Šta je novo?

Dve particije na SSD-u, windows + linux?

apostol7

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Pozdrav,

Uzeo sam skoro SSD od 256GB. Posto mi posao zahteva da imam dva OS-a, windows 7 i linux ubuntu, moram da napravim dve particije na ssd-u.

Nikada to nisam radio na ssdu pa me zanima koji su koraci :) ?
Da li treba nesto posebno da uradim?
Koliko znam particije na ssdu treba da budu pravilno poravnanje (aligned), pa me zanima kako to da uradim za oba OS?

Unapred hvala.

Ja sam to odradio kao da je hard disk i nemam nikakvih problema.

ja tako koristim ssd. mislim da onaj linux-ov GParted ima podrsku za 'alignment'. a ima i acronis i sl. ali on nije besplatan.
samo gledaj da nabavis neku noviju verziju koji god da izaberes. mozes da proveris na sajtu proizvodjaca 'features'.
ako tek treba da instaliras, pozeljno je prvo windows pa linux. (manje je posla, linux lepo napravi dual boot; barem je tako bilo sa XP, sumnjam da se promenilo sa 7).
gledao bi da ispunim ceo ssd, kako win ne bi pravio dodatne particije. sam ssd ima neki overprovision, pa mislim da je nepotrebno ostavljati neparticionisan prostor, mada neki misle suprotno.

Nije se promenilo, prvo instaliran Windows 7 pa Ubuntu. I ceo hard je particionisan (mada je moj 120gb :))

Najnormalnije instaliras w7, odredis pri instalaciji velicinu njegove particije, on ce poravnati particiju svoju, ukljuci pre instalacije sistema ahci u biosu (ako nije ukljucen), kad odradis w7 mozes kasnije sa njim (iz w7, sa disk management) formatirati preostali prostor na ssd-u i on ce biti sigurno poravnat kako treba pa onda instaliraj linuks iako verujem da ce i unbuntu sam od sebe pri instalaciji da poravna takodje neformatirani drugi deo ssd-a .
Time bi onda imao jedan poslic manje i ustedeo bi neki minut (da preskocis formatiranje drugog dela ssd-a u w7 i odma predjes na instalaciju linuksa).
Neka neko potvrdi ovo za linuks i poravnanje particije jer se u pingvine ne razumem... :mad:

da, ali onda ce windows 7 napraviti onu malu particiju od 100Mb, ili to moze da se iskljuci?

Pa neka napravi, šta ti smeta tih 100MB? :)

smeta jer mozes imati svega 4 primarne (bootabilne) particije sa MBR. mozda ce jednog dana pozeleti jos neki Linux da stavi ili slicno.

E ***, onda ne znam kako to da iskombinuješ...
Nikad nisam obraćao pažnju na tu malu particiju, jer mi nije smetala...

smeta jer mozes imati svega 4 primarne (bootabilne) particije sa MBR. mozda ce jednog dana pozeleti jos neki Linux da stavi ili slicno.
Ако пожели да стави неки линух, нису му потребне примарне партиције. Може да направи једну екстендед па после логичке за линухе. Једна мала 100/350, једна системска за windows, једна екстендед за линухе ... и остаје луфт за још једну.
Или SSD не ради са екстендед партицијама?

Немам SSD нити искуство са њима па сам то написао као једини разлог зашто би требало више примарних партиција. Линух не тражи примарну партицију ... а овако напамет, мислим да ни 7/8/10 не би имали ништа против да буду на логичкој ако је она мала boot партиција примарна.

Ne moze win an logicke a malu od 100MB izbegavas tako sto unapred pre instalacije napravis primarnu aktivnu particiju za sedmicu. (Znaci ne Sa instalacionog Medija vec iz nekog partition tool pre zapocinjanja instalacije) ...I da, svakako je bolje da redosled instaliranja bude win pa Linux kao sto je vec receno.

Не смета ми мала партиција а и редослед инсталација ми није битан, лако променим ко је први за стартовање. Ово за логичке сам написао из неког малог мозга, пре неку годину сам хтео да убацим и ХР колико да нешто пробам али не виртуелно па пошто сам имао један хард на коме је могло да се игра, направио сам малу перверзију ... ако се добро сећам детаља.

