Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Pozdrav.
Ovo je moj prvi post na ovom forumu. Slucajno sam naleteo na ovu temu, pa rekoh da bar odgovorim na neka trenutno aktuelna pitanja iz ove teme.

@nidzesi Imao sam isti problem sa sertifikatom na licnoj karti. Morao sam da idem do policije da mi promene parametre, odnosno obnove sertifikat. Objasnio sam im u cemu je problem i odmah su resili. Navodno su na eupravi menjani neki parametri sto je izazvalo probleme. Nakon toga sve radi normalno. Primetio sam da neki antivirusi mogu da prave problem prilikom logovanja na eupravu (u mom slucaju Avira sa ukljucenom Web Protection).

@reveal Sertifikat u clodu je bukvalno to. Umesto da se sertifikat nalazi na cipu neke kartice on se nalazi u cloud-u. Nisam ga probao na servisima koje si naveo, ali mislim da bi trebao da radi sa svim servisima euprave, efakture i sl... Mozes i digitalno da potpisujes bilo koji pdf dokument tako sto ces da ga uplodujes na eupravu, potpises, i onda preuzmes potpisanog.

@faca Vezano za aktivaciju ConsentID aplikacije. Odlazak u postu, opstinsku/gradsku upravu ili sl, je nephodan zbog provere identiteta lica kome se izdaju parametri i sertifikat u clodu. Prijava na drzavne servise putem ConsentID aplikacije smatra se prijavom visokog nivoa pouzdanosti, isto kao i bilo kojim kvalifikovanim sertifikatom (na kartici) izdatim od bilo kog drugog sertifikacionog tela. Kao sto su kolege na forumu vec rekli, mozes i sam sebi da izdas parametre ili ih promenis preko euprave, bez odlaska u postu ili sl, ako se recimo ulogujes na svoj nalog preko sertifikata na kartici, ili ConsentID aplikacije preko koje jos uvek imas pristup, jer sistem smatra da je tvoj identitet na taj nacin jasno utvrdjen.

Користим ја то већ дуже време, пробао сам преко рачунара да затражим реактивацију али нисам успео. Кад сам поново покушао више нисам мога ни са старом да се логујем.

Onda ti ostaje da probas kvalifikovanim sertifikatom na kartici (ako ga imas) da se ulogujes i da onda izdas samom sebi nove parametre za aplikaciju. Kod mene je to radilo bez problema. Ili odlazak u postu ili sl. gde bi ti izdali nove parametre.

Пошта.

@reveal Sertifikat u clodu je bukvalno to. Umesto da se sertifikat nalazi na cipu neke kartice on se nalazi u cloud-u. Nisam ga probao na servisima koje si naveo, ali mislim da bi trebao da radi sa svim servisima euprave, efakture i sl... Mozes i digitalno da potpisujes bilo koji pdf dokument tako sto ces da ga uplodujes na eupravu, potpises, i onda preuzmes potpisanog.
Da, i meni se ucinilo da bi cloud sert morao da funkcionise sa ostalim servisima ako sto su eporezi na primer. Ali, nisam uspela sa eporezima jer zahteva aktivaciju sa aplikacije eporezi koja mora biti instalirana samo na windows racunarima.

Pretpostaljavam da funkcionise sa svim online drzavnim servisima, odnosno svim servisima kojima pristupas putem nekog pretrazivaca. Svuda gde prilikom logovanja imas mogucnost izbora da li ces da se logujes sertifikatom ili preko mobilne aplikacije.
Ukoliko je u pitanju neka desktop aplikacija onda pretpostavljam da nece da radi, neophodan je pristup cloudu da bi se povukao sertifikat.

Tri dana pokušavam da dobijem odgovor na pitanje da li mogu da posle obavljenog lekarskog pregleda ,(uslov nošenje naočara) mogu da podnesem zahtev preko e uprave, šetaju me kao majmuna, pitao e upravu, pitao MUP, neverovatno, niko pojma nema

Za vozačku pretpostavljam? Zašto ne bi mogao...

Zato što piše na sajtu e uprave da ako ima ograničene proveriti sa nadležnim mupom

Slobodno zakaži, lekarski ništa ne menja u proceduri sem što ti moraš da odeš na pregled. Inače, za dozvolu možeš i bez zakazivanja, nema gužve generalno

Tri dana pokušavam da dobijem odgovor na pitanje da li mogu da posle obavljenog lekarskog pregleda ,(uslov nošenje naočara) mogu da podnesem zahtev preko e uprave, šetaju me kao majmuna, pitao e upravu, pitao MUP, neverovatno, niko pojma nema

Molim te javi kad završiš sve, u septembru mi ističe vozačka, pa bih voleo da znam.

