Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Ipak više nisam siguran da je kako-ti-se-zalomi.
Gospođa na šalteru je ubacila moju LK u sistem i proverila šta tamo piše, nije odokativnom metodom donela odluku da li mi treba ili ne treba lekarski.
Kako-ti-se-zalomi je više za šalter informacija, tamo sam dobio dve različite informacije. Da sam poslušao tetu od pre podne izmaltretirao bih se da idem na lekarski bez potrebe, a pride i platio nešto što mi ne treba.
Znači, ko ima sumnji da li mu treba ili ne treba lekarski, direktno na šalter gde se predaju dokumenata jer ćete tek tamo zasigurno saznati.

Meni je portal e-uprave rekao da mi je "verovatno" potreban lekarski (ne sećam se tačne formulacije) i da se javim na šalter. Tamo su mi rekli da portal često nekome izbaci tu poruku, a zapravo nema potrebe. Za Portal e-uprave sam napisao da ne daje pouzdane informacije.

Meni su stavili kao ograničenje 01.05, ponadao sam se da je nešto kao trajna dioptrija pa da ne moram da radim lekarsko. Proguglam zakon, kad ono - povez preko oka ahahahahaha. Nosim naočare. Užas, osim ako mi automatski ne produže na 10 godina bez lekarskog, onda je ekstra. 😁

Mogući su problemi u radu eUprave, pokreće se eAgrar ovih dana, tako da...

Pre neki dan zakažem termin za pasoš za petak 17.03, danas hteo da prezakažem za ponedeljak 20.03. i ne može. Neki genije je smislio da se prezakazivanje vrši tako što se zakazan termin prikazuje kao zeleni pravougaonik, pa se prevuče sa zakazanog vremena na novo vreme koje hoćete. Međutim, to se radi samo u okviru jedne nedelje, jer nema opcije da platforma prikaže termine u više od jedne nedelje odjednom, osim ako ja nisam nešto pogrešno video.

Poništiš zakazan i zakažeš novi termin, sve ostalo je bespotrebna komplikacija

To i jesam kad sam pokušao da prezakažem, nego mi je neverovatno da su stavili tako tupavo rešenje.

Jel podnosio zahtev neko skoro za e vrtić?

Da li odgovor stiže na e uprava, sanduče ili?

Jel ovo 15 dana rok, radnih ili :)
Podnosio ja prošle godine, generalno bitno je da se samo prijavis u roku za konkurs. Naknadno te obaveste na koji mejl da dostavis dokumentaciju. Mene su zvali telefonom i poslali sms na koji mejl da se posalje dokumentacija. U tom mejlu u naslovu mejla stavis EGN broj koji si dobio preko euprave, posaljes potvrde o zaposlenju i visini primanja za oba roditelja i to je manje vise to. Oni ostala dokumenta pribavljaju po sluzbenoj dužnosti.

• Like
Reagovanja: M J
Hvala ti.

Dobio sam danas poziv da u 3 vrtića koje sam naveo na eupravu nema mesta trenutno.

Predložili su 4 ti objekat koliko već da se krene od ponedeljka ili odbijenicu.

Pa uskoro ide novi konkurs itd...

Da li se moze deaktivirati aplikacija ConsentID sa naloga i dobiti novi kod ? Pre koji dan sam trebao ocu da aktiviram sve to da bi mogao da uradi stvari u vezi zemljista , on se uopste ne razume a ja prvi put cujem za tu aplikaciju , nije mi bilo dobro objasnjeno sta da radim vec da tumacim i radim kako mislim da treba , sve sto mi je receno je da na tu aplikaciju treba "nesto" da stigne , naravno meni nije i ja sam izbrisao aplikaciju jer sam misleo da je neki bug pa sam tek onda shvatio da je to 2 factor authentication aplikacija ... Naravno na nalogu stoji kao da je aktivirana aplikacija ali ja nemam pristum istoj . Ovo se vodi kao da je neko izgubio telefon zar ne ? Ako je tako onda bi trebalo da moze da se deaktivira i dobije novi kod ?

Takodje ako se ide metodom preko skeniranja cipa sa licne karte , da li je potrebno ista raditi sa ovom aplikacijom ? Da li je potrebno da se deaktivira da bi on mogao da pristupi celom nalogu i da unese sta vec hoce ?

Ukoliko se uloguješ sertifikatom (skeniranje čipa?!), imaš opciju da obrišeš Consent ID sa tog naloga.

Consent ID je prečica, jer nemaš na svakom uređaju čitač kartica, ali telefon ti je uvek pri ruci.

Ukoliko se uloguješ sertifikatom (skeniranje čipa?!), imaš opciju da obrišeš Consent ID sa tog naloga.

Consent ID je prečica, jer nemaš na svakom uređaju čitač kartica, ali telefon ti je uvek pri ruci.
Ok hvala , ali u slucaju da kartica nece da se ocita jer je malo izlizana , da li je moguce otici do poste i preko njih deaktivirati Consent ID i dobiti novi kod ?

