Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Cak ne mora ni da ide nigde ako ima KES u licnoj karti.Moze sve sam da napravi na portalu eUprave.
Ja sam tako generisao parametre i dobio QR kod.
I da ne zaboravim,Consent ID radi na Huawei telefinima preko GSpace,na EMUI 10 prrovereno.
Probacu preko Blue Stacks,u tom slucaju ne bi trebao ni telefon.Bar za prosecne korisnike.
Da naravno, gore napisano je za one koji nemaju sertifikat

Kvalifikovani digitalni sertifikat se uvek izdaje na fizičko lice (JMBG) i on zamenjuje potpis tog lica, nikako ne treba da se ostavlja bilo gde, to je kao kada bi ostavili vaš otisak prsta negde, olako shvatamo celu priču oko sertifikata.

eUprava priznaje (mora) sve sertifikate koje izdaju zvanična sertifkaciona tela u Srbiji (MUP, HALCOM, eSmart, PTT i PKS) naravno i svoj sertifikat koji izdaje Kancelarija za informacione tehnologije.
Što se tiče CEOP-a najbolja varijanta je da se otvori nalog na eUpravi i tamo aktivira sertifikat u klaudu koji je besplatan i važi (mislim) 5 godina. Ako lice nema nalog na eUpravi može da ode do najbliže Pošte (ne sertifikacionog tela) da mu izdaju parametre za pristup, onda će preko ConsentId aplikacije može da se prijavi na portal eUprava i aktivira sertifikat u klaudu.
Sve je objašnjeno na njihovom portalu.
Pročitaj problem koji je @borko2 izneo
Pročitaj koje sertifikate izdaje PKS

Malo sam trazio po temu ali uglavnom su pitanja o problemima i dobijanju.
Moze krace objasnjenje cemu sluzi i zasto bih trebao uzet ovaj sertifikat?
Npr sad kad sam u apr podnosio zahtjev mogao sam online da sam imao, to me je dovelo da vidim cemu jos sluzi i koje su koristi al ne mogu da nadjem.

odeš na euprava sajt, klikneš gore levo na "usluge" i vidiš šta sve možeš da uradiš

Malo sam trazio po temu ali uglavnom su pitanja o problemima i dobijanju.
Moze krace objasnjenje cemu sluzi i zasto bih trebao uzet ovaj sertifikat?
Npr sad kad sam u apr podnosio zahtjev mogao sam online da sam imao, to me je dovelo da vidim cemu jos sluzi i koje su koristi al ne mogu da nadjem.
Ako si išao u APR onda je krajnje vreme da uzmeš KES, plus razgovaraj sa nekim knjigovodjom ( biće ti potreban)

Ja sam vidio na eupravu sta nude i sve sto sam koristio do sad mogao sam s obicnim nalogom, mene je interesovalo nesto konkretno za sta mi moze zatrebat da ne ulazim sad ponaosobno u svaku uslugu i viidm treba li za to ili koristi li.
Ko ovo za apr, mogu online s tim ili odem, nesto konkretno kao to pa da vidim isplati li se jer mi do sad nista nije trebalo

Koristim eUpravu sa user name i password. ConsentID ne mogu jer sam izgubio papir sa pin code koji sam dobio uz licnu kartu. Sta mi je ciniti da ponovo dobijem taj pin code? Treba mi elektronski potpis takodje.

Hvala

Sve to u supu završavaš.

Zar consent ID ne radi i sa LK bez čipa? Odeš u poštu po parametre?

ConsentID ne mogu jer sam izgubio papir sa pin code koji sam dobio uz licnu kartu.
Pin za chip u ličnoj karti ti treba samo za čitač + software.
ConsentID koristi sopstvene kredencijale koje dobijaš na e-šalteru u pošti uz pokazivanje lične karte.
(Da znaš pin, imaš čitač lične karte i instaliran sofware, mogao bi sam da ga generišeš na sajtu, ovako u pošti ti generišu besplatno.)

