Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Nisam poneo sa sobom laptop na kojem sam inace koristio aplikaciju E-porezi (ranije eUpravu). Nisam dugo pokusavao da se ulogujem na eUpravu, ranije je radilo. Sertifikat licne karte je izvadjen 2021.
Podesio sam danas na drugom laptopu koji imam. Uspeo sam da se uspesno ulogujem u aplikaciju E-porezi, tu pise da je sertifikat validan.
Problem mi se javlja kada pokusam da se ulogujem na Lokalnu poresku administraciju (https://lpa.gov.rs), ali koliko vidim to je putem eUprave.
Tu dobijam gresku:

Поштовани,
Ваш сертификат је опозван. Молимо Вас да се за више информација обратите сертификационом телу које је издало sертификат.

Buni me kako to da je sertifikat prihvacen od strane aplikacije ePorezi a nije od strane eUprave.
Token menadzer pokazuje da su instalirani uspesno sertifikati.

Prilozi

• Token.png
    Token.png
    6.5 KB · Pregleda: 27
Mislim da aplikacija ePorezi direktno čita sertifikat sa lične karte, dok LPA koristi portal eID.gov.rs. Ako imaš podešenu consentID aplikaciju, probaj tako da se prijaviš, bez da uopšte koristiš fizički ličnu kartu nego koristi mogućnost prijave na eID kroz mobilnu aplikaciju.

ConsentID aplikaciju sam instalirao pre nekog vremena, i podesio sam mojima nalog. Na svoje ime nemam podesen nalog u consentID aplikaciji.

Bio je opoziv sertifikata pre nekog vremena jer je mup nešto ukakio. Možda je zbog toga.

Na 48. strani se spominje to: Iz podrske kazu da su sertifikati povuceni jer im datumi isteka nisu bili isti - za Auth i Sign sertifikate.
U Celik aplikaciji se vidi do kada vaze;

Sertifikat za autentifikaciju
1690580836543.png

Sertifikat za elektronski potpis
1690580813626.png

Ne bi trebalo da mogu da pristupim aplikaciji E-porezi, da je zaista opozvan sertifikat.

Pronasao sam serijski broj sertifikata za autentifikaciju u listi opozvanih sertifikata: http://ca.mup.gov.rs/ca/ca_lat/start/ca_crl/
CRL liste za sertifikate izdate posle 17.08.2020. godine, MUPGradjaniCA4.crl
Ono sto mi je cudno jeste sto kao datum opoziva stoji 2021. godina, a te godine sam zapravo izvadio sertifikat i tokom 2022. godine sam normalno koristio elektronski sertifikat. Nisam podnosio zahtev za opoziv.

Nećeš dobiti precizan odgovor ovde, pitaj u supu.
Još jedna bitna stvar, ja sam od onih što od prve dozvole imam upisano ograničenje uz obavezno nošenje naočara, produžavao sam na 5 godina uz obavezan lekarski pregled ali ponekad sam uspevao da iskukam kod oftalomloga da naznače korišćenje sočiva koja ne mogu da koristim iz tehničkih razloga i tako mogu da se slikam bez naočara i da izbegnem probleme kad me zaustave organi reda a ja nemam naočare kod sebe. Poslednji lekarski sam radio u privatnoj klinici i iskukao sam isto i dobio "bonus" u izveštaju što mi je prvi put u životu omugućilo produženje na 10 godina.
Definitivno ipak treba lekarsko iako je prethodno bilo na 10 godina, ali sa ograničenjem (korekcija vida).

Da li je moguce da se unutar aplikacije consentID podese vise naloga?
Jedan nalog vec imam podesen (ne na moje ime). Kada odaberem opciju QR Code otvori se crni ekran, nista se ne vidi. Ne znam da li je to bug ili je namerno tako, posto vec postoji jedan ID u aplikaciji.

Nije moguće. Probao sam ja pre par meseci i nakon skeniranja drugog QR koda izbaci neku poruku u stilu "već postoji dodat ID".

Tj može samo ako "kloniraš" / koristiš neki "dual apps" fazon ako to nudi tvoj telefon, da imaš 2 puta istu aplikaciju na jednom telefonu.

Bože kakve ludače rade na "šalteru" (u kancelariji) MUP...

