Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Uvek mi je bila misterija zašto ljudi ne izvade isti dan i LK i pasoš 😁😁
Nasmejao si me i onda sam se zapitao zasto je i kod mene razmak :ROFLMAO:
Odgovor bi bio jednostavan bar u mom slucaju. LK sam izvadio cim sam zakonski to mogao(valjda sa 15 godina), dok sam pasos uzeo sa 18 pa su tu napravila razlika.
A i imas masu ljudi koji su gubli pasose sto namerno(zbog EU ulaza/izlaza), sto nenamerno pa se verovatno kod njih tu napravio razmak.

Mogao si sa 18 da "izgubiš" LK pa da izvadiš novu kad si vadio pasoš.

Kod mene je razmak zato sto sam izgubio licnu u nekom trenutku pa izvadio novu, Takodje moze biti da neko zbog promene adrese mora pasos da menja samo.

Edit: sad sam pročitao šta ste pisali za vozačku dozvolu. Ja sam poslao zahtev i to je prosleđeno MUP-u isto veče, e sad meni je ista slika i na pasošu i na ličnoj(staroj), pretpostavljam da će me zvati iz MUP-a? Meni je sad već frka jer mi vozačka ističe za dve nedelje, nadam se da će se rešiti dotad sve...

Poslednja izmena:
Ne bih znao, ja u životu nisam izgubio LK/pasoš a na istoj adresi živim od 1990. godine 😂😂 (osim tokom studiranja naravno ali ni tad nisam menjao adresu u dokumentima)

p. s. Nisam nikad ni polupao ekran na telefonu niti izgubio telefon. 😁😁
Meni je sad već frka jer mi vozačka ističe za dve nedelje, nadam se da će se rešiti dotad sve...
U mom slučaju ceo proces je trajao mesec dana, tako da na kraju bio 20 dana bez važeće vozačke.

pretpostavljam da će me zvati iz MUP-a?
Evo moje hronologije: 13. marta 2024. podnet onlajn zahtev, 15. javljeno da mora uživo (prethodna priča), 21. sam išao uživo (bio je četvrtak), neki dan naredne sedmice otišao da preuzmem (ne znam tačno kad, ali to znači da sam uzeo najkasnije u petak, 29. marta, što je samo osam dana kasnije). Da stvar bude zanimljivija, 1. aprila mi je preko eUprave javljeno da je spremna za preuzimanje: Поштовани/а, Дошло је до промене статуса Вашег захтева. Нови статус: ОБРАЂЕН. Коментар: Преузмите Вашу возачку дозволу у Полицији. Dakle, javili su mi nakon što sam već preuzeo, hahah, ali eto, suština je da javljaju ako nisi u mogućnosti da sam odeš da proveriš. U normalnim okolnostima dve nedelje jesu dovoljne, ali nikad se ne zna.

A može li vozačka i LK odjednom, pri čemu je za LK već zakazan termin?
Ne znam kakva je tvoja policijska stanica, ali kod mene to ni ne bi imalo smisla, pošto su odvojeni šalteri. Zakazivanja za vozačku ni nema, a ne možeš ni istovremeno da stojiš u dva reda.

Zašto bi i menjao vozačku kad i LK, ako vozačka ističe tek za 18 meseci?
Kad dodje vreme, 30 dana pre isteka vozačke odradiš sve online, i pokupiš u MUP-u lično, ili sačekaš da ti stigne na adresu iz LK.
Pozdrav

Evo da javim, pre pola sata mi stiglo:
Поштовани/а,
Дошло је до промене статуса Вашег захтева.
Нови статус: ОБРАЂЕН
Коментар: Пратите испоруку Возачке дозволе преко сајта ПТТ Србије, Ваш број пошиљке : xxxxxxxxx
Срдачан поздрав!
Pre tri dana poslat zahtev.
Pretpostavljam da ovo znači da će ipak sve proći okej :)

Imam problem sa potpisom u klaudu:
ConsentID istekao pre mesec dva, ja ga opozvao, i reaktivirao. Na e-upravi mi pokazuje da su aktivni (zeleni) i ConsentID i potpis u klaudu.

Sada pokušavam da potpišem poresku prijavu. Dobijem prompt na telefonu, potpišem, ali na sajtu ode u time out, nepotpisano. mnogo puta probano, svi neispešni pokušaji vidljivi na https://cloud.eid.gov.rs/

Odem na https://cloud.eid.gov.rs/, dodam random pdf, probam da potpišem, desi se isto.

