Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Hvala, probaću kasnije jer ova druga opcija - da sam pokrenem consentid ne prolazi - "došlo je do greške"...

Proradila kada sam potpuno obrisao app sa starog telefona - naravno, pre toga se izlogovao.
Ali muci nije kraj. Moja LPA ne radi na najnovijem androidu (15), baš su carevi

Ne znam samo kako ćeš odraditi korak sa otiskom prsta, da sam na tvom mestu, otišao bih zajedno po ličnu kartu. Da ne bude za džabe.
Evo da napisem, danas sam otisao po maminu licnu kartu i preuzeo je bez problema, nije trazen otisak prsta.
U hodniku dok sam cekao red cuo sam da ljudi pricaju kako se moze navesti osoba koja ce preuzeti dokument umesto podnosioca zahteva, ne znam da li to vazi samo za licne karte ili moze i za pasose jer dok sam cekao video sam coveka koji ceka sa dva pasosa, dok smo cekali bio je otvorio papire nesto da proveri i na jednom od papira je napisano bilo ime hemijskom olovkom (verovatno njegovo) kao nekog ko ce preuzeti neciji dokumet, ne znam da li je za dete ili nekog drugog. Tako je isto bilo i kod moje mame napisano moje ime.
Tako da ipak moze, ne znam kako jer znam da to ranije nije moglo ili je moglo ali ljudi nisu bili upuceni da se mora navesti neko ko ce preuzeti umesto njih.
S obzirom da to radi MUP pretpostavljam da znaju sta rade.

Moguće je podići tudji dokument,
uz potrebnu dokumentaciju.
Ali kako si ti inicijalno rekao, ti si morao da ideš da podigneš maminu LK jer si joj ti zakazao termin. Ispalo je kao da ona sama ne može da podigne svoju LK zato što je zahtev podnela u terminu koji si ti zakazao.
Podizanje tudjeg dokumenta je normalno (i jedino moguće) u nekim situacijama, napr. pasoš maloletnog deteta, itd...
Pozdrav

Ja sam napisao ono sta je ona meni prenela, e sad da li je dobro razimela ne znam, moguce da nije.

Cuo sam da moze u Postu da se dobije neki QR code koji moze da se koristi na ePorezi itd? Imao sam taj elektronski sertifikat pre 3 godine ali PIN zaboravi i ne bi opet dole da idem da cekam 2 dana jer iako kazu drugacije nisu bas efikasni u tom procesu.

to je za ConsentID aplikaciju i eID (eUprava). pa, ako je eID povezan sa ePorezi, vidi spisak lokacija gde možeš da uzmeš te psrametre (QR kod). baš skoro smo o tome diskutovali

Cuo sam da moze u Postu da se dobije neki QR code koji moze da se koristi na ePorezi itd? Imao sam taj elektronski sertifikat pre 3 godine ali PIN zaboravi i ne bi opet dole da idem da cekam 2 dana jer iako kazu drugacije nisu bas efikasni u tom procesu.
U svakoj Pošti možeš da dobiješ parametre sa kojima ti praktično (ako nisi imao) otvaraju nalog na portalu eUprava, sve što treba da uradiš posle toga je instalacija ConsentID aplikacije i uvoz tih parametara (skeniranje QR koda), posle aktiviranja aplikacije i samog naloga možeš se preko linka https://eporezi.purs.gov.rs/user/login.html prijaviti na portal ePorezi tako što ćeš birati opciju Pristup putem eID naloga. Da bi mogao da radiš nešto na portalu ePorezi moraš imati aktiviran sertifkat u klaudu, to radiš na portalu eUprava i mislim da je to pokriveno uputstvima, kada se prijaviš na portal eUprava moraš imati ekran kao na slici iz priloga

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    166.4 KB · Pregleda: 62
Iskustvo sa obnovom ConsentID parametera zbog isticanja:
Mesec dana pre isticanja sam mailom sam dobio podsetnik od e-uprave, da parametri ističu i da mogu da ih obnovim.
Ulogovao sam se na eid.gov.rs sa ConsentID, i u delu "Usluge" -> "Мобилна апликација ConsentID" kliknuo da dugme "Obnovi". Nakon toga, na ekranu su se pojavili moj JMBG, registracioni kod i QR code. U ConsentID aplikaciji sam skenirao QR code sa ekrana i dobio grešku da nije moguće dodati još jedan ID.
Onda sam, u aplikaciji, otišao na "ID", izabrao moje ime, pa gore levo kliknuo na 3 tačke i izabrao opciju "Renew your ID". Tu sam uneo registracioni kod sa eid sajta i to je prošlo. ConsentID parametri su produženi za 3 godine.
Dakle, obratite pažnju tokom obnove - ne treba skenirati QR kod, već treba ručno uneti registracioni kod.
Druga opcija (isprobana pre mesec dana kod supruge) je da se prvo u aplikaciji obriše postojeći ID, pa da se onda skenira QR code.
Pozdrav

Jel na eUpravi ne postoji opcija zakazivanja termina za izradu nove vozačke dozvole?