Инсталирао ХР на логичку а boot фајлове пребацио на партицију на којој је била Седмица ... која је свој boot део имала на малој партицији. После освежио груб који је Седмицу пронашао на малој а ХР на партицији где је Седмица а нормално их је стартовао.

Хм, имам на овом лаптопу слободне партиције па ћу ових дана баш да поновим ово што сам сада написао да видим како ме служи памћење.

Uspeo sam. Instalirao sam prvo win 7 pa ubuntu. Za sada sve radi OK.

Hvala svima na pomoci :)

Zdravo svima, hteo bih da uradim sličnu stvar, Win7 i Linux bual boot, nije mi prvi put (retko radim, pa zaboravim), da li je bitan redosled (primarnih) particija? Ranije su mi uvek govorili: "za Linux ostavi mesta na kraju diska".

Za razliku od svin ranijih (retkih) dual boot rešenja (Win7/Linux), ograničen sam time što Windows na komp vraćam koristeći HP Recovery alat koji mi uštedi jako puno vremena jer mi vrati licencirani Windows i sve potrebne drajvere i sve savršeno radi. Recovery bira redosled i same particije i na to ne mogu da utičem. No questions asked. ;)

Off Topic:
Nemojte misliti da me mrzi da uradim clean Win7 install sa Digital River-a, imao sam i temu na to, jedan od problema je da sačuvam i ponovo uključim aktivacioni kod -- po savetima koje sam dobio, to je "rocket science", a onda sledi agonija jurenja HP drajvera za sve; iako su sa sajtu grupisani uz moj model računara, u stvarnosti moram da jurim razne verzije, neke su se menjale pa izgubile kompatibilnost sa drugim. Kad sam probao clean install, dobio sam komp na kome Win7 nije prepoznavao ništa, od mrežne kartice, WiFi-a, drajvera za grafiku, proveo sate vraćajući korak po korak, batalio -- video sam da je ipak lakše da vratim Recovery, tj. fabričku licenciranu instalaciju Win7 koja potom sama instalira sve drajvere -- nad čime nemam nikakvu kontrolu, de facto factory reset.

Ovako je sa HDD-om od 500GB odmah posle vraćanja Win7:

50Uw4Oq.png

Dakle, tri primarne particije, mogu da napravim četvrtu (kad napravim prostor) i u njoj Extended i koliko hoću logičkih drajvova i to dam Linux-u na upravljanje, zar ne?

Uradio sam Shrink najveće particije iz Win7 Disk Managementa i dobio ovo:

ptPZJua.png

Neparticinisani prostor u sredini. Njega želim da iskoristim za Linux. Smem li da ga koristim za Linux ovako kako sada stoje stvari ili bolje ne ("uvek neka bude na kraju")?

* * *

U međuvremnu izbacio sam ovaj HDD i sada je to 256GB SSD. Vratio sam HP Restore-om Win7 na njega, particije su iste kao gore, samo je ukupni kapacitet manji. Mogu da šrinkujem najveću particiju i dobijem neprarticionirani prostor, ali HP_TOOLS ostaju na kraju. Koji je vaš savet? Hvala! :)

Небитно где је, направи екстендед партицију, на њој једну swap и једну / и инсталирај. Наравно, boot loader линуха иде у MBR харда а не на линух партицију. Препорука да направиш већу екстендед партицију, после можеш да инсталираш више линуха или да остатак који не искористиш претвориш у дата партицију. Нема потребе да ти системска буде 400+ гигабајта.

Ima li koriscenje swap particije stvarno neku prednost I pored velike kolicine RAM-a na danasnjim racunarima I zasto je bolje da bootloader bude u MBR nego u PBR?

Pa nema baš neke prednosti, prosto mi je neverovatno da će ubuntu moći da iskoristi ovih mojih 8GB, ali ja sam iz navike ostavio nešto malo za swap.
E sad zašto MBR a ne PBR, pravo da ti kažem jedino što sam našao kao manu PBR-u jeste da kad se nešto čačka oko particija (odnosno ako se "pomeraju/risajzuju), mora se reinstalirati sistem...