Za elektronski potpis svakako bolje u mup da odradi jer je pre svega besplatno, za razliku od pošte

Za elektronski potpis svakako bolje u mup da odradi jer je pre svega besplatno, za razliku od pošte
Ajd' da pojasnimo ovo. U MUP-u jeste besplatno aktiviranje sertifikata a takođe je besplatno i u Pošti.
Treba praviti razliku između Pošte kao sertifikacionog tela gde izdaju "fizičke" sertikfite na karticama u USB stikovima to se plaća, ne znam koliko može se kod njih proveriti.
U svakoj Pošti možete uzeti parametre i ako nemate nalog na eUpravi besplatno ga aktivirati i onda posle logovanja preko ConsentID aplikacije možete aktivirati besplatan sertifikat u klaudu koji može služiti kao i svaki fizički za pristup raznim portalima kao i za potpisivanje dokumenata, od Državnih portala za sada nije moguće jedino pristupiti portalu ePorezi gde se podnose poreske prijave ali koliko sam obavešten i to bi uskoro trebalo da se omogući.

Rodjak treba da promeni adresu na licnoj karti sa cipom. Postoji li sta na eUprava da se ubrza taj proces, u smislu sto manjeg cimanja njega, tipa da ga ne salju u postu/banku sa uplatnicom, pa da ide tamo i ceka u redu, jer je covek invalid?

Na ePlati sam nasao da generisem uplatnicu za prijavu prebivalista koja iznosi 330din. Zna li neko jel to sve od troskova sto se tice ovog procesa, posto bih platio to online, pa ne znam zahtevaju li fizicku uplatnicu da nosi?

Hvala @slaksm . Znaš li možda zahtevaju li da se nosi fizička uplatnica ili će svakako videti da je uplaćeno?

Hvala @slaksm . Znaš li možda zahtevaju li da se nosi fizička uplatnica ili će svakako videti da je uplaćeno?
Moj brat je vadio novu Ličnu kartu, generisao sam uplatnice preko eUprave i platio, nisu mu tražili jer sve vide kada se unese JMBG lica, ali u svakom slučaju bi bilo dobro da se ponesu, ako se plati elektronski može se to štampati, nikada ne znaš ko sedi iza šaltera i šta će sve da traži.

Sve uplate vide kroz sistem eplati. Problem ponekad ispadne ako si platio, a u sistemu i dalje stoji da nisi platio. Zato je uvek dobro da se ponese bilo koji dokaz o uplati. Za svaki slučaj da te ne vraćaju.

Nikako ne uspevam da se registrujem na euprava korisnickim imenom i loInkom. Stalno me vrati na pocetni ekran registracije. Probao na 2 racunara i na telefonu. Slike lk su oko 500kb. Gde gresim? Jel ima neka spec podesavanja explorera tj chrom-a? Pomagajte.

Dugo vremena im ne radi taj sistem za registraciju sa user-pass... Nisam uspeo da provalim zašto.

Ranije su bar "brzo" odgovarali na email a sada muk i tisina.

Ne znam, mislim da si morao detetovo (samo logikom, stvarno ne znam). Mada ako si JMBG i slične stvari rešio dobro, poziv na broj i to, moguće da će proći. Ali svakako možeš otići u Trezor da ti vrate pare naknadno, a da ti oni u supu izgenerišu ako ne bude dobro, pa plati opet. Možda će neko dati bolje informacije, ali bitno je da možeš vratiti novac.
Ako ti budu pravili problem, traži da napišeš izjavu gde ćeš navesti da si "greškom" uplatio na svoje ime i da tu uplatu nećeš iskoristiti za sebe kasnije nego samo sada za klinca, tako nekako, reći će ti ženska na šalteru tačno šta kako (meni su pravili "problem" za klinca prošle godine jer je na uplatnici bio moj matični a njegovo ime, međutim sve završeno sa tom izjavom).

Ako ne, onda ovo što je @dzokar napisao za povrat novca pa ispočetka 🙂

Šta znam, meni nije logično da beba od mesec dana nešto uplaćuje.
Pritom, zašto onda ne može i da zakaže termin?
Svi smo mi različiti, zato i ne bi trebalo da nagađamo
Bio termin danas, prvu grešku sam napravio (moja greška skroz sam zaboravio) otišli smo samo ja i sin, a mora oba roditelja. Zakazali mi novi za posle podne (malopre), odemo svo troje i završimo za 10 min. Pitao me jel online plaćeno ili ne, ja reko online alu sam stavio moje i njegovo ime i njegov JMBG, kaže ajde sada da vidim ako nije ok sa platite ponovo i da vam odmah uradim nalog za povrat iz trezora. Pogleda, kaže ima i njegovo ime, ok je to. Slika, otisak, doviđenja. Znači da ne bi grickali nokte, stavite da je dete uplatilac iako jr maloletno, i poziv na broj njegov JMBG i to je sve, ruke u džepove i kraj.

