Zdravo svima, hteo bih da uradim sličnu stvar,
Win7 i Linux bual boot, nije mi prvi put (retko radim, pa zaboravim),
da li je bitan redosled (primarnih) particija? Ranije su mi uvek govorili: "za Linux ostavi mesta
na kraju diska".
Za razliku od svin ranijih (retkih) dual boot rešenja (Win7/Linux),
ograničen sam time što Windows na komp vraćam koristeći HP Recovery alat koji mi uštedi jako puno vremena jer mi vrati licencirani Windows i sve potrebne drajvere i sve savršeno radi.
Recovery bira redosled i same particije i na to ne mogu da utičem.
No questions asked.
Off Topic:
Nemojte misliti da me mrzi da uradim clean Win7 install sa Digital River-a, imao sam i temu na to, jedan od problema je da sačuvam i ponovo uključim aktivacioni kod -- po savetima koje sam dobio, to je "rocket science", a onda sledi agonija jurenja HP drajvera za sve; iako su sa sajtu grupisani uz moj model računara, u stvarnosti moram da jurim razne verzije, neke su se menjale pa izgubile kompatibilnost sa drugim. Kad sam probao clean install, dobio sam komp na kome Win7 nije prepoznavao ništa, od mrežne kartice, WiFi-a, drajvera za grafiku, proveo sate vraćajući korak po korak, batalio -- video sam da je ipak lakše da vratim Recovery, tj. fabričku licenciranu instalaciju Win7 koja potom sama instalira sve drajvere -- nad čime nemam nikakvu kontrolu, de facto factory reset.
Ovako je sa HDD-om od 500GB odmah posle vraćanja Win7:
Dakle, tri primarne particije, mogu da napravim četvrtu (kad napravim prostor) i u njoj Extended i koliko hoću logičkih drajvova i to dam Linux-u na upravljanje, zar ne?
Uradio sam Shrink najveće particije iz Win7 Disk Managementa i dobio ovo:
Neparticinisani prostor u sredini. Njega želim da iskoristim za Linux. Smem li da ga koristim za Linux ovako kako sada stoje stvari ili bolje ne ("uvek neka bude na kraju")?
* * *
U međuvremnu izbacio sam ovaj HDD i sada je to 256GB SSD. Vratio sam HP Restore-om Win7 na njega, particije su iste kao gore, samo je ukupni kapacitet manji. Mogu da šrinkujem najveću particiju i dobijem neprarticionirani prostor, ali HP_TOOLS ostaju na kraju. Koji je vaš savet? Hvala!