Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Mislim da moraš da kontaktiraš tehničku podršku eUprava i opcija je da izbrišu kompletan nalog, a nakon toga ponovo registruješ sa drugom mail adresom.

И мени би требало за е-Сандуче.
Мамин ЈМБГ је регистрован на мој маил, инфостан се води на њу.
Мајка је преминула и кад се инфостан пребаци на мене требаће ми "моје" е-сандуче.
Или да измене ЈМБГ или да ми врате мој маил.

Potrebna mi je pomoc, danas sam se registrovao na eupravu samo zbog zakazivanja termina za pravljenje nove licne karte i imam problem, prilikom ulaska na licna karta/pasos i kad kliknem na pokreni uslugu izbaci mi stalno da mi je istekla sesija i da prijavim ponovo, iako sam prijavljan, iako nikad do sad nisam koristio eupravu ili mi izbaci da se prijavim kako bi mogao koristiti uslugu i tako stalno.
Pokusavam da im pisem i da ih pitam u cemu je problem ali mi izbacije stalno "Bad Request"
Takodje mi nije iskocilo polje za odabir lokacije nakon prijave na sajt.

Zna li neko u cemu je problem ili da li neko ima email adresu od euprave pa da im direktno posaljem, a ne preko kontakt forme na sajtu koja ocigledno ne radi.
Jeste uspeli da rešite problem? Pokušavam da zalažem termin za rodjaka, ali mi ne uspeva.

Jeste uspeli da rešite problem? Pokušavam da zalažem termin za rodjaka, ali mi ne uspeva.
Jesam, trebalo se sacekati da se verifikuje nalog, samo sto sam ja tu verifikaciju malo ubrzao jer sam im pisao na mail da mi kazu sta je problem pa su mi verifikovali ali ih nisam uspeo kontaktirati preko kontakt forme na sajtu eUprave jer mi je stalno izbacivalo "Bad Request" pa sam ih kontaktirao preko Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, preko sajta https://www.ite.gov.rs/

Zaboravio sam ti napisati, bolje ne zakajuj nikome osim svojih ukucana jer ces ti kao podnosilac zahteva morati ici po njegov dokumet.

Ne verujem da će mu predati tuđu ličnu kartu bez obzira na sve :unsure:

Hoce, moja mama kad je isla praviti prosle nedelje rekli su joj da moram doci ja kao podnosilac zahteva preko eUprave da podignem njenu licnu kartu, samo trebam poneti svoju licnu kartu, njenu staru licnu kartu i papir koji je dobila.

Nisu ti tražili i njeno ovlašćenje/punomoćje da možeš u njeno ime da preuzmeš njenu ličnu kartu?! Zanimljivo...

To je apsolutno protivno zdravom razumu, ali i svim propisima i pravilima MUP-a. Ti nisi podnosilac zahteva, već samo osoba koja je rezervisala termin.
Osim, naravno, ako ti nisi nekako podneo zahtev za izdavanje LK u njeno ime - ne vidim kako je ovo uopšte moguće, naročito bez validnog ovlašćenja.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Nisu ti tražili i njeno ovlašćenje/punomoćje da možeš u njeno ime da preuzmeš njenu ličnu kartu?! Zanimljivo...
Ne, nemam nikakvo punomocje

Osim, naravno, ako ti nisi nekako podneo zahtev za izdavanje LK u njeno ime - ne vidim kako je ovo uopšte moguće, naročito bez validnog ovlašćenja.
Pozdrav
Ja sam podneo zahtev preko mog naloga na eUpravi za clana porodice, zakazao joj termin, za dalje nisam imao poma.
Ona kad je dosla rekla mi je da ja moram ici po njenu licnu kartu kao podnosilac zahteva sto je meni bilo malo cudno.
Ne znam o cemu se radi, saznacu kad odem za 2-3 dana.
S obzirom da na izdavanju gotovih dokumenata radi covek kojeg licno poznajem pitacu ga za malo vise detalja pa cu napisati da i drugi znaju.

Samo da budemo precizni: ti nisi podnosilac zahteva za izdavanje LK. Ti si samo, koristeći svoj nalog na eupravi, rezervisao termin za izdavanje LK (termin se vodi pod tvojim JMBG-om).
Majka je u tom terminu, sama podnela zahtev za izdavanje LK.
Ovde ne vidim nikakav osnov da ti ideš da preuzmeš njenu LK, za čije izdavanje je ona podnela zahtev, bez validnog ovlašćenja. Niti vidim osnov da ti MUP da njenu LK.
To je bukvalno u suprotnosti sa svim zakonima/podzakonskim aktima/...
Izveštavaj nas, jer ovo je više nego čudno.
Pozdrav

Da, tako je kao sto si napisao ali oni su njoj rekli nesto sasvim drugo, da sam ja podnosilac zahteva i da ja moram otici po licnu kartu sa dokumentima koje sam gore naveo.
Svakako cu napisati o cemu se radi kad budem otisao.
Ocekijem cak da ce mi reci kako je doslo do nekog nesporazuma i da ona mora doci licno ali mi je malo cudno sto su joj rekli da je potrebna i moja licna karta da bi se preuzela njena nova licna karta.

Zar se podizanje LK ne verifikuje otiskom prsta, što je praksa za pasoš?

Ne, ja kad sam svoju podizao prosle godine nikakav otisak prsta nisam morao dati.
Samo papir koji sam dobio i staru licnu kartu.