Nikako ne uspevam da se registrujem na euprava korisnickim imenom i loInkom. Stalno me vrati na pocetni ekran registracije. Probao na 2 racunara i na telefonu. Slike lk su oko 500kb. Gde gresim? Jel ima neka spec podesavanja explorera tj chrom-a? Pomagajte.
prošle nedelje sam koleginici pravio takav nalog na eupravi, email za aktivaciju nije stigao pa smo sutra ponovili sve i email je odmah stigao.

Ovo *ebe lud zbunjenog. Sa ovim eagrarom su napravili toliku zavrzlamu da to nije normalno.
Banka je promenila broj racuna koji mi je povezan sa gazdinstvom i dobio sam obavestenje (potvrdu) na mejl za koje je naglaseno da vazi bez pecata i da je elektronski potpisano. Sve sam uredno prilozio na egraru kao dokaz promene racuna, da bi mladja zenska osoba nazvala i rekla da prilozeni dokument nije validan jer je obavestenje i nema pecata i da moram u banku po overenu potvrdu. Naravno, otisao sam u banku revoltiran i iz banke izasao jos nervozniji, jer nisu mogli da mi izdaju nikakvu potvrdu iako sam se ubedjivao sa njima da mi treba papir na kom je stari i novi racun i da sam ja vlasnik racuna i sve sto treba je jos da udare pecat, ali dzaba.
Donesem odluku da otovrim racun u drugoj banci i da kompletnu dokumentaciju iz nove banke okacim na egrar, ali ne lezi vraze. Traze potvrdu o registrovanom gazdinstvu koju treba da preuzmem u upravi za trezor. Lepo do trezora, sacekam svoj red, lepo kazem starijoj gospodji koja je sedela kao u kafani da mi treba ta i ta potvrda. Gospodja je veoma "ljubazno" odgovorila da to ne izdaju vise i da to moram sam na egrar da izvadim.
Stignem kuci sednem za racunar i polako. Otvorim stranici gde se izdaje potvrda i pise da se navede razlog izdavanja. Kucao sam 10 puta i svaki put na cirilici (je l' te cela stranica je na cirilici) i nece pa nece. Probam na latinici i prodje zahtev i dobijem potvrdu u esanduce. Ceo dokumnt na cirilici samo deo gde pise za sta je namenjeno je na latinici, cirkus.
Sad mene zanima kad odstampam potvrdu o registrovanom gazdinstvo iz esanuceta, hoce li taj dokument biti validan bez pecata i potpisa?
Ala udavih, ali morao sam da se ispraznim 😮‍💨

@treci zašto u banci nisi tražio novu karticu, sa novim brojem računa? Ona obična papirna, presvučena folijom. Urade na licu mesta. To bi trebalo da bude dovoljno za e-agrar.

Mene su iznervirali što su preslakom iz uprave za trezor, pobrisali strukturu kultura po parcelama.

Trazio sve zivo, ali nista ne mogu da izdaju do 19.6.2023 kad zvanicno vazi novi racun.
Ulazimo u digitalizaciju totalno nespremni kao drzava i kao drustvo.

Da li si sačuvao samo PDF potvrdu ili si tražio da ti dostave overenu? Kako dostavljaju?
Još uvek nisam pričao sam izvoznicima, pa ne znam da li će za ugovor da traže overeno ili može PDF.

Sta god da se izabere dobija se pdf koji je neoveren. Ne dobija se fizicka kopija, bez obzira sto je izabrana dostava.
Kako sam shvatio iz price sa ljudima koji su isli u savetodavne sluzbe ovakva kopija bi po njima trebalo da bude validna.

Potpuno se slažem, jer mi samo sakupljanje tih papira nikad nije bilo jasno. Posebno što to do sada nije išlo u neku bazu, pa su se stavljali random papiri, da se kompletira dokumentacija za izvoz, za jedno vozilo. Sledeći put papiri od drugih gazdinstava, bez kontrole koliko je čijeg proizvoda zaista natovareno.

Nazad
Vrh Dno