Danas bio da preuzmem novu ličnu kartu i pasoš. I smislio pre par dana kad već idem po LK da hoću taman u jednom odlasku da završim i preuzimanje LK i da tražim upis KES sertifikata u čip LK. Zakazao preko eUprava termin za taj zahtev za upis cert-a. Kući sam štampao i popunio (sve osim broja LK pošto jelte broj nove LK ne znam dok je ne preuzmem) i taj zahtev za cert i ugovor i opšte uslove.

Prvo na šalteru joj kažem da sam došao da preuzmem LK i pasoš, i dajem joj stare dokumente da probuši.
Ona mi donosi već izvađenu iz koverte LK i pasoš, bez koverte sa papirom koji stiže uz LK. Dakle, ne daje mi papir na kome piše PIN lične karte. I daje mi neka 2 jednostrana papira za potpišem (nisam detaljno obraćao pažnju šta je tačno u pitanju, ali 300% sigurno nije zahtev za el. sertifikat jer tu potpis ide u levi ugao a ovo šta god bilo [verovatno potvrda da sam preuzeo dokument] sam potpisivao u desnom uglu).

Tek sad joj govorim da hoću upis sertifikata i da imam zakazan termin preko eUprava.
Ona promrmlja sebi u bradu nešto na fazon "aha, onda će ti trebati...." i uzima LK i odlazi.

Posle tipa 3 minuta mi vraća LK i daje taj papir na kom piše PIN od LK.

IMG_20230803_150549.jpg

I kao odmah pita osobu iza mene "izvolite sledeći bla bla".

Znači, nit je uzela zahtev i ostale papire koje sam ja štampao i doneo i stojali na izvolte na šalteru, niti mi je donosila da popunjavam i popunjavam ja nešto.

Ja se zbunio skroz... nikad ranije mi nisu upisivali to u LK (imao sam LK izdatu 2013. pa nije ni moglo jer je pre avgusta 2014. izdata) a pročitao sam na sajtu MUP da je procedura takva sa donošenjem zahteva. A zaboravio sam da LK uopšte i ima PIN zaštitu za taj njen čip i da sam kad sam vadio pre 10 godina dobijao taj papir sa PIN (tj čini mi se da je nekad bio password sa alfanumeričkim karakterima???).

Čak sam i mislio da je šalteruša izvozala i napravila majmunom i da ću morati drugi put ponovo da dolazim i da sad neću moći narednih 30 dana ( ili koliko je već limit) da za to zakažem termin na eUprava.
Kad sam se vratio kući kao ajd za svaki slučaj instaliram "Čelik" da vidim šta ima / nema na čipu i ajd da probam i login na eID/eUprava pomoću te login opcije sa KES. I kao radi & upisala šalteruša i Auth i Sign certs (oba imaju današnji datum kao "od" datum važenja) i radi ePorezi app:

IMG_20230803_150833.jpg

Ovaj prvi u listi (izdat od EID RS) je cert vezan za ConsentId :) To sam ranije pokupio/ extract-ovao i ubacio/instalirao ga na kompu.

Inače eID login opcija za prijavu sertifikatom radi uspešno i kad umesto LK Auth cert biram taj maznut iz ConsentId backup-a 🤣🤣

Znači otvorili su tvoju kovertu pre nego što si došao po ličnu i sami videli pin (pošto je on mislim neophodan pri upisu sertifikata)? Haos 😂

@Chernobyl Pa ono, imao sam "viška" papira jer ovoj gospođi očigledno ništa ne treba 🤣 Nije mi tražila ni potvrdu koju sam dobio kad sam pre 15 dana podneo zahtev za LK i pasoš.

Da ne bude posle opozvan sertifikat kad ne bude postojao papir da se gurne negde u neku fioku 🤣

Ok, imam ja i eUprava nalog, i aktiviran Consent ID i aktiviran/generisan taj "Cloud KES" za signing dokumenata... imaju već sve neophodno podatke ali procedura i birokratija kaže da treba papir i na njega nabacani podaci.
Znači otvorili su tvoju kovertu pre nego što si došao po ličnu i sami videli pin (pošto je on mislim neophodan pri upisu sertifikata)? Haos 😂

Verovatno je otvarala kad sam došao (pitala je prezime i tražila tamo po stolu gde su složili koverte) , ono u fazonu nađi kovertu i onda automatika cepaj kovertu, vadi plastiku i papir tras u kantu? 😁😁 Sve u jednom potezu.

Tražnje koverti sam mogao da vidim a posle je otišla dalje u stranu gde nisam mogao da vidim da li radi i šta radi na kompu.