Trenutno sam nezaposlen.
Mogu li online overiti zdravstveno knjižice za dete, suprugu i sebe?

Ok hvala , ali u slucaju da kartica nece da se ocita jer je malo izlizana , da li je moguce otici do poste i preko njih deaktivirati Consent ID i dobiti novi kod ?
Odeš u Poštu, tražiš novi kod,
obrišeš sve podatke u ConsentID, ili reinstal, pokreneš, uneseš taj novi kod.
Logovanje preko lične karte (ako si uneo kvalifikovami el. sertifikat) je potpuno istog sigurnosnog nivoa kao i preko ConsentID aplikacije.
Tipa, virtuelni i hardverski el. sertifikat.
Virtuelni (ConsentID) je praktičniji jer je uvek u džepu, dok kod LK to nije slučaj jer nemaš uvek pristup računaru sa čitačem kartica.

Poslednja izmena:
Mislim da ne, bar u Ns. Moras u socijalno da te prebace na Budzet SrbijE

p.s. Utrcao jedan post ispred.

@radashin
Nije za sve isto, npr. drug hteo da izvadi uverenje o (ne)kažnjavanju i ne može bez kvalifikovanog elektronskog sertifikata, džabe mu što ima korisničko ime/lozinku i ConsentID pristup.

Isti, najviši nivo sigurnosti su. ConsentID je sertifikat u klaudu, a ovaj drugi je upisan u LK. To je možda nešto zezao sistem, pa proradio. Da je više puta probao, prošlo bi.
Iz prakse, baš to sam vadio prijavljen preko ConsentID aplikacije.

Neće biti, lično sam bio kod njega kada je pokušao...
I nije samo za to, uma i drugih usluga npr.

euprava.png

Evo sad sam bez ikakvih problema sa ConsentID pokrenuo i ovo ''dodavanje ovlašćenih lica'' i pokrenuo postupak o izdavanju uverenja o nekažnjavanju. Pre par dana odradio i jednu e-saglasnost. Nije dovoljna samo ConsentID aplikacija nego mora da se aktivira kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu i aplikacija za potpisivanje u klaudu i onda sve šljaka sa mobilnom aplikacijom. To je pet minuta posla da se uradi. Skrinšotove neću nikakve da stavljam jer nemam nameru bilo šta da dokazujem kad je tako kako je.

Možeš da pokrećeš koliko hoćeš, ali u njegovom slučaju nije tako, lično bio prisutan.
Uverenje o nekažnjavanju može samo da stigne na kućnu adresu (ne na mejl) i mora lično da se podigne što je sprdnja i besmisleno jer čovek ne živi u Srbiji.
Kada je hteo da ovlasti osobu vidite rezultat na gornjoj slici.

E pa tu je već neki drugi problem, na mejl šalju recimo izvod iz matične knjige rođenih, to sam pre dva meseca odradio, ne znam kako je za uverenje o državljanstvu.

Ja kontam možda zeza jer vide da je prijavljen van Srbije (PC, telefon) probao sa srpskom IP adresom (VPN) i isti rezultat...

Tako da je najbolje imati i kvalifikovani elektronski sertifikat :)

Screenshot-20230318-135725-Chrome.png

Nisi u pravu. Potpuno jednak stepen imaju kvalifikovati elektronski sertifikat u klaudu i na ličnoj karti. Jednak. Neću više pisati o ovome.

Neće biti, lično sam bio kod njega kada je pokušao...
I nije samo za to, uma i drugih usluga npr.

euprava.png
Imam identican problem, licna karta je bez cipa, ali je aktivan kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu i isto mi pise kada idem na dodavanje ovlascenih lica.

Prilozi

• euprava.JPG
    euprava.JPG
    72.5 KB · Pregleda: 32
Ovaj drugar ima ličnu kartu da čipom, username/password, ConsentID aplikaciju za pristup i zeza ...
Kad mi je rekao ja kontao da negde greši, međutim probao lično i stvarno traži elektronski sertifikat.

Pa je l' se loguješ preko mobilne aplikacije ? Možda glupo pitanje ali na prvoj slici ti markirano ovo logovanje korisničkim imenom i šifrom.

Ma da naravno, to samo screenshot kao primer napravio preko telefona...
Radi mu aplikacija ok.

Uletela mi poruka ranije pa sam mislio konkretno na Kapuero što je postavio ali i on je sigurno isto kao i ti, odnosno tvoj drugar. Meni se pojavi pravougaonik kada tražim ovlašćeno lice da unesem i onda ide procedura...

Logujem se sa mobilnom aplikacijom pa preko ConsentID, ukucam mail i stigne mi na mob. da potvrdim i tako se logujem. Kada kliknem na ovlasceno lice ja upisem JMBG koji hocu i izbaci mi isto kao i kolegi Stock-u.
I pise mi da sam logovan sa Visokim nivoom puzdanosti, znaci trebalo bi da je izjednaceno kao da imam licnu kartu ubodenu u citac, ali nece.

Nazad
Vrh Dno