Takodje, vodio sina da podigne ličnu kartu pre 10 dana i morao je da da otisak. Mislim da te mama loži ;)

Podizanje dokumeta može sa davanjem otiska ali i ne mora. Davanje otiska je predostrožnost da utvrde da si to stvarno ti, ali i ne mora, uručenje može da se odradi i bez toga.

Mislim da te mama loži ;)
Ne lozi, evo sad sam bacio pogled na papir koji je dobila, na papiru jasno pise da je ona podnosilac zahteva, a ispod toga dopisano hemijskom olovkom "licnu kartu preuzima (moje ime i prezime)", to je dopisao radnik/radnica na salteru. Ne znam vise sta da mislim dok ne odem tamo.

Ljudi, obrisah consentid - opozvao ga u nameri da dobijem nove parametre jer sam promenio mobilni.
E sad više ne mogu da se ulogujem u Eupravu. Probao sam i sa čitačem LK gde posle unosa PIN-a sa LK prijavi grešku (ne znam da li je do čitača) ili je ovo problem (koristim Edge).
Ima li spasa ili mi pošta ne gine?

ConsentID se na novi telefon prebacuje opcijom backup/restore iz same aplikacije.
Logovanje na eupravu putem LK je nevezano za ConsentID. Uzrok zašto ne radi može biti svašta, uglavnom nije ispoštovana procedura instalacije SW potrebnog za logovanje. Jesi li siguran da je sertifikat na LK validan, da nije istekao (traje 5 godina, a LK 10). Browser isto može da pravi problem, pa probaj sa nekim drugim, Firefox, Brave, Chrome...
Pozdrav

Znas da ti na licnoj traje sertifikat 5g a ne 10,kao lk?

Validan je sertifikat, radi mi elektronski potpis, do neke 2028 godine. Napravio sam kao neki Backup (imam zip file), prebacio na novi telefon, ali kada odem na Dodajte Id, pa povraćaj Id sa Backupa, izaberem datoteku, onda mi traži lozinku - a taj zip ladno može da se raspakuje.
Vidim ja, Odoh u poštu asap

Sertifikat za logovanje i sertifikat za potpis su 2 različita sertifikata i mogu imati različite datume važenja.
Ako ne možeš da središ logovanje sa LK, pošta ti je moguće rešenje.
Pozdrav

Ne lozi, evo sad sam bacio pogled na papir koji je dobila, na papiru jasno pise da je ona podnosilac zahteva, a ispod toga dopisano hemijskom olovkom "licnu kartu preuzima (moje ime i prezime)", to je dopisao radnik/radnica na salteru. Ne znam vise sta da mislim dok ne odem tamo.
Ne znam samo kako ćeš odraditi korak sa otiskom prsta, da sam na tvom mestu, otišao bih zajedno po ličnu kartu. Da ne bude za džabe.

@pajser.china Lozinka je da otključa keystore unutar zip-a a ne za sam zip fajl.
I to ti je tražio da postaviš prilikom pravljenja backup-a.
Uspeo da vratim posle unosa šifre - i zaboravio sam da sam neku unosio, vidi moje ime i prezime... ali pošto sam opozvao consentid - neće da ga pokrene kada hoću da se ulogujem u Eupravu - kaže: consentid nije aktiviran

PRAVILNIK O LIČNOJ KARTI​

("Sl. glasnik RS", br. 11/2007, 9/2008, 85/2014 i 112/2017 - odluka US)

Član 19

Lična karta uručuje se podnosiocu zahteva lično, u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova ili preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije....

@pajser.china
Onda probaj sa Chrome ili Edge u Incognito tab-u da se loguješ koristeći sertifikat na ličnoj karti. Samo obratiš pažnju pri izboru sertifikata da klikneš na "AUTH" a ne na "SIGN" sertifikat.

Ako imaš "Čelik" i onaj njegov token Manager program koji instalira uz njega ne bi bilo loše i da pogledaš tačno do kog datuma važi AUTH sertifikat u čipu LK.

@pajser.china
Onda probaj sa Chrome ili Edge u Incognito tab-u da se loguješ koristeći sertifikat na ličnoj karti. Samo obratiš pažnju pri izboru sertifikata da klikneš na "AUTH" a ne na "SIGN" sertifikat.

Ako imaš "Čelik" i onaj njegov token Manager program koji instalira uz njega ne bi bilo loše i da pogledaš tačno do kog datuma važi AUTH sertifikat u čipu LK.
HVALA!!!
Proradilo logovanje preko AUTH
Aktivirao Consent Id (piše i na eupravi kada sam ulogovan) ali sada neće da ga automatski pokrene Consent Id. Pokrenem ga ručno, ulogujem se šifrom - ali nema novih "zahteva" i prijavi grešku - da pokušam kasnije. Nadam se da je nešto do njih, trenutno, ili...?

Sačekaj malo da sve legne gde treba. Ako ti ne proradi do sutra napr. ja bih ponovo uklonio ConsentID, sačekao dan-dva, pa ponovo prošao aktivaciju (kad ti radi logovanje sa LK, onda možeš da se igraš sa ConsentID).
Inače, ima slučajeva da ConsentID radi, ali korisnik ne dobije notifikaciju na telefonu. Međutim, kad pokrene aplikaciju, vidi se da ima zahtev za logovanjem i može da ga odobri.
Pozdrav

Vrh Dno