Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Interesantno je da izgleda jedino posta nudi softver za macOS, kao nativnu podrsku, bez virtuelnih masina za Windows, ili nisam to lepo proucio 😃

Ljudi izvinite ako je neko pisao ranije,do sada nisam nasao odgovor pa moram da pitam. Hitno mi je potreban elektronski sertifikat. Otvorio sam preduzetnika, zelim sve sam da vodim, bez knjigovodje i za to mi je potreban el. seritikat, kako su mi objasnili da mogu da otvaram epostu od poreske.
Imam LK bez cipa i izvadio sam je prosle godine. Skonto sam da prvo moram da izvadim novu LK sa cipom pa je sertikat besplatan? Ili da izvadim u posti i placa se oko 5k i traje oko 3 do 5 godina.
Posto mi vazi jos 9 godina ne znam koje je bolje resenje, MUP ili posta?

Nisam toliko verziran za kompjutere i novu tehnologiju pa mi je sve ovo novo, zanima me kad dobijem sertifikat, da li mi trebaju i citaci kartica? Da li to dobijam ili kupujem negde posebno? Da li mi je potreban serviser da sve to instalira, za neke drajvere itd, jer se stvarno ne razumem.
Imam klasican nalog na eupravi i sada vidim uokvireno ovo obavestenje da nije moguce izdati sertikat jer je potrebno aktivirati neku mobilnu aplikaciju ConsentID.

Zanima me koliko je komplikovano izdavanje sertikata, sta je sve potrebno sem lozinke i korisnickog imena, da li su potrebni citaci kartica koji se prikljucuju za kompjuter, da li moraju stalno biti prikljuceni, da li je potreban serviser, skidanje nekih programa, aplikacija itd, da znam da anagazujem ipak knjigovodju i ne bakcem se sa svim tim peripetijama?
Radije bih sve sam odradio da ne moram jos da se sa knjigovodjom ganjam i placam samo da mi otvori esanduce koje ce mi poreska mozda jednom u 5 meseci poslati.

Od pošte amo uzmes dobiješ usb donglu. Za mup-ov treba ti čitač da vučeš svuda

Usb mi daje posta i samo ga prikljucim na komp i to je to? Kad ulazim na onaj e porez i na eupravu to ce sve da funcionise? Jer mi pise za eporez da mora da se instalira aplakacija na komp i skinuo sam je,a posto nemam e.sertifkat pise mi da nije pronadjen citac kartica, znaci to c emoci da radi i preko tog usb-a?

Ne znam jel se isplati, jer da promenim licnu me kosta oko 3k koliko kosta licna i imam el. sertifikat do kad god mi traje licna 10 godina. A ovaj mi traje samo 3 godine za 5.500 i onda moram da obnavljam i ponovo placam toliko?

Mislim meni bi taj el.sertikat trebao samo da otvorim epostu od poreske, a to bi stiglo svega par puta u godinu dana, kolio sam shvatio da vidim kolikka su mi placanja, ne bi ja vukao svuda citac, ne znam na sta mislis to da ga vucem svuda.

U svako slucaju hvala ti na savetu. Prvenstveno sam i hteo preko poste jer sam je izvadio pre god dana,ali sam skontao da je to skuplja i kratkotrajnija varijanta. A cini mi se a je i proces izdavanja malo komplikovaniji i duzi.. e sad, stvarno se ne razumem pa bi svaki savet dobro dosao.

Sta je potrebno sve kod poste i nakon dobijanja resenja? Isti je proces i za aplikacije, drajvere itd, vidim i ovde mora nesto da se skida?

Softver dostupan za preuzimanje:

RB​
Naziv softvera​
Verzija​
Veličina​
Link​
1​
Instalacioni paket za sertifikate sa klijentskim softverom A.E.T. SafeSign za Windows
3.7.1.0​
29,20 MB​
2​
A.E.T. SafeSign za Windows
3.7.1.0​
27,80 MB​
3​
Instalacioni paket za sertifikate sa klijentskim softverom A.E.T. SafeSign za Linux
3.7.1.0​
8,79 MB​
4​
Instalacioni paket za sertifikate sa klijentskim softverom A.E.T. SafeSign za macOS
3.7.1.0​
27,50 MB​
5​
Time-Stamp klijent aplikacija Pošte
(napomena: pre korišćenja aplikacije neophodno je instalisati Microsoft .NET Framework 4)
1.3​
623 KB​
Napomena:
Obavezna je aktivacija QSCD kartica/tokena izdatih od 21.4.2021.godine.
Klijentski softver A.E.T. SafeSign od verzije 3.6 je 64-bitni softver i može se koristiti isključivo na 64-bitnim operativnim sistemima
.

