Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

U Kaliforniji? 😅

Identičan tekst je izašao na nekoliko portala, svi se pozivaju na RTS, koliko sam video.

„To parče plastike može da se izgubi, može neko i da ukrade i da ga zloupotrebi. A u mobilnom telefonu je ipak to sigurnije jer koristimo različite metode prijavljivanja na te mobilne aplikacije koje podrazumevaju dva faktora. Dakle, morate da potvrdite svoj identitet i to je mnogo bezbednije i sigurnije”, naglašava Jovanović.

A telefon ne može da se izgubi, ukrade i polupa ekran? 😂

Ideja je da su manje šanse da se zloupotrebi, s tim što je zaboravio, malu, ali nepravedno zapostavljenu, mogućnost da nam uz krađu telefona, odseku i prst, da imaju za identifikaciju.

Jesi li uspeo? Ja sam pre mesec dana menjao telefon, napravio na starom beckup, prebacio na novi i aktivirao aplikaciju.
nisam...
znaci uspeo si da napravis backup na jednom, prebacis taj backup (.zip fajl) na drugi i importujes u consent id?

Ja sam tako uradio, doduše pre godinu dana, sa tada aktuelnom verzijom aplikacije.
Pozdrav
P.S. Jesu li aplikacije na oba telefona updateovane na poslednju raspoloživu verziju?

Poslednja izmena:
Kada se generiše uplatnica preko e-plati za prvo izdavanje probne vozačke dozvole, koju opštinu izabrati? Opština gde živi vozač ili Voždovac (nekada Ljermontova?) ili Novi Beograd (jer se sada vadi u SIV-u)?

Meni su jednom rekli da nema veze, a suštinski zavisi gde hoćeš da ideš i onda upiši za tu opštinu 😃

Ja sam uplatio za Voždovac, a išao sam na NBG pošto su tamo izmešteni. Gledaj gde možeš da zakažeš termin i da bar ne čekaš po redovima 😃

Za te uplate sam uvek upisivao poziv na broj za Zemun, to mi je adresa u LK, a više stvari sam završavao na NBGD. Nisam imao problem. Mada poslednjih nekoliko stvari jesam i rešavao u Zemunu, pa ne smem da garantujem da i dalje važi.

Za prvu vozačku (probnu) mora da se ide u SIV (nekada Ljermontova koja se sada renovira). Stavljam opština Čukarica, pa šta bude.
Hvala.

Odštampaj uplatnice, ako te ne mrzi, pošto se, iako iskreno veoma retko, dešava da im nešto ne radi komp koji je povezan na taj sistem i on je odvojen od kompa koji je za njihov sistem, lokalnu mrezu i nije vezan na internet 😃

Ja sam tako uradio, doduše pre godinu dana, sa tada aktuelnom verzijom aplikacije.
Pozdrav
P.S. Jesu li aplikacije na oba telefona updateovane na poslednju raspoloživu verziju?
mislim da jesu na poslednjoj verziji ali nisam 100% siguran :unsure:

Da li neko može da me izvuče iz crvotočine pokušaja prijave na APR, posle silnih koraka instaliranja svega iz tri različita dokumenta koji daju oprečne informacije, došao sam do toga da pokušavam da spojim svoj Euprava nalog sa ovim APR nalogom. Kad odaberem prvu opciju sa fotke dole, on me vodi dalje da ukucam mejl i šifru, onda kaže - pogrešni su. Kad odem na Euprava sajt preko ovog linka iz napomene, tamo traže da registrujem nalog. Kad to pokušam, piše - nalog je već registrovan :D Imam osećaj da satima već trčim u krug. Kad pokušam da se registrujem digitalnim elektronskim sertifikatom koji sam danas pokupio, sajt samo zabode.
Nemam još ConsentID, nisam mislio da mi to treba za ovo, da li je neophodno? svakako nigde ne mogu naći konkretnu informaciju i da želim xD

1736943703462.png

Ako ne zelis da trcis u krug, mozda za pocetak da promenis profilnu sliku? :cool:

Ako imas na licnoj sertifikat za autentifikaciju, ConsentId ti ne treba. Svakako mozes i sam sebi da aktiviras ConsentId na eUpravi kada se ulogujes licnom kartom.
Prvi korak koji treba da resis je da se ulogujes LK.
Probaj drugi browser, proveri da li je sertifikat sa LK instaliran na pravo mesto (ako nije ne mozes ni da dodjes do dela za ukucavanje pina)...
Vise od ovoga ti ne mogu pomoci...

Oke, suštinski ispada da kad idem poveži nalog - ne da mi da se ulogujem. Kad idem - kreiraj novi nalog - on mi preuzme podatke sa već postojećeg euprava naloga :D
Što mi je bizarno, ali kao ili je bag ili feature.