Pitanje: da li da opozovem KES u klaudu i kreiram novi? Hvala!

Ako je vezan potpis u cloudu za Consent,onda da. Valda neko zna da li je povezano ili nije. Mada ,ja sam neki dan nesto potpisivao pa je proslo a istekao mi je Consent pre 2,3 meseca a nisam nista obnavljao,u vezi potpisa.

Uvek mi je bila misterija zašto ljudi ne izvade isti dan i LK i pasoš 😁😁
Ima tu više razloga - i zašto nije dobro i zašto nije moguće uvek menjati oba dokumenta zajedno.
Ukoliko putuješ u inostranstvo češće od "svakog leta 10 dana u Paraliju", ogromna je verovatnoća da pasoš moraš da menjaš najmanje 3 - 6 meseci pre isteka roka, inače nećeš moći nigde da otputuješ. A ako baš često putuješ, i u zavisnosti od destinacija, pasoš se popuni i onda mora da se menja jer nemaš 2 spojene čiste stranice za novu vizu. Doduše, sa uvodjenjem elektronskih viza, ovo je sve ređa situacija. Ali da, menjao sam pasoš upravo zbog popunjenosti.
Sa druge strane, možda i nije pametno da oba dokumenta ističu u isto vreme. Napr. ističu ti i LK i pasoš, a zbog nekog razloga ne možeš da ih zameniš na vreme. I onda ti banka blokira račun jer nemaš validan dokument. Da ti pasoš važi, možda bi imao šanse da odblokiraš račun njime - ovako jok.
Pozdrav

Da li se nekom dešava da dobije e-mail da se dokument nalazi u esandučetu, ali ga tamo nema, prazno. Radi se o izvodu iz MKR. Dobro što sam tražio i u pismu.

Da li se nekom dešava da dobije e-mail da se dokument nalazi u esandučetu, ali ga tamo nema, prazno. Radi se o izvodu iz MKR. Dobro što sam tražio i u pismu.
meni se nekoliko puta desilo da stigne email, a u sanducetu nista

Ja sam pronašao u "arhiva" iako je poruka nova (odvodnjavanje)

Ne znam zašto mi ne radi ako - uvek prijavi da pokušam kasnije, preko laptop-a ili mobilnog (browser - opeta) sve ok

Evo, večeras oko 8 se pojavio izvod u arhivi.

Evo da javim, pre pola sata mi stiglo:
Поштовани/а,
Дошло је до промене статуса Вашег захтева.
Нови статус: ОБРАЂЕН
Коментар: Пратите испоруку Возачке дозволе преко сајта ПТТ Србије, Ваш број пошиљке : xxxxxxxxx
Срдачан поздрав!
Pre tri dana poslat zahtev.
Pretpostavljam da ovo znači da će ipak sve proći okej :)
Poslednji updejt, stigla vozačka i slika je preuzeta sa poslednjeg slikanja, tj. sa lične koja je u toku izrade ili nije još preuzeta na šalteru. To treba danas da preuzmem ličnu. Za vozačku je trebalo 4 radna dana da dođe do mene.

Pozdrav ljudi. Gledam nesto pa me zanima ima li sustinski neke razlike u smislu stvari koje se online mogu odraditi između ConsetId-a i kvalifikovanog el. sertifikata na čipu lične? Mislio sam da radnje sa APR-om da bi išlo online mora el.sertif al sad vidim svasta moze sa ConsentId.

sa sertifikatom mozes da aktiviras consent id. to je razlika :)

Šta se dešava sa consent ID kredencijalima koji su izvađeni na staroj ličnoj karti a u međuvremenu preuzeta nova lična karta sa čipom i novim sertifikatom? Da li u consent id mora da se ponovi postupak sa novim sertifikatom ili ne, nastavlja da živi sa starim?

Ja mu ništa nisam radio, a izvadio novu LK pre dva meseca. Stari sertifikat kojim je kreiran ConsentID je istekao pre mesec dana, ali CID radi i dalje, piše unutar aplikacije da ističe za godinu dana.

Trajanje i važnost CID i LK su nezavisni. Uostalom, pokreneš CID i pogledaš u svom profilu do kada važi, ili na eid.gov.rs. Nije da je baš rocket science da se ustanovi stanje.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno