлом. Очигледно не радим нешто како треба. Је л' битан назив zip фајла?

Mislim da nije.
Ako ti je CID operativan na starom telefonu, možeš da probaš:
Uloguj se na eid.gov.rs, opozovi parametre za CID, pa kreiraj nove. Onda novi telefon konfiguriši sa novim parametrima.
Sve uradi u jednoj sesiji, nemoj da se izlogujueš.
Pozdrav

Успео сам некако да експортујем сертификат као PKCS#12, као и да експортујем шифру заједно са њим, али као резултат експорта не добијем zip фајл који седржи и неке мета податке, него само pfx фајл. Тако да и даље неће да ми учита сертификат у ConsentID. Али супер да сам и довде дошао, с обзиром на то који сам дудук за сертификате. 😉
Malo si se zbunio 😁 To što citiraš nije uopšte o dodavanju sertifikata u ConsentId aplikaciju već je reč o dodavanju sertifikata (koji si "maznuo" iz ConsentId backup zip fajla) u Android podešavanjima tako da onda ne koristiš ConsentId aplikaciju uopšte kad se loguješ ( = za potpisivanje dokumenata sa Cloud KES ti i dalje treba aktivirana ConsentId app da bi odobravao svaki pojedinačni potpis dokumenata).

Vrh Dno