Poslednja izmena:
Zakazao sam detetu termin za pasos preko sajta, e sad imam pitanje u prvom delu pise da je cena 4200, a prilikom generisanja uplatnice cena je 3710 interesuje me zasto je ta razlika i drugo pitanje kazu da po sluzbenoj duznosti oni prukupljaju papire neophodne za pasos uz saglasnost stranke ali ja tu saglasnost nisam nasao nigde pa me interesuje sta sad ciniti?

Zakazao sam detetu termin za pasos preko sajta, e sad imam pitanje u prvom delu pise da je cena 4200, a prilikom generisanja uplatnice cena je 3710 interesuje me zasto je ta razlika i drugo pitanje kazu da po sluzbenoj duznosti oni prukupljaju papire neophodne za pasos uz saglasnost stranke ali ja tu saglasnost nisam nasao nigde pa me interesuje sta sad ciniti?
Надлежни орган по службеној дужности, уз сагласност странке, прибавља податке из следећих докумената:
  • извода из матичне књиге рођених, извод из матичне књиге венчаних, извод из матичне књиге умрлих;​
  • уверења о држављанству Републике Србије.​
Грађани могу и сами да прибаве, односно да ставе на увид наведена документа уколико им не одговара прибављање података по службеној дужности.
Напомињемо да ће се подаци прибављати по службеној дужности само уколико се исти налазе у евиденцијама Републике Србије, односно уколико су грађани уписани у матичне књиге рођених и евиденције држављана Републике Србије, а које воде надлежни органи Републике Србије.

Saglasnost dajes kada izaberes tu opciju

Надлежни орган по службеној дужности, уз сагласност странке, прибавља податке из следећих докумената:
  • извода из матичне књиге рођених, извод из матичне књиге венчаних, извод из матичне књиге умрлих;​
  • уверења о држављанству Републике Србије.​
Грађани могу и сами да прибаве, односно да ставе на увид наведена документа уколико им не одговара прибављање података по службеној дужности.
Напомињемо да ће се подаци прибављати по службеној дужности само уколико се исти налазе у евиденцијама Републике Србије, односно уколико су грађани уписани у матичне књиге рођених и евиденције држављана Републике Србије, а које воде надлежни органи Републике Србије.

Saglasnost dajes kada izaberes tu opciju
To sam i ja procitao, ali moje pitanje je bilo gde treba stiklirati za tu saglasnost ili odstiklirati posto ja to nisam nasao nigde. Tacnije na koji nacin se daje ta saglasnost.

Cena pasoša je 3600 dinara, a ako stari važi duže od 7 meseci a hoćeš da ga zameniš cena je 4200.
Ovo 3710 ti je sa nekom provizijom od 110 dinara.

Dobar dan svima,
U postuoku sam registracije preduzetnika kod APR. Sada citam da mi je za prijavu ne ePorezi potreban elektronski potpis. A za njega LK sa cipom. Posto nemam LK sa cipom, oducila sam se za elektronski potpis kod PKS. Da li je Taj potpis isti kao onaj koji izdaje MUP na LK posto vidim neko kaze izvadi I potpis kod MUP I potpis kod poste, zar to sve nije jedan isti potpis?
Sta vi mislite o él potpis kod PKS, I da li uzeti karticu sa citacem ili usb?
Koja je onda procedural za prijavu na eePorezi, sta mi treba od drajvera I aplikacija, molim vas ako neko zna da napise po koracima jer sam se skroz uspanicila jer mi sve deluje konfuzno jer I moje znanje rada na PC je osnovno. Hvala svima puno

PKS sertifikat je praktičniji od onoga na ličnoj karti, pogotovo što može da se uzme sa USB stikom.
Na sajtu PKS postoji drajver koji je potrebno instalirati i aplikacija eporezi radi bez problema

U firmi gde radim koriste sertifikate Privredne Komore Srbije. Poslednja tura koju smo dobili su bili neki Omada USB čitači sa ubačenim čipom u miniSIM formatu. Nakon instalacije drajvera radi manje više ok.

Trenutno sam na odmoru pa ću onako iz glave:

1. Najpre zabodeš čitač sa sertifikatom (USB token) i instaliraš drajvere (dostupni su u download sekciji na sajtu PKS).

2. Potom instaliraš najnoviji TrustEdgeID Middleware (takođe dostupan u download sekciji). Nakon instalacije ćeš dobiti u tray-u Token Menadžer, aplikaciju u kojoj bi se trebali videti sertifikati (elektronski potpis) i odakle se mogu instalirati.