Ja vec dugo nemam swap I ne osecam razliku pa Sam zato pitao, nisam zahtevan korisnik pa Sam pomislio da je I dalje za neke scenarije koriscenja neophodan. A u vezi boot loadera na MBR ili PBR imam drukcija iskustva - u multibootu Sa hackintosh+win+Linux svakako je delotvornije da svaki OS svoj bootloader ubacuje u svoj PBR nego da ijedan bude u MBR. Benefiti take organizacije su upravo puna nezavisnost sistema jednih od drugih I mogucnost, uz prebacivanje flaga active, izbora bootmanagera. Jedino ako su boot loaderi svaki u svom PBR I ako je Linux poslednjeinstalirani sistem ( po redosledu instaliranja a ne po polozaju na disku - on je nevazan) I chameleon I grub ce videti I moci da butnu I sve ostale sisteme. Brisanje I resize-ovanje particija od ovakve postavke samo mogu da imaju korist, ono sto ostaje je uvek funkcionalno.

Da, otkako sam se uverio kako knoppix radi na class4 2GB sdcard pros to ne verujem da swap ikome moze zatrebati.

Препорука да направиш већу екстендед партицију, после можеш да инсталираш више линуха или да остатак који не искористиш претвориш у дата партицију.
Hvala! Prostor za Linuks bio bi 40GB. Ok? SSD 256GB mi je jedini drajv u notebook-u, moram da "štedim". Bilo bi korisno da imam i data particiju pod Linuksom, slažem se, valjda će 40GB biti dosta.
Нема потребе да ти системска буде 400+ гигабајта.
HP default! ;) To je bilo na HDD-u, sad imam upola manji SSD. Ako koristim HP Recovery za instalaciju sistema, a to je ubedljivo najjednostavnije, nema izbora, dobiju se particije kao na slici gore. Pre donje slike Win7 sistem particija bila je 238GB. Promenio sam particije (koristeći MiniToold Partition Wizard), da li je ovo dobro:

xnSzlgN.png

- Smanjio Win7 sistem
- Zeleno zaokruženo je Extended drive
- Data (NTFS) je logički disk na njemu
- Free space je za Linux i njegove particije
- poslednja primarna particija na kraju je HP_TOOLS (HP Recovery je sam napravi, pročitao da može da bude problem ako se ukloni)

Da li je ok da u istom Extended drajvu kao logičke "guraju" Data (NTFS) i razne Linux instalacije?

iz navike ostavio nešto malo za swap.
Koliko se sećam iz davnog čitanja, jedini razlog postojanja SWAP drajva je za hibernaciju. Ako imaš 8GB RAM-a, onda ti treba 8GB SWAP. ;) Nisi pravio /home?

Pa ne mora ni za hibernaciju, ali je tu već poželjno.
Nisam pravio home, ne treba mi to ;)

Нисам сигуран да ће 40 гига да буде довољно за Седмицу, ако планираш само један линух, онда њему остави рецимо 30 (па и мање) а повећај Седмицу.

Партицију за податке ће сви да користе, нема везе ко и када јер ntfs сви нормално користе. Само пази на то што линух може да користи у именима фајлова знаке које windows не може па није немогуће да се деси да windows не може да прочита неки фајл. Конкретно, правио сам неки screenshot у линуху а он је правио у формату типа датум:сат:минут.нешто и после се windows збунио када је наишао на двотачку. Ништа битно, после исправиш у неком линуху.

Ја swap правим по навици, понекад се деси да нови линух промени UUID партиције и претходни линух остане без swap партиције ... и одједном ми делује да ради боље. Ипак, понекад видим да нешто узме пар процената од ње па нека остане. Још када неки програм забрља па почне да једе ресурсе, онда видим да је коришћење swap партиције нагло почело да расте и знам да морам да лечим.

О MBR/PBR нисам много размишљао, најлакша варијанта ми је да код инсталације упишем boot loader у MBR и систем ће да стартује са новог линуха. Нисам пробао и не знам како да инсталирам неки линух, упишем boot loader у PBR и да он после стартује систем. То једино урадим баш када нећу да тај линух буде стартни па ми то дође као инсталација >null ако већ не могу да не инсталирам boot loader. ;)

Swap партиција је пожељна без обзира на количину РАМ-а. Рачунар боље ради јер неке (меморијске) странице које се више неће користити могу да се упишу на диск и тиме се ослободи већа количина меморије за кеширање читања са диска. Такође ако препуните РАМ, неће вам пући програм који користите.
Ја имам 4 гига РАМ-а и 2 гига swap-а.