Ne postoji. Ali možeš ceo proces zamene dozvole da završiš online, uključujući i dostavu nove vozačke poštom. Postoje neki uslovi, najbolje je pokušati i videti da li će da javi grešku ili ne.
Pozdrav

Prošle godine nije javljalo grešku, pa paziti sa tim. Prođe sve, prihvate i uplatu, pa ti onda naknadno jave da ne mogu da obrade tvoj zahtev i da moraš da se javiš MUP-u. A tu je u mom slučaju bilo i problema sa tim da nisu videli uplatu u lokalnoj stanici, pa sam morao da donosim potvrdu, tako da je bolje izbeći to. Uslov je, inače, da je lična karta u prvoj polovini važnosti, tj. da važi još makar pet godina. Pomenuli su da je to, između ostalog, kako bi fotografija bila sveža, ali nisu me ni fotografisali zapravo, već preuzeli sliku iz godinu dana ranije izdatog pasoša.

Iskustvo sa obnovom ConsentID parametera zbog isticanja:
Mesec dana pre isticanja sam mailom sam dobio podsetnik od e-uprave, da parametri ističu i da mogu da ih obnovim.
Ulogovao sam se na eid.gov.rs sa ConsentID, i u delu "Usluge" -> "Мобилна апликација ConsentID" kliknuo da dugme "Obnovi". Nakon toga, na ekranu su se pojavili moj JMBG, registracioni kod i QR code. U ConsentID aplikaciji sam skenirao QR code sa ekrana i dobio grešku da nije moguće dodati još jedan ID.
Onda sam, u aplikaciji, otišao na "ID", izabrao moje ime, pa gore levo kliknuo na 3 tačke i izabrao opciju "Renew your ID". Tu sam uneo registracioni kod sa eid sajta i to je prošlo. ConsentID parametri su produženi za 3 godine.
Dakle, obratite pažnju tokom obnove - ne treba skenirati QR kod, već treba ručno uneti registracioni kod.
Druga opcija (isprobana pre mesec dana kod supruge) je da se prvo u aplikaciji obriše postojeći ID, pa da se onda skenira QR code.
Pozdrav
Meni istekao ConsentID, i prošao sam kroz postupak koji opisuješ. Morao sam da obrišem stari (taj istekli), i uneo registracioni kod.
Lična karta mi ističe za manje od 2 meseca, videćemo da li će to uticati na ConsentID

Iz mog skorog iskustva, LK ili pasoš mladji od 5 godina nisu bili uslov za online zamenu vozačke. Sve prošlo bez problema, dozvola stigla poštom iako su oba dokumenta bila starija od 5 godina. Mislim da je taj deo nedavno izbačen iz teksta opisa usluge, al' nisam siguran.
Pozdrav

Logujem se sada preko ConsentID na eUpravu da zakažem termin za zanavljanje LK, kad ono, svi termini zauzeti mesec dana unapred, do kada može da se izabere. Probam istu uslugu na još par opština u gradu, isti slučaj!?! Nešto sam propustio ili...?

Pre mesec dana na Čukarici je moglo da se zakaže poneki termin u danima 28-30.

Zna li neko kada rade neku sinhronizaciju, ako neko odustane pa opet oslobode slot? Ili kada pomeraju za nedelju dana timeframe, u ponedeljak ujutro?

Ne verujem da pomeraju za nedelju dana, pre će biti dan za dan... Probaj posle ponoći...?! :)

Logujem se sada preko ConsentID na eUpravu da zakažem termin za zanavljanje LK, kad ono, svi termini zauzeti mesec dana unapred, do kada može da se izabere. Probam istu uslugu na još par opština u gradu, isti slučaj!?! Nešto sam propustio ili...?
Odeš ujutro u 8h u MUP i možda ti se posreći da budeš među prvima pa ne čekaš previše. Još nisu počele letnje gužve za pasoše.

Danas se portal euprava vuče, svaki klik prati učitavanje od skoro minut, ponekad izbaci i neku grešku.

Nakon instalacije win 11 nemogu da se logujem na e uprava sa licnom kartom,izbacuje stalno greska i onu listu od 6 razloga.Citac radi,licna se ocitava u celik-u.Na win 10 radilo a sad nece.Probani i razliciti web pretrazivaci i uvek greska.Jel ima neko ideju sta bi moglo biti

Možete li da se ulogujte? Stalno prijavljuje grešku posle potvrde ConsentId - ima čak i app ali ćorak.
Pitam jer sam dobio e-mail da je nešto stiglo u sanduče - verovatno poresko rešenje na imovinu ali baš su levaci

Hvala za info
Baš bzvz
Evo screen shot-a kada probam logovanje sa mobilnog.
Nas troje ne uspeva već par dana

Prilozi

• Screenshot_20250331_225847_Chrome.jpg
    Screenshot_20250331_225847_Chrome.jpg
    86.5 KB · Pregleda: 35
Meni istekao ConsentID, i prošao sam kroz postupak koji opisuješ. Morao sam da obrišem stari (taj istekli), i uneo registracioni kod.
Lična karta mi ističe za manje od 2 meseca, videćemo da li će to uticati na ConsentID
Nažalost ja nisam uspeo da obnovim ConcentID Certificate. Posle unosa registracionog koda - greška pogrešan kod.
Ponovo isti kod - ista greška. Odjavio se sa e-uprave, ponovo pokušao da se prijavim preko ConcentID - Немате активну мобилну апликацију ConsentID.
Super i šta sad?

Nazad
Vrh Dno