3. Iz download sekcije skineš sertifikate Privredne komore i importuješ ih u odgovarajuće kontejnere (trusted root sertifikat ide u trusted root kontejner, itd.)

Na ovaj način su ispunjeni svi preduslovi za korišćenje aplikacija (ePorezi, centralni registar, eFakture i slično...)

Znate da uskoro kreće prijava za 10K za decu do 16 godina, a pošto se moj junior nalazi u toj grupi, trebao bi i on da dobije džeparac od čika malog...nadam se...jer sam u malo zeznutoj situaciji, a niko ne zna odgovor.
Naime, majka mu je preminula pre godinu i po, pa sam ja po definiciji njegov staratelj.
E, tu kreće zez.

Postupak dobijanja novca je sledeći:

Opcija 1: "Prijavljivanje počinje 20. avgusta i trajaće do 15. septembra, a isplata se očekuje oko 25. septembra.
Postupak prijave se neće mnogo razlikovati od ranijeg postupka prijave za 100 evra za mlade. Prijava će i sada ići preko portala Uprave za trezor, gde će u delu "Prijava za 10.000 dinara za decu do 16 godina" biti potrebno uneti četiri podatka:
  • JMBG majke,
  • broj lične karte majke,
  • JMBG svakog deteta,
  • naziv banke u kojoj posedujete račun ili želite da vam pomoć bude isplaćena."
Ok, jasno mi je da u mom slučaju ovako ne može.

Opcija 2: "Dodatno, otac deteta koji sam vrši roditeljsko pravo treba, pored gorenavedenih podataka, da podnese digitalizovanu kopiju pravosnažne sudske odluke na osnovu koje se vidi da sam vrši roditeljsko pravo."

Koja je to pravosnažna sudska odluka na osnovu koje se vidi da sam vršim roditeljsko pravo u slučaju kada je supruga preminula?

Inače, po meni je krajnji bezobrazluk što majka ne mora da dokazuje ništa, a mene na svakom ćošku drkaju i istresaju iz gaća za kojekakve gluposti.
Čak je i ovo napravljeno krajnje diskriminatorski, jer ako je cilj da SVA DECA DO 16 GODINA dobiju po 10K, zašto je navedeno da se kao podaci unose podaci majke po defaultu, a otac mora da dokazuje da je staratelj, dok majka to ne mora? Jer ne znači da je majka po defaultu staratelj detetu.

@Dantes hvala... znaci bolje je da uzmem USB stik nego karticu sa citacem (I meni zvuci prakticnije da vucem sa osobom jednu nego dve stvari, a i manji je?) I bitno mi je da to radi bez problema

@bandovic hvala puno za uputstvo iz glave, cim budem dobila usb stik praticu uputstvo I nadam se necu imati problema... I srecan odmor 😊

Izvinite na jos pitanja oko administracije u nasoj drzavi, ali uvek ima neko pitanje jos... Da li ja kada postanem preduzetnik-pausalac da li ja moram da izdajem elektronske fakture doo firmi koja me angazuje?
Citala sam da u slučaju da moram da onda treba da se registrujem na neki SEF, da li neko zna da kaze koja je tu procedura korak po korak?

I jos jedno, stvarno se izvinjavam, koju banku predlazete za novog preduzetnika pausalca koji nece bas imati mnogo priliva u pocetku (da imam elektronsko bankarstvo, aplikacija na tel, I ako moze besplatno odrzavanje nekoliko meseci)
Hvala puno svima

@Nevenabg postoje već teme

Sad me zbunio covek.... Ovaj elektronski potpis na USB se odnosi na fizicko lice, a ja se posle projavljujem na ePorezi kao preduzetnik dakle pravno lice... Jel postoji elektronski potpis za pravno lice?
Hvala

Elektronski potpis se odnosi na fizičko lice.
Fizičko lice je pravni zastupnik pravnog lica ili preduzetnika.

Plus, Poreska uprava automatski dodeljuje pristup preduzetniku odnosno osnivaču preduzeća sajtu eporezi na koji se prijavljuje sa eletronskim potpisom.

Poslednja izmena:
^Fizičko lice može da bude i zastupnik fizičkog lica. Sebe samog ili treće osobe.

Da li negde ima primer prijava za preduzetnika po najnovijem I da li se popunjava cirilicom ili latinicom?

Nazad
Vrh Dno