Najbolje je da odeš do MUPa i prvo uzmeš novu ličnu kartu sa čipom i elektronskim potpisom. I tu je besplatan sertifikat.
A posle toga odes do Privredne komore i uzmeš elektronski potpis na usb tokenu. Cena je 3600.

A ne moze elektronski sertikat bez elektronskog potpisa? To mora zajedno?
A reci mi samo elektronski sertikat, oni bi mi u mupu dali citac kartica ili bi ja to morao negde da kupim? Gledao sam na netu oko 1.500 din su citaci. Koja je razlika izmedju usb tokena i tog citaca? Znaci ako sam dobro shvatio, da bi se ulogovao na eupravu i eporeze moram da imam ili citac kartica ili taj usb token?

Ne zivim u Bg, pa bi taj odlazak do privredne komore malo bio problem...

MUP ne daje citac kartica.
Njega kupujes sam. Lako se instalira, sem ako imas neki stari win
Ako nisi u nekom gradu gde postoji Privredna komora onda ti je ipak bolja varijanta postanski token.
Mada, moj savet je da uzmes licnu kartu sa cipom i elek potpisom i da kupis citac.

Jel neko zna kako se skidaju oni drajveri? Jel to komplikovano ili mora programer? Mislim jel imaju negde linkovi svega toga sta je potrebno da se skine i sta je sa onom aplikacijom ConsentID?

Jel neko zna kako se skidaju oni drajveri? Jel to komplikovano ili mora programer? Mislim jel imaju negde linkovi svega toga sta je potrebno da se skine i sta je sa onom aplikacijom ConsentID?
Naravno na sajtu mupa. Ne treba ti programer, ja sam sam odradio, cas posla jos pre god dana.

Hvala puno momci! Stvarno sam dibidus za racunare i sve ove nove tehonologije a nemam koga da pitam, pa oprostite ako sam previse dosadan. Totalno sam u drugoj sferi, a svuda me vracaju za el.sertifikat pa moram to da odradim, da ne bi za svaku sitnicu angazovao agencije, knjigovodje itd.
Znaci ako sam shvatio dobro, izvadim licnu sa cipom, potom dobijem el.sertifikat na njoj i neku sifru, zatim skinem te drajvere sa mupa, odem u prvu prodavnicu i kupim citac kartica, to je ako se ne varam onaj obican citac licnih karti i kosta oko 1500 din. i onda imam pristup eporezima, esanducetu itd? Traje 5 godina, posle se ponovo obnavlja?

Ako odradim sertifdikat u posti, to kosta oko 5.5k i traje 3 godine. Da li i za njih moram da skidam neke drajvere itd? I zanima me samo koja je razlika izmedju usb tokena i ove smart kartice?

Tabela 1. Kvalifikovani elektronski sertifikati za elektronski potpis (u cenama je sadržan porez)

RB​
Vrsta sertifikata​
Broj sertifikata​
Cena po sertifikatu (u dinarima), za period korišćenja sertifikata od ...​
3 godine 5 god.
1​
Kvalifikovani elektronski sertifikat na USB tokenu
1​
5.430,00​
6.360,00​
2​
Kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici i čitač
1​
5.460,00​
6.390,00​
3​
Kvalifikovani elektronski sertifikat na smart kartici
1​
4.470,00​
5.280,00​

+ Ona aplikcija ConsentID , da li treba i kod mupa i poste ? I da li postin sertifikat isto odradjuje sve kao i u mupu?

Za app parametre uzimas samo iz poste, nema veze mup sa tim.
Za ovo drugo ne znam imam samo mupov sertifikat ali trebalo bi da radi sve.

Ti si potpuno novi u poslu a ja se bavim time već decenijama a sa elektronskim potpisima od kako su počeli za završne račune i za obračune plata
Već sam ti rekao - uzmi OBAVEZNO ličnu kartu sa čipom i odmah popuni zahtev za elek sertifikat.
na gornjem linku je sve što ti je potrebno za to a u medjuvemenu kupiš čitač koji će ti računar odmah instalirati
pitaj za sve dodatne informacije

Da li je ovaj sertifikat iz mup-a potreban i za efakture i koji softver i odakle ga skinuti za kreiranje efaktura?

Da potreban je.
Da bi E-Fakture radile potrebno je da korisnik prethodno poseduje regularan nalog na E-Uprava, tek posle se kreira nalog na E-fakture i vezuje za odredjeno preduzece.