Evo odgovora od ePorezi a pitanje da li se mogu logovati preko eUprave i sa linuxa/meka:

"Portalu ePorezi (za sada) možete pristupiti samo sa računara koji imaju instaliran neki od Microsoft operativnih sistema i "fizičkim" sertifikatom koji izdaje jedno od Sertifikacionih tela u Republici Srbiji, sertifikatom koji izdaje uUprava trenutno nije moguće pristupiti portalu, radi se na uspostavljanju i te funkcionalnosti. Upit stanja sa vašim sertifikatom (Ličnom kartom) možete preuzeti u najbližoj filijali Poreske uprave tamo se nalaze računari koji su prilagođeni sertfikatima svih sertifikacionih tela."

Imam kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od MUP - a u ličnoj karti. Podaci su na ćirilici. Šta ako treba nešto da potpišem elektronski i pošaljem u Hrvatsku gdje ćirilicu ne mogu da smisle ili neku drugu zemlju kojoj ćirilica predstavlja obične hijeroglife? Može li se prebaciti to na latinicu bez odlaska u MUP?

ePorezima možete da pristupite i sa mobilnog telefona, s tim da je za aktivaciju potreban elektronski sertifikat. Kasnije se pristupa bez računara, samo kroz aplikaciju na telefonu.

Da bi mobilna aplikacija radila, potrebno je imati instaliranu .exe aplikaciju ePorezi na Windows racunaru. Nikako drugacije.

Imam kvalifikovani elektronski sertifikat izdat od MUP - a u ličnoj karti. Podaci su na ćirilici. Šta ako treba nešto da potpišem elektronski i pošaljem u Hrvatsku gdje ćirilicu ne mogu da smisle ili neku drugu zemlju kojoj ćirilica predstavlja obične hijeroglife? Može li se prebaciti to na latinicu bez odlaska u MUP?
Kao prvo, to je njihov problem sto oni cirilicu ne mogu da smisle. Kada se svojerucno potpisujes potpisujes se na nacin na koji pises.
Kod digitalno potpisanog pdf dokumenta je sustinski bitno to sto se na taj nacin garantaju da je taj elektronski dokument originalan i neizmenjen. Informacije o tome se nalaze na pdf falju. Ako se pdf izmeni nakon potpisivanja potpis vise nece da bude validan. Spoljni prikaz elektronskog potpisa (tj. ono sto se vidi kao prikaz na samom dokumentu) bi trebalo da mozes da izmenis preko programa koji koristis za potpisivanje (npr. Adobe). Teoretski mozes i da stavis bilo kakvu slicicu koja ce da se vidi umesto tvog imena kada potpises dokument. Nasao sam upustvo Poste kako da se izmeni spoljni prikaz eletkronsko pecata, verujem da je sustina ista i kod elektronskog sertifikata:

Vazno je da se zna da se po nasem zakonu, a verujem i po stranim zakonima, digitalno popisan dokument smatra originalom samo u elektronskom obliku. Ukoliko odstampas elektronski potpisan dokument, taj papir se smatra kopijom originala i da bi imao dokaznu snagu pred drzavnim organima on mora da bude overen da je istovetan originalu skladu sa zakonom.

Zahvaljujem @NoGood . Stekao sam predstavu kako funkcioniše i kako napraviti prilagođeni izgled potpisa.

To je potrebno za aktivaciju nakon instaliranja aplikacije na telefonu, kasnije ne.
Da, to i kazem, ispada bizarno kada nemas pristup Windows racunaru, i kada ti eUprava sertifikat ne znaci nista, a imas instaliranu consentid app.

Šta je s ovom novom verzijom Consent ID aplikacije...? Pokrenem, kaže da treba da odradi nekakvo apgrejdovanje i da mora da se promeni PIN... OK, upišem stari PIN (dobar je), upišem dva puta novi PIN i aplikacija samo pukne. A bez tog apgrejda ne može da se koristi. iOS 16.2.

Meni isto tako bilo, sutradan probao ponovo i prošlo.

Da li je neko imao problem da mu zahtevi u ConsentID aplikaciji automatski isteknu? Kad na sajtu kliknem na dugme za prijavu, u aplikaciji se samo nakratko pojavi zahtev i odmah ga prebaci u istekle.

Treba mi pomoć. Izvadih danas ličnu novu sa čipom. Teta na šalteru mi aktivirala sertifikat i rekla da koristim pin koji sam dobio sa ličnom.
Instalirao sam ConsentID al ne mogu da mrdnem dalje. Sta je procedura?

Moras u postu po parametre za ConsentiD aplikaciju,rekao bih.

Ja pitao kaze ona odradice sve jer kao u posti se placa, ovde besplatno. Rece da je aktivirala i da koristim pin sa papira. Nisam nista drugo dobio za aktivaciju. Jel moguce da se *****ala i da ipak moram u postu?

Ali treba mi citac onaj za to?

Nazad
Vrh Dno