@calexx: Hvala, povećaću Win7 system na 50GB i smanjiti Linux na 30GB. Ideja i jeste da Win i Linux koriste zajedno Data (NTFS) najveću particiju. A na Linux Data koja će biti mala idu samo neki programi.

Da li je ok particioniranje koje sam gore prikazao na slici? Nemam baš iskustva sa time. Kao i ti, u MBR ću stavljati boot loader-e jer je tako opisano u svim dual-boot vodičima, a nisam iskusan da eksperimentišem, iako ovo što navodi Marxista ima dosta smisla.

Ја имам 4 гига РАМ-а и 2 гига swap-а.
Da li to znači da ne možeš da uradiš hibernaciju?

Ја не бих ништа мењао. Линуху није потребно много места под условом да за податке користиш ону заједничку партицију а не оно што он припреми у /home где се обично на почетку све гура.
Хибернацију не користим, не смета ми ништа да успавам линух и после га само пробудим. Не остављам ништа да виси.

Цео дан комбинујеш, ја бих до сада пет пута инсталирао, пробао и опет инсталирао док не нађем право решење. ;)

^ Hvala. Uslediće instalacija, nisam imao vremena. Reci mi samo, da li ono smanjivanje pa prosirivanje particija, pravljenje novih i brisanje (eksperimentisanje) ostavlja neki "trag" -- u kasnijoj funkcionalnosti i performansama, jer sve vreme "drndam" aktivnu particiju sa Win7? Ima li to neku "cenu"?

Drugo, da li sve vreme mogu da se ponasam kao da radim sa HDD-om, iako je SSD u pitanju? Znam, ne sme defragmentacija.

@calexx: Hvala, povećaću Win7 system na 50GB i smanjiti Linux na 30GB. Ideja i jeste da Win i Linux koriste zajedno Data (NTFS) najveću particiju. A na Linux Data koja će biti mala idu samo neki programi.

Da li je ok particioniranje koje sam gore prikazao na slici? Nemam baš iskustva sa time. Kao i ti, u MBR ću stavljati boot loader-e jer je tako opisano u svim dual-boot vodičima, a nisam iskusan da eksperimentišem, iako ovo što navodi Marxista ima dosta smisla.

Da li to znači da ne možeš da uradiš hibernaciju?

Ја не бих ништа мењао. Линуху није потребно много места под условом да за податке користиш ону заједничку партицију а не оно што он припреми у /home где се обично на почетку све гура.
Хибернацију не користим, не смета ми ништа да успавам линух и после га само пробудим. Не остављам ништа да виси.

Цео дан комбинујеш, ја бих до сада пет пута инсталирао, пробао и опет инсталирао док не нађем право решење. ;)
Исто. ;)

^ Sta konkretno "isto", puno toga si citirao? ;)
Probao bih tri Linuksa, koliko prostora da ostavim po instalaciji? Idem /home onda. Ostavio sam 30GB ukupno za Linuks i planirao swap od 4GB, ali me pokolebaste. ;) No, bas volim hibernaciju, kapiram da swap treba da bude veliki kao i RAM. Moze li swap da bude deljen izmedju vise Linuks instalacija?

Da li za svaki Desktop Ekstender (GUI) da pravim zasebnu instalaciju, recimo, Mint Cinamon, Mint KDE i sl? Znam da je moguce da u okviru iste instalacije bude vise grafickih okruzenja i da se ona biraju, citao da to nije radilo uvek kako treba i zato i postoje posebne instalacije Mint Cinamon, Mint Mate i sl. Ne znam kako je sada. Dugo se nisam družio sa Pingvinima pa sam zaboravio. ;)

Подебљао сам питањ и одговор. Не радим хибернацију никада, не треба ми. Ставим систем на спавање, кад доћем кући лупим по тастатури, музика се наставља и настављам да радим тамо где сам стао. Хибернација је мучна јер је спора.
Све битно што радим обавезно снимим пре него што ставим рачунар на спавање, у случају да нестане струје.
Хибернација би могла да ради и са тих 2ГБ swap-а којих имам, али не увек. Понекад не би имало места да се пребаци све из РАМ-а.

Nazad
Vrh Dno