Hvala na brzom odgovoru. Koji softver koristiti za efakture ili se mogu kreirati direktno na sajtu euprave kada se uloguje sa svim sertifikatima i nalozima?
Kako taj sertifikat dodati u chrome da bi se mogao ulogovati?

Poslednja izmena:
direktno na portalu e faktura kreiraš fakture

Pokušavao sam da se ulogujem, očitam ličnu kartu ali mi izbaci grešku i koliko sam shvatio problem je sertifikat ali ne znam kako da ga dodam i gde?
Stalno dobijam ovu grešku

Пријављивање електронским сертификатом није успешно из једног од следећих разлога:​

• 1. Уређај за читање сертификата није правилно укључен. Контролна лампица на уређају би требала да светли.
    2. Картицу са електронским сертификатом нисте гурнули до краја у читач картице или је нисте правилно оријентисали (у већини читача правилно је да чип буде окренут на горе и да се не види када је картица у читачу).
    3. Нисте правилно инсталирали сав неопходан софтвер за употребу електронског сертификата. Проверите да ли се се елeктронски сертификат очитава у складишту личних сертификата (Control Panel/ Internet Options/ Content/ Certificates/ Personal).
    4. Покушали сте да се пријавите електронским сертификатом преко интернет претраживача Mozilla Firefox који није подешен за рад са електронским сертификатом. Контактирајте сертификационо тело чији сертификат користите у вези добијања подешавања за Mozilla Firefox претраживач.
    5. Интернет претраживач није правилно прочитао електронски сертификат. Затворите, па потом отворите Ваш интернет претраживач, па након тога пробајте поново да се пријавите.
    6. Проверите да ли на свом рачунару имате инсталирано више софтвера за више сертификационих тела.
    Уколико сте проверили све од горе наведених разлога и, и даље, не успевате да помоћу електронског сертификата приступите Порталу, молимо Вас да нам се обратите на адресу електронске поште

Poslednja izmena:
Da li imate problem sa

ConsentID? Nece da mi verifikuje. Da li mogu da obtisem nekako pa da ponovo na mobu istaliran i registrujem se sa pristupnim podacima?

Ja nemam problem.
Naravno da mozes imas i backup i posle samo povratis podatke, prosto.

Nije radilo tako ali je sada sve ok uzeo sam nove parametre u posti.

Mislim da im uopste ne radi sa tim backup-om nakon reinstalacije, vec mora da se ide u postu po nove parametre, osim ako se ne uzmu parametri na sajtu dok je korisnik logivan, a to u ovom slucaju nije izvodljivo :)

... a može i da se prvo loguje kada ima sertifikat u ličnoj karti/USBu.

Da, ako imas sertifikat na LK možeš sam sebi da generišeš podatke za Consent

Naravno i na to i mislim, ali on nista od toga ne poseduje :)

Mislim da im uopste ne radi sa tim backup-om nakon reinstalacije, vec mora da se ide u postu po nove parametre, osim ako se ne uzmu parametri na sajtu dok je korisnik logivan, a to u ovom slucaju nije izvodljivo :)
Radi ja sam radio reinstalaciju 3 puta i uvek uspesno vraceno.

Poreska prijava na prenos apsolutnih prava za prodaju polovnih vozila sada preko euprave https://euprava.gov.rs/placanje-poreza-polovna-vozila?
Ja sam očekivao da će mi stići nešto u sanduče euprave. Na tvom linku sve sam popunjavam, kako će utvrditi iznos poreza?
Da li može da se plati sa osnovnim nalogom, samo email?

Poneses samo LK u postu, LPA, banku sa spiska sa sajta euprave i ne placa se nista. Imao sam nalog sa sertifikatom vec i normalno sam dobio parametre sa aplikacijom samo se logujes sa postojecim mailom i verifikujes se putem aplikacije i to je to
Koristio sam osnovni nalog sa emailom, onda sam hteo da ga unapredim sa Consntid app, bio sam u pošti, daoemil(nije isti kao email koji sam koristio) i ništa mi nije stiglo na mejl, a navodno je trebalo.
Da li da im dam email adresu koju već koristim za eupravo, pa sve iz početka?

@ironmanbg u posti sam rekao da vec imam email nalog za eupravu i da zelim da unapredim na aplikaciju. Sada mozda da probas da aktiviras aplikaciju i da se ulogujes sa tim starim mailom ili novim pa ako ne uspe mozdanajbolje da pises eUpravi.

Nazad
Vrh Dno