Pozdrav ljudi, zna li neko da mi kaže da li je moguće potpisivanje zahteva u APR-u ConsentID aplikacijom ili mora čitač ličnih karata. Na sajtu APR stoji uputsvo u kome su navedene obe opcije, ali kad dođe do podnošenja zahteva uopšte mi ne daje opciju da izaberem potpisivanje u Cloudu?

Pozdrav ljudi, zna li neko da mi kaže da li je moguće potpisivanje zahteva u APR-u ConsentID aplikacijom ili mora čitač ličnih karata. Na sajtu APR stoji uputsvo u kome su navedene obe opcije, ali kad dođe do podnošenja zahteva uopšte mi ne daje opciju da izaberem potpisivanje u Cloudu?
Moguce je,i radi bez problema

Moguce je,i radi bez problema
Zvao sam juče njihovu tehničku podršku. Još uvek se radi na implementaciji, za sada je moguće ConsentID aplikacijom tražiti samo finansijski izveštaj. Zahtev za promene statusa preduzetnika nije moguće potpisivati u Cloudu (Consent ID aplikacijom).

Ovo stoji za samu registraciju, pretpostavljam da se odnosi na sve
1737199328722.png

Zvao sam juče njihovu tehničku podršku. Još uvek se radi na implementaciji, za sada je moguće ConsentID aplikacijom tražiti samo finansijski izveštaj. Zahtev za promene statusa preduzetnika nije moguće potpisivati u Cloudu (Consent ID aplikacijom).
Da,ja potpisujem FI vec dve godine,a kada sam nekim poznanicima registrovao PR koristio sam njihove sertifikate jer mi tako bilo lakse.Izvinjam se

Pozdrav,čitao sam malo ovu temu,pošto nemam iskustva sa ovim,znači ako sam dobro razumeo da bih koristio pun potencijal sajta i mogućnosti,treba da imam citač LK i da se tako logujem?
Takodje da bih aktivirao Consent aplikaciju takodje mi treba citač LK tj logovanje na taj način na e upravu?
E sad ja sam registrovan korisničkim imenom i šifrom,da li to ima veze ili ne?

За ConsentID не треба читач личне карте. У Пошти узмеш параметре за активирање апликације. Инсталираш апликацију, имаш да скенира QR код или ручно унесеш параметре.
Ни за сајт не треба читач личне карте, само ConsentID.

Takodje da bih aktivirao Consent aplikaciju takodje mi treba citač LK tj logovanje na taj način na e upravu?
Ne treba tj nije to jedini način : podatke za ConsentId aktivaciju ti mogu izdati u Poštama.

Kad imaš čitač LK i sertifikat ubačen / upisan u čip LK onda "samo" te ConsentId parametre možeš sam da kreiraš pa ne moraš nigde da prošetaš.

znači ako sam dobro razumeo da bih koristio pun potencijal sajta i mogućnosti,treba da imam citač LK i da se tako logujem?
Za većinu usluga na eUprava portalu i za pristup drugim portalima koji takođe koriste taj eUprava/eID sistem za autorizaciju maltene su izjednačene privilegije i "nivo sigurnosti" ConsentId login-a i logina preko KES (sertifikat iz LK). Ali nije baš svuda i za sve, postoje digitalni servisi koje je i dalje moguće koristiti samo nakon Login sa KES sertifikatom.
Pre svega "Cloud KES" nije 100% izjednačen sa KES koji izdaje MUP, pa iz toga slede svi problemi šta može ili ne može.

Hvala puno na odgovoru.

Na E-upravi za vozačku vidim samo onaj zahtev za Online produženje.

Kada je osoba starija od 65 godina i ima obavezan lekarski pregled, mora lično na šalter. Jel ima neko zakazivanje preko e uprave ili se jednostavno ode u policijsku stanicu?

Kada je osoba starija od 65 godina i ima obavezan lekarski pregled, mora lično na šalter?
Da, može i iz privatne ordinacije.
Jel ima neko zakazivanje preko e uprave ili se jednostavno ode u policijsku stanicu?
Ima, može i da se ode bez termina, ali je bolje sa terminom (ako je takva organizacija, samo na vratima kancelarije tog broja kaže da ima zakazano u toliko i toliko sati pa čeka da bude sledeći). Za IPS plaćen nalog isto neka naglasi „imam elektronsku uplatu“.

Lekarski je već zakazan, nego ne vidim na e upravu gde se zakazuje termin.
Za vozačku vidim samo ovo za slanje.

Jel znaš naziv usluge na e upravi ili neki link?

Samo direktno ako postoji ograničenje, ništa e uprava. Za vozačeke retko kad ili gde da ima neke nenormalne gužve tako da nije frka.

• Like
Reagovanja: uji
Jeste, postoji, uđoh malopre uz ConsentID i piše „Niste ulogovani“. Sad se setih da je otac lično išao pošto ima samo user i pass, nego sam prebacio na zakazivanje lične pošto mu je bila istekla par meseci pre vađenja dozvole.

Nazad
Vrh Dno